-
Re: Vostok Amfibija Komandirskie sat
Na amfibiju 420 sto sam kupio prije jedno dva mjeseca kad sam je testirao i kad je brat ponio na ronjenje na dubine od 50m100m sat bez ikakvih poteskoca radio. Međutim zadnjih 10ak dana sat redovno staje. Skinem ga uvece sa ruke do ujutro redovno stane moram ili da ga navijam ili tresem da bi proradio i normalno radi dok je na ruci ali opet cim ga ostavim preko noci on opet stane i opet ujitro navijanje po pet minuta tresem kao lud itd. Ali to vrijeme između navijanja ili trešenja bas prođe dosta vremena kad on pocne da daje znake zivota nekad i pola sata.
Posto cu morat u pg ovih dana da ga ponesem kod majstora.
Pitam da li je ovo neki jaci kvar jel se ovo desavalo kome da li mi treba nesto od djelova novi mehanizam ili nesto?
Cekam ovu posiljku sto sam narucio sa nato narukvicom, mesh narukvicom, krunicom i bezelom ravnim i staklenom poleđinom pa ako treba jos nesto da i to narucim.
Sad mi je zaista predobar izgledom i narucejem sledeci mjesec klasicnu amfibiju 150€ to def
Da li moze krunica da se dotegne da mi nije labava ovako kao da ce okine (znam da nece)?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Kvar nije veliki.
Ima dve stvari koje mogu da budu a obe su lako rešive.
Prvo treba videti da li se razlabavio šraf koji drži teg za navijanje.
Krunica ne može da se dotegne
-
Ljudi, pozdrav. Jedno pitanje. Naleteo sam na prodavca satova sa solidnim primercima japanskih i ruskih/ sovjetskih satova. Medjutim, interesantan mi je bio jedan sat koji neodoljivo podseca na Komandirca. Naime, sat ima crni ciferblat u cijem donjem delu na poziciji 6 stoji tenk a na poziciji 12 crvena petokraka sa srpom i cekicem, a ispod nje naziv sata " Bremoka". Kuciste identicno nekim od kucista komandiraca, kao i bezel. Interesuje me da li je u pitanju fake Vostok ili je u pitanju licenca? Hvala unapred.
-
Kopija i to loša.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
-
Jedno kratko pitanje:
Vidim na ebayu kombinacije cifera, kucista i kazaljki kojih nema na meranomu. Npr 120 kuciste sa brojcanikom i kazaljkama sa 150346. Da li je sve okej sa tim satovima?
-
Postavi par fotografija (link ce brzo biti neaktivan).
-
Mislim da ovih modela nema na meranomu
120346 sigurno nema, taj brojcanik ima samo na 150 kucistu na sajtu
Izgledaju mi okej, prodavci imaju feedback uglavnom preko 98%, ali mi je malo nejasno zasto ih nema na meranomu
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...06f3869df3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...050cafeaa0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...1bd31065f5.jpg
-
Na osnovu fotografija mislim da su satovi ok. U zadnjih par godina pojavilo se toliko kombinacija kućišta, brojčanika i kazaljki da je to nemoguće pohvatati. To što neki model ne postoji na Meranomu nije merodavno. Verovatno ima modela koje možeš naći npr. kod Zenitara a nema ih na Meranomu. Zenitar je prodavao Vostoke kada Meranom nije ni postojao.
-
Hvala na odgovoru, bas sam razmisljao o 120346, ali me malo to bunilo
Trudim se da sto vise pohvatam, ali je stvarno prevelik izbor da je prakticno nemoguce
-
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Zdravo svima,
Pre nekih nedelju dana sam trgovao sat od jednog prodavca sa oglasa, Karine iz Kraljeva. Ono sto sam trgovao je Vostok Amfibija "Rodina" jubilarni sat.
Medjutim, u prvi mah nisam obratio paznju na detalje. Amfibija koji sam ja dobio je imala kazaljke od komandirca, krunica, nikako nije mogla da se zasrafi do kraja navoja, vec hvata samo prvi navoj, poklopac je bio od amfibije ali nije imao serijski broj.
