Bas si mi kompletnu misao ukrao.
Inace, jako zanimljivih komentara ima...
Printable View
Ja sam cesto gledao i lomio glavu oko toga koje je mehanizam bolji, sada vise gledam izgled, kakvo je staklo, zavrsna obrada, narukvica. Nekako mislim da izmedju mehanizama satova od 200-500e nema neke drasticne razlike koju bi neko kao ja mogao da primijeti, osim mozda rezerve snage.
Naravno ovo sve vazi za satove provjerenih proizvodjaca
Posebno je izrazeno kod divera koje najvise volim, kakvo je kuciste, staklo, zavrsna obrada
Obrni okreni najvaznije je da ti se sat svidja i da zadovoljava neke tvoje potrebe , danas su manje vise svi mehanizmi dobri , tako da dokazivanje koji je mehanizam bolji je Sizifov posao.... I nikad "ni jedna strana" nece biti zadovljna odgovorom:)
Jos ovo i necu da pisem na ovoj temi obecavam , a moj mnogo dobar drug Joda se nece uvrediti sto njega repliciram....
Prvo hocu da kazem da 2892 etin mehanizam koji je mozda jedan od najboljih mehanizama i pravljen je za vise klase satova .... uz to on je mozda jedan (ako ne i jedini ) koji se ne pravi u standardnoj klasi....Drugo vec pominjano sve sto je napisano za njega da ne prepisujem .....6r je mehanizam koji u principu malo modifikovan u odnosu na 7s (sto ne kazem da je lose) ....tako da moze i sa te strane da se postavi pitanje zasto 6r a ne 7s mehanizam i tu ima cenovne razlike....Da se odma ogradim ja mislim da je 6r jako dobar mehanizam , ali ima seiko i bolje mehanizme ( i slazem u potpunosti ono sto je krle napisao)....Druga stvar niko od nas ovde nije konstruktor mehanizama pa da moze da ti kaze konkretno i taksativno zasto je neki mehanizam bolji od ovog drugog, ostaje nam citanje i iskustva nekih drugih ljudi koji su vise ukljuceni u ovu tematiku... Pisao sam onaj tekst o kineskim mehanizmima , to su klonovi etini , mada nisu losi i na prvi pogled su jako jako slicni , ali ja bi se opet odlucio za pravu ETU....
Jodo niko nije napisao da je bolje da uzme hamiltona , vec da je konkretno ovaj mehanizam bolji od seikovog, sto i ja mislim...Koji ce ko da uzme sat zavisi mnogo od faktora , ja prvi ne bi po defoltu uzeo neki sat samo zato sto ima "bolji" mehanizam...Kad ja uzimam sat mnogo stvari gledam (ali doduse na prvom mestu masinu koja ga pokrece)....
Zasto sam povukao pricu o rusima i japancima....Zato sto imam utisak (a mislim da nisam jedini) da kad god neko trazi savet i dobije ga u smeru japanaca ili rusa , sve je ok , a kad je swiss odma se nadju neke zamerke i mane ( opet po meni ne argumentovane , vec se sve vrti oko cene)... Kad neko trazi savet odmah znam sta ce se pisati...Tri su izbora : Stein, Seiko ili Tissot Visodate (ne kazem da su to losi predlozi ali ipak nisu to jedini satovi na svetu)....
I za kraj ne prozivam nikoga i ne zelim svadju , jednostavno se ne slazem sa nekim pisanjima generalno na forumu....I da se razumemo ja najvise u kolekciji imam bas Seika i jako ga volim.
P.S Jos jedno pitanje koja je razlika izmedju 6r i 4r mehanzma , koji je bolji...Zasto kupiti 6r kad postoji 4r mehanzam (koji meni ima kasnjenje manje od sekunde)....
Mislim da poentu ovde shvataju svi, samo je svako interpretira na nacin koji njemu odgovara.
Razlike ima, kao i izmedju jednog te istog etinog mehanizma, a u razlicitim klasama. Bolji materijali, bolja kontrola. Jedna od tehnickih razlika je u Spron 510 opruzi (koja je, uzgred, seikov patent) koja omogucava vecu rezervnu snagu. "balance spring" je drugaciji, nije da je 6r samo drugacije imenovan 7s.
Znaci li to da je i 6r20, sa 29 rubina i 28800 otkucaja, samo precrtani 7s25?
