-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Grand Seiko SBGR315 vs Omega Aqua Terra 38
Kao sto naslov kaze, dilemu sam sveo od desetak na dva modela i planiram da se do kraja godine pocastim jednim od njih. Oba su mi odlicna na svoj nacin i imaju pozitivne i negativne strane...najradije bi ih kupio oba, ali ne ide bas tako :)
Gledam ih vec neko vreme, ovu omegu preko 2 godine, a ovaj konkretni GS model nesto krace, i izucio sam koliko sam mogao...ali ako neko ima informaciju iz prve ruke o njima koju ja nemam, mozda pomogne da tas pretegne na jednu ili drugu stranu :) U principu ne trazim predloge za neki treci model, ali ako ima neki 3-hander ili eventualno GMT sa neutralno-svetlim (ne krem ili sampanjac) brojcanikom i vanvremenskim dizajnom, ne skodi da pogledam. Od modela koji su otpali sa spiska su Tag Carrera novi, Tudor Prince Day-Date, par GS kvarcnih i gomila nekih priustivijih modela raznih proizvodjaca.
Otprilike mi je ovako u glavi za sada sto se tice pomenutih:
Grand Seiko
Prilog 156335
plus:
- dizajn mi je vanvremensko-japanski, nepretenciozan, a fenomenalan. Ovakav model nikad nece izaci iz mode.
- Dizajn kucista mi je za nijansu bolji nego na Omegi, iako je AT prelep. Nije mi previse naglasen kao GS44 oblik, taman je kako treba.
- narukvica mi je definitivno bolja nego na Omegi, ovaj stil narukvice najvise volim.
- Nesto vise rezerve snage.
- 20mm kais...nije previse bitno posto i onako volim najvise narukvice, ali eto ponekad sto bih stavio nesto drugo, lakse je naci 20 nego 19.
- cena je znacajno manja od omege
minus:
- komplikacije sa servisom i odrzavanjem.
- Kuciste je prilicno debelo sa 13mm, mada mi se cini da na ruci nije neki problem jer je prelepo zaobljeno.
- Nemogucnost da probam bas taj model - probao sam skoro isti takav SBGR307 koji je 42mm i on mi bio onako na granici ili malo veci, tako da samo mogu da se nadam da bi ovaj od 40mm stajao dobro. U Beogradu sam probao neki GS44 sa high beat i on mi je stajao upitno, ali GS44 kuciste je nesto masivnije od SBGR. Ako je za utehu, nasao sam par ljudi na netu koji imaju bas taj model i zglob istog precnika kao moj i njima stoji onako kako bih i ja voleo :)
- Iako mi je lep sat, ne mogu da se otmem utisku da GS ima i atraktivnije brojcanike po kojima je poznat (doduse, za dosta vece novce)...ima li onda svrhe uzeti jedan od najobicnijih?
- GS nije bas GADA za razliku od Omege, nesto je vise dressy, sto nije prevelik problem, ako se uzme u obzir ostatak kolekcije koji pokriva sporty deo.
- ovo "automatic" dole su mogli bolje da urade, ali nije dealbreaker. Kontam da je to deo japanskog minimalizma. Rolex ispise kracu pripovetku na brojcaniku :)
Omega
Prilog 156334
plus:
- 8800 mehanizam mi se cini da je nesto bolji od 9s...coaxial, METAS, nesto lepse izgleda sa zadnje strane, itd.
- odrzavanje bi trebalo da je izvodljivije i jeftinije kod nas
- bukvalno za sve prilike zavrsava
- bolji brend
- 38mica mi provereno odlicno stoji, tu nema greske
- datum na 6h, pa je nesto bolja simetrija, mada mi je kod GS na 3 nekako klasika japanska
- atraktivno izgleda
- ima luminaciju
minus:
- od ponudjenih boja u 38mm mi je zapravo plavi najlepsi uzivo, a od svih AT najlepsi mi je zeleni koga nema u 38mm. Medjutim, konceptualno me trenutno privlaci najvise neutralni svetli brojcanik - nesto belo ili srebrno...a beli AT mi nije najlepsi od ponudjenih, sto me ne raduje.