Amfibije ovog modela, koje sam nasao na netu, bilo da je crni ili beli cifer imale su drugacije kazaljke, casovna sa onom stelicom na vrhu i sekundara sa prosirenjem u vidu kruga (cetvrta i peta slika)
Otvorio sam sat i video mehaniyam koji me najvise podseca na 2414A iz Sky-ove teme o istoriji Vostok satova.
Sve u svemu, imam utisak da sam kupio budzeni sat.
Ovim putem vas molim za potvrdu, sta sam u stvari kupio, komandirski ili amfibiju.
Prve tri fotografije su od kupljenog sata, treca i cetvrta sa neta.
Prilog 139220Prilog 139221Prilog 139222Prilog 139223Prilog 139224
-
Kub dobro došao na forum.
Pretpostavljam da znaš da određivanje orginalnosti kod sovjetsko ruskih satova nije lak zadatak. Više je razloga za to, od raznih preprodavaca koji sklapaju sve i svašta do činjenice da je bilo mnoštvo sličnih modela.
Što se konkretnog sata tiče, odmah ti mogu reći da krunica nije orginalna tj. to je Komandirski krunica navrnuta na Amfibijino kućište. Zato i ne naleže kako treba. Proveri da li se izlizao navoj tube na koju se navrće krunica. Ako jeste to bi već mogao biti problem. Mogu se nabaviti i te tube ako je navoj oštećen. Isto tako na predzadnjoj fotki koju si postavio krunica je od Komandiraca a ne od Amfibije.
Što se tiče kazaljki, ono što mogu reći to je da je bilo Amfibija sa Komandirski kazaljkama. E sada pitanje je da li baš na tom modelu koji ti imaš idu Komandirski kazaljke (to bi trebalo istražiti). Takođe, Amfibije sa 2414 mehanizmom su retke, bilo ih je ali uglavnom ako je Amfibija imala datum to je bio automatik. Mislim da kada bih imao Amfibiju sa 2414 mehanizmom bio bih poprilično sumnjičav po pitanju autentičnosti. Opet kažem nije nemoguće ali je vrlo retko.
Još jedna stvar, pogledaj tvoj sat iz profila i vidi da li ima staklo od Amfibije ili Komandirca. Ovde možeš videti razliku http://www.svetsatova.com/forum/f76/...ki-5153-5.html -poruka br. 43. Ako je Komandirski staklo onda je i to jedan od pokazatelja da sat nije u orginalnom stanju.
-
Sky,
Hvala na dobrodoslici i brzom odgovoru, napravio sam poredjenje i imam utisak da u pitanju staklo komandirskog.
Postavio sam nekoliko fotografija na crnoj i beloj podlozi, mozda ce iskusnije oko videti bolje.
Prilog 139225Prilog 139226Prilog 139227
Iscitao sam temu i pre kupovine sata, video da su moguce kombinacije kazaljki na satovima, medjutim, istrazujuci na netu,videh da isti ovakvi modeli, dakle "Rodina" amfibije imaju kazaljke od amfibija, svi ostali "Rodina" jubilarci sa kazaljkama od komadirskog, zapravo i jesu komandirci.
Ono sto sam jos hteo da pitam, zar ne bi trebalo da starije amfibije imaju i ovaj dodatni zaptivac ili kako se vec zove, ispod poklopca?
Prilog 139228
-
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
-
Staklo je Amfibijino. Sto se antimagnetnog poklopca tice, neki modeli Amfibija su imali taj poklopac a neki ne. Konkretno za tvoj model ne mogu reci sa potpunom sigurnoscu da li je imao taj poklopac.
-
Da li svaki original mora da ima jedan od dva natpisa na ruskom “ovo kao proizveden u Sssr”? Veliki pozdrav i unapred hvala
-
Ne. Modeli s početka devedesetih često nemaju. Period posle prelaza iz SSSR u federaciju.
-
Hvala druze. Pozdrav i svako dobro
-
Postoji veliki broj Vostok-a, što amfibija, što komandiraca koju su izdavani za pedesetu godišnjicu velike otačastvene vojne.
Po mom iskustvu nije neuobičajno da su kazaljke na amfibiji od komandirca i to je jedino što je na ovom satu u redu, pored cifera.
Rusi bi za to rekli "котлетка". Budževina.