Upravo tako jewels, kao sto tu ima razlike ima i razlike u etinim masinama, a jedna od boljih eta mehanizama je bas ovaj 2892 ... Da se ovde uporedjuju neki drugi etini mehanizmi sa r6 pa bi mogao da prihvatim da je eta losija ili ista , ali konkretno sa ovim mehanizmom ne mogu da se slozim....Kao sto sam na forumu procitao da ETA 7750 u IWC ista kao obicna ETA 7750 , sto svakako ne mogu da prihvatim ...
Prvo se priča da je servis za 6r problem , jer je redak mehanizam (nema delova...bla...bla...), da bi se zatim kroz par postova reklo, da je precrtani 7s25 koga servisiraju i prodavci na pijaci britvicom .
Kao što rekoh, piše ko kako stigne, da ne kažem svašta. Šta sad čovek koji je postavio pitanje da misli ?
Sta covek da pomisli , pa da uzmem ono sto mu je lepse i njemu vise odgvara, mi ovde samo razglabamo u prazno svako na svoju vodenicu :D
P.S Ja nikad nisam rekao da je to precrtan mehanizam , ja bas cenim te modifikacije i uvek sam za to da se za bazu uzme dobar i proveren mehanizam a kasnije da se unapredjuje:D
Mora imati razlike u tim 4r i 6r mehanizmima. Malo je nelogicno da Seiko izbaci 5 mehanizama kod kojih niko ne zna razliku, kao sto je 7s-ABCi 4r15, pa onda 4r36 i 6r15. Ja kontam da je to fora kao sa Etom i grade razredima. Tako izmedju tog 4r i 6r verovatno postoji neka mala razlika.
Što više čitam-to manje razumem. :lol: Ali dobro, ipak sam ja amater... jedno VELIKO HVALA SVIMA NA TRUDU!!!
23jevels,
4r15 takođe ima rezervu snage od 50h.
Svako bi trebao da pogleda svoje postove pa bi se onda stekao utisak šta se najviše ovde preferira i preporucuje..a opet to donosi i neku odgovornost....da ja mislim da za bilo koji predlog ide Seiko ili...konstantno. Ali dobro kao sto napisa jedan član "za smrtnike"
Ma gdine Branko, opušteno vozite bilo koji od ova dva mehanizma, reč je o dobrom izboru, bitno je da vam se sat sviđa i da je dobre izrade....to bi bilo zaključno. Lično bih uzeo pre Eta mehanizam, iz prostog razloga, što će npr. za 20 godina biti popravljiv, što nisam siguran za Seiko.
Sacekao sam malo da se spusti prasina koja se podigla, pa cu probati i ja da se prikljucim.
Napomenucu da nisam casovnicar i da glediste baziram na satovima koje sam imao, clancima koje sam procitao i iskustvima sajdzija sa kojima sam pricao na ovu temu.
Licno mislim da su oba mehanizma odlicna ali da je 2892-A2 za nijansu ako ne i dve bolji.
2892 je nastao u 70-im godinama proslog veka, prvobitno je planiran za 18000 vph i tek naknadno mu je brzina podignuta na 28800. S' obzirom na prilicno malu debljinu (3,6mm) ispostavilo se da je ETA, kroz dosta dorada uspela da napravi izuzetno pouzdan mehanizam kome je relativno kasno nasla resenje sa efikasnijim navijanjem, kao jedinom ozbiljnijom manom. Sve u svemu - mehanizam je kasnije doradila Omega (prvo u 1120 a zatim 2500 uvodjenjem CO-Axial-a) a koristili su ga mnogi veliki proizvodjaci - Girard Perragaux, IWC da pomenem samo neke.
Nisam primetio da je pominjano, osim sto se ispostavio (pogotovo zboh pomenute debljine) kao izuzetno pogodan za dodavanje razlicitih modula, i sama ETA je napravila izuzetnu familliju pratecih mehanizama sa razlicitim komplikacijama (2893, 2894, 2895, 2897...). Koliko sam video - casovnicari sirom sveta ga smatraju ozbiljnim konkurentom Rolex-ovom 3135 mehanizmu (imali smo vec na forumu interesantno poredjenje ovih mehanizama). Vrlo je veliki broj 2892 mehanizama koji poseduju C.O.S.C. sertifikat i casovnicari poprilicno vole da rade ovaj mehanizam (sto se ne bi reklo za podvarijante sa DD modulima ;)).
Svakako preporucujem ovaj tekst, gde cete se vise upoznati sa konstrukcijom ovog odlicnog mehanizma.
