-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
DA Volim - NE Volim - Promena mišljenja!
Mišljenja i ukusi o satovima se vremenom mogu izmeniti... Da li postoji određeni brend satova koji ste radije voleli, a sada više ne toliko? Koji je to brend? Ili pak ima satova koje sada volite, a ranije niste gajili simpatije prema njima? Da li postoji konkretan razlog za promenu mišljenja?
-
Re: DA Volim - NE Volim - Promena mišljenja!
Evo ja ću biti prva sa odgovorom... :)
Ranije sam BAŠ bila oduševljena brendom Tissot. Kako je vreme prolazilo, a ja sve više učila o satovima, mišljenje o tom brendu mi se promenio. Ne mislim trenutno da je Tissot loš, već ga ne gledam kao ranije očima punim oduševljenja. Vremenom sam spoznala da ima i drugih brendova u tom cenovnom rangu koji me više oduševljavaju, možda e meni čini da više daju ili su domišljatiji u pridobijanju potencijalnih kupaca, te je moj odgovor (ako izdvajamo samo jedan brend) - TISSOT.
Pozz!
-
ja sam se isto mnogo razocarao u Tissot, postao je klasican modni brend, nepouzdani kvarcni satovi, jeftini automatski mehanizmi, ruzni su jednostavno
najprijatnije iznenadjenje je Rolex, Rolex je kult
-
Da i ja sam bas bas promijenio misljenje o Rolex-u i to na bolje naravno. Do 10k po meni najbolja kupovina ali bez ikakve dileme. Najbolje ulozen novac kada su satovi u tom rangu u pitanju
-
Kod mene definitivno, a najizrazenija ja promena stava prema Time Force satovima. Na primer pre nego sto sam dosao na ovaj forum (cak mislim da mi je to i prvi post :)), mislio sam da je Time Force (naravno u tom cenovnom rangu) vrh vrhova, naravno nalozen reklamama, ambasadorima brenda... dok nisam vremenom skontao da je najobicniji modni brend.
Za Casio mi se takodje promenilo misljenje, ali nekako u drugacijem smislu, od kad sam bio klinac cale mi je kupovao samo Casio satove i imao sam ih 3 koliko me secanje sluzi, i onda kako sam malo porastao i okruzen gomilom modnih satova u ekspanziji, mislio sam da je Casio "zastareo", da je za klince...dok nisam video "ozbiljne" modele. Naravno opet ih zavoleo :)
Sa Seikom obrnuta situacija, oduvek sam mislio da su to satovi za "matorce" a sada mi je to omiljeni brend (edit: a nisam jos postao matorac, imam tek 32 :))
-
Casio je strava marka, pa njemu traje baterija koliko u Tissotu fabricka ETA G10.211
isto sam se razocarao mnogo u julijanove 3133 satove, malo, malo pa neka prituzba na njega, steta pa rusi u onom tranzicionom metezu i finansijskom krahu 1998. nisu stigli da zastite svojinska i autorska prava, tako su ih savetovali profesori sa Harvarda inace
-
Dajte ljudi, nemojte vise da lupate to o Eti G10.
Gde ste to videli da tako crkavaju, stvarno je vise smesna ta prica...
nije ovo Milane nista protiv tebe, nisi ti jedini koji to pise, samo mi je stvarno to smesno.
Jeste, cinjenica je da je kod Tissota i ete to najslabiji mehanizam, ali je isto tako u najmanju ruku jednak ili bolji od ostalih konkurentskih mehanizama koji se mogu naci u nekim toliko hvaljenim satovima.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Sada ste razbesneli Rusa. Svi u atomska skloništa :).
Prilog 88766 :)
Što se tiče razočarenja, nije ih bilo. Sud o nekom proizvođaču ne formiram tako lako. Ponajmanje uticaja ima to ko ih reklamira. Sa druge strane neke proizvođače koje sam i ranije cenio sada cenim još više.
Kada bih komentarisao čega ili koga mi je žao, u smislu šta su bili a šta su sada u svetu satova, onda je to sovjetsko-ruska industrija satova.
