-
Sat u rangu 1.500-2.000 EUR
Poštovani članovi foruma,
Redovno čitam forum, a u nekoliko navrata u zadnjih par godina sam se obraćao za pomoć članovima foruma. Uvek ste maksimalno izlazili u susret, na čemu se iskreno zahvaljujem.
Vlasnik sam dva automatik sata, u pitanju su Seiko ronilacki satovi, od kojih je jedan kupljen po preporuci jednog od clanova foruma. Pored ta dva klasicna ronilacka Seika, posedujem dedin Glashutte, kao i jedan kvarcni Zodiac.
Elem, slozile su se kockice i mislim da je nastupio period za kupovinu sata u visem cenovnom rangu. Ne bih da koristim reci tipa "respektabilan", "luksuzni" ili slicno jer sustinski to nije to, a i subjektivne gradacije i svrstavanja mi deluju izuzetno pretenciozno.
Spreman sam da uložim između 1500-2000 evra u novi sat. Vizuelno i stilski mi se najviše dopadaju ronilački satovi ali se ne bih ograničio na taj tip isključivo.
Da ne bi lutali, dao bih neke osnovne karakteristike:
1. Automatsko navijanje
2. SS ili titanijumsko kućište i narukvica
3. Swiss made poželjno
4. 40-43 mm
5. Naličje prstena (poželjno rotirajućeg)
6. Diver, hronograf, GMT ili 24h sat
7. Nov sat
Potencijalni favoriti:
1. Longines Hydroconquest
2. Oris Diver
3. Oris Aquis
4. Oris Regulateur Der Meistertaucher
5. Fortis Marinemaster B-42
6. Fortis Cosmonaut
7. Glycine Airman
8. Breitling Colt
9. Breitling Superocean Heritage 42
Zadnja dva cenovno odskacu ali postoji varijanta da se podigne prag.
Longines Hydroconquest mi deluje najsiromašnije na ovom spisku i čini mi se da svoju cenu drži isključivo zahvaljujući slavnom imenu. Kada je Longines u pitanju, mogu doći u obzir i primerci iz drugih kolekcija (Heritage, Admiral, Master Colection).
Obzirom da sam praktičan i čovek tehnike, jako mi je bitan segment održavanja i pouzdanosti. To je aspekt koji može odbiti od nekog sata ili pak određene modele svrstati među favorite.
Ja sam svestan da su u pitanju relativno slični satovi, da su mehanizmi manje više slični i da je će ova dluka na kraju imati dosta subjektivnih aspekata. Ipak, voleo bih da čujem mišljenja i sugestije članova foruma. Otvoren sam za sve predloge.
Imam mogućnost nesmetane kupovine u inostranstvu, tako da nismo ograničeni na domaće prilike.
Nisam zainteresovan za Sinn, Steinhart, Hamilton, Tag Heuer.
Zahvaljujem se svima i izvinjavam na opširnom tekstu.
Srdačan pozdrav!
-
Re: Sat u rangu 1.500-2.000 EUR
Vrlo širok izbor favorita, uz kvalitet potpuno adekvatan svakom datom euru-u... Mislim da odluka može biti samo prema ličnim preferencijalima :) a moj izbor sa te tvoje liste bili bi Glycine Airman ili neki od Fortis-a.
-
U tom cjenovnom rangu nema nekvalitetnih satova, pitanje je dal ćeš platiti brend, komplikaciju ili nešto treće. Od Longinesa preporuka Legend diver a od Breintlinga Superocean Heritage. Cijena mu je blizu 3000€, al sa nekim popustom, povracajem poreza i plaćanja gotovinom( i na to se može dobiti makar 5%) sat bi moga izaci blize 2k€.
-
Oris(sva tri) ili Breitling(heritage) to bi moj izbor bio
-
Kolega Baron je dobro napisao.....malo preciznije bi ja postavio zelje....
A da se mene pita............Legend diver no date! Moj trn u oku :banghead:
-
Da Mario imas pravo potpuno, samo posto je taj no date vrlo tesko naci, mislim da se nov i ne proizvodi, i onaj sa datumom bi dobro dosao, znaci LLD se uklapa u budzet. Drugi izbor svakako Breitling SOH, kao sto Baron napisa. Izdvojio si ti dosta i svi su odlicni.