S druge strane - 6r15 je nastao direktnom doradom mehanizma 7s26. Pri tom, treba imati u vidu da je Seiko svoju slavu relativno jeftinih a izuzetno izdrzljivih automatika izgradio na mehanizmu 6309 koji je pojeftinjujuci proizvodnju i uvodeci plasticne komponente zamenio nesto (pokazace se vremenom) losijim 7002 a daljim pojeftinjenjem procesa, uveden je 7s26. Vise detalja se moze naci po netu a ja preporucujem da pocnete recimo ovde. Posto mehanizam 7s26 nije posedovao funkcije zaustavjlanja sekundare (hacking) i rucnog navijanja, Seiko je prilicno mudro ali ipak "nabudzio" te funckije na 7s time prakticno razvivsi 6r15. Vise o ovome mozete videti ovde. Glavna prednost, koji su i mnogi izneli u prethodnim postovima, rezerva snage od preko 50 sati je postignuta upotrebom cuvenog Seikovog SPRON-a za feder. Ne bih se slozio s tvrdnjama da je 6r bolji jer radi na nizoj frekvenciji. Sam Seiko je vrlo dobro svestan da se bolji rezultati postizu visim frekvencijama i zato svoje perjanice drzi na lepih 28800 i 36000 vph. Takodje cu izneti rezervu spram novih ETA mehanizama na 21600 (bice vremena, pisacemo ;)).
Cini mi se da bi prednosti na strani 6r (veca rezerva snage, potenciajlno duzi servisni intervali) bolje lezale nekom satu alatki (mnogo bolje zvuci "tool watch") - ko je rekao Sumo, dok bi 2892 (zbog dokazano vece preciznosti i boljih dimenzija) pre isao u neki sat za odelo (jer se ionako nece cesto nositi i nece vam smetati nesto losija autonomija) ili u nekom satu za svakodnevno nosenje (gde ce do izrazaja doci preciznost).
Vladas zasto cekas da se prasina slegne,pa ovde se i sluzimo da repliciramo jedni drugima sa argumentima...
Nemoj da cekas vec preseci.
Ja cu gledati ovih dana da u nekoj temi ispolemisemo sve sto treba..molio bi da se ovo moje pogresno razume ali da vidimo i javno diskutujemo o svemu..ljutski drugarski ili opet argumentovano..
Ugred postavljac teme je i stavio koji sat od pa sad verujem da se dovumi izmednu ta dva..
Dress sat ima svoju namenu kako je i vladas napisao a eto i pretekao me je..
Ma u sali sam to napisao... I pre bih, ali mi je cera bolesna a i lepsoj polovini nije dobro, pa ih je trebalo opsluziti :)
Pa i ja sam u sali...za basket :)
drzi ti te dve mele
vladas sve sto si napisao je tacno.mene brine kako to sve izgleda u hamiltonu.jednostavno mi hamilton ne uliva poverenje.mozda gresim ali mi je nekako hamilton sporan.nisam ga imao ne znam ogradjujem se voleo bi da cujem iz prve ruke.da je neka ozbiljnija marka uopste ne bi postavljo pitanje ovako znamo gde je on pozicioniran u svajcarskoj industriji satova.
Ja sam najsladje iskustvo sa jednim 2892 (u stvari GMT verzijom - 2893) imao bas sa Hamiltonom i 99% cu mu se ponovo vratiti. Hamilton je tacno na poziciji koju mu je odredila Swatch grupacija i dozira mu nivo kvaliteta i inovacija spram toga. Ja mislim da to a priori uopste nije lose. Celo to grupisanje je spasilo svajcarsku industriju satova. Takodje ih nisu izvukli superskupi Breguet ili JLC ili IWC (da pomenemo i drugi "tabor") vec super jeftini Swatch-ovi.
Konkretno - smatram da je Hamilton kvalitetnije uradjen od jednog Tissot-a (sa istim mehanizmom) i definitivno je u klasi sa Certinom. To sto stidljivo dobijaju "in-house mehanizme" (H21, H31) i AR premaz, dokaz je ranijih glasina da ih Swatch Group smesta u klasu blize Longines-u ili Mido-u a definitivno iznad Tissot-a i Certine.