-
Ja se ne opterecujem previse sa brandom ili mehanizmom.. znam da je 90tak% sansa da cu ga prodat za mjesec dana i ici na nesto drugo.. :D
-
ma opusteno i da se pobijemo pa nije strasno :lol:, u ratovima su ginuli milioni, to je istina bilo tragicno
elem moj brat ima Tissot PRS200 i crkla mu je i originalna zamenska ETA, nosi ga desetak godina, novi je sat kupio, ja sam ga malo nosio ali mi je ruzan mnogo, to je moje iskustvo
a isto tako crkao mu je i kvarc u Gant-u posle godinu dana, tamo su gurali mijotu, sta znam, cinjenica je da se to sada pravi da traje sto krace da bi se kupio proizvod ponovo
pa kako bi kapitalizam produzio sebi zivot i belezio taj famozni rast ako ne kroz skracenje zivotnog ciklusa proizvoda
-
Samo da se nadovezem na ovu pricu, ja iskreno ne vidim da neko daje vise od Tissot-a u tom cenovnom rangu, osim Seika.. i to zavisi sada od konkretnog modela. Nista lično odmah da se razumemo. Drugo pogledajte koliko je novih modela Tissot izbacio sa C.O.C.S standardom, naravno to jeste malo uticalo na rast cena pa vise i nisu tako povoljni u odnosu na konkurenciju.
-
Uh, nezgodno pitanje, jer upravo sam ovde naučio da se ne treba vezivati za proizvođača, odnosno robnu marku, već da treba gledati po modelima. To što je sat proizveo X, Y ili Z može da bude pokazatelj, ali samo početni. Ovde smo više puta poredili dva ili više modela istog proizvođača, pri čemu smo često isticali pozitivne i negativne strane neke serije, mehanizma i slično. Ako se sećate priča o seiku LM, hvaljen je zbog više stvari, ali je zamerano kako su mehanički rešeni promena dana i datuma. Kod čuvenog 3133 ume da se desi da kazaljke štoperice ne budu sasvim precizne, ali je hvaljena rezerva snage, koja ume da bude veća od deklarisane.
Naravno, ovo su samo neki primeri, a ima ih koliko hoćete. Ovakva iskustva su korisna kada se odlučujemo za kupovinu sata i treba uvek gledati šta kaže više ljudi. Ako bismo pokušali da samo na osnovu pojedinačnih iskustava izvedemo zaključke, svašta bi se desilo. Nekoliko puta sam spomenuo onu svoju raketicu televizorku koja je izuzetno precizna, a ovde imamo i utisak o G10. Ako bismo sudili samo na osnovu ova dva primera, mogli bismo reći da je bolja raketa TV od bilo kog sata sa G10, što baš i ne ide, ne računajući da sam upravo uporedio mehanizme koji se mogu naći u klasičnom navijaču bez komplikacija i u skupljim kvarcnim štoperima.
Naprosto, kod ovakvih pitanja ne postoji podela na crno i belo, na jeste ili nije, jer su mnogo kompleksnija.
-
Citat:
tolarbo kaže:
Samo da se nadovezem na ovu pricu, ja iskreno ne vidim da neko daje vise od Tissot-a u tom cenovnom rangu, osim Seika.. i to zavisi sada od konkretnog modela. Nista lično odmah da se razumemo. Drugo pogledajte koliko je novih modela Tissot izbacio sa C.O.C.S standardom, naravno to jeste malo uticalo na rast cena pa vise i nisu tako povoljni u odnosu na konkurenciju.
Jednostavno nije problem u G10 on radi i radice vjerovatno odredjeni broj godina, ali je problem sto Tissot ima pojedine modele sa tim mehanizmom koji kostaju preko 400$ ili cak 500$, dok konkurenti kao sto je Certina ili Victorinox daju i satove sa mehanizmima iz viseg ETA-inog randa za manji ili isti novac. Tako da ima vec pomenuti proizvodjaci koji daju vise od Tissota za isti novac bar ja tako gledam na stvari.
Tissot ima dosta modela sa COSC sertifikatom ali ima ih i Invicta u zadnje vrijeme, tako da vise nisam siguran koliko je to mjerilo neceg.
