Sto se nato kaise tice, imao sam ih mnogo, raznoraznih proizvodjaca i razlika izmedju onih od 5 e i onih od 15 je ogromna. Mozda to ne deluje na prvi pogled tako na slikama, ali razlika postoji.
Printable View
Sto se nato kaise tice, imao sam ih mnogo, raznoraznih proizvodjaca i razlika izmedju onih od 5 e i onih od 15 je ogromna. Mozda to ne deluje na prvi pogled tako na slikama, ali razlika postoji.
Ne bih da se prepirem, ali zahtevnije i pipavije je napraviti kaiš za sat nego regularan kaš...
@Milane, pa odluči se da li su cene kaiševa "prešle granice ukusa" ili pojeftinile? :)
Monu ne bih komentarisao i njihov "ručni rad", Manual majka mara za njih što se kvaliteta tiče...
ја могу да се сложим да је Мануал бољи :), за Мону не чух дугооо лепу реч иако ми је веома драга и сматрам је изузетно квалитетном, заиста не разумем зашто их сви куде :(
Cena ručno rađenih (konretno sad je priča o koži) predmeta kod nas nije cenjena. Sam ručni rad se ne ceni niti realno vrednuje. Ne nije reč da ljudi nemaju para, lepo je @MMario to objasnio u postu br 715 . Ono što u inostranstvu prodajem za 10-tak € kod nas ne mogu da prodam za 300 dinara, verujte mi. Mislim ništa to nije nuklerna fizika, svako može da napravi pa prema tome svako može za male pare da ima ručno rađeni kožni kaiš za sat.
Sa ovakvim stavom se susrećem veoma često i takvo razmišljanje me je primoralo da uopšte ne nudim ništa kod nas.
Koliko bi vi računali cenu radnog sata kod ručne izrade kožnog kaiša za sat? 125 dinara?
Esprit - 5 bar waterproof: Equalizer at our Online Shop
da li imate mozda narukvicu za ovaj sat koji sam vam poslao u linku esprit equalizer black?? potrebna mi je identicna crna narukvica... ako vi nemate da li mozda znate gde mogu da je nadjem.. pozdrav i hvala. Marko
Nemam ništa gotovih, sve se radi po narudžbi.Treba ih potražiti na netu ima ih sigurno.
Slažem se sa kolegom Jokerom.
Ko god da je probao ručno da šije kožu zna da je samo taj poduhvat prilično zahtevan i naporan, a to je samo jedan korak u izradi kaiša za ručni sat, gde je ostalo?
A gde je tek repromaterijal i alat?
Kad kupac počne tako da mi mudruje ja ga ubedim da nije za njega ručni rad i uputim ga na aliexpres i slične sajtove da kupi "kožni kaiš špikovan kartonom" za 5 dolara.
Kupio sam ja skoro sa Alia najeftiniji od 2.5 dolara i prvo mi je smrdela na kineze. Sad posle 3 nedelje i nije tako losa. Pa sama kopca ne moze jeftinije da se nadje.
Kais koji sam napravio za drugara Prilog 119510Prilog 119511Prilog 119512Prilog 119513
A da li je neko od vas, pre nego što je počeo da se bavi "umetničkim radom" izradi kožnih kaišića, radio u nekoj tekstilnoj industriji? Verovatno da nije, pa normalno da ce mu ovo pasti teško, jer eto počeo je time da se bavi jer voli satove, a i video korist da zaradi, pa da se baci u proizvodnju.
Nemam nista protiv, svako ceni svoj rad i trud, tako treba i da ga naplati, kome odgovara cena, kupice, ali nemojte od toga praviti da je to komplikovan proces.
Eto meni još jedne potvrde onog što sam napisao, kao što se i u fudbal svi razumemo :lol:
Kakve veze ima tekstilna industrija i sarački zanat? U kojoj se tekstilnoj industriji ručno šije?
Niko nije ni tvrdio da je to komplikovan proces, ako pročitaš moj post #724 videćeš da sam napisao
Samim tim svako može uz malo truda sebi da napravi kaiš za sat a ne da ga kupuje.Citat:
Mislim ništa to nije nuklerna fizika, svako može da napravi pa prema tome svako može za male pare da ima ručno rađeni kožni kaiš za sat.
Uporediti izradu kaiša za pantalone i kaiša za sat, nije adekvatno. Čak ni ako je kaiš za pantalone ručno prošiven, a takav sigurno nećeš kupiti za 2000 dinara. Isto važi i za novčanike.
Pripjat, pusti mi broj u pp da se čujemo, treba mi jedno 3 bunda minimum.
Pripijat odličan kaiš. Svaka čast.