Ja licno ne bih imao nikakvu rezervu prema Hamiltonu. Kao vojni satovi su se odavno dobro pokazali a svi aktuelni modeli su popularniji i cenjeniji sirom Evrope, da ne pominjemo Ameriku, nego kod nas.
sacam se da si imao hamilton i bas sam hteo da cujem od nekog utiske iz prve ruke.jedino to ima smisla.guglanje polako pocinje da nas zaglupljuje.znaci nek uzima covek sta mu se svidja nema greske.uh samo da dodam,cisto sumnjam da ti je lose i sa tim omegama itd.
Ja sam kupio od vlade hamija , sat je perfektan , od tacnosti do zavrsne obrade, pa do samog kaisa ... Po meni (ali nisam verovatno skroz objektivan) jedna od boljih kupovina u toj srednjoj klasi:)
P.S Vlado kralju , voleo bih da znam 5 posto koliko ti znas o satovima:adore:
Jesu...nisam hteo da dodam u temi gde je zapoceta ova rasprava jedan prelepi 42 mm....odlican samo sto izlazi oz okvirne cene.
Hamilton je zaista klasa za sebe...
e aj sad da reklamiramo vladu :flapper:
Potpisujem sve receno o Hamiltonu, imam jedan njihov sat i izuzetno sam zadovoljan. Inace meni jedan od omiljenih brendova
Tek sam sada video da sam citiran. Serb druže , imaš kredit jer si vlasnik Vostoka , pa neću ništa reći :D osim da Visodate nije ni Japanac ni Rus tako da po jedan Japanac ( Seiko ) , Tissot ( Švajcarac ) i Stein ( Nemac -Švajcarac ) zvuči sasvim pošetna raspodela :D, preporučili bi ljudi i nešto skuplje ali nema narod para, kriza ( ko da plaća Brajin kerozin u ova crna vremena :)).
PS nemoj samo reći da si prodao Vostoka odmah prepravljam post :lol:.
zmaje jeste klasa za sebe tu negde oko tissota a ispod boljih firmi.ipak je hamilton propala americka firma ne moze biti bas ne znam sta.e sad sto je swatch odlucio da u tissot gura vise plastike pa da ga spusti ispod hamiltona nemam pojma ali vidim da su kupci zadovoljni znaci da znaju sta rade.mene licno i dalje odbija to njegovo poreklo ali vidim iz prve ruke da je dobar i to je super
Odosmo skroz u off ali Hamilton je imao dosta uticaja na casovnicarsku industriju, zajedno sa Heuerom i Breitlingom ucestvovao u stvaranju mehanizma Caliber 11 u mrtvoj trci sa Seikom i Zenitom za prvi automatik hronograf... Sacuvan na slican nacin kao i vecina imena casovnicarske industrije pod najezdom Seika.
Ima tema diskusije gde sam napisao ljubavno pismo Sky u....
HAMILTON ima veliku tradiciju...
Pa dobro nije bas ko zenith i seiko.imak su oni sami razvili automatic chronograph zenith ga prvi predstavio a seiko realnomprvi poceo da pravi i prodaje.ne želim da pitcenim firmu cak su mi njihovi modeli izuzetno lepi i povoljni ali to američko poteklo me odbija sta ću to je jače od mene.apsolutno verujem vašem sudu da je to odličan sat i sam bi rado isprobao jedan bas ih ima lepih
Jeste "OFF" ali ne treba zaboraviti ni Hamilton železničarske satove. Vanredno dobri i cenjeni satovi a od njih je sve i počelo.
Sky ja naravno nemam podataka koliko i vi mladji i spretniji na internetu.sta je počelo od hamiltona kako mislis sve je počelo od njih.znam da su radili zeleznicarske satove ali nisam znao da je sve krenulo od njih.zanimljiv podatak.
U samom Hamiltonu sve je počelo od železničkih džepnih satova a sve kao posledica brzo rastuće potrebe američkih železničkih kompanija za tačnim i pouzdanim meračima vremena. Nema potrebe tražiti po internetu, ima na forumu http://www.svetsatova.com/forum/f79/...tovi-8625.html Kao što rekoh satovi vanrednog kvaliteta , klasa za sebe ( mislim i na ostale američke železničke satove na samo Hamilton ), cenjeni, neretko skupi i traženi kolekcionarski primerci.
Ok znaci mislio si kako je Hamilton poceo.u tvom predhodnom postu nije bilo bas najjasnije napisano pa je delovalo da kažeš da je sve počelo od hamiltona i to mi je bilo malo čudno jer kolko znam oni nista nisu započeli.sad smo se razumeli.
