10 Priloženi(h) fajl(ova)
Stari srebrni dzepni sat, informacije molim
Nov sam na sajtu! Pozdrav svima.
Posedujem stari srebrni sat, da nebi pisao, postavljam slike na kojima se sve vidi. Pa vas molim da mi kazete nesto vise o njemu i neka procena sata.
Sat je nasledstvo i nije na prodaju. Prvi vlasnik sata je bio moj paradeda koji je umro 1912 god.Inace sat veoma dobro radi, mada ga retko navijam. pa molim da mi i tome malo nesto kazete kako da ga odrzavam.
Ako bude trebalo da slikam jos nesto na njemu kazite
Prilog 21036Prilog 21038Prilog 21040Prilog 21042Prilog 21039
Prilog 21041Prilog 21049Prilog 21046Prilog 21048Prilog 21037
Re: Stari srebrni dzepni sat, informacije molim
Pozdrav i dobrodosao.
Ovakav sat ima drugar, bukvalno identican. Ono sto ja znam jeste da su radjeni za Tursku, a mislim da su radjeni po narudzbi i to krajem 19. veka. Konkretno ko je proizvodjac ne znam tacno, ali je mehanizam vrlo karakteristican za taj preriod, sa tim cuvenim kljucem za navijanje. Negde sam procitao da je unutra Molnija sa 18 jewels caliber 3602 etc. a negde je pisalo da je to neki drugi anonimni proizvodjac. Ima i boljih poznavalaca od mene pa se nadam da ce dopuniti ovaj odgovor.
Prvo ću da te pozdravim i pohvalim tvoje nasljedstvo,sat je fantastičan!
Koliko vidim cifer je jako dobro očuvan samo je poklopac ofucan od nošenja al ništa previše!Moja preporuka je sat odnijet uraru na čišćenje ali i poliranje kućišta koje je vjerojatno srebro,a to uz malo truda možeš i sam naručiš na e-bayu cape cod krpicu koja služi za poliranje zlata,srebra ali i ostalih metala.
Sad malo o satu,to je švicarski Bilodes koje je jedno od tržišnih imena koji su upotrebljavani u početku firme Zenitha i samo to daje ti na znanje da je sat dobar zato i ide i dan danas dobro.Ovo je njihov rani mehanizam koji se navija i namješta na ključić,ja inače imam malo mlađeg koji ima dodatak da se može i ključićem navinut uz krunicu!Takvi satovi su po narudžbi dolazili iz švicarske u tursku s ciferom koji je na sebi imao tursko označje,i to je tada bilo dozvoljeno ujedno i skupo,takvi satovi su raritet.
Čuvaj i pazi što imaš i dotjeraj ga malo,ispoliraj i bit će ko nov.
Lp!
:thumbsup:
Prelijep je sat. Mozete pogledati i u mojoj kolekciji imam jos stariji( tamo svepise), takodje jedan fenomenalno ocuvan sat najpoznatijeg engleskog majstora kohi je radio sat na big benu. Inace ti satovi su radjeni za otomansku imperiju i eto da ne. Cekas internet postu sat semoze ispolirati pamucnom krpicom i sodom bikarbonom :-)
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Pozrav!
Posedujem stari dzepni sat. Postavicu slike sata, a Vi mi recite informacije o tom satu i njegovu procenu. Sat nije na prodaju vec je nasledstvo i mislim da je star preko 100 godina.Sat je ispravan.
Prilog 151820Prilog 151821Prilog 151822Prilog 151823