1 Priloženi(h) fajl(ova)
Re: Steinhart ili Certina?
Prilog 148256Pronašao sam način
Pozdrav druze, ne ni bilo lose da si i slike uspeo dodati, da vidimo koji su satovi, ima Certina i ds action i ds action diver, ima vise nekih verzija, mogao si okaciti i linkove ka slikama, ne mora direktno slika.
U sustini to su i slicni satovi, i jedan i drugi imaju dobar odnos cene i kvaliteta, ali na prvu bi rekao da je u Certini onaj povermatic 80, pa je potrebno utvrditi koja je tacno oznaka mehanizma, konkretno da li ima plasticni anker. Da je unutra eta 2824-2 to bi bilo top, ali Certina u nove modele ugradjuje te povermatic80 dobijes vece vreme rada bez nosenja i to 80h bez nosenja, sto je odlicno, ali treba uvideti da li je verzija sa plasticnim ankerom, vise o tome mozes da procitas u temi http://www.svetsatova.com/forum/f65/...tml#post257824
Sa druge strane, ni Steinhart nije bezgresan, treba utvrditi istu stvar, da li ima isto gore pomenuti i vise zeljeni 2824 , ili sto je veca verovatnoca, Stellin klon istog mehanizma.
U tom, da kazem, najgorem slucaju biras izmedju povermatica80 ili Selitte, sto mu dodje opet na isto. Sta ces, to ti je kao i sve drugo, novije vreme-losiji kvalitet
Citat:
Smrtko kaže:
To je ta Certina? Pa u njoj je mehanizam na baterije, znaci biras izmedju nje i automatika. Taj sat ce sa nekim popustom koji bi trebalo da daju, nov u Bomaru da izadje 400e. https://bomar.rs/certina-ds-action-c0324101105100
Moja greska. Bilo je više komada po sličnoj ceni tek sad vidim da sam izabrao na baterije :) .... ima i automatik 2017 model ali postarina je preskupa pa se ne isplati. Inače dok sam sve ovo mozgao stigao mi je odgovor iz Madjarske sto se tiče Steinhart-a. Mogu kod njih da porucim i kad odbijem taksu (ode neko po njega) izadje me 360€ sto je rekao bih top cena za takav sat. Mislim da sam odlucio :D ... inače biram sat za svadbu :D , uz crno odelo naravno
Mislim da si dobro odlucio! Moras samo da pazis sta pises ovde, kruze glasine da na sajt dolaze verenice, pa ako procene da su im buduci muzevi previse zainteresovani za satove, odustaju od svadbe, verovatno se plase da muzevi ne raskuce kucu zbog satova :D zato koristimo anonimna imena :thumbsup:
Kada stigne, obavezno predstavi sat ovde! Steinhart je jedan od omiljenijih u grupi!
Čitam forum već nedeljama, YT isto. Svi hvale kvalitet i završnu obradu. Naravno nije kao rolex sto se tiče narukvice itd, ali mislim da je top za te pare. Gledao sam Rolex i stvarno izgleda moćno na ruci ali to mi je finansijski jako daleko :) ... tako da ovo je neki kompromis.
gledao sam i Christopher ward c60 ali ne samo sto je skuplji, veći nego mi se i manje svidja.
e sad još samo da iskomuniciram sa Madjarima i sačekam
Pa najveca "mana" sata je sto je to legalna kopija Roleksa, ali to je licna stvar, nekome to jako smeta i smatra da taj mikrobrend ne zasluzije nikakav rispekt, drugi su odisevljeni cinjenicom da za 25puta manje para dobiju sat sa dizajnom Roleksa koji je bas kvalitetan. I jedni i drugi su u pravu. Ja nemam nista protiv brenda, ali vise bih voleo da je unutra Eta, kao nekada sto je bila. Naravno, jasno ti je da je Svoc pokusao da zastiti sve svoje Swiss brendove tako sto ne isporucuje vise Etine mehanizme brendovima koji nisu u okviru Swatch grupacije, sto je dovelo do toga da ti brendovi pocnu ugradjivati druge mehanizme, u Stenhartovom slucaju to je Stellita, zvanicno je istog kvaliteta kao Eta, ali nezvanicno je losijeg.
