-
Re: Darwil - tako poznat, a ipak nepoznat
Skoro sigurno je redak model Darwila (nisam ni znao da je Darwil imao jump hour), mada, opet, meni se cini da je rebrandiran sat u pitanju a ne Darwil-ov dizajn - Ruhla, Stowa i druge firme su koristile ovakav dizajn, a mehanizmi su im obicno limeni, u nedostatku boljeg opisa, pa se bas tako i cuju. Kazem, ima i izuzetaka, i ako se vas sat ne cuje to je bar za pocetak dobar znak. To sto vam pise nazad je najverovatnije firma koja je proizvela sat (ili bar kuciste). Prodaju se oni i za 100-200 dolara, ali ako mene licno pitate vrede komadic toga. Stvarno ne bih znao koliko eventualno vise vredi kolekcionarima Darwil-a, treba takodje uzeti u obzir da je sat verovatno samo brendiran.
-
Odličan. AS1901 je nutra. Kolko vidim ima i originalnu narukvicu. O cijeni neću, ja znam koliko bi ja dao.
Arctos i Stowa su imali slične dizajne sa MSHP kućištem, PUW mehanizmima. E sad. Šta je nutra.
-
Hvala na odgovorima,jedino što znam je da je kupljen davno u svajcarskoj.zamolio bih sin.er da mi kaže ako nije problem koliko bi dao dao za takav sat? Hvala još jednom
-
Kućište je zgruvano i zgrebano, sat treba servis. Kolega četrdeset i dva je rekao koliko postižu cijene na beyu, ja ću svoju ponudu zadržat u diskreciji. Ako ga namjeravaš prodati ebay je najbolja opcija.
-
Nije zgruvan ali jeste izgrebano kućište.ok ako ne želiš da daš cenu ali možeš li mi dati savet koliko da tražim za njega?hvala
-
Djule dobro dosao na forum.
Postoji tema gde se radi procena vrednosti satova.
Na nasem trzistu za sat u takvom stanju mozes dobiti recimo 30-tak evra, mozda i manje. Ne verujem da mozes dobiti vise. Da je sat u odlicnom stanju a nije mozda bi mogao dobiti i duplo vise. U oba slucaja lako se moze desiti da se nacekas da prodas sat jer je u pitanju specifican sat koji nije interesantan svakome.
Srecno
-
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Jeste i zgruvan, da upotrebim prilicno direktan sinner-ov izraz. Pogotovu na ivici do tebe, donja na slici - to su tragovi udaraca, ako cemo u forenziku najverovatnije je neko mosio sat sa prelabavom narukvicom (inace bi eventualno gornja ivica bila tako izudarana) ili ga je nosio okrenutog za 180 stepeni oko zgloba (sto vidjam cesto u poslednje vreme, ako neko zna u cemu je fora slobodno kazite). To malo predstavlja problem jer se vecina ogrebotina moze ispolirati, a moze i ovo samo ce na kraju sat ovako izgledati
Prilog 132222
-
-
-
Yeeeeea... Not.
Ne može se spolirati. Krom i poliranje su no - go
-
Sve zavisi koliko mu je stalo da otkloni ostecenja (i koliko to ima smisla, u ovom slucaju ne puno osim ako mu ne smeta da bitno promeni geometriju kucista). Naravno da se kuciste sa oplatom moze polirati, a posle ko hoce oplatu nazad neka kuciste opet galvanizuje - mislio sam da se to podrazumeva.
-
Probao. Prvo treba skinuti krom pa poravnati ispod kućište pa opet na kromiranje...nikad ne ispadne kako treba. Bolje ne dirati
-
Ne znam kako hromiranje opet ispadne, nikad to nisam pokusavao posto mi hrom izgleda kao farbana plastika, ali nista ne fali ako se ostavi metal ispod. Ovo drugo sam radio sa nekoliko satova, hromirane zute legure i PVD ili pozlata na celiku, ukljucujuci i nozeve sa PVD oplatom. Kao i sa svakim poliranjem, rezultat ce biti onoliko dobar koliko pazljivo i ujednaceno otklanjas materijal i koliko pazljivo posle sve finishiras.
-
http://www.njuskalo.hr/muski-satovi/...oglas-22864345
Jel ovo sve istina ili je to preuredjeni drugi sat u Darwila ?
Lp.
Sent from my SM-J320FN using Tapatalk
-
Isvemir27 dobro dosao na forum.
Mogao bi lako biti orginal Darwil. Mislim da niko sa stopostotnom sigurnoscu ne moze reci da jeste ili nije orginal. Darwil je imao razne modele od Squale ronilackih, lcd digitalaca,solarnih digitalaca, digitalaca sa digitronom ala Casio, pa do klasicnih mehanickih. Mnogo toga Darwil nije proizvodio nego je samo stavljao svoje ime na gotov proizvod. Ovaj led sat iz oglasa mi deluje upravo kao tako nesto.
Mogao bi postaviti slike iz oglasa jer link ce pre ili kasnije biti ugasen i slike ce nestati a mogu posluziti za neka buduca poredjenja.
-
Skoro sigurno je preuređen drugi sat u Darwil-a, medjutim najverovatnije je to uradio sam Darwil kao i sa onim Jump Hour-om. Zaključak je jednostavan jer da to neko drugi radi je potpuno budalasto, pa samim tim i malo verovatno. Ajde da je ugravirano "Hamilton" pa da se i isplati nekog nasankati, meni bi ovaj sat bio na prvi pogled privlačniji da na njemu piše Texas Instruments ili National Semiconductors, a oni su pravili priuštivije LED satove sedamdesetih, dok Darwil ni na kraj pameti. Sad, za sumu koju prodavac trazi se može naći pristojna diodna Bulova, a opšte je pitanje da li bilo koji Darwil vredi toliko.