-
kod mene se ukusi nisu menjali, nekada me odredjeni modeli mojih omiljenih brendova razocaraju;narocito kada'prate trend' pa pocnu da imitiraju jedni druge(namene,boje,marketing),mislim da je presudno uzivo videti sat,osetiti ga na svojoj ruci pa tek onda suditi,omega,rolex,seiko,iwc,sinn,to su moji favoriti i mislim da o njima nikad i necu da promenim misljenje.neka je samo mehanika!
-
Da, ali daleko od toga da su sve Certine sa tim "boljim" mehanizmima. I Certina i Victorinox itekako imaju mnogo modela sa tim istim mehanizmom, a kostaju manje vise isto toliko.
Ne branim TIssot, ali daleko od toga da su los proizvodjac, kao sto se nekada predstavlja. Isto tako nisu ni sve Certine i Victorinoxi dobra kupovina. Toga ima manje vise kod svih proizvodjaca.
-
Ja ne znam ni jedan Victorinox koji je skuplji od Tissota a da ima G10, a znam u obratnom slucaju dosta primjera. Evo recimo PRS516 kosta skoro 450-500$ ni ja ne branim nikog samo kazem da Tissot previse koristi ime i da cijenu ne potkrepljuje kvalitetom na velikom broju satove ne kazem na svim na vecinu kvarcnih modela mislim
-
Nebitno, mozda ne kosta vise, ali tu su negde. Zato Certina ima skupe modele sa tim mehanizmom.
To kad su kvarcni u pitanju, kad su mehanicki tu je stvar jasna, svi koriste standard ili u najboljem slucaju elabore etu, i tu nema govora.
Uostalom nebitno, mi mozemo da vrtimo ovu pricu do sutra, a i ovako smo otisli daleko od teme.
-
sto se mene tice, nisam mnogo promenio misljenje, osim sto sam neke izvikane proizvodjace, da ne kazem brendove, sklonio s vrha svoje top liste, izmedju ostalih i pominjani tissot, otprilike kao i shmiz.
(da ne potpaljujem uzaludnu raspravu, nikako ne zelim da kazem da tissot pravi lose satove.)
s druge strane, ono sto sam oduvek voleo, a to je seiko, sada volim jos vise, jer sam uceci o satovim postao apsolutno siguran da po kvalitetu (naravno, u okviru istog cenovnog ranga) ni najmanje ne zaostaje za izvikanim svajcarcima, kojima je najvaznije da masu kojekavim sertifikatima i iznova prodaju price o istorijatu brendova i pedigreu.
-
Kada smo se već vratili na temu, mogu da dodam da imam isto mišljenje o Seiku, uz kritike pojedinih modela iz mog ranijeg posta, a isto tako cenim i mnoge ruske mehanizme, odnosno satove. Znam da kod njih treba paziti na to kada su proizvedeni, pošto ima lošijih primeraka, a što su neki već naveli. Konačno, ne bi trebalo ispustiti jeftinije švajcarske proizvođače (iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, kao npr. Darwil i mnoge druge), koji i danas lepo funkcionišu, jeftini su za održavanje, ali su se nažalost ugasili. Ne znam koliko bi se isplatilo nekom novom evropskom proizvođaču da pravi pristojne satove za pristojan novac, ali mislim da taj trend može da uspe. Kao analogiju u svetu automobila mogu da navedem Daciu - možemo mi da pričamo da li je lepa/ružna i slično, ali radi posao za pristojan novac, probija se na mnoga tržišta i donosi profit.
-
Generalno nisam promenio mišljenje ni o jednom brendu. Od malena sam voleo Casio, a i dalje volim njihove satove. Zatim jedno vreme sam imao i dosta Swatch satova, mada sam njih "prerastao", i nastavio dalje.
Od ozbiljnijih satova, imao sam jednu Omegu, i ne mogu je prežaliti. Ali pare od prodaje čuvam, tako da će se uskoro naći nešto lepo što će je zameniti. Kad tad će opet biti jedna Omegica u mojoj kolekciji. Problem je što sam provalio da za te pare mogu da kupim dva veoma dobra sata (Damasko i Sinn).