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Prilog 148260Ovako pose na sajtu. Kapiram da si na ovo mislio. Šta ću kad ne mogu da biram. Svakako je švajcarac :) ...
pogledaću sad na yt poredjenje ta 2 mehanizma ali šta je tu je
Da, ali treba ih kontaktirati i pitati, neki clanovi imaju taj sat i kazu da je eta unutra. Mozda moze i da se bira...Pa neces naci na yt nista lose o Selliti. Kazem ti zvanicno je to isti mehanizam, napravljen samo u drugoj fabrici. Trebale bi da ga izradjuju slicne masine, i da materijali budu istog kvaliteta. Al negde po negde se nadje neki amaterski tekst na netu koji govori da se neki delovi malo brze trose na Selliti. Al kazem ti, sve je to nezvanicno, ne mora da znaci. Eta je temelj na kojoj trenutno lezi Svajcarska industrija satova, lepo je i zbog toga znati da imas bas taj mehanizam. Mada, ima ozbiljnih proizvodjaca koji ubacuju Sellitu
Kad bude došlo do porucivanja videću da pitam da li moze da se bira. Ali nije kao da će se znati šta je unutra dok se ne otvori :)
Hvala ti puno na pomoći i savetima
Christopher Ward C60 je mnogo lep uzivo. Drug ga uzeo i izgleda skuplje nego sto kosta, meni je lepsi od Steinhart. Osim sto je originalni dizajn, kuciste je prelepo uradjeno. Jako lepe linije na kucistu, savrseno oblikovani lugs, kombinacija poliranih i brusenih povrsina izgleda dosta skupo i odlicno se igra sa svetlom u svim uslovima. Kazaljke su mu isto vrh i lepo hvataju svetlost. Steinhart mi sa brusenim povrsinama i klasicnim (donekle dotrajalim) dizajnom kucista u poredjenju deluje malo dosadno.
Ne mislim da ti kvarim srecu sa Steinhart, i ja razmisljam o njihovom novom pepsiju 39mm sa keramikom :) Samo CW nije za bacanje, ozbiljan sat, a ne kopija ozbiljnog sata.
Citat:
bancika kaže:
Christopher Ward C60 je mnogo lep uzivo. Drug ga uzeo i izgleda skuplje nego sto kosta, meni je lepsi od Steinhart. Osim sto je originalni dizajn, kuciste je prelepo uradjeno. Jako lepe linije na kucistu, savrseno oblikovani lugs, kombinacija poliranih i brusenih povrsina izgleda dosta skupo i odlicno se igra sa svetlom u svim uslovima. Kazaljke su mu isto vrh i lepo hvataju svetlost. Steinhart mi sa brusenim povrsinama i klasicnim (donekle dotrajalim) dizajnom kucista u poredjenju deluje malo dosadno.
Ne mislim da ti kvarim srecu sa Steinhart, i ja razmisljam o njihovom novom pepsiju 39mm sa keramikom :) Samo CW nije za bacanje, ozbiljan sat, a ne kopija ozbiljnog sata.
To si upravu sto se tiče originalnosti dizajna. Imao sam priliku jedan njihov model na stavim na tuku i odličan je zaista. Možda sam seljak ili šta već ali ako mogu da dodjem na “korak” (izgledom) do Rolexa bilo bi lepo :D ...
Razumem, i mene cesto hvata ista ideja
Citat:
Smrtko kaže:
To si upravu sto se tiče originalnosti dizajna. Imao sam priliku jedan njihov model na stavim na tuku i odličan je zaista. Možda sam seljak ili šta već ali ako mogu da dodjem na “korak” (izgledom) do Rolexa bilo bi lepo :D ...
Teško za 360€ da se dođe na korak od Rolexa, al mora se priznati da je bagatela za automatik sa takvim mehanizmom, plus safir i keramika.
Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
Citat:
bezbi kaže:
U tom, da kazem, najgorem slucaju biras izmedju povermatica80 ili Selitte, sto mu dodje opet na isto. Sta ces, to ti je kao i sve drugo, novije vreme-losiji kvalitet
Kvarim coveku temu, ali mi je ova konstatacija zapala za oko. Da li se moze reci da Powermatic sa plasticnim ankerom dodje isto sto i Sellita? Kada bismo znali precizno razlike u kvalitetu materijala Selitta-Eta mozda bi se moglo ispostaviti i da je losiji od Powermatica, ali koliko ja znam to su poprilicno nagadjanja po cemu je Selitta inferiornija, a plasticni anker je ipak plasticni anker. Ja bih zakljucio da je Powermatic sa plasticnim ankerom u neku ruku najnizeg kvaliteta (i najvece komplikacije kada je servis u pitanju) od ova tri (Powermatic-Selitta-Eta)?
Uzmi onaj koji ti se više dopada. Koliko razumem Steinhart te oduševio :). Imao sam ih do sada 3 i bio prezadovoljan.
