Evo jedna parodija na apple sat. :D
https://www.youtube.com/watch?v=oL1xf_X0W2s
Printable View
Evo jedna parodija na apple sat. :D
https://www.youtube.com/watch?v=oL1xf_X0W2s
The best $10K investment: Apple Watch or Rolex?
The best $10K investment: Apple Watch or Rolex?
Veoma zanimljiv clanak, narocito deo gde se ne iskljucuje ulazak applea i na vintage trziste. Dovoljno je da apple odvoji par miliona godisnje da kupuje svoje vintage modele i pravi vestacku potraznju (ko je rekao Patek Phillipe :) ) i imace i u tom segmentu prodju. Takodje danas je swiss made vec dobro zagazio u previsoke cene koje ne prolaze na trzistu, npr pre par dana sam na zenevskom aerodromu usao da pogledam omegu seamaster 8500 45.5 i prodavacica mi je odmah nudila 20% snizenje- ne black dealer, oficijelna radnja na aerodromu. A da ne pominjem da je preporucena cena tog modela 5.6k chf a u Italiji moze da se kupi u radnji za 3.5k kod neoficijelnih dilera- jer oficijelni ciste svoja skladista prodajuci ih neoficijelnima debelo ispod cene. Kad govorim o vrednosti rucnih sa stalnim povecanjima cena je doslo do toga da npr DSSD tezak oko 200gr i kosta 10k usd a 200gr zlata danas kosta oko 8.5k usd. A rec je ipak o masovno pravljenom satu koji ispade skuplji od zlata.
Inace, nekad se heuer sat davao uz box cigara kao promocija a to je bilo pre samo par decenija. Danas su cene otisle daleeko vise nego sto je normalno i deluje mi da se balon polako izduvava i prve pukotine se javljaju zbog kursnih razlika (patek koji snizava cene u usa 7% i pljuje svim kupcima koji su ranije kupili modele u lice).
Licno nemam interesovanje za smart watch na ruci i ne mogu da zamislim da budem jos vise uznemiravan nego sto sam danas mobilnim ali verujem da ce ovo dobro uzdrmati trziste satova jer na zglobu moze biti samo jedan :) A vreme je na strani smart satova i po onome sto cujem u ch, industrija je ozbiljno zabrinuta appleovim ulaskom jer do sada su uspevali ne samo da uzmu trziste koje ih zanima (muzika, satovi, tableti) vec da ga redefinisu.
Hm,PP kupuje modele koji su napravljeni prije 100 godina u jednom primjerku i mogu se smatrati sretnim ako dođu do njega.
Popust uvijek postoji- nikada nije ista preporučena cijena i ona koja je u butiku.
Treće,200g zlata je 200 grama zlata. Ne pokazuje vrijeme,a i ne treba uložiti par miliona € da bi se dobilo tih 200g.
Četvrto: Berza vintage satova je ogromna,a prilično malo se cijene kvarcni primjerci bez obzira koliko bili trajni i kvalitetni.
O nekoj budućoj berzi vintage smart satova je bespredmetno govoriti jer su to nekvalitetni,jeftini proizvodi pravljeni da rade par godina i amin.
@Hadzija
Upravo ovo sto si rekao o tome da su pravljeni da rade par godina. Ne kazem da su ovi satovi losi, ni da nisu vredni sakupljanja, svakom svoje. Medjutim, ono sto ove satove cini vrednim nabavljanja je upravo funkcionalnost. A ta funkcionalnost, koja je danas odlicna, za par godina ce biti potpuno bezvedna kada se uporedi. Phillipe Patek ce pokazivati samo vreme, izgledati dobro, pokazivati stil i posto je vreme neprolazan faktor, bice vredan i za 100 godina. Opet, i ovde mozemo reci da ce i Apple sat pokazivati vreme, i tako dalje, ali prosto uzmimo primer telefona. Danas retko ko nosi Nokiu 3310, vec svi nose moderne smartfonove. Ljudima kojima satovi znace, vintage Omega iz 60-tih ne samo da nije zastarela, vec je i pozeljna za nosenje.