Ali za razliku od samih proizvođača, naleteo sam na par skupljih satova koji su na slikama i po specifikaciji odlični, ali uživo nikako ne opravdavaju cenu. Možda bi takva tema bila korisnija? :)
-
Citat:
Dragojlovic Darko kaže:
Ja ne znam ni jedan Victorinox koji je skuplji od Tissota a da ima G10, a znam u obratnom slucaju dosta primjera. Evo recimo PRS516 kosta skoro 450-500$ ni ja ne branim nikog samo kazem da Tissot previse koristi ime i da cijenu ne potkrepljuje kvalitetom na velikom broju satove ne kazem na svim na vecinu kvarcnih modela mislim
Darko moram da te pitam, kada je poceo Tissot da pravi satove a kada Victorinox? Mozda je zbog te tradicije ipak Tissot malo skuplji. Bez obzira na vrlo visoki kvalitet satova Victorinox je prepoznatljiv pre svega po izradji nozica.
-
Pa zbog toga su ljudi i promijenili misljenje o Tissotu.
Vecina cijena nije opravdana, po meni to sto neko pravi satove 100 god duze nije razlog zbog kojeg bih ja dao dosta vise novca za neki sat.
Samo da se zna ja iskljucivo na kvarcne modele mislim kod automatika sto kaze Ruja svi su isti manje vise.
Imao sam prilike da vidim Tissot t race Niki Hejden model koji kosta preko 550e, zaista ne vidim zasto, bas kao i cijela t race kolekcija koja kosta preko 600$, po meni apsolutno neopravdano pa da prave satove i preko 500god
-
Kako nema veze tradicija i duzina postojanja kompanije.
Pa sta mislis sta je to sto pored kvaliteta podize cenu skoro svih luksuznih brendova?
naravno da je tradicija i ime, i to ti debelo naplacuju i Omega i JLC i Rolex,PP, VC, kao i svi ostali, da ne nabrajam sada pola casovnicarske industrije.
E sad, moze to tebi da se ne svidja ili da tebi(ili meni) tradicija nije bitna, ali neminovno je da ona utice na cenu. Uostalom nije to samo slucaj u casovnicarskoj industriji.
-
Tradicija utice na cijenu naravno i ja ne kazem da nije bitna, ali je propracena i kvalitetom koji je iznad konkurencije. Ja samo nisam za to da se ne nudi nista osim imena a naplacuje papreno.
Evo ako se Victor pravi od nedavno tu je Certina koja ima bolje cijene i bolju zavrsnu obradu za klasu od Tissot-a a cijene tu negdje ili malo nize.
Prema tome ovo kako Tissot radi u zadnje vrijeme meni ne moze niko da opravda. Plus sto su im i auto hrono modeli puni plastike a cijena naravno u nebesa
-
slazem se, a jos jedna stvar me zacudjuje kod Tissota, a to je sam dizajn, imam dva kataloga, iz 2013 i ove sada tekuce godine, izbacili su prelepi PR 516 model iz Visodate serije za ovu godinu
http://i60.tinypic.com/2r5yt7o.jpg
od svih modela ja bih jedino trenutno istakao Visodate seriju koja mom oku prija, svi ostali satovi me podsecaju na nabudzene Bulova Precisionist satove
isto je bilo mnogo prituzbi na T-touch modele
-
Citat:
sima hrabri kaže:
s druge strane, ono sto sam oduvek voleo, a to je seiko, sada volim jos vise, jer sam uceci o satovim postao apsolutno siguran da po kvalitetu (naravno, u okviru istog cenovnog ranga) ni najmanje ne zaostaje za izvikanim svajcarcima, kojima je najvaznije da masu kojekavim sertifikatima i iznova prodaju price o istorijatu brendova i pedigreu.
Evo, da te malo razuvjerim:D(ima toga još kod JDM modela al' ovo je svježe):Tuna SBBN015 - watchmaker aligning hands risk?
-
Citat:
Dragojlovic Darko kaže:
Pa zbog toga su ljudi i promijenili misljenje o Tissotu.
Vecina cijena nije opravdana, po meni to sto neko pravi satove 100 god duze nije razlog zbog kojeg bih ja dao dosta vise novca za neki sat.
Samo da se zna ja iskljucivo na kvarcne modele mislim kod automatika sto kaze Ruja svi su isti manje vise.