Pratio sam oglase pomenutog prodavca u potrazi za jeftinim satom i od svih koji su mi zapali za oko samo je jedan bio kako treba, ali sam i od njega odustao jer sam uspeo naći bolji primerak.
Šta ono beše Neša reče za jeftinu čorbu?
U svakom slučaju, mislim da se satić može doterati da bude baš kako treba uz malo strpljenja i volje. ;)
-
Citat:
StariAS kaže:
Postoji veliki broj Vostok-a, što amfibija, što komandiraca koju su izdavani za pedesetu godišnjicu velike otačastvene vojne.
Po mom iskustvu nije neuobičajno da su kazaljke na amfibiji od komandirca i to je jedino što je na ovom satu u redu, pored cifera.
@skydrummer
@StariAS
Zahvaljujem na odgovorima i molim za malo pojasnjenje, sta jos nije u redu na ovom satu? I da li bih, negde u Beogradu, mogao da kupim amfibija krunicu za ovaj sat, da ne porucujem sa Ebay-a?
Hvala
-
I drugi put.
Za krunicu kontaktiraj Urosa GT. Mozda on ima.
-
Imam jos jedno pitanje ma da mislim da znam odgovor ali hocu da budem siguran. Da li za kolekciju treba uzimati i nove satove narucene iz Rusije? Ja sam ipak vise za ove SSSR, koliko sam procitao daleko su kvalitetniji ali zanima me vase misljenje.
-
Što se tiče izbora satova za kolekciju, sve zavisi od tebe. Ljudi voli satove određenog tipa, namene proizvođača, perioda i slično, a to je stvar njihovog ukusa i želje. Ima ljudi koji su fokusirani na npr. automatike, štopere, švajcarske, japanske, starinske ili džepne satove, a svakako da spisak nije potpun. Ukratko, ako želiš da praviš kolekciju, neka ona bude rezultat onoga što te zanima.
Što se tiče kvaliteta, malo je nezahvalno porediti ga kroz vreme. Naime, znamo da su se nekada pravili kvalitetniji proizvodi, što važi za maltene sve od igle do lokomotive. S druge strane, stari a kvalitetni proizvodi koji su i danas u funkciji su ipak stari, a sve ima svoj rok trajanja i granicu isplativosti za popravku. Isto važi i za satove, mada sve zavisi od samog primerka. Može se desiti da naletiš na dobro očuvan sat iz sovjetskog doba koji će početi da se kvari, ali i na onaj koji će kuckati još veoma dugo. Isto tako, možeš da naletiš na nov sat koji ima neki problem, ali i na onaj koji će te dugo služiti. Ako pitaš za ove nove, dobro je što imaju garanciju i što je većina neproblematična, ali ponavljam, učini onako kako misliš da treba i kupi šta ti se sviđa. Naravno, ukoliko kupuješ ozbiljan sat, treba ga proveriti, a najbolje je da to učini dobar časovničar.
-
Imam ja par komada za Amfibiju, e sad, duži, kraći, srednji ključ. Ptobamo na licu mesta. Daću ti, popijemo kafu, ispričamo se o rusima. Al tek krajem sl nedelje.
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Ево малог резимеа с мојим Командирцем (можете видети на страници 109 како је изгледао до скоро), како су кренуле чари мочварне београдске летње ужарено-асфалтне климе, тако кренуло отпадање оплате! Ту у том делу испод крунице. Да прекратим оплати муке - скинуо сам је шмирглом.
Месинг је брзо кренуо да хвата и помало патине, мат изглед ми се свиђа, и овај безел даје неки много ми леп наутички изглед. Ту је и ова алиекспресна џабалеску Нато трака са жутим металним деловима и све се некако сложило:
Prilog 139242Prilog 139243
Међутим, ставио сам сат на другу траку (окер-тегет) да оперем ову црвео-тегет... И одједном је трака позеленела :blink::w00t: Вероватно оксидација, све у свему - изгледа ужасно, и мораћу да пребацим у челик моју многовољену подморницу.
Дакле, потпуна непрепорука куповини нових Командираца.