Uzgred, sto se Apple sata tice, ima daleko manje zlata nego sto bi opravdalo 10.000$. Opet, ko voli, nek izvoli (velika masa), ja bih te pare dao na Omegu recimo
Ma i ta multifunkcionalnost- više od pola mogućnosti smartfona ljudi ne koriste. Evo samo 2 primjera: glasovno pozivanje i video razgovor.
Ono što se svakodnevno koristi je poziv,sms,net i kamera,s tim što net i kameru u velikoj većini koriste mlađe osobe. Pregledati net na malom ekranu je živi sex(mazohističke orjentacije),a kamera je ok tek u višoj klasi telefona. Obavljati poziv ili poslati sms(da ne govorim o netu ili nekom pregledu slika....) preko "pametnog" sata je za mene totalno nepraktično,da ne kažem neizvodljivo.
Imam telefon sa ekranom od 5 inca, i itekako je upotrebljiv za skoro sve, kad moram sa njega odradim i stvari koje inace radim na laptopu. Funkcionalnost nije slabija strana, nikako, a glasovne komande su izuzetno malo bitne i koriscene - ali izuzetno dobre kad se naviknes
Moj je od 6" !
Ispod 5" sigurno neću uzimati.
Ja recimo forume bez problema pratim na 5" telefonu. 5" je minimum
Istina, mada sam ranije i na manjem telefonu pratio, sve je stvar motivacije. Sadašnji ima 5 inča i jeste drugi bog, dođe kao na tabletu.
Da povratiš :banghead:https://www.youtube.com/watch?v=ZQgCib21XRk#t=75
Veceras mi prijatelj nabaci zanimljivu ideju- jos koliko ce filmova o james bondu da ima omegu kao oficijelni sat pre nego sto apple iskesira za tu unosnu reklamu? Meni deluje kao mnogo mocno marketinsko oruzje i ni malo neverovatno. Pare imaju ali im stil fali a tu bond sigurno moze da pomogne.
Mislim da ce jos dugo vremena da prodje. Ne verujem da ce omega tako lako da prepusti to. A i apple watch mi ne ide uz bonda. A ne verujem ni producentima :)
Ne smem tu nista da kazem.. Za nas ovde na forumu to nece proci, ali ako krene prodaja kao sto to Apple ocekuje, onda je sve moguce. A Bond vazi sa agenta koji voli razne "gadgets"-e.
Fakat ali i skupa odijela i još skuplja auta. Nešto mi ne ide "gađet" od par stotina $ sa Aston Martinom!?
Tako i ja razmisljam. Nekako mi apple sat ne ide uz imidz koji Bond gura. Samo nam fali Bond, Hipster Bond :)
Ima već LE od 10000$ al džaba sve kada se šareni ekran ko ciganska 'aljina i što svi znaju koliko to u stvari vrijedi.
Odlican potez Tag-a. Obicne satove ce prodavati podjednako dobro kao i dosad, s tim sto ce ovako uzeti delic kolaca smart satova
Ili odbiti puriste koji vec malko zaobilaze ovaj brend. Ocekujem da ce swatch grupa uraditi iato ali sa swatchom i tissotom ali ne i luksuznim brendovima.
@hadzi dalibor:
Percepcija vrednosti kod luksuzne robe je veoma pipava stvar. A apple ako bude ciljao na nasu istocnu bracu i vlasnike nafte vise ce ostetiti finansije ch firmi nego da juri kupce satova koji ni ne kupuju satove u oficijelnim buticima ali su ljubitelji. Na kraju dana nije zenit dzaba pravio rainbow verziju u vec tri generacije nego bas zato sto ima kupaca koji vole sarenis ;)
Iskreno, Tag je dobar proizvodjac, i ima dobre i inovativne proizvode. Ko ga malko zaobilazi moze i potpuno da ga zaobidjem, nisam lud za njim ali ih cenim. Ne vidim razlog zasto bi iko normalan ovo uzeo kao razlog za izbegavanje brenda... Jok, i porodicno stablo majstora u Pateku da proveravaju
^uze' mi misao i rec iz usta :yes4:
Mislim da Tag može da podcenjuje samo onaj ko nije nosio njihove satove. Ima razloga za kritiku tog brenda sa horološke tačke ali ih nipodaštavati je smešno i pogrešno. Ovde vidim da je Intel umešao prste, bez giganta se u ovakav boj ne ulazi, svi časovničarski brendovi su boranija za gigante kao što su Apple i Intel.
