-
Re: "Svet Satova" limited edition sat
Umbra cestitke i moj glas ide za predlog br 3. Imao si ti i u ranijim temama interesantne predloge. Posebno mi se dopao dizajn male kazaljke, samo mislim da bi trebala da bude za nijansu veca. Voleo bih i da uradis ovaj treci predlog u varijanti celika, a da markeri dobiju metalni okvir, tako bi bio sam mnogo lepsi. U svakom slucaju sve cestitke.
-
Pitanje, da li se došlo do konsenzusa i da li je to Umbrin predlog divera? Ako jeste, mislim da je rešenje odlično u sve tri varijante i samo bih dao zamerku na kazaljke, izgledaju kao da je u pitanju swatch, po meni na ovim modelima lepše bi izgledale strelaste sa Omege seamaster planet ocean!
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Odlične ideje, maštoviti predlozi. Ambiciozan poduhvat.
Moj predlog: da bi se cela priča pomerila sa nivoa "Kefalice" i sa obe noge dovela na zemlju, ideju o "srpskom satu", šta god to značilo, treba spakovati i ostaviti za neko bolje vreme. Ili, u suprotnom, biti spreman da ceo poduhvat završi kao veoma "Limited edition" u pokušaju. Sa izrazito negativnim knjigovodstvenim bilansom. Ovde marketing ne pomaže ni ustanovljenim brendovima a kamoli... Još uvek je ovo posna i jalova livada da bi se takava biljka sadila naprečac.
Sad, da ne ispadnem baš totalni baksuz, mislim da je verzija "Svet Satova" pun pogodak. Samo da se pazi da to ne ispadne neka reklamna varijanta. Precizirati koncept, možda putem neke ankete, naravno po principu većinskih glasova a na temu tri ili četiri verzije, uključujući i cenovni rang jer to u suštini određuje tiraž.
Ovako, tema će zaokružiti "rekordnih" 2000 postova a neće dati nikakav upotrebljiv rezultat.
Meni je industrijski dizajn struka; oblikovati ručni sat je odmor za dušu ali manimo se toga dok se kompletna priča ne postavi u svoj okvir. Usput, postoje stvari koje ne treba "dizajnirati" onako iz sve snage i po svaku cenu, pogotovo ako je ciljna grupa razuđena (sastav jednog foruma, npr). Klasika sa minimalnim intervencijama je neki zajednički sadržalac jer neće se svakome dopasti Wenger ili Hublot, da ne nabrajam.
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Re: "Svet Satova" custom made limited edition sat
Cao svima evo mene opet ovog puta sa predlogom:
Dakle rec je o drugoj varijanti
Najpre da krenem od imena - nekako mi je ime Despot ( kao titula )U vizantijskom ceremonijalu despotom je označavan gospodar. Ime je pripadalo isključivo vladaru, odnosno caru, koji je bio
Veliki despot
–
Veliki gospodarSve do vladavine Justinijana to je bila glavna i najviša titula, ali je zvanje despota vremenom dodeljivano i najbliskijim članovima carske porodice.)
Sinulo u glavi kao neki sinonim za nasu istoriju i doba Nemanjica - otuda i ta stilizovana kruna nemanjica u samom centralnom delu mada nisam potpuno zadovoljan tom krunom - pokusacu jos
prva varijanta je sa metalnom narukvicom a lepo bi isla i kozna
naime zeleo sam da postignem nesto novo i drugcije sa samim ciferom da iako ima osnovne funkcije izgleda jedinstveno. . . da napomenuo bih cirilicu koju vidim kao jak faktor identiteta sata otuda i umesto brojke 12 stoji recima ispisano - nesto kao TAG Heuer microtimer 1000
pokusacu jos neke varijacije cim budem stigao
mada imam jos par ideja koje cu nadam se stici da vam pokazem...
Prilog 23014 Prilog 23015 Prilog 23016 Prilog 23017
-
Pa sto se mene tice ja tu ne bi nista menjao....svaka cast. Samo nisam pored ovog lepotana sta si mislio za srce Despota?