-
Ma i ja sam jednostavno za Longines Legend Diver,fantastiča,jednostavan cjelovit sat u svakom pogledu.
Al imat ćeš ti još puno za razmišljat,da je mene razmislio bih i oko kupovine Orisa,jedan se novi model u Splitu prodavao skoro u pola cijene s titan kućištem i izgledom za 10+.Moram potražit oglas,inače sat s svime nošen nekoliko puta,al bode oči.
Ako smijem stavio bih link oglasa koji je sa susjednog Portala Satova http://www.portalsatova.com/forum/vi...p?f=24&t=16738
-
-
Ja bih takođe preporučio Longines LLD a možda da pogledaš i Omega Seamaster Professional? Recimo da bi mogla da košta slično pomenutom Breitlingu i da se sa povratom PDV-a približi cifri od 2k.
EDIT: I ova Doxa je solidno rešenje, skoro je bila na odličnom popustu, možda još uvek traje...
EDIT2: Da, Doxa Sub 1200T je 1890$ - http://www.doxawatches.com/sub1200t_professional.htm
-
Ja ne mogu vjerovat da bi netko za prvi ozbiljniji sat izdvojio tolike novce za Orisa, ali.... Svatko ima svoj ukus :)
Takoder mi nije jasno zasto se ogranicavat samo na nove satove, kad se za tu lovu moze naci puno toga "rabljenog". Planet ocean, bond, moonwatch...
A LLD? Pa on je novi sa svim popustima dobrano ispod 1500 ojra u Italiji. A co'ek trazi sat izmedu 1500 i 2000 ojra :) :) :) :)
-
Dodaću još i predlog - Tudor Black Bay. Mislim da se može dobiti malo iznad 2k pa još umanjiti PDV.
-
Imas jednog BB crvenog na kozi na Portalu satova ispod 2000, a prije par tjedana je prodan i jedan na metalu. Tog sam imao na ruci na jednoj kavi i nisam se bas odusevio. Ganjaj ti Omegu. Pusti te Rolex, a nije Rolex :)
-
Hvala svima na savetima i komentarima. Ja sam pokusao dati okvire kako bi se lakse doslo do sto boljeg resenja.
Od svih satova sa liste sam probao Longines HC, Braju SOH, Oris Diver, dok sam danas prvi put na ruku stavio Fortis.
Iz nekog razloga mi se Fortisi na ruci nisu dopali... Eventualno B-42 cosmonaut zbog svog mat/klot izgleda i jednostavne, svedene estetike.
Pojedine predlozene satove sam imao prilike da probam i isti slucaj (LLD i Doxa). Opet, pre mesec dana sam probao prijateljev Panerai i svidelo mi se, mada taj sat nisam nikada uzimao u obzir. Jako je cudna stvar taj dojam na ruci i identifikacija sa satom.
Oris nisam uzimao u razmatranje dok nisam video probani primerak na ruci poslovnog partnera. Izuzetno sam bio iznenadjen kvalitetom izrade, opstim utiskom, mada znam da je to mozda malo subjektivno i da je u sustini normalno da sat u tom cenovnom rangu izgleda pristojno. Jednostavno, video sam vise od ocekivanog.
Sto se polovnjaka tice, ne dolaze u obzir iz vise razloga. Jedan od njih je i da ne bih zenio razvedenu zenu. 😉
-
Oris je jako dobar izbor. Jako kvalitetni satovi
-
Citat:
Napapijri kaže:
Sto se polovnjaka tice, ne dolaze u obzir iz vise razloga. Jedan od njih je i da ne bih zenio razvedenu zenu. 😉
Je, bas ti je usporedba. Komad metala vs. osoba sa kojom ces provest zivot. Bravo. Hoces li i sa satom do maticara ili svecenika? :)
-
Napapijri, pozdrav za tebe.
Prvo bih te zamolio da mi napišeš na našem jeziku kako se čita tvoj nick nikada nisam bio siguran u to.:)
Ja sam svoj prvi ozbiljan sat kupovao skoro pola godine i tu je bilo mnogo dilema i slatkih muka. Tada nije bilo ovog foruma da mi malo olakša izbor, verovatno bih doneo neke bolje odluke.