^ To je Vlajo druze glavni problem kod nas, isto tako i Rolu pljuju uglavnom ljudi koji je nikad nisu stavili na ruku, a kamoli imali.
Evo ja se prvi javljam kao neko ko Rolex ni Tag nije ni video, a Rolex kao brend ne volim. I imam pravo da neki brend ne gotivim, ali ne i da po njemu pljujem ili ga nipodastavam, posto je svima jasno da su u pitanju vrhunski satovi. Tag jeste imao aferu sa "kradjom" Seikovog mehanizma, ali to i dalje ne znaci da Carrera ili Aquaracer (Mikrogirder necu ni da pominjem) nisu vrhunski satovi.
OFF
Nije uvek nuzno videti odredjeni sat da bi znao da li ti se svidja ili ne, ali neretko se desava da kad su u pitanju neki vrhunski satovi presudi upravo taj subjektivni osecaj, za koji je neophodno staviti sat na ruku.
Evo recimo primer za Daytonu. Ja se secem na taj sat i kad sednem sa Piksijem na kafu jedva se odvojim od sata, i stalno ga davim da mi je proda, dok je tu jedan drugi clan, koji je pritom veliki poznavalac satova i koji je imao tu istu Daytonu, na kog taj isti sat ne ostavlja neki narociti utisak.
Onda slucaj Omege AT, znam mnoge kojima je taj sat gral, meni se svidjao dok ga nisam probao, i posto sam ga probao jednostavno sam shvatio da to nije to. Dobar je to sat, vrhunski, ali na mene nije ostavio onaj wow efekat.
Ako sad ovde krenemo o ukusima tek ce biti zanimljivo jer kod sata taj licni osecaj i jeste najbitniji. Mada licni primer- hteo sam dssd kameron verziju, nameracio se, nisam izbijao iz bucherera i na kraju odustao i uzeo omegu po iako nisam prvo ni planirao. Valjda kod satova i nema mnogo logike i matematike-ili se neki.model zeli ili ne.
Poenta cele price je bilo tvoje misljenje da ce Tag izgubiti potrosace zbog kolaboracije sa kompanijama koje planiraju da prave smartwatch
Ok,kupujes sat koji ti se sviđa ali malo se i logika gleda zbog samog načina života. Npr, ja nemam nikakvu potrebu za nekom čistom klasikom ,a ima gomila modela koji mi se sviđaju.
Isto tako ne bih uzeo ni Braju connected.
@ himmelstrider
Poenta price je da su i 70tih pojedine svajcarske kompanije koketirale sa kvarcom pa im generalno to nije valjalo. I sigurno da ko voli mehaniku ne zeli brend koji trpa seiko ili prati apple. Da su to uradili pre apple najave i imalo bi smisla, ovako deluje kao ocajnicki potez.
Obidji wus forum i vidi kakvo ke generalno misljenje o tagu. Ovo im sigurno nece pomoci.
Pa i nije baš da je trpao Seiko, malo pročitaj, bilo je tu rada, taj mehanizam je odličan i takav kakav je, fora je što se krilo, a to je velika blamaža u tom svetu, po meni ništa to nije strašno , bilo je većih promocija sa tzv. "in house" koji su koristili npr. unitas(Panerai) ili neke eta (Omega) osnove, ali su naveli tačno šta je novo, tako da nije problem.
Citao sam i pratio jer je na wus-u i provaljena cela prica jos 2009. Osnova je bila seikova ali nikad to tag ne bi ni pomenuo da ih nisu provalili na wus-u i sto bi rekao nas narod- u lazi su kratke noge. Pride su uzeli za osnovu japanski mehanizam i ubacili ga u swiss made sat sto je dodatno iritantno.
Btw omega jeste clan iste kuce koje je i eta pa se i ocekuje da koristi njihovo znanje.
Inace, daleko od toga da je taj 1887 los, sta vise misljenja sam da japanci imaju sjajne mehanizme (a vala cesto i bolje i pouzdanije od svajcarca) ali celo razotkrivanje je bilo veoma jadno.
