-
Re: Koje automobile voze ljubitelji satova ?
Nemam iskustva sa tim autom, ali pogledaj stub sa leve strane kao i vrata. Vrata bi trebalo da imaju neke rupice za odvod vode, pa proveri da li su zapušene. Evo šta kažu na drugom mestu malo detaljnije:
https://www.justanswer.com/uk-car/7g...nd-behind.html
Ovo sam našao na brzinu, pa probaj da počneš od njihovih saveta.
-
Baš su visoko NM na toj Daciji 0.9. Jel to 3cil motor? Kakav je sa vibracijama?
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
-
Jeste, to je Tce motor sa 3 cilindra.
Ja sam imao prilike da ga vozim u par navrata po cca 500km i nisam primetio da se nesto posebno trese. Auto je prava zujalica, kad treba povuče kao raketa . Zvučna izolacija je dosta bolja nego na ranijim serijama Dačije, ali je i dalje lošija nego npr. na mom Meganu (1.4 16v, 2005.) koji važi za jedan od automobila sa lošijom zvučnom izolacijom u toj klasi.
-
Citat:
stomp kaže:
.Kad bude kiša, pod na 206 kod vozača i iza vozača bude mokar.Pokušavam dokučit zašto ali nikak.Isprike na OT ali puno bi mi značio bilo kakav savjet.
Ima više mesta kuda voda može da prođe.
Najjednostavnija fora za preciznu detekciju je da ,po suvom vremenu, zamoliš ortaka da u autoperionici iz ''puške'' ili u dvorištu iz creva zaliva jedan po jedan deo na kolima ( šoferku,vrata...) a ti sediš unutra i gledaš odakle će da se pojavi voda. Obrati pažnju na deo ispod instrument table.
Citat:
Uros GT kaže:
Baš su visoko NM na toj Daciji 0.9. Jel to 3cil motor? Kakav je sa vibracijama?
Reno je na ovom motoru vibracije uspešno anulirao. Burazer ima Fokus sa 1,0 EcoBoost (120 ks). Složili smo se da su vibracije na istom nivou tj da u oba slučaja u leru i na uobičajenim obrtajima teško da provaljuješ da je reč o trocilindrašima -morao bi baš da se koncentrišeš. U visokim turama to možeš prepoznati po zvuku.
-
Super. Pitam jer razmatram novu Fabiju 1.0 TSI koja je 3cil. a nisam još stigao da je probam. A taj frktavi zvuk trocilindrasa mi je čak i dopadljiv.
-
Citat:
stomp kaže:
Trenutno vozim Peugeot 206 1.4 8v i Daciu Logan 1,5 dci.
Btw sad se sjetih pa ajde da ovdje pitam kolege možda netko zna.Kad bude kiša, pod na 206 kod vozača i iza vozača bude mokar.Pokušavam dokučit zašto ali nikak.Isprike na OT ali puno bi mi značio bilo kakav savjet.
Idi kod limara da ti otpuši odvodne kanale,jer se vremenom zapuše zbog lišća i prašine.
-
@Nešo
Tu mi je nekak najvjerovatnije da bi probijalo,vrata i pragovi.Jedino to baš nisam detaljno rastavio.Btw ispod auta vidim sa strane praga nalaze se začepnjene rupe nekakve sa gumenim čepovima,sad dal to treba otvorit il tak treba bit- ko će ga znat.
@Vladane
pa ziher sam 5 puta bio u praonici i cijeli olimpijski bazen vode ispraznili i nigdje ništa.Baš bude kad je jaka kiša koja pada više dana.
@ don Alberto
skinuo sam brisače i one plastike i detaljno očistio odvode :/ jedino ako postoje još negdje nekakvi...
-
Ima ih još,ali limar zna gde su na kojem modelu automobila.A hoće nekad i da se zaglavi ona poluga za grejanje,pa da ostane otvoren sistem ,pa tuda hoće isto da uđe kiša.
-
Citat:
stomp kaže:
@Nešo
Tu mi je nekak najvjerovatnije da bi probijalo,vrata i pragovi.Jedino to baš nisam detaljno rastavio.Btw ispod auta vidim sa strane praga nalaze se začepnjene rupe nekakve sa gumenim čepovima,sad dal to treba otvorit il tak treba bit- ko će ga znat.
Pazi, ako su ti čepovi fabrički, onda nemoj da ih skidaš. Najbolje je da proveriš da li zaptivaju.
Da li se ta voda pojavljuje samo kada voziš ili se pojavljuje i kada auto stoji? Ako se pojavljuje samo kada ga voziš, možda bi trebalo proveriti patos.
