Ljudi, kad vi spavate?! :) Moj majstor kaze do 50m..Nisam i necu proveravati! :)
Printable View
Ljudi, kad vi spavate?! :) Moj majstor kaze do 50m..Nisam i necu proveravati! :)
Mali kviz!!! Spremam sat za veliki servis. Koji je sat u pitanju? Ko prvi pogodi, dobija NATO kajs! :) Pravila:
- odgovore primam iskljucivo u nedelju u intervalu izmedju 19.00 i 19.30 na PM.
- nikome ne pomazem i ne dajem sugestije! :)
Ako sam promasio mesto za pisanje, premestite me! :)
Postovanje! :)
Postovanje!
Evo jos nekih primeraka! Stara Sicura! Nemam pojma koliko ima godina ali dobro izgleda! Ide na sredjivanje cim nadjem kod koga! :) ako neko moze u SRB da je uradi, javljjte! Odmah saljem! :)
Prilog 55129Prilog 55130Prilog 55131Prilog 55132Prilog 55133
sirina je 37mm, izgleda da nije nerdjajuci celik. Cifer je lep, plav, sa kvadraticima umesto cifara. Smek proslih vremena satu daje natpis, automatic na levoj strani cifera. Datum sa danom je na klasicnom mestu, na kvadraticu br. 3..za sada toliko!
Pozdrav! :)
Zanimljiva Sicura:thumbup:
Dr.Iggy sa foruma sigurno može da sredi sat,najbolje da ga kontaktirate porukom.Pozdrav!
zma - sjajna prinova, bas odlicno izgleda!
Lepo parce prohujalih vremena. Da, doktor je cuveni restaurator ovdasnji :)
U vezi kviza: veliki servis ka ono: svi kaisevi, ulje, filteri ili restauracija? Mislim da se moje pitanje moze smatrati razjasnjavanjem propozicija, pre nego sugestija... :)
Evo jos jednog primerka za sredjivanje! Treba mu mali facelifitng, mehanizam dobro kucka! :) Stavio sam namerno ovaj par zajedno, lepo izgledaju. :)
Prilog 55179Prilog 55180Prilog 55181Prilog 55182
Mislim na ovaj sa desne strane, Штурманские! Trebalo bi da se restaurira cifer, ocisti staklo ili promeni. Kuciste je u dobrom stanju, mehanizam je sasvim OK. Nema sta da pisem o njemu. Jedino, ne znam sta mu ovaj grb znaci? :)
Postovani casoholicari!
NATO kajs u boji i velicini koji zeli je osvojio svima poznati, Krstin! :) On je pogodio da je rec o vintaznoj Streli! :) Cestitam a mozete i vi da cestitate! :)
Cestitke krstinu na paznji i pronicljivosti ali najpre tebi Zeljko, na velikodusnosti i elanu :congrats:!
BRavo, Krle!!!
Ja sam iskreno mislio da je rec o IWC-u jer je kupljen pre 5 godina pa sam pomislio da ces da ga odneses na zamenu zupcastog kaisa, filtera, ulja itd. :D
Da,vidis, vec drugi put danas vladas istrci ispred mene i kaze pravu stvar na koju sam u trenutku pomislio ali (posto pamtim ko zlatna ribica) odmah zaboravio te je nisam napisao :D
Svaka cast zma na ovim lepim kvizovima i igricama i na bezgranicnoj velikodusnosti!
Čestitke Krstinu i svaka čast zma !
Cestitam obojici :congrats:
Postovanje!
Evo ga jedan sat iz prohujalih vremena, kako je anbeast ranije napisao. :)
Roamer Anfibio Matic sa oznakom MST 522. Ova oznaka znaci da sat pokrece mehanizam Meyer & Stüdeli serije 522, sa automatskim navijanjem i datumom.
Prilog 55261Prilog 55262
Kuciste sata je od nerdjajuceg celika, sirine 35mm bez krunice i visine oko 10.5mm. Sam oblik kucista je karakteristican za '70 godine kada je sat napravljen. Nisam nigde nasao tacnu godinu proizvodnje.