-
Sekundara mi se sviđa. Pogotovo slovo c na vrhu. A i дванаест. Možda ne bi bilo loše razmisliti o mesh narukvici - da podseća na verižnjaču? E sad, ja nisam neki ljubitelj rimskih brojeva, tako da mi se taj detalj ne sviđa.
A cifer iz više slojeva - to obožavam :)
-
Meni je to o.k.(samo bez onoga ''prvi srpski sat'')
-
Marko....gruba procena,koliko bi da je u ovom stanju recimo sa koznim kaisom kostao??znaci ETA,kuciste,rad...
znam da nije jeftino ako se koristi naruceno kuciste...
-
da probacu i bez rimskih slova a izbacicu jos varijacija ovog dizajna znaci drugacije narukvice jos kobinacija mozda kucista matt crno ili tako nesto
-
Citat:
milan zmaj kaže:
Marko....gruba procena,koliko bi da je u ovom stanju recimo sa koznim kaisom kostao??znaci ETA,kuciste,rad...
znam da nije jeftino ako se koristi naruceno kuciste...
pa sve zavisi od toga koliko bi bilo primeraka moja neka gruba procena bi bila 2000 e , ako bi islo samo u nekih 100 primeraka- sto je prilicno skupo, e sad ako bi se narucivalo na veliko min 500 komada i vise, i to delovi sa razlicitih strana ( proizvodjaca) mislim na komponente ne mehanizam onda bi cena sata bila drasticno manja. .opet ogradjujem se to je samo procena . .mislim da kada budemo manje vise imali gotov dizajn onda mozemo poceti sa realnom procenom
(ja sam vec poslao zvanicni mail Eti sto se tice mehanizma . . .nadam se da cu dobiti odgovor :))
-
Znao sam..sto vise to bolje jer kad se namesti za kalup...samo jel to nema sanse da se kupi kuciste neko vec gotovo a da ti dizajniras i normalno eta da bude unutra koja je je potrebna? Ma da to nije to onda....
-
Citat:
milan zmaj kaže:
Znao sam..sto vise to bolje jer kad se namesti za kalup...samo jel to nema sanse da se kupi kuciste neko vec gotovo a da ti dizajniras i normalno eta da bude unutra koja je je potrebna? Ma da to nije to onda....
pa ja upravo zato nisam nesto mnogo experimentisao sa kucistem - vise sam posvetio paznje tom unutrasnjem delu jer mozda cemo morati zarad cene da koristimo postojece . . videcemo kako se sve bude odvijalo
-
Meni se ovaj sat svidja, i naziv je ok skroz, inace ja volim rimske brojeve na satu.
P.S Nisam obratio paznju na sekundaru, ona je posebno dobra:)
-
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Svakako bi trebalo dodati crvenu boju na ciferu (ne što sam Zvezdaš;) ,već zato što je to bila osnovna boja Nemanjića) a i skazaljke bi mogle biti u obliku srednjevekovnih mačeva ili kombinacija bodeža i mača........., a na krunici grb nemanjića
Prilog 23018
-
Evo i mene...
Meni je na prvu loptu Markov dizajn dopao, ali kako ga duze gledam dolaze mi neke sugestije:
S na kraju sekundare bih izostavila jer moze u prvi mah da se procita i kao slovo C
Kazaljke bih malo redizajnirala, da izgledaju malo elegantnije, ove su po malo "bucmaste"
Dopada mi se reljefni brojcanik i njegove boje, ali bih malo izmenila centralni deo sa tackicama. I tu bih odradila neke linije... Nesto malo drugacije...
Koristila bih crvenu boju za detalje.
12h mi je OK sto je ispisano slovima umesto broja
Rimski brojevi na koroni su mi OK
Narukvica - sredisnji deo mi je prenaglasen. Isla bih samo na varijantu matiranja. Znaci polirano, mat, polirano.
Za naziv brenda i dalje razmisljam... OK mi je za sada ali i dalje razmisljam o tome...
Veliki pozdrav i nadam se da ne smeta sto i ja ucestvujem i dajem predloge...