@Wildboar, upravo o tome su RUS i Vlajo rekli pokoju. Po Tag-u pljuju najvise oni koji nemaju pojma, niti ga imaju niti ce ga imati (u koje spadam i ja), ali ljudi koji Tag vole zbog satova, nikad nece prezati od uzimanja istog zbog toga sto rade sa smartwatch-ima. Ne znam kako da ti kazem, to ti je pomalo kao da mrzis recimo, sta znam, Porsche zato sto je deo VW grupacije. Ne mora nikako da bude negativno.
1887 je rađen po nacrtu Seikovog mehanizam. TAG pravi taj mehanizam- ništa ne uzima od Seika,a i dijelovi nisu izmjenjivi.
Drugo: Citizen u Campanolu stavlja švajcarske La Joux-Perret mehanizme pa nikom ništa- nije smak svijeta.
Junghans pakuje,malo dotjerane, Seiko 6S37 hrono i 9S51 mehanizme u svoje satove i sve ok.
Kinezi prave iphone po nacrtu applea pa ga to ne cini kineskim. Zato i ono na poledjini- designed by apple a made in china. Tag i nije bas toliko velikodusan sa objasnjenjem, valjda ih sramota?
Citizen moze da koristi swiss delove jer to je za ch industriju plus. Obrnuto postaje pipavo.
Junghaus je de proizvodjac tako da oni mogu da rade sta zele.
Da se vratim na temu povezujuci tvoj post- Sta vise svako moze da radi sta zeli samo taj isti apple je mnogo posteniji sa informacijama gde stavlja jasno objasnjenje na proizvod sta je odakle dok kod swiss proizvodjaca to i nije slucaj. Ekstrem je taj 1887 gde nigde na tagovom sajtu ni ne spominju seiko a kamo li tek na satu ili pratecoj dokumentaciji. I da li je to ok poslovna praksa? Meni ne bas. Ako ih je sramota nisu trebali to ni da rade.
Zašto je za Citizen plus ako koriste swiss mehanizam!? Citizen je baš velika firma i meni je malo čudno da uzimaju mehanizme od bilo koga. Mis'im, danas mikrobrendovi prave svoje mehanizme,a jedan Citizen uzima od drugih.
TAG je uzeo nacrt Seiko mehanizma,prepravio ga i pravi ga u svojoj fabrici. Ima puno pravo da ga zove "in house". Kakav ekstrem!?
Patek je do skora koristio Lemania hronografe(sređene i uređene po njihovom standardu) i nigdje nije pisalo Lemania!
Rolex je koristio El Primero pa opet nigdje nije pisalo Zenith!
Nisu to oni ukrali pa da će ih neko tužiti zbog toga.
Na tržištu nema baš milion mehaničkih hronografa,npr čitava japanska industrija ima 2 modela: Seiko 6S i 8R(niža klasa,nastao od 7s26).
Dobro, da pojednostavimo. Wildboar, ti dakle ne bi uzeo 1887 mehanizam, sa satom koji ti se svidja, naravno, zato sto je u osnovi zapravo Seikov mehanizam?
Svi primeri razmene mehanizama su ti izmedju swiss proizvodjaca. To nije problem jer i pise na satu swiss made a ne japan made pa se ocekuje da postoji saradnja izmedju swiss firmi.
Da li imas jos neki primer da je neko koristio japanski dizajn i know how od velikih swiss proizvodjaca? Ako nemas eto ti razlog za ekstrem. Naravno swiss made je tako lepo srocen da u njega moze da upadne sta zele pa to koriste obilato za pravljenje kucista, narukvica i delova u npr kini ali dizajn mehanizma van svajcarske, to je novo.
Takodje nema potrebe da mi imputiras reci- nisam ni rekao da je za japansku industriju plus sto koristi ch mehanizme vec za ch industriju sto japanci zele da koriste njihovu tehnologiju. Razlika je velika.
@himmelstrider:
Vise me odbija svinjarija sa gumenim krunicama koju su imali ali ne bi mi se svidela praksa kompanije gde umesto da bude od starta transparentna bira da predstavi mehanizam kao potpuno inhouse. Ne bi bio odbijajuci razlog ali licno ne podrzavam takvo ponasanne firmi.