- Zatamnjeni indexi i kazaljke pomazu u citljivosti ali nisu tako atraktivni na svetlu kao GS.
- u nekim uslovima zna da izgleda isprano, kad svetlost pogodi pod nekim uglom
- narukvica nije nista posebno, a i 19mm sirina ogranicava malo. Ove nove AT iz 2022 imaju nesto bolju narukvicu ali mi se kod njih ne svidjaju brojcanici.
- to sto je atraktivna me donekle i plasi jer mi se cini da dizajn nije bas vanvremenski kao sto je GS. Svi Globemasteri i Speedmasteri su mi skroz klasika koja nikad nece izaci iz mode, ali sa Seamaster serijom nisam siguran. Svaka nova generacija im je sexy ali mi se cini da ne stare bas najbolje kad pogledam modele koji su stariji od 10-15 godina iz ove perspektive. Tu mi je SMP mozda jos izrazeniji jer je on toliko atraktivan dizajn da mi je na trenutke i vulgaran koliko privlaci paznju na sebe. Suprotno od GS.
- cena je napucanija nego sto mislim da treba da bude. Ako ga poredim sa SMP koji je od istog proizvodjaca, ima isti mehanizam i komplikovanije kuciste sa ventilom za helium, keramickim bezelom, keramickim brojcanikom, dvobojnim lumom, a ipak kostaju manje-vise isto. Nema mi smisla. Kosta vise i od rolex OP-a.
Eto, nadam se da nisam smorio previse :man_in_love:
-
Re: Grand Seiko SBGR315 vs Omega Aqua Terra 38
-
-
Citat:
bancika kaže:
Kao sto naslov kaze, dilemu sam sveo od desetak na dva modela i planiram da se do kraja godine pocastim jednim od njih. Oba su mi odlicna na svoj nacin i imaju pozitivne i negativne strane...najradije bi ih kupio oba, ali ne ide bas tako :)
Gledam ih vec neko vreme, ovu omegu preko 2 godine, a ovaj konkretni GS model nesto krace, i izucio sam koliko sam mogao...ali ako neko ima informaciju iz prve ruke o njima koju ja nemam, mozda pomogne da tas pretegne na jednu ili drugu stranu :) U principu ne trazim predloge za neki treci model, ali ako ima neki 3-hander ili eventualno GMT sa neutralno-svetlim (ne krem ili sampanjac) brojcanikom i vanvremenskim dizajnom, ne skodi da pogledam. Od modela koji su otpali sa spiska su Tag Carrera novi, Tudor Prince Day-Date, par GS kvarcnih i gomila nekih priustivijih modela raznih proizvodjaca.
Otprilike mi je ovako u glavi za sada sto se tice pomenutih:
Grand Seiko
Prilog 156335
plus:
- dizajn mi je vanvremensko-japanski, nepretenciozan, a fenomenalan. Ovakav model nikad nece izaci iz mode.
- Dizajn kucista mi je za nijansu bolji nego na Omegi, iako je AT prelep. Nije mi previse naglasen kao GS44 oblik, taman je kako treba.
- narukvica mi je definitivno bolja nego na Omegi, ovaj stil narukvice najvise volim.
- Nesto vise rezerve snage.
- 20mm kais...nije previse bitno posto i onako volim najvise narukvice, ali eto ponekad sto bih stavio nesto drugo, lakse je naci 20 nego 19.
- cena je znacajno manja od omege
minus:
- komplikacije sa servisom i odrzavanjem.
- Kuciste je prilicno debelo sa 13mm, mada mi se cini da na ruci nije neki problem jer je prelepo zaobljeno.
