Da li neko zna gde bi u Beogradu mogli da se nađu upaljači slični ovom sa slike? Mislim po izgledu, ali ne i po ceni:lol:
Prilog 16269
Printable View
Da li neko zna gde bi u Beogradu mogli da se nađu upaljači slični ovom sa slike? Mislim po izgledu, ali ne i po ceni:lol:
Prilog 16269
Evo i moje kolekcije
Prilog 16311
Marko789
Prvo čestitke za kolekciju!
Drugo-Ko je proizvođač upaljača za čije postojanje u Beogradu se raspituješ?
Hvala za cestitke! :)
Mislim da je Dunhill, ali nisam 100% siguran. Znam da Dunhill i sada ima neke takve modele, ali njihovi upaljaci su za mene preskupi. Pa sam mislio da li neko zna gde mozda imaju da se kupe upaljaci slicnog ili istog izgleda? Ili bar neko da mi preporuci neki dobar tobacco shop gde imaju da se kupe upaljaci, pepeljare... Ja znam za onaj u Ulici srpskih vladara ( Kralja Milana ili kako god se sada zove) i obici cu ga kad budem imao prilike, ali bih voleo kad bi mi neko preporucio jos neki.
Per neki dan sam video jednu takvu prodavnicu na pijaci na Banovom Brdu.Video sam je iz kola,u prolazu.Svratiću prvom prilikom da vidim šta imaju.
Marko lepa kolekcija. Narocito "Kec"
Hvala Sone, i meni je taj posebno drag.
Hvala Vladane, pa okaci ovde da vidimo. :)
Ja sam u ovoj prodavnici u kralja Milana uzeo Zippo kanister za benzin sto se nosi kao privezak (pisalo je na obodu zippo, ali se izgulilo) i nasao mi se mnogo puta :D
Prilog 16347
Zanimljivo :)
Koja mu je bila cena?
Ne secam se tacno, ali mislim da je bila oko 1500, mozda malo vise.. Sad sam pogledao na zippo sajtu i tamo za cenu pise 14.95$
Nemam. Slikacu sutra, pune mi se sad baterije, pa cu postaviti
Evo ga rasklopljen. Ovi poklopci su oblozeni gumom, pa benzin ne moze da iscuri. ja ga nosim svaki dan sa sobom i nikad mi se nije desilo da benzin iscuri. Ova mala plocica sa natpisom "zippo" sluzi za odvrtanje onog srafa sto drzi kremen. Na privesku je bio i jedan gumeni deo u kome moze da se drzi rezervni kremen, ali sam njega izgubio.
Prilog 16362Prilog 16363Prilog 16364Prilog 16365
Mnogo dobra stvar taj kanister. Kada si ga kupio? ako je u pasažu u Kralja Milana onda su veliki prevaranti. Obecali su mi da ce me zvati čim dobiju. Inače imao sam ga i "otišao" je sa ključevima. Na mom je bilo ugravirano Zippo i imao je jedan mali držač za kreme, zakačen na vrhu.
Ne sećam se, možda pre godinu dana otprilike. Baš tamo sam ga uzeo. Imao je i moj taj držač za kremen, ali sam ga nekako izgubio, a Zippo natpis mi nije bio ugraviran već samo bojen tako da se izgrebao.
Ja bata Vlado! Takodje skupljam zippo upaljace,sto redji i neobicniji to bolje.
MIKIPERLA71
E,sad da vidimo slike :)
Dodao sam još jednog u svoju kolekciju. Ovaj upaljač je deo kolekcije koja se radi na osnovu upaljača koje oslikava Claudio Mazzi, paintbrush umetnik. Postoje i oni koje je on ručno oslikavao, ali je njihova cena nekoliko stotina evra.
Prilog 26594
Od mnogih ostala su mi samo ova dva. Ostali koje sam imao su nestali u akciji (prilikom pijanki i slicnih manifestacija).