Prilog 55270Prilog 55271Prilog 55272
Ciferblat je predivan! Menja boju u zavisnosti od ugla pod kojim svetlos pada na njega od svetlo sive do crne boje! Podeoci su minuti i sati, prozorce datuma na tradicionalnom mestu, kod podeoka koji oznacava 3 sata. Cifer je u potpuno novom stanju sa logom firme, slovom r i natpisom ROAMER. Iznad sest sati je nazim samog modela.
Staklo je akrilno, skoro je novo! Postoji jedva vidljiva ogrebotina za koju sam ja zasluzan. Na zadnjem poklopcu je opet logo i oznaka modela sata. Oznaka je 522-1120.020.
Prilog 55273Prilog 55274Prilog 55275
Krunica je orginal ,brendirana takodje slovom r.
Meni najinteresantnija stvar je sam mehanizam i to kako je on uklopljen u samo kuciste. Naime, sam mehanizam se vadi iz kucista kao da je napravljen od lego kockica. :) Veoma udobno, kazu sajdzije. :) Sam mehanizam je potupno roamerovski, in house i radi veoma dobro. Rezultat ovog sata je +7sec/24h. Nije lose za oko 40 godina star sat koji nikad nije otvaran i servisiran! :)
Kada sam razmisljao da ga uzmem i dok je putovao ka meni, bojao sam se da ce mi biti "mali". Moj zglob leve ruke je 19.5mm sirok a desne 19.8. Satove nosim nekad na levoj a nekad na desnoj ruci. Medjutim, kada je stigao bio sam prijatno iznenadjen kako "lezi" na mojim zglobovima! :) Mislim da je tajna u obliku kucista! :)
Prilog 55276
Evo i fotografija ruke lepse polovine sa istim satom:
Prilog 55277Nemam zamerki! :) Odlicno lezi i mislim da je jasno da danas ovo moze da bude unisex sat! :)
Zakljucak, ovo je predivan sat, sa velikom istorijom i uticajem na razvoj ove industrije. Na zalost, zaboravljen je i samo pojedinci zanju i cene njihov ucinak u istoriji satova. Ovaj moj ostaje kod mene i bice predan sledecim generacijama iliti naslednicima mojim. :)
Toliko o mom Roameru! Pozdrav! :)
P.S. Ukoliko nekome bude zanimljivo, prilazem jedan interesantan izvor o ovim satovima.
thetick-thetick.blogspot.com: Review: Vintage Roamer Anfibio 1970s
Lepotan R
Stavrno je u odlicnom stanju:thumbup:
Lep sat i super ti stoji:thumbup:
Zeljko je jos jednom pokazao svoju velikodunost, tako da hocu i javno da se zahvalim :thumbup: A slike sata na novoj obuci kacim cim stigne:)
Super sat, super opis, super gest:) Svaka cast :congrats:
Zeljko, hvala za opis ovog prelepog Roamera! :man_in_love:
bravo kralju.....:congrats:.......
Željko hvala za opis veoma interesantnog sata.
ovo je kos jedan dokaz da treba da zavirim u tudje galerije (a valjda nekada i da postavim svoju).
cestitke, skupio si ih za primer.
:congrats:
Nema na cemu, ljudi! Bice toga jos! :)
Evo jos! :) Ovaj sat nisam nikad stavio na ruku, njega volem da gledam. :)
Prilog 55345Prilog 55346Prilog 55347Prilog 55348
Dok gledam 007, mislim se, pa sta ce meni Submariner?! :) Salim se naravno! :) Sub mi je gral i nadam se da cu uskoro biti u mom vlasnistvu!!! :) Nema sta da pisem o ovom satu. Velicina idealna za moju ruku 40mm, lep cifer, odlican cifer. Ma odlican sat!!! :) Interesantna narukvica! Prodavac je nazvao, Jubilee. Malo susti ali ne cupa nista sa ruke. :)
Prilog 55349Prilog 55350Prilog 55351Prilog 55352Prilog 55353
Kad dodje vreme za menjanje narukvice, menjam je na silikon. Ukratko, poznat sat, lep, jednostavan, lepo uradjen, na zavrsnu obradu nemam zamerke, zadovoljan sam. :)
Postovanje,
Z :)
Kako mozes samo da gledas?!?! :)
I koliko dugo ga samo gledas?