- Nemogucnost da probam bas taj model - probao sam skoro isti takav SBGR307 koji je 42mm i on mi bio onako na granici ili malo veci, tako da samo mogu da se nadam da bi ovaj od 40mm stajao dobro. U Beogradu sam probao neki GS44 sa high beat i on mi je stajao upitno, ali GS44 kuciste je nesto masivnije od SBGR. Ako je za utehu, nasao sam par ljudi na netu koji imaju bas taj model i zglob istog precnika kao moj i njima stoji onako kako bih i ja voleo :)
- Iako mi je lep sat, ne mogu da se otmem utisku da GS ima i atraktivnije brojcanike po kojima je poznat (doduse, za dosta vece novce)...ima li onda svrhe uzeti jedan od najobicnijih?
- GS nije bas GADA za razliku od Omege, nesto je vise dressy, sto nije prevelik problem, ako se uzme u obzir ostatak kolekcije koji pokriva sporty deo.
- ovo "automatic" dole su mogli bolje da urade, ali nije dealbreaker. Kontam da je to deo japanskog minimalizma. Rolex ispise kracu pripovetku na brojcaniku :)
Omega
Prilog 156334
plus:
- 8800 mehanizam mi se cini da je nesto bolji od 9s...coaxial, METAS, nesto lepse izgleda sa zadnje strane, itd.
- odrzavanje bi trebalo da je izvodljivije i jeftinije kod nas
- bukvalno za sve prilike zavrsava
- bolji brend
- 38mica mi provereno odlicno stoji, tu nema greske
- datum na 6h, pa je nesto bolja simetrija, mada mi je kod GS na 3 nekako klasika japanska
- atraktivno izgleda
- ima luminaciju
minus:
- od ponudjenih boja u 38mm mi je zapravo plavi najlepsi uzivo, a od svih AT najlepsi mi je zeleni koga nema u 38mm. Medjutim, konceptualno me trenutno privlaci najvise neutralni svetli brojcanik - nesto belo ili srebrno...a beli AT mi nije najlepsi od ponudjenih, sto me ne raduje.
- Zatamnjeni indexi i kazaljke pomazu u citljivosti ali nisu tako atraktivni na svetlu kao GS.
- u nekim uslovima zna da izgleda isprano, kad svetlost pogodi pod nekim uglom
- narukvica nije nista posebno, a i 19mm sirina ogranicava malo. Ove nove AT iz 2022 imaju nesto bolju narukvicu ali mi se kod njih ne svidjaju brojcanici.
- to sto je atraktivna me donekle i plasi jer mi se cini da dizajn nije bas vanvremenski kao sto je GS. Svi Globemasteri i Speedmasteri su mi skroz klasika koja nikad nece izaci iz mode, ali sa Seamaster serijom nisam siguran. Svaka nova generacija im je sexy ali mi se cini da ne stare bas najbolje kad pogledam modele koji su stariji od 10-15 godina iz ove perspektive. Tu mi je SMP mozda jos izrazeniji jer je on toliko atraktivan dizajn da mi je na trenutke i vulgaran koliko privlaci paznju na sebe. Suprotno od GS.
- cena je napucanija nego sto mislim da treba da bude. Ako ga poredim sa SMP koji je od istog proizvodjaca, ima isti mehanizam i komplikovanije kuciste sa ventilom za helium, keramickim bezelom, keramickim brojcanikom, dvobojnim lumom, a ipak kostaju manje-vise isto. Nema mi smisla. Kosta vise i od rolex OP-a.
Eto, nadam se da nisam smorio previse :man_in_love:
Koliko god da volim Omegu izmedju ova dva modela bih pre izabrao GS al je veliki problem logistika koju pruza GS na Balkanu. Ucinio bi sebi medvedju uslugu. Omega ipwk ima odlican 8800 co-axial, vrlo lak za odrzavanje i dimenzije su mu pogodjenje. Toliko mi je lep taj japanski dizajn da sam u potrazi sa nekim dobrim vintage modelom koji ce vecno sijati a biti mnogo laksi i pristupacniji za odrzavanje. Nemoj da zuris, imas dovoljno vremena da napravis pravi izbor
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Citat:
don Alberto kaže:
Video sam ga uzivo ali ne radi me ovaj dizajn. Nije mi prefinjen kao GS i vise mi je retro nego vanvremenski, ne znam...a i dati toliko para za "obican" seiko mi je suludo.