У овом трену асап31 на Ибеју има 2-3 Амфибије у 420 кућишту, са доставом је 25 долара, и данас би (са овом памећу) апсолутно то купио и трошио парице на модификовање. Искуснији су упозоравали, није да нису...
Са друге стране, ту је Амфибија, као и Јуниор/Кадет, награђени су Перлон тракама које су много удобна и фина ствар, право откриће за менеме:
Prilog 139244
-
I ja sam cuo da su losije pokazali ovi noviji zato pitam. Hvala svima na odgovorima
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Filipe sa amfibijom nemaš greške, prednost starijih je po meni samo dizajn, možda malo i pitanje boljeg kvaliteta, dok nove sasvim savršeno završavaju posao sata za svaki dan, a u moru standardnih tipova imaš i jako fina specijalna izdanja. Amfibija je idealna za modifikacije tako da već sa jednim satom možes jako puno da se igraš.
Ako te tako nešto zanima naravno.
Sa druge strane pojavili su se i komandirci u čeličnim kućistima, pa samim tim problem "izbijanja" mesinga nikad nećeš iskusiti.
Primer takvog komandirca koji sam poklonio drugu za rođendan je upravo ovaj:
Prilog 139255
-
Novije su imale neke qc probleme pre dve godine recimo, da otpadaju rotori, ali problem se lako rešava i ne pravi probleme dodatno. Osim toga ja od 2013. sa desetak Amfibija nisam imao nijedan problem, a ni drug sa jos 5-6 sigurno. Imao sam jednu staru 2416B i ta nikad nije radila kako treba, dva tri časovnicara su je popravljali, servisirali...
-
Istina, imao sam isti slučaj još u garanciji, bila je 2014. godina i moja prva amfibija (model 090662m) ruske proizvodnje.
Što se starih tiče nikada nisam imao ni jedan jedini problem, a imam ih dvanaest.
Doduše veći broj ne stižem da nosim, ali ove dve-tri koje me prate po gradilištima me nikada nisu izneverile, samo po koja nova ogrebotina. ;)
Edit: Ova koju sad nosim izgleda baš tužno jer sam se nedeljama provlačio kroz neke tehničke etaže, pa je zato i ne slikam. :(
-
Ja imam problem
Mislio sam da sam nasao dobrog casovnicara ali ipak nesto ne radi opet kako treba
Kojeg casovnicara preporucujete za servis amfibije sa slike
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2680fbe08b.png
Model 420
Kad se navije radi dobro
Ostavim ga preko noci na stalak ujutro ili kasni ili ne radi
Pa se navije radi pa opet preko noci isto
Dalje primijetio sam nekoliko puta da kad sat ostavim na komodu preko noci pa ga nekad ostavim u okrenutom polozaju ili na stranu tad obavezno stane
Da li je neko imao taj problem i da li zna sta je i kojeg casovnicara ste ono preporucili u bg koji ih bas dobro servisira mogu da ga posaljem za bg odmah jer ovdje kad sam ga nosio otvori ga nesto ga ispuva pregleeda kuka kako je to los sat itd a to mi stvarno ne treba da slusam
Na pocetku je bio neki kul momak koji mi je skracivao kais i kao nesto radio na nekom mehanizmu sa oprugom to je bilo odlicno ali opet posle toga se vratilo na staro tj opet ovaj gore opisan je aktiviran
-
To je dobro sto sad i komandirskie imaju celicna kucista ali sam procitao da mehanizam zna da zeza. Narucicu bas jedan uskoro da vidim kakav je. Zanima me jel su vam naplatili carinu i te zajebancije i koliko izadje carina i postarina?
-
Citat:
licmius kaže:
Ja imam problem
Mislio sam da sam nasao dobrog casovnicara ali ipak nesto ne radi opet kako treba
Kojeg casovnicara preporucujete za servis amfibije sa slike
...