Ja ne bih izdrzao duze od par sati;)
Zma imas jako dobro izbalansiranu kolekciju, stvarno milina gledati i citati ovaj tvoj deo foruma:)
Otkud to 007, nije ga bilo pre na slikama :) Preporucujem ti da uzmes za njega Oyster ili President narukvicu koje su dosta bolje.
pa to je jedan od onih koje sam zaturio! :) Narukvice cu probati da nadjem negde! Hvala za sugestiju! :)
Ovo je prava stvar:
Seiko Super Oyster 22mm Bracelet Strap Band SKX007 7S26 | eBay
Mada ima i jeftinijih varijanti.
..jos par fototgrafija 007 u predvecerje. :)
Prilog 55459Prilog 55460
Zma u svakom pogledu sve vise napredujes....BRAVO MAN :congrats::congrats::congrats:
Samo kako ti nije zao Sinn-a? :)
mala sugestija : kad se 007 skine sa metala, razmisli da ga pocastis grubljim ili bar vintage koznim kaisem .
ja sam monstera montirao na jarecu kozu i mislim da sam uradio pravu stvar.
... a da, 007 je prava stvar.
Upravo o tome razmisljam! Ne volem ja metal, odmah skidam i stavljam kozu ili NATO. Sad cu da jurcam neku kozu! :) Hvala na sugestiji!!! :)
P.S. Posalji mi foto monstera, molim te!
dok cekam fotografije Monstera, nadjoh ovaj kajs! dopala mi se kombinacija belog stepa i cifara na koroni! :) hirsh-ov je, jednostavan, gladak, kao vodootporan! posluzice dok ne nadjem nesto bolje vintazno..Prilog 55918Prilog 55919Prilog 55920Prilog 55921
Odlican je:thumbup:
Postovanje!
Evo ga jos jedan primerak iz kutije! Girard Perregaux Traveller Time Zone, Alarm i sve ostalo! :)
Ljubav izmedju mene i ovog sata je pocela kada sam ga video na ruci jednog coveka na jednom aerodromu dok sam se muvao mnogo po svetu. Naravno, nisam se smirio dok nisam napao tog coveka i zamolio ga da mi pokaze sat.
On me je prvo gledao kao da imam dva nosa i tri para ociju ali je ipak skinuo sat sa ruke i dao mi da pogledam. Danas, taj covek jedan od moderatora TZ foruma. :)
Prilog 56949Prilog 56950
Kuciste je od nerdjacuceg celika, kombinovane obrade, bruseno i polirano, sirina bez kljucica je 38mm a visina 15mm. Sam sat izgleda mnogo vece zbog interesantno isklrivljenih lugova sirine 48mm.
Ciferblat lep kao upisan, beli li je, srebrni li je, cifre nisu stampane nego su postavljene na cifer. Natpis Girard Perregaux se nalazi na brojem 6 i prozorom datuma. Od komplikacija ovaj sat ima mene :), datum, drugi vremenski pojas i budilnik. Interesantno je da je tocak datuma iste boje kao i ciferblat. :) Meni lep detalj. :)
Prilog 56953Prilog 56954Prilog 56955
Zadnja strana je veoma lepa, u u obliku kupole je sto satu i daje izgled veceg sata. Poklopac je pricvrscen sa 6 minijaturnih srafova za kuciste. Standardni natpisi za GP satove tog doba, ref broj i broj samog sata. Staklo je safirno, ispupceno, domed, sa anti-reflektivnim premazom, daje satu sarm starih, dobrih vremena. Vise je od kucista na nekih 3mm i dozvoljava da se vide cifre iz skoro svih uglova.
