-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Da li vam je navijač za satove zaista potreban?
Navijanje sata svakog jutra uz kafu može biti zaista lep ritual. Ipak, ako se radi o satu sa automatskih mehanizmom, bez mogućnosti ručnog navijanja, potrebno je nositi ga na ruci nekoliko sati dnevno, kako ne bi stao. Ukoliko imate više takvih satova, nemoguće je nositi ih sve. Zato navijač satova može biti dobro rešenje.
Da li vam je navijač satova zaista potreban?
Mehanički satovi zaista su fascinirajući, ipak za njihovo pokretanje zadužena je opruga. Za razliku od kvarcnih satova, čija baterija traje 12-60 meseci, glavna opruga mehaničkih satova odvije se veoma brzo (najčešće 40-48 časova). Zato je mehaničkim satovima potrebno redovno navijanje. Ukoliko imate veći broj mehaničkih satova, navijač može biti dobro rešenje.
Kako funkcionišu navijači satova?
Sat sa automatskim mehanizmom se postavlja na navijač, koji rotira sat, simulirajući pokret ljudske ruke. Tako se pokreće rotor u mehanizmu, koji navija glavnu oprugu.
Da li navijač može da prenavije sat?
To nije moguće. Mehanizam sata je konstruisan tako da kada se glavna opruga navije do kraja, rotor je više ne navija.
Šta je sa Kinetic i satovima sa ručnim navijanjem?
Kinetic satovi rade na istom principu kao i automatski mehanički, s tim da kod njih rotor puni akumulator/bateriju. Tako navijač može biti dobro rešenje i za održavanje Kinetic satova u radu. Što se tiče satova sa ručnim navijanjem, niko do sada nije razvio praktičan navijač. Ipak postoje izuzeci. Primer za to je ručno navijani IWC Portuguese Sidérale Scafusia, uz koji dolazi i navijač.
Da li korišćenje navijača dovodi do trošenja delova u mehanizmu sata?
Kratak odgovor glasi da. Držanjem sata na navijaču mehanizam neprekidno radi, tako da dolazi do normalnog habanja delova, kao i prilikom nošenja sata na ruci.
Da li su navijači zaista praktični?
Ukoliko imate veliki broj satova, naravno da jesu. Ipak da li je zaista toliko teško ručno naviti sat, podesiti tačno vreme, dan i datum? Ni vaš automobil ne ostavljate upaljen preko noći, kako bi vas ujutro sačekao zagrejan i spreman za polazak.
Postoje li izuzeci?
Izuzeci naravno postoje. Prvenstveno se odnose na složene satove sa komplikacijom večitog kalendara, čije podešavanje predstavlja nešto složeniju proceduru. Tako bi ovi satovi trebali da rade bez prestanka, jer bi često podešavanje datuma moglo da uzrokuje oštećenje. Često ovakvi satovi i dolaze sa navijačem u kompletu. Ipak, ovim satovima je nešto češće potreban fabrički servis.
LINK
-
Re: Da li vam je navijač za satove zaista potreban?
mali ispraak rotor uvjek navija oprugu samo kaj ona zboz svoje konstrukcije i načina montaže u kućištu lagano proklizava kad se navije do kraja
-
SUPER TEKST kao i uvek. Koliko je obtraja potrebno dnevno za normalan rad sata?
-
Broj obrtaja zavisi od mehanizma sata. Recimo ETA 7750 Chronograph oko 900 obrtaja, dok je recimo za ETA-u 2892 dovoljno i 600 obrtaja. Govorim na osnovu secanja, posto sada ne mogu da nadjem tabelu, a postavljali smo je vec u nekoj temi. Inace se pomenuta tabela moze naci i kod kvalitetniji proizvodjaca ovih kutija za navijanje.
@krstin vrlo koristan tekst!
-
Gde ima kod nas da se kupe navijaci???
-
Jedino u oglasima. BPM je imao neki u ponudi koji je vise bio centrifuga nego navijac.
-
Nista nisam pronasao kod nas pa se mora kupovati preko.