Imao sam prilike da vidim Tissot t race Niki Hejden model koji kosta preko 550e, zaista ne vidim zasto, bas kao i cijela t race kolekcija koja kosta preko 600$, po meni apsolutno neopravdano pa da prave satove i preko 500god
Darko slazem se sa tobom samo u jednoj stvari: svi satovi su precenjeni. Sto se tice tradicije, na osnovu mog iskustva, duza tradicija je direktno povezana sa visim kvalitetom. Uvek postoji po neki izuzetak, ali u najvecem broju slucajeva tradicija mnogo znaci, i posebno je znacajna i vidljiva kada je u pitanju izrada kućišta. Ali i tu se dogodi po neki izuzetak, recimo Damasko, ima vrhunska kucista a mlad je brend. Duga je ovo prica, meni je stvarno proslo previse satova kroz ruke, i ako bih napravio presek, mogao bih u pozitivnom smislu da izdvojim Nomos, Sinn i Damasko, u toj nekoj srednjoj klasi. U visokoj su svakako Rolex i IWC pre svega jer su mi uvek delovali daleko najpouzdanije od svih drugih. Seiko je takodje posebna prica, kvalitet nikada nije bio ispod ocekivanog, ali na zalost dizajn vecine modela mi se ne dopada, osim meni omiljene Prospex serije (bez obzira na Daliborov link iznad).
-
Tolarbo, svaka ti je zlatna!
-
Citat:
HADzI DALIBOR kaže:
ah, pusti te sitnice... :P
Citat:
tolarbo kaže:
Darko slazem se sa tobom samo u jednoj stvari: svi satovi su precenjeni.
amin!
-
Jeste, sve je precijenjeno, ali ipak nesto vise nesto manje.
Nego stvarno necu vise o tome, rekao sam sta mislim i cvrsto stojim pri tome iovako smo dovoljno posli od teme tako da rezimiram na osnovu toga sto sam ja vidio uzivo promijenio sam misljenje o Rolexu pozitivno kao sto sam i napisao, a negativno o Tissot-u mada sam zaboravio u prvom postu da napisem.
Postali su malo vise od modnog brenda koji se krije iza velikog imena i tradicije.
-
Ja bih se u potpunosti složio sa Darkom .
Rujo, ako ćemo po tradiciji, zašto onda ljudima ne predlažeš kupovinu Sector satova ? Svi znamo šta je Sector bio sve do polovine 80tih ,a šta je danas...
Što se teme tiče, ja sam u principu razočaran mnogim swiss brendovima (zbog "buke" neću da imenujem brendove konkretno). Već sam se izjašnjavao vezano za tematiku, da se u srednjoj i nižoj klasi provikanih imena prodaje svakakav "otpad" po astronomskim cenama, zarad istorije i imena na ciferu. Znači, imam samo jedan komentar na to... ffuuuujjjj
Sem toga, kad smo kod istorije, hoćete da kažete da pomenuta Certina nema istoriju ? Mlad brend ? Neće biti... nego ćete samo manje biti "opljačkani" za uloženo - dobijeno.
Za Tissot neću ni da komentarišem, jer ga nikada nisam ni uzeo u razmatranje kada je kupovina u pitanju. Znači, neka me ispljuje pola foruma, ali Orient je za Tissot bre brend u bilo bilo kom pogledu. No, kako novoupoznanoj ribici objasniti zašto je na ruci Orient a ne Tiso ? Da dam ozbiljnu kintu zarad natpisa na ciferu, neće da može...
Za Seiko imam slično mišljenje kao sima . Obožavao ga ranije, sada sam već Seikoholičar. Nisam za to da se vrte tri brenda na celom forumu, svakako. Volim sve satove, koji u mojim očima pruže kvalitet za uloženo, tako da sam ljubitelj i pomenute Certine, Victorinox-a (samo srednja i viša klasa) , Doxa diver-a , pojedinih modela Braje, Role i Omege. U poslednje vreme znam da zabodem slike Alpina satova. Japance uglavnom cenim i volim sve njihove vodeće brendove...
