Re: Koji sat nosite danas?
hardlex je samo mineralno, to moze da se ogrebe (ko je talican).
mislim da safir nikako ne bi trebalo da izdrzi bilo kakvu promenu oblika
bez da se raspadne (koliko se bar ja razumem u me´aniku safirnih stakala).
posto si me sad zainteresovao, pokusacu da pitam one koji to stvarno znaju pa
javljam.
p.s.
saopsticu ti ovo polako i sa puno razumevanja : da li si pomislio da je staklo menjano
i da to u stvari nije safir ?
da, hardlex sam uspeo da ogrebem tako sto je seiko pao staklom na casu,
a casa je od onih za koje kazu (kad ih prodaju) da ne mogu da se polome.
ogrebotine su plitke ali ih ima 7 ( SEDAM, NIJE GRESKA ), izgleda da mi je
sudbina na taj cudni nacin poklonila srecni broj.
... to tumacenje jedino mogu da prihvatim a da ne lupam glavom o zid,
pa da me pustimo da u to i dalje verujem.
Moze i safirno staklo da se ogrebe - recimo na zid koji ima u sebi komadice mermera (ili neceg slicnog, ne secam se). A mozda je ogreban "samo" AR sloj.
zanemario sam da staklo mozda ima ar. uzecu i to u obzir.
Ja bih rekao da je safirno staklo samo teže ogrebati nego mineralno a ne da je neogrebivo. Mislim da se safirno opisuje kao teže ya grebanje u odnosu na mineralno a mineralno da je teže polomiti u odnosu na safirno.
Pretpostavljam da ce direktan udarac, pod uglom od 90 stepeni slomiti safirno staklo a ne ogrebati ga, ali bih rekao da udarac pod nekim malim uglom, do 30ak stepeni, samo grebe staklo. Naravno, ta druga površina mora imati veću čvrstoću od safirnog stakla.
Inače, na drugom forumu za satove, bio je opis sata sa 4mm debelim safirnim staklom koje je bilo strašno izgrebano posle pada sa motora. Nije prslo već samo strašno izgrebano zbog kontakta sa asfaltom.
Meni je na rolexu ok broja 9 zarezano i oseca se malo pod noktom da zateze...cuo sam to i od nekih iz rolexa da imaju te ogrebotine i neki drugi modeli...nije to Bog zna sta ali me jako nervira. A zamena stakla ne pitajte
Milane jel vidis da ne ogrebotina ne vidi :) Ali salu na stranu, naravno da moze i safirno staglo da se ogrebe, samo da potvrdim ovo sto su rekli @tiha i @eee.
otarasi se tog rolexa vise.zovi samo zovi.tu sam da pomognem.sta ce ti ta nervoza.
moze da se izgrebe safir, logicno, moze i da se polira, itd.
mislio sam da ne moze.