Da li je neko imao taj problem i da li zna sta je i kojeg casovnicara ste ono preporucili u bg koji ih bas dobro servisira mogu da ga posaljem za bg odmah jer ovdje kad sam ga nosio otvori ga nesto ga ispuva pregleeda kuka kako je to los sat itd a to mi stvarno ne treba da slusam
Na pocetku je bio neki kul momak koji mi je skracivao kais i kao nesto radio na nekom mehanizmu sa oprugom to je bilo odlicno ali opet posle toga se vratilo na staro tj opet ovaj gore opisan je aktiviran
Ovde se nalazi tema u kojoj su opisana iskustva sa časovničarima:
http://www.svetsatova.com/forum/f108...rima-2200.html
Pogledaj novije postove jer je tema stara, a van toga mi pada na pamet i radnja Jović, Gospodska 1, Zemun. U ulici ima još jedna radnja koja je nešto skuplja, mada su ljudi korektni.
Inače, od majstora koji kukaju kada vide posao ili pitaju ko je pre njega radio, uz napomenu da je loše urađeno, treba bežati u širokom luku.
Kada sam se uselio u stan pozvao sam nekog molera koji je s vrata pitao „Ko je ovo krečio? Ništa ne valja, to bih ja ovako ili onako, blablabla. Kuku lele, biće teško, blablabla”
Na to sam odgovorio da od posla nema ništa i pokazao mu vrata. Inače, krečenje nije bilo nikakav problem, jer je naredni moler premerio zidove, izračunao količinu materijala, odradio posao i nije bilo potrebe ni za kakvim specijalnim radovima. Koliko sam uspeo da shvatim, postoji nekoliko vrsta majstora:
- Lenčuge koje bi da zarade bar 100 € na dan, a da ne urade ništa
- Neznalice i priučeni
- Stara škola, Majstor (sa velikim 'M'), što je nažalost i najređa grupa.
-
Pozdrav svima!
Upravo sam se prikljucio forumu sa zeljom da se jos dugo druzimo!\
Imam jedno pitanje za znalce Vostok amfibija, pazario sam ovaj model amfibije iz linka ispod, sta mi mozete reci o tom satu, okvirna godina proizvodnje, njegova namena tj. kojom prigodom je cifer takav...model i sve sto bi bilo zanimljivo novom vlasniku i verovatno buducem pasioniranom sakupljacu Vostoka.
https://www.kupujemprodajem.com/Anti...ilter_id=33175
Hvala!
-
Kapetane dobro došao na forum.
Amfibija je iz 80-tih ili početka 90-tih. Unutra je mehanizam 2409 ručni navijač. Tip kućišta 470. Što se tiče brojčanika i prigode, mislim da nema nekog naročitog razloga zašto je brojčanik tog dizajna. Nije u pitanju neka godišnjica ili slično. Jednostavno na brojčaniku je vojni brod (meni deluje kao nosač aviona), velika petokraka iznad njega i to je to. Može se reći da sat veliča ili slavi sovjetsku mornaricu. Namena, ronilački sat za narodne mase. Uzgred, odličan sat.
Odnesi sat kod časovničara i neka uradi servis (oko 2000 din). Dva su razloga za to. Prvi, sat je star 30-tak godina i ulje je izgubilo viskozitet, delovi se troše usled povećanog trenja. Drugi razlog, ne sekundari je otpala svetleća tačkica, ako je nema na brojčaniku i ako sat stvarno nikada nije otvaran znači da je upala u mehanizam. Meni se to desilo i sat je stao (tačkica se razmrvila između zupčanika).
Nemoj plivati sa satom dok ne zameniš dihtunge.
PS- postavi par fotografija svog sata jer će link postati neaktivan.
-
Kapetane.Čekao sam da se Sky javi sa adekvatnim odgovorom pa da i ja mogu da ti poželim dobrodošlicu :)
-
Hvala na iscrpnom odgovoru i dobrodoslici!
Slike cu postaviti sutra, cim ga stavim na ruku, jer sutra zvanicno i stize...
Sad merkam sa e-bay jedan komandirki sa zelenim ciferom i malom oznakom VDV-a!
:drool:
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Кадет пре:
Prilog 139375Prilog 139376
После мењаже казаљки - стављене су црне класичне од Амфибије:
Prilog 139377Prilog 139378
Кнап! Каже мајстор - мало их је подигао да би стале. Цех - 400 динџи! :thumbup:
Можда некоме буде од користи да се могу променити казаљке на малиши...
-
-
Sad vidim da nisam ranije pazio na času.
Ovaj snimak je @skydrummer već postavljao.