Kožne kaiševe za pantalone za oko 2000 dinara ,pa čak i manje, od pune kože ( bez kartona i sl) nije nikakav problem naći. Da li su ručno šiveni ili nisu ne čini ih manje ili više ručnim radom, niti manje ili više kvalitetnim. Svaki tašnar, kožar, saračlija, krznar, obućar i sl. ima i šivaću mašinu i svi se bave ručnim radom i svi su u stanju ili bi trebali biti u stanju da izrade kožne kaiševe računajući i kaiševe za satove. Za nekoga ko izrađuje kožne jakne, tašne ili sedla izrada kaiša za sat je trivijalan posao, verovatno ni na nivou maturskog rada (bez ikakve namere da omalovažavam bilo koga) . Zašto kožni kaiš za pantalone koji ima tri puta više kože i konca i zahteva istu ili sličnu količinu znanja i veštine pri izradi, košta isto (a neretko i manje) koliko i kožni kaiš za sat to meni nikada neće biti jasno.
Čisto kao dodatak, pre dve godine kupio sam dva kožna kaiša za pantalone, boks koža, 4 mm debela, 38 mm široka, dužina oko 115 cm, ručni rad manje kožarske radionice, koštali su 1200 dinara (svaki). Ako će neko reći ma nema šanse, u pitanju je kožar Vaske na Futoškoj pijaci u Novom Sadu (i danas je tamo). Verovatno danas nije ista cena (nisam proveravao) ali i u to vreme (pre dve godine) viđao sam kožne kaiševe za satove za 20 evra koji su izrađeni od iste vrste kože, dakle ne krokodilska, ajkulina itd.
Još jedan primer, drugar je imao (i još uvek ima) ručni sat na kome je pukao kožni kaiš, navratio je do jedne kožarske radnje (koja ne izrađuje kaiševe za satove ali izrađuju između ostalog i kožne predmete koji su višestruko složeniji za izradu) i pitao je kožara da li može napraviti kaiš. Čovek je pogledao, rekao nema problema i napravio kaiš od čiste i pune kože. Naplatio je oko 1000 dinara. Čak mislim da je naplatio i manje od te cifre ali bilo je pre godinu i po pa se ne mogu setiti tačne cifre. Znam samo da nisam mogao da verujem znajući koliko drugi naplaćuju taj posao. Više od 1000 din nije bilo 100% . Ne treba da napominjem da kaiš nije bio izrađen od kože starih i iznošenih cipela, čizama, pocepanih kožnih jakni, bakine stare iznošene tašne i sl, čija su kožna vlakna decenijama upijala vodu, so, znoj, dim, razne kreme, a što je često (ne uvek) izvor materijala kada amateri izrađuju iste predmete.
Još jedan primer za razmišljanje koji su svi mogli primetiti i koji nikome nije jasan a koji je analogan ovoj diskusiji. Muške kožne cipele ( i ženske, samo njih slabo gledam na policama ), recimo duboke, mada nije bitno, broj 45, postavljene ili ne, cena 5000 din. Dečije kožne cipele istog tipa, broj 33, cena 6000 din. Mnogo manje, materijala, kože,gume,postave,konca, ma i pertle su kraće, a skuplje su.
Zaključak, to što nešto košta koliko košta ne znači da je to normala cena i da se zasniva na zdravoj ekonomskoj logici,uloženom trudu, materijalu itd.
I kaiš za sat i dečje cipele koštaju toliko jer mogu da koštaju toliko.
U oba slučaja klijentela je specifična i (iz različitih razloga) cena im ne predstavlja problem.
Upravo to, ključ je u reči "mogu" a ne u uloženom trudu, ručnom radu, materijalu i da ne citiram zaključak iz prethodne poruke.
Pritom su dečije cipele samo usput pomenute kao jedan u nizu nelogičnosti.
Nikakav problem ne vidim u tome što su kaiševi za satove nesrazmerno (utrošenom materijalu) skuplji od kaiševa, jakni, cipela itd...
Jednostavno, to je odnos ponude i potražnje za tim proizvodima. Naime, jakne, cipele... mogu se smatrati robom široke potrošnje, i kao takvi, svi (veliki broj potrošača) ih kupuje, stoga se na njih može i primeniti ekonomija obima. Prodaju se tako reći svuda uključujući i bolje snabdevene super markete. Samim tim i njihova prodajna cena mora biti koliko toliko približnija proizvodnoj.
Za razliku od njih kožni kaiš za sat, posebno ručno rađen, može se smatrati za specijalizovan, a moglo bi se reći i luksuzan proizvod. Ne pravi se u velikim količinama, za poznatog kupca, ne prodaje u tržnim centrima i mestima koja su masovno posećena.