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
-
Hvala na dobrodoslici ... ma citam vas vec od kad sam na PSu jer sam iz HR pa sam vidio da je ovaj post ponovo ziv kao i prije par godina i reko ajde da postavim pitanje iako sam se vec cuo i sa kolegom Sinnerom koji isto razmislja a i iskustvo je prisutno na obje strane ... da da preskupo je to a prodavac je tvrd orah .... misli da prodaje vintage omege :) ... ok sto je tu je citamo se dalje ... i da BTW imao sam takvog 'red led' Trafalgar watch made in HonKong ne znam sta mi je bilo da sam ga flipnuo ... budala sta ces ;) ... Lp. decki ...
-
Već sam ti odgovorio. Original je sat, nije prvi takav koji sam vidio
-
To sam i rekao Sin. u postu :)
-
-
Pozdrav svima, novi sam ovdje tek sam se registrirao ali već duže vrijeme pratim forum i imam nekih darwila od kojih bi slike volio podijeliti ovdje. Slike će biti ubrzo, imam nekih ali ću pokušati uhvatit bolje pa objavim! :)
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Prilog 132738Prilog 132739Prilog 132740Prilog 132741Prilog 132742
Pa evo... Definitivno najbolji primjerak mojih satova. Riječ je o nekorištenom "Darwil Special Flat 66" sa zasebnom sekundarom, proizveden 1965. godine. Na fotografijama možete vidjeti detalje poput originalne krunice na kojoj je logo te originalnu žutu foliju na poklopcu. Poklopac je otvaran samo dva puta, prvi puta radi slikanja kako bi se vidio mehanizam sata. Vidi se potpisani Darwil mehanizam "7066"... Što se tiče cifera boja varira od izražene bijele do "šampanj" boje, ovisno o osvjetljenju i kutu slikanja. Još jedna posebnost cifera koja se teško uočava su uzdužne linije koje se mogu vidjeti na drugoj slici. Model je dimenzija 3,55 cm X 4,1 cm te je izuzetno tanak i elegantan. Toliko od mene o satu što znam, ako netko želi nešto dodat može slobodno bio bi jako zadovoljan :)
Osobno sam primjetio da se jako rijetko, gotovo nikad ne prodaju satovi starosti preko 50 godina a da nisu korišteni. Posjedovati sat koji se danas više ne proizvodi, a da je "nov" nekorišten i u izvornom stanju, često predstavlja potragu za blagom. Imam čast posjedovati jedan takav i još mi je veća čast podijeliti to s vama. Nažalost sat nema ni remen ni kutiju iz razloga što remen i kutija nisu kupljeni, bilo je jeftinije kupiti samo sat a remen je mogao ići bilo koji nije morao biti original. Ipak je takav sat koštao pola, pa čak i cijelu nečiju plaću. Na moju sreću niti običan remen nije kupljen te je sat strpljivo čekao u ladici da dođem do njega. Posjedujem još 3 Darwil sata te ću ih slikat i podijeliti slike s vama narednih dana. :dance3:
Inače relativno sam nov u svemu ovome pa još ne znam dosta toga tipa modele cijene mehanizme itd.
-
Vrhunski očuvan primjerak. Takođe sam ljubitelj satova, posebno Darwila i Rakete TV. Imam nekoliko extra očuvanih primjeraka ali taj je vrh. Uživaj u pogledu na tog vremešnog ljepotana i očekujem slike ostalih Darwila iz kolekcije.
-
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
-
-
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Nigde na guglu ne mogu pronaci darwil kakav ja imam, Darwil olimpiadi. Ako neko ima nekakve informacije o modelu molim za odgovor. Prilog 141237
-
-
-
Postovanje,
Ako moze mala pomoc. Radi se o tome,da je suprug, kada je posao u skolu,od oca dobio Darwil sat. To je bilo 60-tih godina. Izgubio je sat kad je bio u vojsci i stalno prica o tom satu,pa bih vas molila,ako neko zna,na koji Darwil sat se ovo odnosi,da napise:
Okrugao,umjesto brojeva imao tackice. I tackice i kazaljke su imale fluorescentnu "navlaku",tanji od danasnjih satova,navijao se rucno. Jedno navijanje je trajalo 48h. Kozna narukvica.
Unaprijed hvala na odgovorima
-
Nažalost, mislim da je teško dati odgovor. Naime, Darwil više ne postoji, a imao je veliki broj klasičnih elegantnih modela koji su bili popularni uglavnom u Jugoslaviji i u Italiji. Ukratko, nema baš mnogo modela koji imaju neku „priču” za sobom, mada se neke ređe serije mogu videti na toj temi.
Jedino što mogu da kažem je da se Darwilovi satovi često mogu naći na oglasima, kao npr. na sajtu Kupujem prodajem, pa je moguće da će se isti model pojaviti. Uglavnom su jeftini, a i dalje se mogu servisirati.
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Prilog 145113
Moj mali doprinos temi
Prilog 145114Prilog 145115
Još dva praktično nekorišćena sata!
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
eto mene,eto vas,eto Darwila...special flat luxe 66 , 7041 , s.broj 159634Prilog 145123Prilog 145124
-
Sat je posvecen Olimpijadi u Rimu mislim 1960 god.
-
-
Izgleda da moj odgovor otisao na pogresnu adresu.Clan Aleksa N je pitao kakva je veza njegovog Darwila sa Olipijadom.
Imama takav sat i na broju 12 se nalazi simbol olimpijske baklje.Negde sam procitao da je posvecen Olimpijadi u Rimu.