-
Uhh, tek sada videh ove predloge, moram priznati da sam odusevljen iako su samo pocetni, siguran sam da ce se doradjivati vremenom. Ali, ono sto mi je proslo kroz glavu...je to da ukoliko bi na neki nacin dosli do..."prihvatljivije" cene za ovakav projekat i napravili ga dostupnijim, ja ne vidim opravdanost za onaj drugi projekat, bar ne u prvobitnom obliku (350, a vrlo lako ce biti i 400e)
Citat:
Shmizla kaže:
nadam se da ne smeta sto i ja ucestvujem i dajem predloge...
Bas naprotiv, mislim da su tvoji predlozi uvek konstruktivni, i da je dobro za projekat sto si se ukljucila. :)
veliki pozdrav
-
Mozda da su duze kazaljke, da satna dodiruje brojeve a da minutna dodiruje crtice?
Mozda i ono prvi srpski sat da se izbaci sa cifera?
Inace, odabrane boje mi stalno izbacuju vrapca pred oci. Mozda ime da bude Vrabac?
-
Prvo želim da pozdravim Marka i da mu iskreno čestitam na svemu što je do sada uradio. Pročitao sam i intervju s njim koji je napravio gazda i moram reći da mi se posle njega Marko još više svideo. Mlad momak sa temeljnim znanjem i sjajnim vizijama, koji zna šta hoće. Mnogi završe dobre škole ali nemaju ono što Marko vuče još iz detinjastva...ljubav i krajnju posvećenost kreaciji uopšte. Velika je stvar uspeti u svetu dizajna, posebno u Italiji koja je postavila najviše moguće standarde u toj oblasti.
Ideja od koje je krenuo u rad na srpskom satu je odlična, naziv DESPOT takođe, jer simboliše ono najbolje po čemu je naš narod ostavio traga u istoriji, a pri tom je i lako izgovorljivo na svim jezicima. Uh...nadam se da značenje gospodar neće biti tumačeno našom pretencioznošću! Slažem se da krunu u sredini treba još doraditi i učiniti je čitljivijom. Krst možda dovesti do trolisnog, jer je više zastupljen kod nas iako je i ovaj vizantijski sasvim dobar. Rimske brojeve, koliko god bili vizuelno lepi treba izbeći , jer je naša vekovna duhovnost i sveukupna tradicija bila više okrenuta istoku nego zapadu. Ćirilica je u kaligrafskom smislu prelepo pismo i naravno da MORA biti zastupljena na satu, ali možda baš tu treba napraviti dizajnersku sponu tradicije i modernog doba i učiniti je savremenijom od pisma iz miroslavljevog jevanđelja koje je prečesto korišteno. Sat ultramodernog dizajna i u njemu redizajnirani ćirilični karakteri...smatram to pravim spojem i punim pogotkom. Kazaljke mi se sviđaju i ne plašim se da će S na sekundari biti tumačeno kao C. Mene pre na asocira na polumesec i 500-godišnje tursko prisutsvo. No, i kao takvo, to je neizbrisivi deo naše prošlosti. Za one koji ne znaju ćirilicu to može biti samo dobar dizajnerski detalj, a i to je dovoljno jer sekundaru čini jedinstvenom. Možda treba razmisliti i o malom otvoru na ciferu koji bi dozvolio pogled u srce mehanizma...eh...da je moguć još i vidljivi tourbillon...ali ionako će cena sata biti paprena, pa da to zaboravimo. Slažem se sa kolegom popovcem da crvena boja mora biti zastupljenija. I, još samo da dodam: ono, prvi srpski sat...treba izbaciti.
Ovo bi bio moj prvi osvrt na ponuđeno rešenje, i siguran sam da ga autor neće shvatiti kao neko
pametovanje, već želju da se ono konačno učini još jedinstvenijim. Sve najbolje Marku i svim ostalim zaljubljenicima u satove.
Čekamo srpski sat, pa makar ga i neću moći sebi priuštiti, neka se samo pojavi!:D
-
Razmišljao sam o prestonici i nazivu BEOGRAD, staroantičkom, koje bi pružilo lepe mogućnosti za rad na belom ciferu, ali ipak je DESPOT bolji!
