-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
ZentRa restauracija
Pozdrav svima,
vec dugo vremena se u mojoj kolekciji satova,nalazi ova Zentra, koja je u mojo porodici jos iz II svetskog rata.
E sada planiram njegovu restauraciju i nabavku sto originalnijeg koznog kaisa.
Dobro bi mi dosla svaka preporuka vezana za iskusnog servisera koji moze da iznese ovaj projekat (sat je prilicno oronuo),kao i neka dodatna informacija vezana za ovaj sat.
Procitao sam ovde dosta dobrih postova vezanih za Nemacke vojne satove,ali ne znam u koju bi ga grupu svrstao?
Prilog 56642Prilog 56643
-
Re: ZentRa restauracija
Imaš sekciju na forumu Restauracija vintage satova , pročitaj malo tu temu, ima zanimljivih iskustava i mogućih opcija za tebe. Što se tiče originalnog kožnog kaiša, mislim da to nije moguće, ono što možeš je da nabaviš nekakvu vrhunsku ručno pravljenu koja odgovara tom satu i liči na originalnu. Pozdrav.
Da i zamalo da zaboravim, sat je prelep, vredi da se sredi.:thumbup:
-
Imaš prekrasan sat njemačkih vojnih snaga.
Čuvaj ga!
-
Hvala vam na podrsci,iscitao sam temu restauracije i moram priznati da sam bas nestrpljiv da krenem sa sredjivanjem.Sto se kaisa tice,znam da nema sanse da se nadje original,pokusacu iz nekih postova da snimim kako je kais izgledao u originalnoj izvedbi,pa da pokusam naci nesto najpribliznije originalnom dizajnu.
Inace sat ce biti dobra osnova za sredjivanje jer je potpuno ispravan,kompletan i imace strastvenog ljubitelja satova kao vlasnika :D
-
Preporučujem servis Kostić-Dojčinović, koji se nalazi na Zelenom vencu, preko puta stanice petnaestice. Momak je za svaku pohvalu i preporuku.
-
Hvala Nešo,
prvom prilikom ću otići do tog servisa :thumbup:
-
G0xy, mislim da ćeš sat zapravo morati da nosiš kod dva majstora. Jedan od njih je časovničar, a ako je kućište dosta izgrebano, mislim da će morati na hromiranje. Time se na forumu bavi član Djo Dje, ili firma sa sledećeg linka: Galvanizacija Pozlata Srebrenje Beograd Srbija SMS d.o.o.
Ova druga usluga nije mnogo skupa i košta od nekoliko stotina dinara pa naviše. Kod pomenutog člana sam radio jednu porodičnu doxu koja je izgledala kao da je prošla Hirošimu, a usluga je koštala 20€. Za taj novac je sredio kućište koje je praktično bilo otpisano. Tvoj sat deluje mnogo bolje, pa ćeš verovatno i manje platiti. Nažalost, ne vidim dobro kako izgleda na slici, pa ne mogu nešto pametnije da kažem. Koliko mi se čini, sat će se velikim delom vratiti u prvobitno stanje. Nadam se da ćeš ga tada fotografisati, pa da vidimo kako je od starca nastao mladić.
Veliki respoect za to što hoćeš da restauriraš porodično nasledstvo i nadam se da će sat povratiti stari sjaj.
-
Nešo, sigurno će ići na hromiranje,šteta bi bilo da ne bude kao nov.Pretpostavljam da časovničar rasklopi sat,a kućište se posle pošalje na hromiranje.Staklo će se nadam se takođe moći zameniti ili ispolirati barem.Uz novi kožni kaiš,trebalo bi da bude kompletan utisak na kraju.
Svakako ću postovati sat pre i posle restauracije u gore pomenutoj temi za restauraciju.
Biće posla ali će se na kraju isplatiti,kao u American Restoration :D
-
Super pohvalno je to što radiš.Moja preporuka je kućište ne dirati već nek ostane takvo kakvo jest.Tako će ti sat imat veću kolekcionarsku vrijednost zbog autentičnosti.Sat je to koji ima priču i godine,tako da je šteta kromirat ga da bude ko nov.Ipak je to sat iz doba 2 rata koji je pripadao nekom vojniku.
Staklo i remen sredi,servisiraj ga,ostalo ne diraj.(Ovo kažem kao kolekcionar)
-
Hvala Petre,ovo je svakako jedna vrlo dragocena informacija i stize u pravi cas, jer sam vec za sutra zakazao kod casovnicara Kostic- Dojcinovica.