Kum mog drugara je časovničar i kada sam njega konsultovao rekao mi je da kad sa novim satom izađeš iz prodavnice odmah izgubiš znatno na vrednosti. Zatim mi je dodao da je on strastveni pecaroš, te da će mu podjednak ulov biti i sa štapom od stotinak evra, a da je on uložio u štapove i mašinice nekih desetak hiljada istih. Na ruci je imao casio ili QQ ne sećam se više, ali ne skuplji od dvadesetak evra. Ko želi nov i vredan sat, a zbog toga ne trpe ostale obaveze, samo napred, podržavam. (meni npr. nije problem da mi auto bude jeftiniji od sata).
Sve ono što si ti naveo kao predlge su dobri, kvalitetni satovi, nema promašaja ni sa jednim. Svodi se na tvoje estetske zahteve i naravno na to kako stoji na ruci, na tome bih ipak insistirao, sat sa četvorocifrenom cenom ipak probaj pre kupovine.
Svako od nas ima neke svoje manje ili više omiljene marke i modele i verovatno će ti takav savet dati. Ponavljam, sve što si ti naveo jeste kvalitet.
Ja na primer nikada nisam bio ljubitelj Omege (samo vizuelno, vrhunski su) i iz njihove game izdvojio bih ti jedan koji mi se jako dopao i prethodnih dana sam ga dosta gledao po radnjama
231.10.42.21.02.001 Omega Aqua Terra Mens Automatic Watch
Naravno ako uspeš da ga pronađeš po povoljnijoj ceni.
Meni se na primer jako dopadaju Breitling SO i SOH, mislim da čak ovaj prvi možeš da nađeš u rasponu cena koje si naveo drugi je skuplji ali probaj, cene se po radnjama u inostranstvu znatno spuštaju.
Breitling Superocean 42 Watches A17360
Colt sam gledao i uživo izgleda mnogo moćnije nego na slikama.
Breitling Colt Automatic - AuthenticWatches.com
U vezi Hydroconquesta, on jeste najskromniji ali i ubedljivo najjeftiniji, to je sat sa dobrim mehanizmom, vizuelno jako lep, mnogi će ti reći da je on best buy <1000 evra kupovina.
Nisam siguran da sam ti naročito pomogao, možda jedino kao podrška, samo napred, uživaj u slatkim mukama.
-
Moj predlog ti je da se maneš precenjenih švajcaraca i da se okreneš istoku, konkretno Seiko Marinmaster automatic 300m koji košta oko 2000 eura je po meni no. 1 diver za te pare.
http://i1260.photobucket.com/albums/...ps33b8520b.jpg
-
Problem je dostupnost servisa za Seiko- nije u pitanju 7s26!
-
Piksi, hvala na podršci. :) Čita se po Vuku, stara srpska reč za severni polarni krug, na finskom. :D
Tvoja priča mi je poznata, imao sam par sličnih sagovornika i sasvim se slažem sa takvim konceptom.
Tačno je da se sat mora probati. Samo tako će se doneti prava odluka. kada smo već spomenuli Omegu, imao sam priliku da probam bez nekog požurivanja i tenzije prilično veliki broj modela. Na moje veliko iznenađenje, dopalo mi se kako "čuči" na ruci SMP Moonwatch, mada sam mislio da ce Bond mnogo bolje izgledati. Taj sat je ipak kao nov van mog domašaja i ne želim da razmišljam u pravcu polovnog ili reduced verzije. Druga stvar je staklo, pleksiglas... Priroda mog posla je takva da može doći do udaranja, grebanja, a tu su ipak safir i hardleks, što znam po svojim Seiko satovima, u prednosti.
Obzirom da sam sve bliži Oris Regulateur-u, zanima me održavanje, servis. Obzirom da je u pitanju modifikovana Selitta SW220, koliko bi bilo komplikovano odrzavanje?
Larosa, na istoku sam ali sam bacio pogled na zapad. :)
Anpi, 100 ljudi, 100 ćudi. Ne volim polovno, nošeno, udarano, trošeno.