-
Citat:
umbra kaže:
Prvo želim da pozdravim Marka i da mu iskreno čestitam na svemu što je do sada uradio. Pročitao sam i intervju s njim koji je napravio gazda i moram reći da mi se posle njega Marko još više svideo. Mlad momak sa temeljnim znanjem i sjajnim vizijama, koji zna šta hoće. Mnogi završe dobre škole ali nemaju ono što Marko vuče još iz detinjastva...ljubav i krajnju posvećenost kreaciji uopšte. Velika je stvar uspeti u svetu dizajna, posebno u Italiji koja je postavila najviše moguće standarde u toj oblasti.
Ideja od koje je krenuo u rad na srpskom satu je odlična, naziv DESPOT takođe, jer simboliše ono najbolje po čemu je naš narod ostavio traga u istoriji, a pri tom je i lako izgovorljivo na svim jezicima. Uh...nadam se da značenje gospodar neće biti tumačeno našom pretencioznošću! Slažem se da krunu u sredini treba još doraditi i učiniti je čitljivijom. Krst možda dovesti do trolisnog, jer je više zastupljen kod nas iako je i ovaj vizantijski sasvim dobar. Rimske brojeve, koliko god bili vizuelno lepi treba izbeći , jer je naša vekovna duhovnost i sveukupna tradicija bila više okrenuta istoku nego zapadu. Ćirilica je u kaligrafskom smislu prelepo pismo i naravno da MORA biti zastupljena na satu, ali možda baš tu treba napraviti dizajnersku sponu tradicije i modernog doba i učiniti je savremenijom od pisma iz miroslavljevog jevanđelja koje je prečesto korišteno. Sat ultramodernog dizajna i u njemu redizajnirani ćirilični karakteri...smatram to pravim spojem i punim pogotkom. Kazaljke mi se sviđaju i ne plašim se da će S na sekundari biti tumačeno kao C. Mene pre na asocira na polumesec i 500-godišnje tursko prisutsvo. No, i kao takvo, to je neizbrisivi deo naše prošlosti. Za one koji ne znaju ćirilicu to može biti samo dobar dizajnerski detalj, a i to je dovoljno jer sekundaru čini jedinstvenom. Možda treba razmisliti i o malom otvoru na ciferu koji bi dozvolio pogled u srce mehanizma...eh...da je moguć još i vidljivi tourbillon...ali ionako će cena sata biti paprena, pa da to zaboravimo. Slažem se sa kolegom popovcem da crvena boja mora biti zastupljenija. I, još samo da dodam: ono, prvi srpski sat...treba izbaciti.
Ovo bi bio moj prvi osvrt na ponuđeno rešenje, i siguran sam da ga autor neće shvatiti kao neko
pametovanje, već želju da se ono konačno učini još jedinstvenijim. Sve najbolje Marku i svim ostalim zaljubljenicima u satove.
Čekamo srpski sat, pa makar ga i neću moći sebi priuštiti, neka se samo pojavi!:D
Hvala Umbra na cestitkama i na pozdravu. . komentari i kritike su apsolutno na mestu . . i sam sam nakon gledanja malo duze u sat uvideo da cirilicno s na kraju sekundare podseca na polumesec sto nikako nije dobro, da i rimski brojevi prave konfuziju crvena ce definitivno ici umesto narandzaste. .e naravno jos dosta posla oko krune. . ako imas neki sugestivni predlog utoliko bolje naravno. . ja sad pokusavam nesto krajnje jednostavno a da ipak na kraju ne zavrsi kao nesto sto puno lici na konstantinov logo. . tako da u tom slucaju ce mozda i krst nestati ili se stopiti tako da bude jedva vidljiv . .slazem se i sto se pisma tice . . no ipak pokusacu da ba prikazem jos koju ideju, pa da onda vidimo koji predlog detaljnije obraditi
ehh. . tourbillon - to bi bilo super ali bojim se da ce to ostati samo zelja. . .