Kako vam se cini ovaj:1x Basic Time Tutelary Automatic Watch Winder KA001 AC POWER UK Plug | eBay
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
ja sam spojio lepo i korisno, em spalim jedno 1000 kalorija em navijem sve svoje mehanicke satove i to posle samo par kilometara!
Prilog 71774
-
Cuj ja spalim jedan jastuk za spavanje u nocnoj tarifi dok mi sat stoji na ves masini pod centrifigum i nemam briga sat je uvek u naponu snage:flapper:
-
Secam se dok sam bio mlad,a starost vec je dosla ja sa dva mislim dobra sata stavio ma mikser....lepo sam ja to zastitio i mislio da necu morati da ih navijam ne znam ti ja koliko...ali cim sam je ukljucio na 1 nisam znao gde je koji sat odleteo...
a mogli su bas dobro da se naviju...
-
Dobro ti ih zena nije umutila u smesu za palacinke:dance3:
-
"oprosti im....ne znaju šta rade!":D
-
Trebao si to da snimis.:D
Zamisli da si stavio na trojku.;)
-
Da snimis Milance ali i kameru da pricvrstis za mikser :)
-
Hm a da je uspelo mogao sam da Vam prodam ideju....
http://www.youtube.com/watch?v=iygFlXGMH7c
koji je veci kreten mikser ili...
bez uvrede molim :)))
-
Samo nemoj reci da si i ti sa rolom pokusavao:)
-
Zmaju ti se beba za ovog :ahhhhh::ahhhhh:. Najbolje je što čovek misli da je sat zaista navijen i da je sve ok :lol:.
-
Ja cuvam svoje satove :)) nikad tako nesto ne bi...
nije bila rola...rolu mi je uzeo sestric i bacio da mi se srce steglo i sad fura 10 min u plusu..
ne znam koji su bili na mikseru...mozda shopard i iwc 2000...ali sam ih dobro zastiti u guz papir
-
Citat:
milan zmaj kaže:
ne znam koji su bili na mikseru...mozda shopard i iwc 2000...
http://oi39.tinypic.com/ayucfc.jpg
-
Da malo obnovim ovu temu....
Taman sam hteo da postavim novu temu s pitanjem dali koristite vinder (iliti navijac satova), kada ono Krstin vec obradio. Lepo momak napisao i pojasnio sve tako da mi ustedeo vreme. Ali ipak proslo je dosta vremena od tada pa da ponovo upitamo za vasa iskustva. Dali koristite vindere ili ne?
Evo ja cu prvi postaviti svoja iskustva. Da, koristim vinder svakodnevno.I uvek kada skinem sat s ruke a da uzmem drugi za nositi, onaj skinuti ide na vinder. Mislim da mu samo moze dobro doci da se u kontroliranim uvetima sat navija i tako "smiri". Bez tresnje, naglih pokreta, pa i prenesenih udaraca rukom. Mislim da mu to moze samo koristiti. Jer tu ne ostaje duze od dan, dva....dolazi iduci skinuti s ruke na njegovo mesto.Slazem se da se tako trosi, haba mehanizam, ali isto tako mislim da se sa novim sintetickim uljima uz masu aditiva koje se u njih dodaje prilikom podmazivanja ipak sat bolje cuva i produzava vek trajanja (moje laicko misljenje). Mnogi nasi satovi ce ostati za nase iduce generacije pa neka onda oni vode brigu koliko je sat radio i koliko se "potrosio" mehanizam.
Napomena: nedajte Milanu Zmaju da nista isprobava! Procitao sam njegova tehnoloska iskustva :banghead:.
-
Ja ne korisitim navijac niti si ga zelim. Ujutro mi je ritual sjest na balkon, uzet kavu, zapalit cigaru i naviti sat te podesiti vrijeme ako je stao. I bas gustam u tome. :D
-
Meni isto nije problem podesiti vreme na satu koji je stao. Mada, navijač bi mi vise bio nekakva zanimljivost tj. gledati ga dok radi. Trenutno nemam navijač.