Za servis nema šta da brineš, ETA/Sellita, preporuka je na 5 godina odraditi da bi osigurao da ti sat radi decenijama i to svaki pravi časovničar zna da uradi.
Ako te ne mrzi pročitaj ovo
https://www.christopherward.eu/etasellitastory.html
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
Procitao, odličan text. Kupio me je izgled, a kvalitet me je ubedio. E sad ostaje da ja ubedim buduću ženu :D
Dobar zaključak Davore.
Sellita je nešto inferiornija od ETA zbog kvaliteta materijala, koji se upotrebljavaju za izradu mehanizma. To su tajne jproizvođča a taj utisak ne dolazi iz zvaničnih izvora, nego iz svedočenja mnoštva časovničara, koji su se prilikom rada susretali sa jednim i drugim.
Po nekim izvorima, baš je taj jedan rubin više na Selliti SW 200 dodan iz razloga sprečavanja nešto većeg habanja materijala (SW 200: 26 rubina vs. ETA 2824-2: 25 rubina).
Sat sa plastičnim ankerom je svakako najslabija opcija u ovom trouglu. Kriterijum da li možda ne kupti neki sat, zbog toga, što se u njemu nalazi Sellita umesto ETA, nikako ne treba, da bude presudan faktor.
Steinhart prelazi na Sellitu jer ETA nije više dužna dobavljati kupcima izvan SWATCH grupacije. Zato su u njihovoj ponudi navedena oba mehanizma. Dok imaju stare zalihe, može se naći još koji sa ETA kalibrom.
Novom članu bi preporučio, da je pogrešno razmišljanje, da se kupovinom navedenog modela može doći samo na korak do Roleks Submarinera. Osim, ako je taj korak izražen u svetlosnim godinama.
Radi se o dobro sastavljenom satu, koji po povoljnoj ceni nudi puno dobrih faktora. Ali možda baš ono što na početku privlači, može posle određenog vremena zasmetati. Na kraju dana ipak shvatiš, da nosiš samo neku vrste jeftine kopije legendarnog modela.
Citat:
davorb kaže:
Kvarim coveku temu, ali mi je ova konstatacija zapala za oko. Da li se moze reci da Powermatic sa plasticnim ankerom dodje isto sto i Sellita? Kada bismo znali precizno razlike u kvalitetu materijala Selitta-Eta mozda bi se moglo ispostaviti i da je losiji od Powermatica, ali koliko ja znam to su poprilicno nagadjanja po cemu je Selitta inferiornija, a plasticni anker je ipak plasticni anker. Ja bih zakljucio da je Powermatic sa plasticnim ankerom u neku ruku najnizeg kvaliteta (i najvece komplikacije kada je servis u pitanju) od ova tri (Powermatic-Selitta-Eta)?
Citat:
davorb kaže:
Druze, citiras pogresnog coveka, nisam ja kopetentan da pricam o tim stvarima, samo pisem ono sto po negde procitam, ali to je nizi nivo amaterizma :D al zato znam nekoga ko zna , samo je pitanje da li ce on da ti odgovori na ovo :) Sad moze samo da se nagadja da li je dobar ili los, trebale bi proci godine za tako nesto(pricam o powermaticu80), jedine informacije se mogu videti kada neko prijavi problem na nekom forumu, al opet su to usamljeni slucajevi. Tesko je naci uopste sliku tog dela mehanizma, a kamoli podatke o kvalitetu. Sta je razlog tome ne znam, znaci ne samo da nema nekih zvanicnih informacija o mehanizmu, nego nema ni nezvanicnih(da neko rasturi mehanizam i da prica o njemu). Al ono sto znam je da se meni to ne svidja, cak ni ta verzija sa 25rubina koja ima metalne delove. Sto je jos gore, pitanje je i politike Swoca, sta oni uposte zele sa ovim mehanizmom, da li zele potpuno da iskljuce neoficijalne servise( koji su vec u velikoj meri izbaceni iz posla kada se radi o luksuznijim brendovima), posto se ne moze podesavati tacnost sata, vec se podesava u maticnoj fabrici biga pitaj na koju foru. Ono stonje cinjenica je da su satovi sa tim powermaticom jeftiniji nego sto bi bili sa 2824.