-
Citat:
Marko Petrovic kaže:
Hvala Umbra na cestitkama i na pozdravu. . komentari i kritike su apsolutno na mestu . . i sam sam nakon gledanja malo duze u sat uvideo da cirilicno s na kraju sekundare podseca na polumesec sto nikako nije dobro, da i rimski brojevi prave konfuziju crvena ce definitivno ici umesto narandzaste. .e naravno jos dosta posla oko krune. . ako imas neki sugestivni predlog utoliko bolje naravno. . ja sad pokusavam nesto krajnje jednostavno a da ipak na kraju ne zavrsi kao nesto sto puno lici na konstantinov logo. . tako da u tom slucaju ce mozda i krst nestati ili se stopiti tako da bude jedva vidljiv . .slazem se i sto se pisma tice . . no ipak pokusacu da ba prikazem jos koju ideju, pa da onda vidimo koji predlog detaljnije obraditi
ehh. . tourbillon - to bi bilo super ali bojim se da ce to ostati samo zelja. . .
Marko...svaku dobru ideju podeliću s tobom. Sviđa mi se tvoje dalje poimanje promena koje prvobitno rešenje doživljava. Takođe mi se sviđa i otvorenost prema predlozima drugih. To mi samo kazuje da će ono krajnje biti pravo, kao što se od ozbiljnog kreatora i očekuje. Od sugestivnih predloga za sada imam jedan: ne treba bežati od krsta kao elementa ugrađenog u sat. Bilo kao detalja, bilo kao osnove. Ja sam još više za ovo drugo. Krst je izvanredan dizajnerski oblik, podložan mnogostrukim primenama a da se, pri tom, izbegne banalnost i razmišljanje na prvu loptu. A duboko je, ma šta danas mislili o tome, ugrađen u samo biće srpskog naroda i njegove državnosti. Znači, ja ga vidim čak i kao osnovu rešenja reljefnog cifera u više nivoa. Kasnije se, na tu osnovu, mogu ugraditi i sve ostale tvoje zamisli. Da ne objašnjavam previše, evo na ovom brzom crtežu se vidi kako sam to zamislio...ti to, naravno, razumeš. Jednakokraki krst koji bi, na kraju, bio sasvim neupadljiv, ali ipak u samoj osnovi...udubljen, ispupčen ili u dva konstrukciona nivoa...svejedno je.
Imam i jedno pitanje za tebe: u kom 3D programu radiš tvoja rešenja? Ja, na žalost sve radim samo u photoshop-u. Znaš i sam koliko je on neprecizan za neki ozbiljan rad i da se u njemu 3D efekti ne mogu lako dobiti, ili ja brate ne znam to da postignem.:banghead:
http://i304.photobucket.com/albums/n...mbra24/CFR.jpg
-
Postovani Marko.Sat je boli glava koliko je dobar.Na neki nacin jedinstven,posebno me fascinirala narukvica,dosada takva nije vidjena.Sve u svemu bravo.Mozda neka mala intervencija u dizajnu brojcanika i to je to.
-
Citat:
umbra kaže:
Marko...svaku dobru ideju podeliću s tobom. Sviđa mi se tvoje dalje poimanje promena koje prvobitno rešenje doživljava. Takođe mi se sviđa i otvorenost prema predlozima drugih. To mi samo kazuje da će ono krajnje biti pravo, kao što se od ozbiljnog kreatora i očekuje. Od sugestivnih predloga za sada imam jedan: ne treba bežati od krsta kao elementa ugrađenog u sat. Bilo kao detalja, bilo kao osnove. Ja sam još više za ovo drugo. Krst je izvanredan dizajnerski oblik, podložan mnogostrukim primenama a da se, pri tom, izbegne banalnost i razmišljanje na prvu loptu. A duboko je, ma šta danas mislili o tome, ugrađen u samo biće srpskog naroda i njegove državnosti. Znači, ja ga vidim čak i kao osnovu rešenja reljefnog cifera u više nivoa. Kasnije se, na tu osnovu, mogu ugraditi i sve ostale tvoje zamisli. Da ne objašnjavam previše, evo na ovom brzom crtežu se vidi kako sam to zamislio...ti to, naravno, razumeš. Jednakokraki krst koji bi, na kraju, bio sasvim neupadljiv, ali ipak u samoj osnovi...udubljen, ispupčen ili u dva konstrukciona nivoa...svejedno je.