Prilog 56961
Prilog 56957Prilog 56958
Inace, sat je napravljen 1997 godine, oficijalno je registrovan tada. Skoro i jeste vintazni, zar ne? :)
Ja sam drugi, ponosni vlasnik! :) Kupljen je u USA 2009. godine od jednog prodavca koji je bio promucuran da kupi gomilu satova za koje je znao da ce brzo nestati a posle biti trazeni od strane ljudi kao sto sam ja! :)
Na kucistu su dva kljuca, gornji je za regulisanje vremena, datuma i druge vremenske zone a donji je za pustanje u rad budilnika.
Prilog 56963Prilog 56964
A sade o skazaljkama! Moji fetisi! :)
Osnovne skazaljke su klasicne, sa lume premazom a sekundara i alarm skazaljka su nesto posebno! :) Obe su od plavog celika, izuzetno lepe i stalno mi odvlace paznju na sastancima! :) Naime, sekundara ima tzv. "sweep second" efekat i lepo je gledati kako radi! Skazaljka alarma je pored toga sto je celicno-plava, na samom vrhu crvena! Lepo se uklapa u cifre koje pokazuju unutrasnji krug cifara alarma i koje su takodje crvene! :)
Mehanizam koji pokrece ovaj sat je GP 2291 cija baza je mehanizam A. Shild 5008 sa 24h komplikacijom od Dubois-Depraz. Klasika probana i dokazana vremenom a koristili su ga i drugi poznati proizvodjaci. Poseduje "hacking second" funkciju, znaci lako se doteruje! :) Kada se nosi barem 8 sati dnevno, rezerva snage mu je preko 45 sati.
U prvo vreme mi je bilo neobicno navijati ga i slusati dugi zvuk, nesto kao "zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz". Sasvim drugacije nego bilo koji drugi sat koji sam imao prilike da drzim u rukama. Doterivanje vremena je klasicno, izvlacenje kljuca na drugo "koleno" a datum i druga zona se namestaju na prvom "kolenu". Datum unapred a druga zona unazad.
Budilnik! Stvarno radi! :) Namesta se kljucem na poziciji 4, i "zvrji" i vibrira negde oko 10-12 sekundi a pri samo kraju rada polako iscezava, zavsava se rezerva mehanizma.
Kajs na ovom satu je orginalan, braon, sa belim stepom i koristi se od samog pocetka. Sirina je 20mm na vrhu i 16mm kod klasicne kopce od poliranog celika sa GP logom. Kajs je verovatno od krokodila, izuzetno udoban i satu daje opet onaj "smekerski" izgled koji mu i pristoji. Imao sam srecu pa sam zajedno sa satom kupio jos jedan nov, braon, sa belim stepom GP kajs od krokodila kao i narukvicu od nerdjajuceg celika, za vrucine kako i treba da bude. :) Zimi kozni kasj a leti narukvica od nerdjajuceg celika. Nikad je nisam stavio. :) O ovoj narukvici treba posebno da se pise posto izgleda kao Lepa Brena!!! :) Neverovatna je! :)
Prilog 56965Prilog 56966Prilog 56967Prilog 56968Prilog 56969Prilog 56970
Prilikom kupovine sata nisam ocekivao da ce svetleti u mraku! A svetli!
Prilog 56971Prilog 56972
Posle svega iznad napisanog, mislim da je jasno da sam odusevljen satom, svakim njegovim detaljem a najvaznije je da nemozete ostati neprimeceni kada se negde pojavite sa njim na ruci! :) Moramo priznati da nam je i to vazno! :) Evo jos malo fotografija i to bi bilo to! :)
Prilog 56973Prilog 56974Prilog 56975Prilog 56976
I naravno, neizbezna fotografija pod nazivom: " sat viri iz dzepa" :)
Prilog 56977Prilog 56978