-
Imas moonwatch model koji se u slengu zove saphire sandwich, odnosno klasican moon, samo sto ima safirno staklo sa jedne i druge strane. Pleksi je na tom satu ipak zakon. :)
Sto se tice udaranja i grebanja, pleksi ces lako ogrebati, ali ces ga lako i ispolirati. Safir ces tesko ogrebati, ali zbog prirode materijala, kod fino odmjerenog udarca ce bas lijepo puknut :)
Inace, sto meni nije jasno. Ne samo kod tebe, nego i inace kod takvih pitanja. Tko ce nositi taj sat? Ti ili netko drugi? Ovdje ce ti svatko dati svoje subjektivno misljenje, a ti nemas bas puno prostora za kupnju "luksuznog" svicarskog sata za tu lovu, ako si bas zapeo za novog. U tom rangu cijene si osuden na Longines i Hamilton (koji ti se ne svida, jel' tako :) ). Netko ce reci i Oris, ali ja necu, jer ih ne smatram "luksuznim", nego modnim. :) :) :) :)
Zato, pare u djep i turneja po ducanima :)
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Sat u rangu 1.500-2.000 EUR
Prilog 107376 Svidja mi se ovaj Ball. Takodje su interesantni i Alpinini modeli.Prilog 107377
-
Citat:
HADzI DALIBOR kaže:
Problem je dostupnost servisa za Seiko- nije u pitanju 7s26!
Koliko sam razumeo, čovek želi nov sat, tako da bi u tom slučaju bio miran jedno pet, šest godina a kasnije, kako on i sada navodi da ima mogućnost nesmetane kupovine u inostranstvu, ne verujem da bi "problem" servisa predstavljao neku nepremostivu prepreku.
Ipak on u Marinmasteru dobija jednu prestižnu notu manufakturnog sata za razliku od konfekcijskih Longines, Oris ili Hamilton modela.
-
Napapijri želim da pohvalim pismenu i sažetu prvu poruku i listu satova koji su potencijalni kandidati za kupovinu.
Po mom mišljenju potpuno je suvišno da objašnjavaš zašto ne želiš polovan sat. Ne želiš i to je to.
Kada su u pitanju satovi koje si sam predložio moj glas ide Fortisu (mada koliko sam video osvetljenje je moglo biti i malo bolje).
Ako mogu malo da skrenem sa teme, ja bih predložio Citizen Signature Grand Touring Sport (Citizen The Signature Collection Grand Touring Sport NB1031-53L Grand Touring ). Puno muzike za ne tako mnogo novca.
Ovde imaš i opis Citizen Signature Grand Touring Sport Watch Hands-On | aBlogtoWatch
Ovde je video
https://www.youtube.com/watch?v=ZjdHE_eYr9U
Doduše možda ti i ovaj model bude interesantan:Buy a Citizen Signature Grand Touring Automatic NB0070-57E from an authorized dealer
Šta god da odlučiš u zdravlju ga nosio.
-
U pravu si za Marinemaster i dozu manufakturnosti, ali...
Nisam shvatio trazi li se ovdje "luksuz" i vau efekt ili sat koji ce se svidjet onome tko ga nosi, a za okolinu nije bitno. Ako je ovo prvo, MM 300 ce vau efekt izazvati samo kod poznavalaca, dok ce vecina okoline sa zgrazanjem gledati koliko si novca pljunuo za "obicni" Seiko :)
-
+1 za MM 300, da imam taj budzet ne bih razmisljao!
-
Covek je dao osnovne karakteristike i favorite..trebalo bi mu pomoci u okviru onoga sto je gledao i sto mu se svidja..ako si probao Orisa uzimaj..iovako ces kasnije kupiti jos neki
-
Napapijri, uzmi ono što se tebi sviđa
to je moja preporuka
-
Onaj Oris small second diver, taj sat je dobra kupovina, keramiki bezel, ima ga i u titanijum varijanti, malo deblji, meni se to sviđa.
https://www.youtube.com/watch?v=-Ur-dLP2Re8
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Jedini Oris koji bih ja stavio na ruku, odnosno, dao novac za njega
Prilog 107380
Prilog 107381
:) :) :) :)
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Meni je ovaj odlican ma da i taj vlajo je dobar
Prilog 107382
Samo da je na metalnoj,ma da od svih satova koje sam imao na gumi Orisova je najbolja
-
Napapijiri, hvala na odgovoru.
Čini mi se da uz naše sugestije i nisi mnogo bliži odluci nego pre. Mislim da je najvažnije od svega da dobro odrediš karakteristike sata koji želiš da kupiš i od toga ne odustaj.