Imam i jedno pitanje za tebe: u kom 3D programu radiš tvoja rešenja? Ja, na žalost sve radim samo u photoshop-u. Znaš i sam koliko je on neprecizan za neki ozbiljan rad i da se u njemu 3D efekti ne mogu lako dobiti, ili ja brate ne znam to da postignem.:banghead:
http://i304.photobucket.com/albums/n...mbra24/CFR.jpg
radim u 3d maxu . . . e sad sto se tice photoshopa to je super program i moze mnogo toga da se uradi . .da tesko je postici 3d efekat i to onaj realisticni . .predpostavljam prema vidjenim radovima da dobro vladas ovim programom. . .ja bih ti predlozio da se poigras sa layer style - 2put klik na layer tu ima dosta zanimljivih stvarcica od textura preko senki koje zapravo doprinose tom 3d efektu... . jedini razlog zasto ja vise ne radim toliko cesto u Ph je zato sto za isto vreme u 3d programu odradim posao i pri tom mogu pri izvlacenju krajnjih slika biram ugao koji hocu dok u ph - za jedno utroseno vreme - jedan render
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
evo jos jedan predlog kao nastavak price. . . . u ovom predlogu mi je kao inspiracija posluzio ordenje - centralni deo sa krstom i trouglastim delom koji se penje i na kom stoji br 12
i kao logo sam ovog puta pokusao bez krune nesto sto je Umra predlozio kao uokvireni krst . .ne deluje lose. .videcemo kad prenoci kako ce mi izgledati :)
Prilog 23080
-
Citat:
Marko Petrovic kaže:
evo jos jedan predlog kao nastavak price. . . . u ovom predlogu mi je kao inspiracija posluzio ordenje - centralni deo sa krstom i trouglastim delom koji se penje i na kom stoji br 12
i kao logo sam ovog puta pokusao bez krune nesto sto je Umra predlozio kao uokvireni krst . .ne deluje lose. .videcemo kad prenoci kako ce mi izgledati :)
Prilog 23080
Pardon. . progutao sam slovo. . izvini Umbra :)
-
Moram priznati da mi se ipak više sviđa prva verzija.
Inače, ovaj sat deluje masivnije od prve verzije. To mi se sviđa.
Mislim da su minutna i satna kazaljka previše tanke.
Ideja za natpis despot na bezelu mi je super, al nekako mi bezel sad prenatrpan sa 8 krstica i ovim crticama.
Možda da na bezelu stoji dvanaest (slovima) na poziciji 12 i despot na poziciji 6. Bez crtica. I da se rešiš broja 12 sa cifera. Taman da pomeriš ovaj krstić sa cifera na poziciju 12.
-
Meni se skroz svidja prva verzija...lici mi na tj,ne lici mi bas na satove koji se vidjaju svaki dan. A s druge strane ima nas dosta sa dosta drugacijim pogledima,pa je jako tesko naci nesto sto ce svima da se svidi. Plasim se da ne budemo jako naporni kao sto i jesmo...ne mislim nista lose,samo moramo se sloziti u necemu!