Prilog 28134 Prilog 28135
Predstaviću upaljač koji je napravio brat moga dede i to kao srednjoškolac. U pitanju je maturski rad. Upaljač je nastao početkom 50-tih godina prošlog veka. Dakle potiče iz vremena kada je iz srednjih škola izlazila kvalifikovana radna snaga, vremena kada je znati stvoriti nešto svojim rukama značilo imati obezbeđen hleb. Bilo je to vreme kada su velike firme stipendirale srednjoškolce, kada su najbolji direktno sa mature odlazili u pogone gde im je posao bio obezbeđen. Vreme pre „bolonjizacije“ , vreme kada nisu svi hteli da budu menadžeri i kada reči „brend menadžer“ nisu značile ama baš ništa. E u tom vremenu je nastao ovaj upaljač.
Kućište upaljača napravljeno je od aluminijuma a unutrašnji deo od mesinga. Upaljač je kompaktan, bez delova koji bi se dali rasklimati, nema šarkica, sve veze ostvarene su navojem. Upaljač je dekorisan, ništa napadno ali dovoljno da pokaže umešnost majstora. Upaljač je benzinski, ako je dobar kremen i gorivo pali iz prve. Što se tiče očuvanosti sve je besprekorno, malo je aluminijum oksidirao ali ništa što bi ugrozilo funkcionalnost ili trajnost već čisto da pokaže svoje godine a one su za poštovanje. Upaljač koji služi više od šezdeset godina i služiće bar još toliko . Rad jednog srednjoškolca a pre svega rad velikog majstora.
Prilog 28262Prilog 28263Prilog 28264Prilog 28265
Prilog 28266Prilog 28267Prilog 28268Prilog 28269Prilog 28270Prilog 28271
I jedna fotografija kako bi se stekao uvid u dimenzije upaljača ( inače može se primetiti da je fitilj sa prethodnih fotografija zamenjen ).
Prilog 28272
e ovo me je bas odusevilo.milina procitati i videti.to su bili majstori.
Sky mislim da nisam jos procitao tvoj tekst koji mi je bio dosadan:D
Prelep je upaljac, i to sto je napravljen rukama pravog majstora ga cini neprocenjivim!
Upaljač je super.
Nema filozofije-samo praktičnost.
A i ti,Sky, umeš da ga nakitiš...:)
Hvala.
Kada neko ili nešto zaslužuje onda umem u suprotnom se ne trudim :).
Inače pokušao sam nekoga da zainteresujem i ovde http://www.svetsatova.com/forum/f67/...omke-3044.html ali mi nešto nije uspelo :rolleyes:.
ajde da okacim nesto neobicno, nije benzinac, a radi savrseno, nema goriva :D
inace je iz Libije... uspomena od kolege koji je otisao u penziju i ostavio mi!
Prilog 28703 olovka je samo da se vidi koliki je fitilj!
Dobar dan svima!
Slucajno sam nasao ovu temu i odusevila me je! Svaka cast na ovim lepim upaljacima.:thumbup:
Da li se zna ko ima najlepsu ili najvecu kolekciju kod nas? Verujem da je ovaj hobi redak pa pretpostavljam da se manje-vise poznajete.
@dishaka: kako ovo radi kad nema goriva? Meni ne izgleda kompletno.
Pozdrav!
Dobrodošao Svevladović
Ja ,nažalost,ne poznajem nikoga ko sakuplja upaljače,ali ja i nisam neki ozbiljan kolikcionar. :)
Ako ti poseduješ neki zanimljiv primerak-svakako postavi slike i kraći opis.
Svevladovicu dobrodosao.Sto se tice upaljaca koji je predstavio dishaka,on je kompletan ali nije benzinac.Radi na principu tako sto se okretanjem tockica(kresanjem)baca iskra ili varnica na fitilj koji pocinje polako da tinja(pozeljno strujanje vazduha) prineses cigaretu i pocinje uzitak za nas nikotince.Naravno ispod tockica ide standardan kremen kao kod zipa.Imam isti ovakav ostao od dede prilicno dobra fora.
Hvala na lepoj dobrodoslici. Imam nesto od benzinskih upaljaca, napravicu fotke pa cu postaviti. Ionako ne znam puno o tim upaljacima pa mi mozda neko od vas pomogne :)
Ovaj upaljac bez benzina mi je bas extra! Voleo bih da vidim kako to radi.