Izvinjotka za jos malo off-a, nesto vezano za Hamilton kao odgovor Jagosu na njegovo: pa je delovalo da kažeš da je sve počelo od hamiltona i to mi je bilo malo čudno jer kolko znam oni nista nisu započeli.sad smo se razumeli.
U evropi je casovnicarska istorja dobro ocuvana i sacuvana, kultura nastavlja da napreduje, gradski centri imaju svoje sahat kule koje otkucavaju svaki sat, cuveni horologist je „zatocen’ u Westminster-u. “Hodocasnici” mogu poci u svoju veliku casovnicarsku meku Vallée de Joux i Glashütte...
Ali Lancaster County, Pennsylvania i dalje nastavlja da bude otkrice, jedno posebno predanje americkog, pa i svetskog casovnicarstva.
Pa se zato moze i reci, da jeste sve pocelo od Hamilton satova, tacnije u vec pomenutom Lancaster County, Pennsylvania.
Naterala ih je sama potreba za velikom brojem tih meraca protoka vremena, svih tih sati dosade i onih strasnih sekundi straha. Zemlja gde je trebalo stici sa jednog kraja na drugi, naci taj “grumen zlata” i ostvariti americki san. Ekspanzija i brzi razvoj zeleznickog saobracaja je sigurno na to najvise uticala, plus ogroman priliv doseljenika. Nisu svi sa sobom nosili nasledjene babine i dedine satove, a i ako jesu, nisu im dugo trajali u mulju, blatu i prasini jos neosvojenog divljeg zapada. Ta potreba jos uvek ne jenjava i za ostvarenjem snova, potragom za zelenijom travom i osvajanjem u svakom smislu. Samo sto je prizvodnja (svega i svacega) premestena tamo gde je sve jeftinije ( i ja sam nekada nosio starke i levis made in usa). Ono sto treba reci i sto mozda nije poznato, dok su se u Evropi sa velikom tradicijom rucno pravljenih proizvoda satovi izradjivali i dalje na isti nacin. U Americi chemerici je pocela prva prava industrijalizacija dzepnih satova, pa posle i onih drugih, a krenulo je i upravo iz tog prasnjavog Lancaster-a. Od 1892 pa negde do sredine 1980. bilo je to mesto gde su se proizvodili neki od najboljih “komada” na svetu. Sme li se to tako reci, zasto da ne, pa to je istina ziva, i ako nije mnogo toga od dokumenata sacuvano. Napravili su prvu mas produkciju, nekada se to nazivalo “stancovanje”na veliko, ali to je ono sto nam daje za pravo, da mozemo da kazemo da je odatle sve krenulo. Da se odmah razumemo nije to bilo neko “umetnicko delo”u evropskom smislu, ali je veoma, veoma kvalitetno i posteno odradjeno, bez onih tako cestih evropskih arci-farci detalja.
I to je toliko dobro bilo, da je izvesni amer po imenu Florentine Ariosto Jones iz Boston-a, preneo iskustvo i znanje steceno - nauceno u maloj ali efikasnoj americkoj industriji satova. Pored vec spomenutog Hamiltona, bili su tu jos starijia “braca” Elgin, Illinois (od 1864 do 1968) i Waltham, Massachusetts (od 1850 do 1957).
A gde je to “preneo” ? Pa upravo u onu dobru staru “rucno pravljenu” Evropu, i to ni manje ni vise nego u Schaffhausen, Switzerland one neke 1868 godine. Uspostavivsi IWC-International Watch Company, da upravo proizvodi one American-style, cvrste i jednostavne dzepne satove u velikom broju. Americki satovi su bili fokusirani na tacnost i dugotrajnost (pitam se pitam, nisu li i Japosi tu ideju maznuli). Kao sto je receno bez nepotrebnih komplikacija, malverzacija i kitnjastih dekoracija. Vazno je bilo da odgovaraju potrebama nove, brzo rastuce, nestrpljive i svega zeljne nacije.
http://www.cityartonline.com/Website...highnoonAD.jpg
Pozz
Ok ako smatraš da je sat nastao u Americi ja nemam nista protiv.moze svako da gleda na to kako hoce.nemam nista protiv.ja imam svoje vidjenje neko drugi svoje i sve u redu.
jagos,
Nije Shibumi napisao da je sat nastao u Americi nego da je tamo počela industrijalizacija proizvodnje satova,tj
proizvodnja "na traci",dok je u to vrijeme u Evropi još rađeno ručno.