-
Citat:
Marko Petrovic kaže:
Pardon. . progutao sam slovo. . izvini Umbra :)
Uh...čoveče...ovo je druga priča! Koliko li ih ima, i na kojoj se zaustaviti? Više mi se sviđa od prethodne. Nekako je čistiji u konceptu. Na prvi pogled mi se učinilo da linije na bezelu prave gužvu, ali kako ga duže gledam, utisak se pretvara u sasvim suprotan! Od sitnih linija u dva reda pri središtu cifera, pa preko glavne minutne skale do linija na bezelu, sve skupa daje sjajan utisak zračenja koji ide iz centra krsta. Odlično zaista! E, sad, u mnoštvu tih linija ove nove, tanje kazaljke se nekako gube. Siguran sam da bi one prve, masivnije, bile uočljivije, a i konstrukciono su mi bile snažnije i ubedljivije uz ovaj moderan dizajn. Inače su mi se posebno svidele i kada sam ih video na prvoj varijanti, pomislio sam: evo, čova ubode do sad neviđene kazaljke. Baš bih voleo da probaš sa njima ovde, s tim da žutu boju zameniš crvenom, a ovu sekundaru daš u plavoj boji. Bio bi to odličan kolorni akcenat, a dobili bi time, nenametljivo, i našu treću nacionalnu boju na satu. Ovaj font za despota mnogo je bolji.
Evo, vidim sad dok sam pisao ovaj post da su već stigla dva suprotna mišljenja...prosto mi dođe da obrišem ovaj svoj iako stojim iza svakog napisanog slova, jer imam utisak da ćemo te na kraju smoriti svojim različitim sagledavanjima. Dobro, svi znamo da je nemoguće udovoljiti svima, ali se posebno trudim da svaki moj predlog bude dizajnerski i likovno promišljen. Ništa...trpi nas dok možeš...:laugh:...šalim se...ali samo malo!
-
Hehe, 100 ljudi, 200 ćudi :).
Ja samo da razjasnim - to što mi se više sviđa prva verzija ne znači da mi se ova ne sviđa. Odlične su obe :)
Inače, k'o što reče Umbra, one prve - neviđene kazaljke.
-
umbra
dobro je da si u zadnjoj recenici naglasio to "dizajnerski". Drugari treba da shvate da postoje odredjena pravila u dizajniranju pa se nekome moze svideti, na primer, i sest fontova na jednom mestu ali to nikako ne ide.
Svakako sam saglasan sa tvojim opazanjima i jedino bih uz te kazaljke malo povecao brojeve da ih kazaljke ne uguse previse. Mozda po jedan umesto po dva krstica na bazelu... mozda.
Marko, otrpi nas jos malo i svaka cast za rad.
-
Organizovao sam jutros malu anketu kod žena u firmi. Pa evo da prenesem i te utiske (nisam im ništa sugerisao)
Font - više im se sviđa sa prvog sata. Kazu da im drugi font deluje jeftino.
Srednji deo cifera - sa novog sata al misle da je višak ili broj 12 ili krstić. Da je to prenatrpano.
Isto im se na ciferu ne sviđa toliki broj crtica a i toliki broj krstića na bezelu.
Generalno, drugi sat im se više sviđa iako misle da je u odnosu na prvi prenatrpan sa detaljima.
-
Haha dobra ideja anketa kod zena...znao sam ja da si dosetljiv
-
Pozdrav Marku Petrovicu i hvala mu na ucescu u ovoj nasoj igrariji.
Oba predloga su sjajna, s tim da mi je drugi nekako ''kompaktniji''. Iako cifer drugog predloga izgleda prenatrpan linijama, one zaista kreiraju efekat zracenja iz centra.(od krsta) sto je pomalo simbolicno. Mozda, cak, nekako, naglasiti ovaj momenat, a izbeci srafice sa krsticima. Mozda ostaviti 4 srafica ili 3 (na 3,6,9).U svakom slucaju malo rasteretiti bezel. Kazaljke malcice istaci (radi citljivosti). Bojom, zadebljanjem ili drugim dizajnom - sve jedno je.
Podrzavam odmak od ''miroslavljevog'' fonta.Toliko je upotrebljavan da to vec postaje banalo. Cirilica jeste deo kulturnog identiteta i lepo bi bilo koristiti je sto vise (ali bez nametanja, jer ja kao prednost vidim cinjenicu da se nas jezik moze koristiti sa dva pisma).Mislim da je jedan od razloga manje upotrebe upravo nedostatak lepih, modernih fontova. Svaki korak u smeru kreiranja novih fontova ja podrzavam.