Da li znate neke sajtove sa ovom tematikom? Trazio sam po internetu ali nisam bas vican :(
Pozdrav svima!
U starom kompu sam imao dosta linkova ka tim sajtovima,ali tužnom igrom sudbine sve je to izgubljeno.
Evo ti za početak par komada.
Kad natrčim na nešto dobro-postaviću u ovoj temi.
lighters, giftsets, pipe, hookahs, hipflasks, tobaccoaccessories :: Honestgroup.pl
Benzinaky - Vintage Petrol Lighters - Welcome
Petrol lighters - Products - IMCO: legendary lighters
Hvala Vladane na linkovima!:thumbsup:
Ovaj Benzinaky bas ima lepe upaljace. Evo nekoliko mojih, imam jos malo ali ne mogu da pronadjem kutiju :(
Bilo kakav "info" o ovim mojim je dobrodosao kao i komentari. Jedino znam da je Zipo popularan i da ovaj pistolj nije koriscen.
Pozdrav svima! :ciao:
Prilog 49052
Pozdrav
Svevlade kada ce satovi na predstavljanje?
Uh, pa ja nisam kolekcionar satova :( Ne zamerite...
Malo sam u frci sa vremenom.
Danas ili sutra ću bliže pogledati tvoje upaljače.
Niste valjda prekinuli temu zbog mene? :laugh:
Da bi znao ko je proizvođač tvojih upaljača moraš pročitati šta piše sa donje strane istih.
Koliko vidim drugi s'leva u gornjem redu je ,najverovatnije FOX (Austrija)
Treći je IMCO (Austrija).Nešto o toj firmi i maš u ovoj temi.Njihovi upaljači po kvalitetu ništa nezaostaju (često i prevazilaze) ZIPPO upaljače.
Četvrti je SUNFLOWER (Kina). Jedno vreme su se i kod nas prodavali po smešnoj ceni.Sa obzirom na cenu kvalitet je fantastičan(naravno,daleko ispod IMCO).
Što se tvog ZIPPO upaljača tiče,u ovoj temi Sonebg je postavio način kako da prepozaš godinu proizvodnje.
Poslednji upaljač u drugom redu mi je vrlo interesantan i zamoliću te da mi napišeš šta sve piše na njemu. I njegova bolja slika bi pomogla.
Što se ''pištolja'' tiče proizvođač je IMCO i vrlo ga je teško naći u takvom (NOS) stanju.Nešto o njemu sam napisao u postu br. 28 ove teme.
Sve u svemu, imaš jako lepe upaljače i nadam se da ćeš uspeti da iskopaš i onu zagubljenu kutiju.
Hvala Vladane! Potrudicu se da pronadjem kutiju i da napravim bolje slike ovog sto te interesuje!
Pozdrav
P.S: Sta znaci to NOS? :confused:
Proizvod koji je davno proizveden ali nije korišćen te i dalje izgleda kao nov :)
Napokon da nadjem malo vremena. Nestrpljiv sam da saznam o ovim mojim upaljacima! :) Jos jednaput hvala na odgovorima!
Nisam znao da je ovaj pistolj Sunlite tako zanimljiv. Ako pitanje nije bezveze, sta mislis koliko bi mogao da vredi?
Svaka ti cast Vladane, uspesno si pogodio sve sto pise na upaljacima :congrats: Evo saljem ti par slika ovog sto si trazio (izvinjavam se ako kvalitet slika nije zadovoljavajuci). Doslovce pise ovako: sa jedne strane TFA a sa druge MADE IN AUSTRIA PAT. 105107. Na cevcici za kremen pise isto Made in Austria ali pisanim slovima, sa druge strane Patent No 105107 a sa trece (tamo gde je rupica za kremen) pise IMCO. Da li su ovi upaljaci zaista pravljeni od metaka i koliko je makar otprilike star???
Prilog 50551 Prilog 50552 Prilog 50553 Prilog 50554 Prilog 50555
One kutije jos nema, potrazicu detaljnije preko vikenda!
Pozdrav!