1 Priloženi(h) fajl(ova)
Fortis pilot profesional day and date
Drugari, moze pomoc? Nudi mi se flieger. Evo je i fotka..treba mi pomoc. Sekundara mu je narandzasta, nema potpis na krunici. Interesuje me koliko bi mogao da bude star? Decko koji prodaje nema ni kutiju, ni papire, a kaze da je star pola godine. Sta ciniti? :)
Prilog 77848
Re: Fortis Flieger automatic
Ja bi rekao da je stariji po T swiss made T oznaci sto oznacava da je tritium lume na ciferu. Noviji modeli mi se cini imaju samo swiss made ali mozda grijesim pa uzmi moj post sa rezervom.
Uzmi i ovo moje sa rezervom, ali ne bi trebao da je mnogo star jer su oni stariji bili sa belom sekundarom. U svakom slucaju moras ici kod nekog casovnicara da proveris originalnost jer se prave i klonovi. Mislio sam da su svi sa potpisanom krunicom..
Narandžasta sekundara kreće posle 2000 god., a što se tiče potpisa na krunici mora da je ima u suprotnom nije njegova. Ako je to ovaj sat sa slike to nije flieger već "pilot profesional day and date" i teško da je star pola godine jer se ne proizvodi već više od dve godine koliko ja znam, a i nisam siguran da se ikada proizvodio u PVD varijanti, u njemu bi trebalo da je eta 2836 ili ti 2824 samo opcija sa danom. Čini šta ti je volja:)
Bilo je nepotpisanih krunica kod starijih Fortisa, a tu je i tritijum za koji ne verujem da se koristio posle 2000-ih. Dakle ja bih ga postavio negde u drugu polovinu 90-ih godina.
Posto ima tu nekih nejasnoca, svakako ga proveri kod casovnicara.
EDIT: Kad bolje pogledam ovaj brojcanik, neki detalji izgledaju aljkavo. Cini mi se da neki brojevi nisu bas savrseni, i izgleda mi kao da je FORTIS logo malo zamucen. Mozda je i do slike, ali proveri obavezno sat kod casovnicara.
Re: Fortis pilot profesional day and date
Hvala svima!
Provericu ga svakako. Nezgodno je bez papira. Ali, kad ga casovnicar otvori, videce sta se "desava" unutra :)
Malo je zamucen logo mozda, ali je do fotke..na brzaka sam fotkao.. :) Inace, sat izgleda lepo.. Mada ne bih uzeo nesto sto je od "pre Hrista"..
U svakom slucaju, hvala.. Nadam se da cu uspeti nesto :)
Javi sta je bilo. Rekao bih ipak da je original, ali sam siguran da je stariji od 2000-e godine.
Citat:
krstin kaže:
Javi sta je bilo. Rekao bih ipak da je original, ali sam siguran da je stariji od 2000-e godine.
Potpuno se slažem sa iskusnijim kolegom, sve su indicije da je sat original, ali star bar 15-tak godina.
No opet, i kao takav može biti vrlo povoljan, u zavisnosti od cene po kojoj ga kupiš... Uz dobar servis ta ETA će raditi decenijama :)
Evo, drugari, da se javim. Kupio sam sat! :D
Bio sam kod majstora Bojovica sa sve satom. Otvorio ga je, isproveravao. Kaze da je u odlucnom stanju. Servis mogu da radim za 2,3 godine, tako da sam miran. Ostaje mi da ispoliram staklo, koje ima par ogrebotina i kupim neku narukvicu koja ce super da mu cucne.
Ne zna se koliko je sat star, ali je u super stanju i nadam se da ce da me lepo sluzi! :)
Hvala svima na informacijama! Pozdravljam Vas! :)
Cestitam na nabavci Vlado!
Kada ga sredis i nabavis mu odgovarajucu narukvicu, obavezno stavi fotografije!
Čestitam! Drago mi je da se na kraju ispostavilo da je sat sasvim OK.
Kada ga budeš servisirao (staklo polirao) postavi tvoje slike sata u temi Moj sat pre i posle servisa. To je uglavnom zanimljivo videti, kako je nešto izgledalo pre, a kako posle sređivanja.
Pozz!
Hvala :)
U sustini, nema potrebe za nekim 'velikim' sredjivanjem. Sat je skoro pa nov.. Samo to staklo treba da ispoliram, i da uzmem neki kais koji ce mi se vise svidjati, posto trenutno imam crnu koznu, koja je nosena neko vreme, pa da uzmem novu i imam osecaj kao da je sat kupljen u radnji :))
Okacicu fotke svakako i hvala jos jednom :))
Pozz
Kakvo je staklo na njemu?
Ako je safirno, nema nista od poliranja.
Mislim da jeste. Ali isto tako mi se cini da moze da se skine taj prvi sloj, pa ds bude kao novo. Ako ne, majstor Bojovic mi je spomenuo zamenu.. Ali, ne znam jos nista dok ne odem kod njega konkretno za to...
Imate vi neke info?
Ako nije duboka ogrebotina, safir mozes polirati dijamantnim pastama. Uzmi u par gradacija i kreni od grublje prema finijoj. Ja sam tako maknuo ogrebotine na smp-u. Neke su bile i dublje i trebalo mi je oko mjesec (da dobro si procitao :) ) dana. Sve rukom. Pretpostavljam da bi dremelom islo brze ali nisam se usudio.
Polycrystalline su skuplje od Mono ali manje ostecuju staklo kod raspadanja uslijed poliranja pa preporucujem te barem za zavrsno poliranje.
Mozda je samo izgreban antirefleksni premaz, on se lako skida. A mozda je i staklo mineralno. Mozes to isprobati sa kapljicom vode na njemu, ako se razlije mineralno je, a ako se formira u kapljice safir:)
Citat:
iVlada kaže:
Mislim da jeste. Ali isto tako mi se cini da moze da se skine taj prvi sloj, pa ds bude kao novo. Ako ne, majstor Bojovic mi je spomenuo zamenu.. Ali, ne znam jos nista dok ne odem kod njega konkretno za to...
Imate vi neke info?
Pre mesec dana sam zamenio staklo na slicnom satu, moj sat je iz 1996., stavljeno je novo staklo (kristalno) za 1300 dinara !
Sada je sat kao nov iako je star 17 godina. Zamena obavljena u Zemunu u Ankerici.
Staklo je safirno :) uradio sam proveru sa kapljicama :)
Pocetkom sl nedelje idem do Bojovica, pa cu videti sta je najpametnije ciniti...
Ako mozes da ga sredis, sredi. Ja bih tako uradio, zamena bi mi bila krajnja opcija.
I ja isto tako razmisljam..da ga ne otvaram ako nema potrebe za tim.. A, mislim da nece.