-
Bas dobro sto je MMario obnovio temu jer sam ovih dana hteo da pitam u vezi windera.Pre jedno mesec dana kupio sam Nighthawk pa mi je Fortis van ruke, a kako biva kada kupis novi sat,bar kod mene je tako,nosis ga malo duze tako da onaj drugi ili ostali stoje. Pod hitno sam u BMP_u,imao srece jer je ostao samo jedan,kupio winder i na njega stavio Fortis koji se, kako sam rekao,okrece evo mesec dana.Stavio sam na 600 obrtaja navijanje u oba smera:minut okrce u jednu pa pauza 10' pa onda 1' u drugu stranu pa 10' pauza itd.Sat drzi vreme na +2,5 sekunde sto mi govori da sam odabrao odgovarajuci br.obrtaja.Kako ja kapiram winder nebi trebalo da mu smeta jer simulira nosenje na ruci,sta vise ravnomernije i bez potresa.E sad sta mene interesuje?Koliko se winder trosi ako stalno radi i da li je pozeljno odmoriti ga neko vreme?Kakva su vasa iskustva?
-
^Moj je crkao otprilike nakon godinu dana skoro neprekidnog rada u rezimu slicnom koji si opisao. "Pravi" navijaci (Orbita i sl.) kostaju barem 10-ak puta vise i to nije bez razloga.
-
Vidi,ja sam ovaj platio 9500, sto mislm da nije malo,ali opet kazem ne znam nemam bas nikakvo iskustvo.
-
Zaista korisna tema! Evo i jedan koristan link: ORBITA.NET
Tu pod DATABASE mozete naci po proizvodjacu/modelu potrebne podatke za navijac.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Meni su vizuelno najzanimljivi ovakvi navijaci. Gde se vidi ceo sat i gde ne postoji poklopac kutije da ih štiti od prašine. Cesto ih ima po casovnicarskim radnjama.
Prilog 96846
-
veberz, bas dobar link
Shmizlo, i meni su oni super, ali se malo teze pronalaze
-
@dusan51 - samo da napomenem detalj - tih pomenutih +2,5s ne znače da si našao pravu meru već ćeš to videti kada sat skineš sa windera i vidiš kolika mu je rezerva snage ostala. Najbolje da za Fortisa nađeš koji je mehanizam u njemu i da onda prema Orbitinom uputstvu (ovom koji je veberz postavio, pominjali smo ga i ranije) izabereš adekvatan režim.
-
Citat:
dusan51 kaže:
Vidi,ja sam ovaj platio 9500, sto mislm da nije malo,ali opet kazem ne znam nemam bas nikakvo iskustvo.
Moj je bio Diplomat, cena oko 100$ ako se dobro secam. Ima prikaz negde na forumu a mislim da je prilicno slican onima koji se prodaju u BPM-u, cak bi rekao da je za nijansu kvalitetniji. Inace, nisam jedini sa takvim iskustvom - po komentarima na internetu traju taman dok ne istekne garancija. Po mom misljenju navijaci tog ranga su OK da navijaju sat preko vikenda a za nesto bolje treba uloziti mnogo vise novca.
-
@vladas:proverio sam Orbitovo uputstvo za 2836-2(650) koliko sam i stavio...rezervna snaga mi je nebitna! Ova konstanta od 2-3 sekunde sugerisala mi je da je to to.
@tiha:ta informacija mi je trebala i hvala ti veliko.Svakako cu ga skidati sa windera i kada ga ne budem nosio.Bitno je da ne miruje bas dugo,tako da ce sa vremena na vreme, dok ga ne nosim,malo winder malo kutija.
I dok sam jos u temi da iznesem svoje licno misljenje.Mislim da neko ko ima vise automatik satova treba da ima winder iz prostog razloga sto je sat napravljen da meri vreme(tj.da radi)i da svako odlaganje sata(zanemarivanje rekao bih) na duze vreme je greh.Takodje mislim da pravi ljubitelj mehanickih satova nece preci odredjenu granicu broja satova u svojoj kolekciji kako bi svakom od njih moga maksimalno da se posveti.Sve preko toga je demonstracija nepostovanja majstorstva.