-
Manje više, ako se posmatra cenovni rang do par hiljada evra možemo biti razočarani u veliku većinu brendova... Šta IWC nudi kod Marka XVI ili XVII, a šta je nudio kod X, XI, XII... Tissot, Certina, Hamilton... Sva tri brenda su pod istom dirigentskom palicom i samim tim je izlišno pričati koji nudi više za isto novca... Po čemu je Golf bolji od Octavie, skuplji je dosta pa se opet prodaje kao alva... Ja sam zato prestao da kupujem nove satove... Uporedite Hamiltona sa 770 mehanizmom ili neki Tissot 27B sa svojim današnjim naslednicima u kojima kuca 2824 ili u najboljem slučaju 2892... O Longinesu ne želim ni da pričam, šta je ostalo od 30CH, 12.68, 30l... Samo modifikovane Ete... Pa i Seiko je u srednjem cenovnom rangu sa 6106, 5740... spao na 7s26... Naravno kvalitet i preciznost izrade su napredovali, ali suština svakog sata tj. njegov mehanizam je danas daleko unazađen u odnosu na period od pre par decenija... Većina švajcarskih, pa i američkih brendova je izgubila svoj identitet. Samo jak brend i dizajn, ništa drugo, pa svi danas "žive" od stare slave... I ti noviji brendovi, samo se bave estetikom, i pokušavaju nižom cenom da uzmu deo kolača... Globalizacija je čudo...:D Sreća pa su nam i stari satovi dostupniji...:D
-
Ne bih voleo da iko moj post shvati licno. "Afiniteti" je stvar licnog ukusa, i cesto je tu i previse subjektivnih argumenata kada donosimo neki sud, ne samo o satovima, vec uopste... Tradicija je uvek bitna, ali od stare slave se ne zivi. Volim kada neko ima cime da se pohvali, ali ne gura to u prvi red...
Nego, sto se teme tice, brendovi koje sam nekada mozda voleo, a danas manje i uglavnom ne rezmisljam o njihovoj kupovini su : sector, tissot, hamilton, steinhart. Mozda mogu jos po neki da nabrojim, ali kod ovih je najizrazenija "averzija".
Kada je rec o markama koje danas vise volim, koje ranije nisam previse razmatrao prilikom kupovine, tu su Casio (prvenstveno G serija), Candino (mislim,da nudi puno vise od Tissota u tom rangu), Fortis, Citizen (eco drive serija), Sinn i Archimede.
-
Potpuno se slazem sa Don_Krsticem!
Nisam zeleo da sirim temu, ali kad ju je vec Don naceo, da se nadovezem - skoro da bih podelio industriju satova na dve epohe: jedna do kraja sedamdesetih godina proslog veka, a druga od tada do danas. U prvoj je svaki brend imao identitet, postojali su prepoznatljivi stilovi, proizvodjaci su se takmicili u inovativnosti, dizajn je bio originalan i hrabar.
Ta tzv. globalizacija je unistila svaki identitet, ne samo kada su satovi u pitanju. Pogledajte bilo koju oblast stvaralastva: muzika se svela na DJ-eve i dinge-dinge ispiranje mozga, ne postoje vise pisci i knjige vec famozni bestseleri koji se stancuju po istom obrascu na sva cetiri kraja sveta, film se sveo na specijalne efekte i banalizovane likove i zaplete itd., itd. Imamo instant kulturu, instant proizvode i instant zivot. Tehnologija je neverovatno napredovala i njome se nastoji nadomestiti nedostatak ideja i kreativnosti.
Svi satovi su toliko slicni danas da je gotovo svejedno sta kupimo. Ista kucista, isti mehanizmi. Razlike se svode na natipse na ciferu i price o istoriji. Svaka cast ponekom izuzetku koji se s vremena na vreme pojavi.
I zato - ziveli vintage satovi! ;)
@23jewels - Potpisujem!
-
vecina ljudi se u ovoj diskusiji razocarala u Tissot sto je krajnje simptomaticno :)
don krstic je lepo stvari objasnio, sreca pa imamo stare satove, ja sam njih najvise zavoleo, pomalo racionalizujem stvari jer mi skupi i novi satovi nisu dostupni, ja bih rado menjao stare za jednu novu Omegu
sa druge strane biram satove koji nece da gube na vrednosti, vec naprotiv, biram one koji se lako mogu prodati, za svaki slucaj, to me ispunjava, saznanje da posedujem stvar kojoj cena raste
profesionalno iskrivljenje, jednostavno mi je strano da ulazem i u tim ulaganjima gubim novac, pristupam sasvim proracunato