Sarba ima drug, ali mi je taj sat nesto precenjen. Svi lude za njim, a jako je obican i nije poseban po nicemu. Iz daleka je ok i bio je dobra kupovina dok se prodavao za 300-400 jedinica. Meni se ne svidja vise stvari kod njega i u detaljima ne sija sa izvedbom. Moj bivsi Orient Star je bio daleko bolje izveden kada se zagledaju indexi, kazaljke i slicno. A i svakako obican seiko nece zavrsiti posao, uzimam da obelezim bitne stvari u zivotu :) svestan sam da ljudi od par metara razdaljine verovatno ne bi primetili razliku izmedju sarba i onog GS gore, ali sam video uzivo izvedbu jednog i drugog i otprilike su kao film u 320p i 4k.
Hvala!
-
Citat:
mihajlons kaže:
Koliko god da volim Omegu izmedju ova dva modela bih pre izabrao GS al je veliki problem logistika koju pruza GS na Balkanu. Ucinio bi sebi medvedju uslugu. Omega ipwk ima odlican 8800 co-axial, vrlo lak za odrzavanje i dimenzije su mu pogodjenje. Toliko mi je lep taj japanski dizajn da sam u potrazi sa nekim dobrim vintage modelom koji ce vecno sijati a biti mnogo laksi i pristupacniji za odrzavanje. Nemoj da zuris, imas dovoljno vremena da napravis pravi izbor
Sent from my iPhone using Tapatalk
U principu ne zurim, ali voleo bih da ga resim do kraja godine. Prvo zato sto mi nekako bolje zvuci da ga uzmem u godini kad se rodila cera, a drugo - gledam vec vise godina nesto ozbiljnije i razmatram, smorio sam samog sebe vise...treba da se resi pa da gledam druge stvari :)
-
Citat:
bancika kaže:
Video sam ga uzivo ali ne radi me ovaj dizajn. Nije mi prefinjen kao GS i vise mi je retro nego vanvremenski, ne znam...a i dati toliko para za "obican" seiko mi je suludo.
Sarba ima drug, ali mi je taj sat nesto precenjen. Svi lude za njim, a jako je obican i nije poseban po nicemu. Iz daleka je ok i bio je dobra kupovina dok se prodavao za 300-400 jedinica. Meni se ne svidja vise stvari kod njega i u detaljima ne sija sa izvedbom. Moj bivsi Orient Star je bio daleko bolje izveden kada se zagledaju indexi, kazaljke i slicno. A i svakako obican seiko nece zavrsiti posao, uzimam da obelezim bitne stvari u zivotu :) svestan sam da ljudi od par metara razdaljine verovatno ne bi primetili razliku izmedju sarba i onog GS gore, ali sam video uzivo izvedbu jednog i drugog i otprilike su kao film u 320p i 4k.
Hvala!
Ja bih lično uvek pre izabrao Omegu,ali moje mišljenje je subjektivno.:dance3:
-
Citat:
don Alberto kaže:
Ja bih lično uvek pre izabrao Omegu,ali moje mišljenje je subjektivno.:dance3:
Racunao sam na tvoj glas za Omegu, zato me zbunise one bogohulne preporuke :)
-
Ha,ha,ha . Eto,pokušao sam da ne budem pristrasan,pa sam predloźio Seiko,ali dźaba. Ipak i srce i razum preteżu na stranu Omege. Ne znam koji sat da mi se nudi uvek bih na prvom mestu izabrao Omegu,ali to bi sigurno bio dobar izbor , bez obzira na moju ljubav prema tom brendu,jer stvarno su dobri satovi.
-
Kolega bancika,
dva stvarno vrhunska sata (dizajn, mehanizam, zavrsna obrada...), i imate stvarno tezak izbor, a ja bih odabrao Grand Seiko :D.