Razmisljao sam i o Umbrinom predlogu za boju kazaljki. Deluje zanimljivo, ALI, mozda odvlaci od teme. Treba koncept odrzati cistim. Despot je jasna tema i treba se zadrzati na srednjem veku i despotu kao inspiraciji. Sat bi trebalo da bude sa sto manje ''ociglednih'', na prvu loptu, simbola. Trebalo bi ih samo naznaciti, da te prvi pogled uvuce u pricu, da malo razmislis ''sta je pisac hteo da kaze''.
(Ne znam koliko sam jasno izneo svoje glediste, jutros sam nesto dekoncentrisan, a ne pomaze to stomi je leva ruka u gipsu pa kuckam desnom (slabijom)).
-
Taj sam utisak i ja stekao - da nema lepih, modernih fontova za ćirilicu. Svi su nekako, ne znam kako drugačije da opišem, široki. Mnogo mesta zauzmu slova.
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
evo svedenije verzije drugog predloga. . .
svakako su sve sugestije dobrodosle, jer cemo na taj nacin doci do resenja koje ce u najvecoj meri zadovoljiti svaciji ukus
slazem se da je prvi predlog drugaciji i mozda vise orginalniji i njega cu srediti i updatovati na osnovu vasih komentara - ovde sam pokusao sa necim sto bih bilo daleko izvodljivije za napraviti - pod tim mislim finansijski pristupacnije ( jer moze na kraju doci do malih kompromisa tipa postojece kuciste samo se slova posebno urezuju i td. . )
imam jako puno inovativnih ideja ali se bojim da ne bi bilo izvodljivo za napraviti ( u tom nekom rasponu cene dostupne siroj masi)
da se vratim na atachmente - sveo sam bezel i poslusao sugestiju sa ispisanim dvanaest a dole despot dok sam ostavio sa strane te srafcice koji po meni ipak daju tu notu kvaliteta izrade - nema vise br 12 umesto tog sam stavio logo-grb i kazaljke su sa prvog predloga i slazem se uklapaju se odlicno - i dalje su varijacije nijansi taman - svetao cifer i pokusaj da se malo neutralisu crtice da ne budu previse napadne
Prilog 23129Prilog 23132Prilog 23130Prilog 23131
-
Ehh...svetu se ne da ugoditi :)
Kazaljke su odlicne. Sada kad nema linija na bezelu, nedostaju mi. Meni je previse natpis i gore i dole. Deluje mi nekako ''jeftino''.
Ja bih zadrzao 12 na ciferu, logo i natpis: Despot, sa prvog predloga. (mozda samo font 12 da bude malo manje zaobljen).
Ako su vec ''otisle'' linije, i ako ostaju oba natpisa, mozda urez koji povezuje srafice prosiriti na ceo bezel?
-
Evo, ponovo sam sazvao plenum koleginica :) 4ta slika, SS - vrh sat.
Možda da se skine despot i dvanaest sa bezela. Umesto despot na bezelu da budu ova dva krstica, a umesto dvanaest da bude ovaj krst. I umesto krsta 12 na ciferu, ko sto anbeast reče. Znači šrafići na 3,6 i 9, bez natpisa na bezelu a na 12 krstu.
Hehe, smorićemo čoveka na kraju :). Marko, šta da ti kažem, izdrži, vidiš da nas ima dosta zagrejanih za ideju :)
-
hehe. . ma nije problem znam ja da svako ima neki svoj pedlog i svoj ukus...ono sto mogu eto da napomenem je da se mozete slobodno skoncentrisati na cifer i sam unutrasnji deo i tu ako imate davati sugestije
bezel i sam oklop sata je promenljiva konstanta - mozda cemo morati da koristimo posojece kuciste . .ne znam . . sve zavisi
ja cu pokusati jos tih kucista pa da vidimo kako ce ispasti
da i ja nesto razmisljam sve sto vise gledam da skinem nazive sa bezela previse mi vuce na bvlgari i te tamo kopije :)
tako da je raspored sravcica na 3 6 9 dobar predlog
-
Po meni samo treba skinuti te natpise na bezelu i sat je savrsen,cifer i kazaljke su fenomenalne :)