Nisi napisao da te takav sat interesuje, niti ti predlažem samo mala digresija... Nedavno sam naleteo na Zenitovu radnju i u izlogu video model kome je cena 2900 evra. Ja sam bio ubeđen da Zenit teško može da se nađe bez 4 do 5000. Na ovu cenu idu još pregovori za keš i povraćaj PDV, tako da bi po mojoj gruboj računici on na kraju izašao 2200 do 2300. Nov Zenit za te pare nisam ni sanjao da može da se dobije.
Nemoj da misliš da ako u katalogu stoji cena 5000 evra da je imperativ da ga toliko i platiš u radnji. Kao prvo, nedavno je većina prodavaca usled skoka franka podigla cene za minimum 10 posto. Obzirom da se polako kurs vraća, mislim da će lakše davati popust za keš plaćanje, neposrednom pogodbom u radnji. Iz iskustva ti pisem da popusti u odnosu na katalašku cenu mogu da idu i do blizu 50 posto, doduse to sam dobijao u Turskoj, oni ko zna šta muljaju sa porezima, ali sam kupio kod ovlašćenog dilera, sa međunarodnom garancijom. Uz popust od 30 do 40 posto mnoštvo satova ti dolazi u izbor, tako da ni Omega nije nedostižna.
Nedavno sam servisirao ETU 7754 hrono u Beogradu, servis je plaćen 135 evra. ETE koje nisu hrono su još jeftinije za servisiranje, cenim da ne bi trebalo da je skuplje od 100 evra. Mnogi renomirani proizvođači ugrađuju ETU ili njene "derivate". Za servisiranje na 5 godina sata koji košta par hiljada to, po meni, nije skupo.
Ne kupuj na brzinu, definiši precizno kakav sat hoćeš i ne odstupaj od svojih želja.
-
Ja da biram meni bi i ova opcija bila u opticaju, bar za početak, mislim, biće još satova.....https://www.youtube.com/watch?v=8KcM8SiUnIY
https://www.youtube.com/watch?v=RNFWSFwg_14
-
Za te pare si veoma blizu Braje, Omege SMP, Tudora. Ostalo zaboravi [emoji4]
-
Eto upravo tako, Krle je to jasno i lijepo napisao:D
-
Pa SMP ako može, to je uz Braju uvek dobra kupovina, mada ne znam za tu cifru. Pomenuti su neki načini ovde...taj Tudor nit smrdi niti miriše, ima neko voli i to.
-
Larosa,Bigmag,
Za Seiko je primoran ići u neki od GS butika/servisa(ne obična Seiko radnja). Nije nepremostiva prepreka ali tih servisa je vrlo malo,a dijelovi dolaze samo iz Japana. Onda,kućište je monoblok- za najobičniju regulaciju moraš rastaviti čitav sat.
Treće: gdje može probati MM300?
-
Kupovina SMP-a u komsijskoj nam zemlji, uz povracaj pdv-a, moze da izadje malo vise od 2000e[emoji6]
-
Hadzi za sve si upravu i svaka ti je na mestu, sem za stavku tri, uvek se nadje neko ko bi kupio polovan mm300, ja bih da imam cash odmah! Ali to sam samo ja, ja bih uzeo pre mm300 nego Submariner, da mogu da biram, a da ne smem da prodam posle :P
Posto mm300 nije za svakoga, Krle je lepo napisao onda Omegu najpre, pa Braju ili Tudor.
Sve u svemu lepe su to muke, pa nemoj da zuris da ih skratis, razmisli polako, vidi i probaj sto vise satova pa donesi odluku.
Kada listu sa svim potrebnim informacijama i mogucnostima svedes na konkretno dva do tri sata, onda ima smisla da ti ljudi ovde pomognu sta bi bio najbolji izbor i to samo sa tehnicke strane, jer ukusi su svakako razliciti a samo ti ces nositi taj sat i svaki dan gledati u njega.
Eto raspisah se i ja...;)
-
@Bigmag
Kolega, Hadzi je pod tri spomenuo "probati" ne "prodati" :)
Mnogo je to para, za sve te opcije obavezno proba na ruku...
-
E to! 😁
Obilazak i izviđanje terena,prikupljanje obavještajnih podataka(gdje radi bolja curica 😎 ),pa pritisak na šefove za popust(keš je u pitanju) i onda odluka! Sve u svemu,operacija od mjesec dana. 😓