Vizuelno mi se vise dopada, a na stranu Grand Seika ide i autonomija od 72h naspram 55h kod Omege, a mislim da nije zanemarljiv momenat ni razlika u ceni (naravno ako je u pitanju nov sat), gde je zvanicna cena AT-e visa skoro 1500eu. E sad, trenutno objektivan problem jeste servis GS-a, no ako se kupi nov sat, naradnih pet godina se nema razloga za brigu, odnosno eventualni "put za Japan" radi njegovog servisa je briga dilera. Takodje, GS intenzivno siri mrezu servisnih centara u Evropi, i vec sada se nesto od servisa moze odraditi u servisnim centrima u Nizozemskoj (Holandiji :) ), Velikoj Britaniji i Rusiji! No, Spring Drive i za sada i dalje more za Japan.
-
Mada nisam merodavan, dacu glas za Omegu. GS model je bar meni subjektivno dosta ispod GS modela koje sam vidjao (i sto kazete skuplji su sa razlogom) ... ceo cifer mi je prosecan, krunica takodje ... ne znam, nekako mi je to na pola puta do GS kakvog zamisljam, i ovo je nekako kompromis. Omega ako vam stoji sigurno dobro, i dimenzija ako je prava za vas, verujem da moze dobro da izdrzi test vremena kada se zavoli svom snagom u pravom trenutku. I pre svega, srecna prinova!!!
Sent from my SM-S906B using Tapatalk
-
Oba su odlična , mislim da nećeš pogrešiti ako pustiš malo i srce da odluči . Lično meni se mnogo više dopada Grand Seiko ( doduše na fotografiji , morao bih da ih uporedim uživo).
Sent from my SM-S901B using Tapatalk
-
Iskreno ja bih ako je moguće probao obadva i uzeo onaj koji mi razvuče veći osmijeh.
Ne želim da dajem savjet jer ni jedan od ovih satova nisam imao.
Dobio sam jedan savjet od kolege šta moze biti jedan od pokazatelja : količina polovnih sativa na tržištu.
Ako ih ima puno to pokazuje da ljudima ili dosadi ili uvide da nije bas nešto.
-
Uzivo je tesko naci ovaj GS. Najblize tome sam nasao vecu varijantu. Lep je bio ali prevelik.
Omega isto nije neki popularni model, zaostaje u popularnosti za smp, speedyjem i ostalima, pogotovo u ovoj boji. Probao sam beli na koznom kaisu i celokupno me nije odusevilo, mada nije fer posto ne obozavam kaiseve. Plavi me jeste odusevio...ali nije mi nesto merak generalno za plavim satom.
-
Citat:
Can'tStand'Ya kaže:
Mada nisam merodavan, dacu glas za Omegu. GS model je bar meni subjektivno dosta ispod GS modela koje sam vidjao (i sto kazete skuplji su sa razlogom) ... ceo cifer mi je prosecan, krunica takodje ... ne znam, nekako mi je to na pola puta do GS kakvog zamisljam, i ovo je nekako kompromis. Omega ako vam stoji sigurno dobro, i dimenzija ako je prava za vas, verujem da moze dobro da izdrzi test vremena kada se zavoli svom snagom u pravom trenutku. I pre svega, srecna prinova!!!
Sent from my SM-S906B using Tapatalk
Hvala puno!
Za GS mislim da je bas car u jednostavnosti. Ne posmatram ga kao neravnopravnog clana GS. Na ovom snimku se vidi fino kako izgledaju uzivo. Meni je cak i lepsi od rololo :) https://youtu.be/glc1Wx1lgk4
-
Citat:
bancika kaže:
Uzivo je tesko naci ovaj GS. Najblize tome sam nasao vecu varijantu. Lep je bio ali prevelik...
Kolega,
da li ste videli ima li sta u Grand Seiko salonu u TC Galeriji? Pre 3-4 meseca je bilo modela iz iste Heritage serije, u celicnom kucistu od 40mm...
