Re: Pomoc za automatik sat
Druze generalno nije dobro navijati rucno sat koji je automatik, zeznu se neki zupcanici posto se krecu jako brzo i trpe trenje. Generalno, na navijacu je potrebno satu oko 300 celih okretaja,da bi posle toga radio ceo dan. E sad koliko je trzaja ruke dovoljno da se skroz napuni to je jako tesko reci. Vecina mehanizama ima rezervu oko 40h. Al opet zavisi od mehanizma, mozda nisi napravio dovoljno pokreta rukom, mozda je do mehanizma. Mada sam siguran da ako ceo dan nosis aktivno sat, izdrzace posle skidanja bar 24h. Sto se tice toga kakav si sat trazio, danas dosta Kineza pravi ok satove sa odlicnim Seikovim nh35 ili Miyotinim820x mehanizmom
Ja pretpostavljam da je verovatno zato što je kinez.
Ako nećeš da razmišljaš bar 20 godins, uzmi kvarcni sa solarnim punjenjem, npr, neki citizen eco drive. Imaš ih i za 100ak evra.
I mehanički treba servisirati, recimo jednom u 5 godina.
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
Jer kazem vam, na HMT-u, uopste nisam razmisljao o tome da li ce da stane, sat je radio non-stop.Kod njega nije islo navijanje glatko, vec samo tresenje sata, tako da ga nisam navijao.Kod ovoga ide glat, kao kod mehanickog.
Citat:
Insa kaže:
Kod ovoga ide glat, kao kod mehanickog.
I jedan i drugi su mehanicki, samo je jedan automatik a drugi na rucno navijanje. U svakom slucaju nije pozeljno rucno navijati taj automatik jer je pitanje do kada ces moci da ga navijas rucno, mada ako je mala vrednost sata, a pritom mu sistem automatskog navijanja ne radi dobro, onda neces napraviti vecu stetu od postojece. U svakom slucaju ako ponovo budes kupovao Kineski sat, kupi neki sa gore pomenutim mehanizmima.
Pozdrav...
Pre 8 meaeci sam kupio certina mehanicki automatski sat i sve je radilo odlicno do pre nekoliko nedelja. Probudim se oko 6 ujutro i vidim da je sat stao u 4 i ako mi je bio na ruci.
Svaki put kad ga skinem i ostavim da miruje stane posle 4-5 sati.
Kakva su vasa iskustva...kakav bi kvar mogao da bude...
Hvala