Inače, našao sam na internetu da je moguće da kroz stub koji ide prema krovu prolazi instalacija za pranje zadnjeg stakla. Proveri i to za svaki slučaj. Ne znam kako je napravljen tvoj auto, ali ukoliko mu cev prolazi kroz stub, ukloni plastiku, pritisni pumpicu za pranje zadnjeg stakla i proveri.
-
@don Alberto
mislim da polugica uredno prebacuje ali istražit ću još detaljnije.
@Nešo
pa evo nemrem bit 100% al nema pravila.Makar sad više koristim Logana pa 206 stoji tak da bi reko da prije dok stoji.Bio sam ga stavio na dizalicu i gledali i pod nema niti jedno jedino mjesto da bi bilo trulo ili da je rupa plus pocinčanu karoseriju su im stavljali.
Hm ovo za pranje stakla je interesantno , bome ću i to istražit.
Još jedna zanimljiva stvar, mokro je i kod vozačkog poda ali i iza kod putničkog :blink:
-
Pogledaj sistem za grejanje da li ta poluga ne zatvara do kraja.
-
-
Možda će pitanje zvučati nepotrebno, ali da li si podizao tepih i patosnice i pregledao lim sa unutrašnje strane? Ukoliko tu ide bilo kakva instalacija koja može da procuri, možda je u njoj problem.
-
Drago mi je da pitaš jer jesam i sad je suho ali negdje po ljetu sam tražeći problem skinuo tapecirung i dolje je bilo sve mokro.Znači poplava.Ispod tapecirunga se još nalazi jedan debeli tepih od filca koji vjerovatno služi kao izolator topline.U njemu je valjda bilo brat bratu 2 litre vode.
Kad sam ga maknuo i došao do lima vidio sam da su 2 čepa.Dosta su bili labavi pa sam to pripisao tome da voda ulazi odozdo kroz te čepove i dobro sam ih zadihtao silikonom i sad je ok.
Neznam,nekak mi najviše baca sumnju na vrata ili onaj gumeni keder što oblaže vrata na štokovima.
Najviše mrzim te blesave kvarove :banghead:
-
Ako imaš klimu,hoće otpusno crevo da se zapuši od prljavštine,pa ti voda od kondezacije ne curi napolje,nego unutra.Kod mene je to ispod tapacirunga kod nogu suvozača,a na tvojim kolima treba da proveriš gde ti se nalazi kod nekog servisera,koji je to već radio ,pa zna.
-
Bome dobra ideja.Ali sad po zimi ne koristim klimu,čak ni za odmagljivanje stakala al vrijedi provjeriti.
Ekipa,svaka vam čast,dali ste mi odlične ideje.Vidi se da su ljubitelji satova upučeni u sve :congrats::thumbsup:
Btw dužan sam vam barem galon pive dok se vidimo :beer:
-
Eh, ti kako si krenuo, ima od nas da napraviš alkoholičare :D
-
Kolega Stomp, evo da i ja probam da pomognem.
Neke kolege su ti već predložile potencijalna mesta kuda voda možda ulazi i vidim da još nisi rešio problem.
Nisi napisao da li auto ima šiber na krovu. Ukoliko ga imaš velika verovatnoća je da tu leži problem. Oko otvora postoji falc od lima koji prati oblik šiber otvora i koja funkcioniše po principu mini oluka. Sva voda koja se sakupi tu u kanalu, odvodi se PVC cevčicama koje se pružaju ka blatobranima. Navodim primer Golfa II kod koga ih ima recimo četiri. Kada se vremenom zapuše od sitne prašine i ostalih mikročestica dolazi do prelivanja vode unutar kabine vozila.
Ovo ti pišem iz ličnog iskustva, pošto sam pre desetak godina imao isti problem, voda se zadržavala na desnoj strani vozila to jest na mestu suvozača i iza njega.
Ukoliko nemaš šiber, proveri takođe oko keder gume koja drži vetrobransko staklo ili bočna stakla na vozilu. Dešava se jako često sličan problem kada se prednja šoferšajbna promeni a ugradi se nestručno. Kod većine novijih vozila šoferšajbna se lepi specijalnim silikonom pa se neretko dešava da "majstori" ne nanesu pravilno smesu silikona po krajevima stakla, pa na tim mestima neminovno dođe do ulaska vode u kabinu.
Želim ti da rešiš problem što pre.
Pozdrav.
-
Gospodo riješio misterij
https://s8.postimg.org/jp034uexh/DSC_0321.jpg
Skinul sam lajsnu i polijevao s vodom i slijeva se kroz vrata unutra u kabinu umjesto da ide van.E sad kak to riješiti pojma nemam
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Koja je tačno lajsna u pitanju? Ona spoljna koja štiti vrata od udaraca ili ona na karoseriji?
Pogledaj ovu sliku, tj. klikni i uvećaj je i proveri deo koji sam zaokružio crvenom bojom.