-
Bio sam 2-3 puta, zadnji put bas pre par meseci...ali nisam video nista od SBGR modela. Probao sam snowflake, onaj gmt hi beat beli u gs44 kucistu od 40mm, par kvarcnih od 40mm...ali nista bas slicno ovom. Prosetacu se opet prvom prilikom.
-
Potpuno objektivno, a zasnovano na tvom pisanju, moj glas ide za GS.
Pažljivo sam pročitao kako si izneo tvoje subjektivne +/- za oba sata i smatram da će te GS bolje, lepše i na duže staze zadovoljiti. A što se servisa tiče, dok dođe vreme za to ko zna šta će se sve desiti... da ne kažem 'ko živ, a ko mrtav' :P
-
Paaa i meni je u glavi 60/40 za GS, ali nisam namerno otkrivao unapred :)
Uzimam na duze staze, zato sam naveo vanvremenski dizajn i servis kao faktore, a preprodajnu vrednost izostavio.
Hvala na komentarima
-
Čitajući tvoj post, stečem utisak da se više lomiš između dva koncepta nego između konkretnih proizvođača. Klasika vs. sportska elegancija, gde u belom (svetlom) brojčaniku AT pokušavaš da nađeš kompromis. Inače Aqua Terra 38,0 mm u zelenoj boji postoji - referenca: 220.10.38.20.10.002, ali bez tipičnog rebrastog uzorka na brojčaniku.
Istina je, da je brojčanik SBGR315G kako navodiš običan, ali on dolazi iz Grand Seiko Heritage linije i zato je tako klasičan i u potpunosti se slažem sa onim, što si napisao vanvremenski. Klasika nikada ne izlazi iz mode i SBGR315G je pravi most onoga, što je stvorilo reputaciju ovog brenda, sa sadašnjošći a i po svemu sudeći i sa budućnosti. Ne bih se baš složio sa time, da je GS poznat po novijim brojčanicima. Normalno, kao i svaki drugi brend prati trendove ali još je uvek je reč o trendovima. Ni Rolex se nije baš proslavio sa novijim tipovima brojčanika i kupci se neuporedivo rađe odlučuju za klasičan repertoar.
Cena Omege AT u poređenju SMP je takva, jer se proizvodi u znatno manjim količinama (nekoliko puta) od SMP, što znači veću cenu na jedinicu proizvoda. Zbog toga je SMP uprkos keramiki i komplikovanijem kućištu čak i nešto jeftiniji.
Teško je dati savet ljubitelju satova sa već izgrađenim ukusom, kao i uverenjima. Koliko shvatam, želiš obeležiti uspešnu godinu za ceo život. Meni uz takvu prigodu više leži klasičan sat, ali to je samo moj pogled. Ja sa tim ne bih imao nikakvih problema. Uzeo bih lepo Rolex Oyster Perpetual (cena je 5.850 €, čeka se manje od godinu dana, o vanvremenskom dizajnu je uzalud trošiti reči, kao i u aspektu univerzalnosti korišćenja, a i u tehničkom smislu je superiorniji od AT i SBGR, da ne govorim o smislu zaostavštine u budućnosti). Sa 41,0 mm je nešto većeg prečnika ali je od luga do luga za samo 0,7 mm duži od SBGR (47,3 mm : 46,8 mm). Prednost je u 12,0 mm visine, gde je u ovom trouglu najtanji.
Oko servisiranja Grand Seika se ne bih previše sekirao. Sada se servisiraju na 4 mesta u Evropi (Nemačka, Holandija, Italija, Francuska). Organizacija servisa ide preko AD, traje nešto duže i možda nešto malo skuplje u usporedbi sa Omegom ali je daleko bolje od onoga, što je bilo pre 7-8 godina.