Citat:
bezbi kaže:
al zato znam nekoga ko zna , samo je pitanje da li ce on da ti odgovori na ovo :)
Odgovorio ti je :)
@Bezbi, citirao sam tebe jer si naveo te cinjenice, ali pitao sam Haifischa, samo nije bilo u redu da ga direktno pozivam ;) a znao sam da krajickom oka prati dilemu Rolex-Steinhart! :lol:
@Smrtko, srecno i sa ubedjivanjem i sa Steinhartom i sa buducim bracnim vodama!
Ja se slazem da posedovanje Steinharta samo pravi veci jaz u priblizavanju Rolexu. Tudor bi bio korak blizi Rolexu, ali i to je svetlosnim godinama daleko cenom u odnosu na ciljani rang. Zapravo najveca prednost Steinharta je upravo ta sto za tu cenu dobijas mehanizam o kom mozes samo da sanjas i u najjeftinijim mikrobrendovima. A kazu i kompletan kvalitet izrade je nenadmasiv za cenovnu kategoriju.
Ne volim kada se ljudi dvoume da im preporucujem trecu stvar, ali ako nisi sasvim odlucio i obavio kupovinu ovaj put moram da saverujem da razmotris jos jedan sat. Naravno da CW odmah padne na pamet kada je originalnost zamerka Steinhartu, ali razumem da to postaje i duplo veci trosak. Posto biras sat za svadbu (ocigledno dress sat ti nije opcija iako bi bila najlogicniji izbor) mislim da ne postoji atraktivniji sat, pritom trenutno jako povoljan, pritom horoloska ikona, od Seiko SARB017. Po meni najlepsi neformalan sat, koji kad uparis sa Nato zaista si spreman za planinarenje, a na kozi za svadbu. Dobijes i najbolji Seiko mehanizam za te pare, koji relativno moze da parira ETI/Selitti.
Bezbi,
Jedna mala napomena. Powermatic mehanizmi se sada mogu podšeavati na zvaničnim servisima, pa ih zato ne treba više zbog toga slati u Švajcarsku. Po zadnjim informacijama, čak i oni sa plastičnim ankerom se sada servisiraju. Plastika se baci i zameni novom a ostali delovi se normalno servisiraju, kao i kod ostalih mehanizama. Slaba vest je to, što je takav servis za skoro 100 € skuplji od onoga sa klasičnim mehanizmom.
Inače, Powermatic 80 sa metalnim delovima je vrlo dobar moderan mehanizam. Možda nekome može zasmetati frekvencija od 21.600 b/h ali ništa strašno. Kamo sreće, da ga Certina ugrađuje u nove DS action divere....
Citat:
bezbi kaže:
Druze, citiras pogresnog coveka, nisam ja kopetentan da pricam o tim stvarima, samo pisem ono sto po negde procitam, ali to je nizi nivo amaterizma :D al zato znam nekoga ko zna , samo je pitanje da li ce on da ti odgovori na ovo :) Sad moze samo da se nagadja da li je dobar ili los, trebale bi proci godine za tako nesto(pricam o powermaticu80), jedine informacije se mogu videti kada neko prijavi problem na nekom forumu, al opet su to usamljeni slucajevi. Tesko je naci uopste sliku tog dela mehanizma, a kamoli podatke o kvalitetu. Sta je razlog tome ne znam, znaci ne samo da nema nekih zvanicnih informacija o mehanizmu, nego nema ni nezvanicnih(da neko rasturi mehanizam i da prica o njemu). Al ono sto znam je da se meni to ne svidja, cak ni ta verzija sa 25rubina koja ima metalne delove. Sto je jos gore, pitanje je i politike Swoca, sta oni uposte zele sa ovim mehanizmom, da li zele potpuno da iskljuce neoficijalne servise( koji su vec u velikoj meri izbaceni iz posla kada se radi o luksuznijim brendovima), posto se ne moze podesavati tacnost sata, vec se podesava u maticnoj fabrici biga pitaj na koju foru. Ono stonje cinjenica je da su satovi sa tim powermaticom jeftiniji nego sto bi bili sa 2824.
Pronašao sam Seiko lep je ali nije moj tip. Više sam za Diver satove. I trenutno mi je potreban crni jer imam plavio Seiko SNZH. Tako da mi sad treba crni sat uz ceno odelo. Hvala svima na kratkom obrazovanju :) sad sam skontao oko dosta toga. Mada sto neko ovde reče bitno je da mi se svidja jer je to na kraju presudno. Sto me je i privuklo. Sto se tiče mog komentara da sam na korak bliže do Rolexa mislio sam na izgled. Ne na kvalitet i cifru. Tudor je lep gledao sam i njih ali je za mene preskup kao i Omega seamaster. Možda jednog dana.