Prilog 134465
Ako je na zaokruženom delu to se mora zadihtovati. Ukoliko ne možeš sam, mislim da svaki dobar limar to može da ti vrati za malo novca.
-
U pitanju je ona lajsna koja ide na staklo.Tu sam maknuo i polijevao da vidim kud se slijeva voda koja ulazi u vrata.Malo sam požurio situaciju jer kad počne kiša treba jedno vrijeme da se napune.
https://s8.postimg.org/jhcg88w85/image.jpg
-
Na dnu vrata postoji bar jedna,možda i dve, ''rupice'' kroz koje je predviđeno da ta voda iscuri napolje.
Na brzaka-Nađi te otvore i pročačkaj
Kako treba- Skini tapacirung vrata i iznutra sve lepo očistiti.
-
Osim onoga što ti je rekao Vladan, mislim da je potrebna zamena ovih guma. Obično ih ima u servisima koji menjaju automobilska stakla. Ne znam u kom si gradu i koje servise imaš u blizini, ali verujem da u Zagrebu svakako postoji neki servis koji radi stakla, pa bi trebalo da imaju i tu gumu. Proveri na internetu i da li ima firmi koje sa bave samo tim gumama. Mi to zovemo 'keder' ili 'zaptivna guma za staklo'. Znam za novosadsku firmu koja se time bavi, pa šaljem link:
Gumeni Profili i Kederi - Gumatic Novi Sad
Ipak, verujem da se to lako može naći i u Hrvatskoj.
-
Ništa,sutra se bacam na rastavljanje vrata kak Vladan veli pa da vidim dalje.
Nešo,zovem prodavaonice s autodijelovima tu u mojem gradu i vele da se keder može naći ili u ovlaštenom servisu ili rabljeni prek oglasnika.
Da ne povjeruješ
-
To uzmi novo,jer polovni su se izvitoperili od upotrebe,pa neće dobro leći.
-
Ako imaš spisak prodavnica koje drže delove za tvoj auto a da nisu u tvom gradu, predlažem da im napišeš email i možda ćeš dobiti odgovore već do jutra.
Malo sam guglao i našao sam neku firmu u Hrvatskoj koja ima proizvode od gume, pa će možda imati i kedere:
Proizvodni asortiman - GumiImpex-GRP
Pošalji mail i njima, pa možda nešto i bude. U pravu je Don Alberto, ne uzimaj polovne.
-
Hvala momci :top:
Evo šaljem upite pa ćemo vidjet.Javim ishod
-
Uh, ako ovo rešimo, sledeći savet možemo dati i nekom pilotu. Već zamišljam pitanje:
Pozdrav ljubiteljima satova. Imam Boeing 737 i pitanje u vezi sa njim. Naime, počeo je da pušta ulje na dihtungu motora, sajla kvačila malo zapinje, a i duva malo promaja na većoj visini...
:lol:
-
E ljudi moji koji je to lopovluk.Sve lopov do lopova.Jučer šaljem mailove sa upitima za kedere i točno Nešo kak si i rekao ujutro počeli odgovarati.Znači za običan keder,gumu oko vrata hoće 600 kn(cca 80 €) :stupid:
Malo je reć pljačka.Sjeo sam u autu i odo do prvog limara.Veli on meni zareži keder sa svake strane di voda ima pad i cijedit će se van.Nije neko estetsko rješenje ali je rješenje bolje nego novi za 80 eura.
Radije bi si kupil sat nego dal 80 eura lopovima za smrdljivu gumu.
-
Malo da se ponovim
Honda CR-V 2.0https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8f433baa66.jpg
Послато са SM-G955F уз помоћ Тапатока
-
Moras da uzmes i novi telefon, sa boljom kamerom,makar da ti ceo djip stane u kadar[emoji3]
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
-
Treba da nauči slikat.
Fin auto i dobar motor
-
Treba mu manji auto, da bi stao u kadar. :)
-
Yup, samo što on nije majušan
-
Nikako manji ,mora negde krila da turi, ipak je on Zmaj,Milan Zmaj[emoji16]🤙[emoji3]
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
-
Jeeee sad Vam slike nisu dobre...dobro bice lepse
Послато са SM-G955F уз помоћ Тапатока
-
1.0 TSI 110 i 1.2 TSI 105.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2434d270b8.jpg
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Prilog 140141 Prilog 140142 Prilog 140140
1,9 JTDm, 120 KS. Felne 18” za letnji set guma.
-
Za duže relacije (moj) u garaži. Za kraće relacije sa nadimkom koji su deca smislila - prcoljak (ženin) - naravno napolju[emoji1]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...9c1121473f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d5aee4ee52.jpg
Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
-