Od ostalih proizvođača u tom cenovnom razredu, ne vidim neki pametan predlog. IWC je preskup, Po kvaliteti se ističe Nomos. Njihov DUW6101 je nešto šta daleeeeeeeeko premašuje cenovni razred od 3 do 4 k €, završnica obrade mehanizma, kao i kućišta je takođe vrhunska ali mi smeta toliko naglašavanje na aspektu visoke umetnosti Glashutte časovničarstva, gde na kraju dobiješ sat sa štampanim indeksima odnosno markerima. Kada budem to svario, verovatno ću i sam posegnuti za njima, jer to je brend, koji će samo rasti.
-
Hvala.
Za zeleni AT 38mm znam, nego nije ista boja i brojcanik kao ona veca. Na 41 mi je mozda najlepsa zelena koju sam video na satu.
Sto se OP tice, mooozda bih razmotrio waitlist da jos prave 39. Probao sam beli DJ41 kod petrovica i bio uzas blagi na mojoj ruci. A i ne volim zaobljeni bezel kod OPa. Nekako mi je zenski :) a cak i da ja zelim, pitanje je da li bi me uopste i stavili na waitlist...zadnji put kad sam pitao informativno pre jedno godinu-dve su me otkacili sa generickom "prevelika je potraznja za celikom, mozes belo zlato"
Aqua terra 41 mi je velika ali podnosljiva, ali veci rolexi mi nesto ne leze.
Za Nomos se slazem, i meni su brojcanici nekako neadekvatni...volim da se izgubim u detaljima a tamo ih nema :)
-
Glas za Aqua Terra. Iskreno ona mi je i mozda najlepsi model Omege. Samo licno me se vise svidja plava.
Nego kad ste kod price o Rolexu...nikada mi nije palo napamet da udjem kod Petrovica... a imam prijatelja koji hoce da kupi nesto od Rolex ili OP 41 blue ili DJ 41.... koja je tu procedura da ga i ukoliko ga stave na waitlist...jel im se odmah placa avansno ceo iznos sata ili ne?
-
Moj glas ide za Omegu.
GS meni licno izgleda potpuno bezlicno, apsolutno neinteresantno i dosadno, ali ja opcenito ne volim klasicne i dres satove tako da ...
U svakom slucaju treba da kupis ono cemu te srce vise vuce. I ja sam rekao da necu nikad Omegu, pa ...
-
Kod nekih GS je tesko docarati slikama kako izgleda uzivo, ali meni je bas ta naizgled "dosadnost" privlacna jer je nenametljiv na prvu, ali trazi da se pogleda bolje i iz bliza da bi se uzivalo u njemu. No, svako ima neka svoja merila. I AT mi je prelep na svoj nacin, otud i dilema.
A tu je i konceptualna dilema, jer AT ce mi potencijalno obesmisliti dobar deo kolekcije posto je tako univerzalna...GS je vise dressy, ali pokriva dobar deo onoga sto meni treba za svaki dan i kancelariju...
-
Odluka pala, jedan sat od ova dva je porucen. Javljam u onoj mojoj glavnoj temi kada stigne :)
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Mali update --
Kupio sam GS, ali znajuci da nisam 100% siguran u odluku, porucio sam ga sa Montredo sajta koji ima dobru politiku vracanja i koji bih ovom prilikom pohvalio. Vrlo su korektni i laki za saradnju. Cekao sam ga otprilike dve nedelje, dok su ga nabavili za mene.
U principu se satu ne moze zameriti puno - stvarno je lep uzivo i stoji dobro na ruci, pogotovo s obzirom na povecu debljinu. Polirane ivice na indeksima, kazaljkama i kucistu se lepo igraju sa svetlom i ostavljaju premium utisak. Mehanimzam izgleda lepo finishiran ali (subjektivno) ne tako lepo kao omegin. Narukvica je udobna i prelepa. Kuciste "namunjeno" u stilu GS-a, ali ne previse kao 44GS...taman dovoljno da bude interesantno bez da bude previse jako.
Ono sto sam mu ipak zamerio je sledece - GS dize veliki hype svojim navodno besprekornim finishom i detaljima...medjutim, na delovima koji bi trebalo da budu najbesprekornije odradjeni, ipak ima sitnih nesavrsenosti koje se vide i golim okom ako sveto pogodi bas kako (ne) treba. Pri tom mislim na kazaljke i indexe koji su ultra ispolirani i reflektuju svetlost kao ogledalo...ali zato svaka i najmanja tackica na njima se vidi. Nije smak sveta, ima 3-4 mikro tackica na kazaljki za minut i jos poneka na indeksima, ali su tu. Ono sto im zameram je - ako su se vec toliko potrudili oko poliranja, sto nisu i oko kontrole kvaliteta?
Druga zamerka je vise subjektivna - brojcanik pod jacim svetlom postaje jako srebrnkast i onda se manje-vise stopi sa kucistem, indeksima i kazaljkama. Unutra i pri dnevnom svetlu je ok, ali na suncu ili jacem svetlu mi se dosta manje dopadao. Sve povrsine su polirane osim narukvice i lugova. Kombinacija razlicitih obrada bi malo povecala dinamiku sata.
Dvoumio sam se nedelju dana da li da ga zadrzim i mogao bih da zivim sa obe zamerke, ali sam ga na kraju ipak vratio. Za tolike novce je bolje da nemam rezervi.
Za kraj, evo jedne slicice dok je jos bio kod mene...
Prilog 156839
-
Hvala kolega što si podelio sa nama tvoja zapažanja. Mene izuzetno nervira što posebnu pažnju stavljaju na toj završnoj obradi, poliranju i ostalim stvarima. Upravo bi takve stvari trebale biti besprekorne. Moram reći da me Seiko polako počinje nervirati, ali neću da idem u off topic.
Da li si na kraju ipak odlučio za Omegu?
-
Bas tako...moj hamilton panda koji kosta upola od GS mozda nema sword kazaljke sa super oborenim uglovima, ali ne vidim nigde cestice prasine ili nesavrsenosti.
Sto se tice omege, bice verovatno, samo da vidim koju. 4 sam probao, dve me odusevile, pa videcemo :)
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Porucen plavi Aqua Terra 38mm :)
Usao sam u proces kupovine sa predumisljajem da ne kupim plavi sat jer imam PADI-ja, ali sudbina je tako htela. Naumio sam da uzmem nesto monohromatsko, eventualno sa nekim detaljcicem u boji, kao sto je bila plava kazaljka na GS-u, ali lepo kazu - pravi planove da ti se bog smeje :)
Ako slusam srce, uzivo mi se plavi najvise dopao, pored zelenog, a za zelenog imam rezerve u vezi velicine...u principu skroz moze da prodje kao sportski sat ali nije bas idealno u meri u kojoj mi 38mica idealno stoji. I kod plavog i kod zelenog su odlicno odabrane nijanse, za razliku od 2022 modela sa onim zemljanim bojama od kojih mi je samo crvena okej. Plava je tamna i diskretna, na trenutke vuce na crno, a zasija kad je pogodi svetlo kako treba. Odlicno balansira izmedju umerenog i luksuznog. Istog dana sam probao i nove Tag Carreara 39 u svim bojama i njihova plava je primer plave kakva mi se ne svidja uopste - prenapucana i previse izrazen sunburst koji tresti sve vreme (ispod je slika sa neta koja ilustruje to na sta mislim).
Prilog 156893
Sto se tice dvojbe izmedju belog i plavog...belog sam probao na croc sivom kaisu i sveukupno mi je bilo bledunjavo, bez karaktera. Pod nekim uglovima izgleda jako lepo, ali pod nekim izgleda nekako ispravno i bez veze. Na narukvici je donekle bolje ali nisam hteo da rizikujem jos jednom oko necega oko cega nisam siguran da mi se svidja.
Sada samo treba docekati Omegicu, nadam se da bude tu otprilike za nase praznike.
https://www.watchuseek.com/cdn-cgi/i...-jpg.16611115/