Kada je bilo ko od nas otvorio deset ili više sajtova da bi kupio kaiš za pantalone? Verovatno nikada. Ode do Mone, Manuela, komšije zanatlije, pijace ili slično. I uvek će pronaći crni ili braon kaiš za pantalone ili farmerke, po relativno prihvatljivoj ceni.
Kada treba kupiti kaiš za sat, i ovo se može relativno lako uraditi kod lokalnog sajdžije po cenama 10-20 evra. Naravno da je to relativno skuplje, srazmerno utrošenom materijalu, od kaiša za pantalone, jer je i mnogo manja ponuda a i potražnja za njima.
Posebna je priča oko ručno pravljenih kaiševa za satove po porudžbini. Ovo bi se moglo smatrati i za neku vrstu hira, luksuza, jer u većini slučajeva postoji supstitut za njih koji je pravljen masovno, industrijski, koji je shodno tome i značajno jeftiniji. Ne verujem da zanatlije prave ručno kaiševe na veliko, za nepoznatog kupca, već čekaju da im neko uđe u radnju (ili elektronski) i naruči. Zbog toga što su rađeni na nečiji lični zahtev su i skuplji.
Ukratko, satovi i oprema za satove odbacuju veći profit od robe široke potrošnje, prvenstveno iz razloga što su kupci specifični i spremni da plate ovakve, moglo bi se reći, luksuzne proizvode.
@skydrummer
Cene kožnih kaiševa za pantalone se tako i kreću, u maloprodaji 10-12€ a u veleprodaji se mogu naći i za 7-8€. Svi su mašinski prošiveni. To nikakva tajna nije, zna se koliko iz jedne kože se može iseći kaiševa, doda se cena kopče, zaračunaju se ruke itd. Mašinom prošiveni kaiš ga ne čini manje ručnim radom, ali ga čini mnogo jefitnijim proizvodom. Mašinom ćeš prošiti jedan kaiš za par minuta, a za ručno šivenje ti treba par sati, sve ostale operacije su identične na oba kaiša. Ne možeš nikako izjednačiti ta dva proizvoda po ceni.
U ceni kaiša za sat je možda najmanji udeo vrednost same kože, veći deo je cena samog rada i naravno brenda kojeg je neko uspeo da stvori. Pa se zato skoro identični kaiševi za sat mogu naći za 20-30€ ali i za preko 100€ od ljudi koji su stvorili "ime" u toj delatnosti. Isto kao i kod ostalih proizvoda.
Ali ipak ja ne bi da branim (a nemam ni razloga) neodbranjivo, svako kupuje ono što mu odgovara, što smatra da zadovoljava njegove kriterijume kvaliteta i za čega ima para.
Edit:
@piksi odlično napisano.
sad vidim diskusiju tek
pa dobro Joker ako se većina složila sa tobom u redu, nemam šta više da dodam, uz dužno poštovanje ne shvati lično i neka ti sujeta ne bude povređena, tema je klizava, što tera da se stavovi prećute, svako ko ulaže veliki trud u ručni rad je osetljiv na kritike i nekad sklon projekcijama, dakle mogu da razumem
svestan sam i ekonomije obima, elastičnosti tražnje i ponude itd no nema veze, da se ne protivim većini koja je ipak rekla svoje :)
neko će da kupuje condor kaiš za 800dinara, neko će da plaća kaiš od malo bolje kože 30evra, neko će da plaća kaiš od još bolje kože 100evra, stvar ličnih preferencija i mogućnosti
Piksi sve je to tačno, ja se slažem sa napisanim. Jasno je meni šta sve formira i utiče cenu i da se ti proizvodi prodaju uglavnom preko interneta, a ne u tržnim centrima i sl, pri čemu bi "on-line" prodaja trebala da pojeftini proizvod jer nema troškova kirije, režijskih troškova, troškova radne snage (plate, porezi, doprinosi prodavaca), itd. Kod kupovine kaiševa kod časovničara ( koji često nisu od čiste kože i koji se masovno proizvode) a koji koštaju najčešće od 800-1500 din treba imati u vidu da su časovničari bar treća ruka. Hoću da kažem da je duža lista troškova odnosno onih koji treba da se namire (računajući i državu-carina, porez ) pri čemu nažalost uvek više zarađuju trgovci nego proizvođači.
Rekao sam svoje mišljenje i obrazložio ga, i dalje mislim isto pri čemu ne kažem da neću kupiti ručno rađen kaiš za sat ali ću biti svestan činjenice da taj proizvod ne vredi toliko.
Takođe ne mislim da ručno šivenje treba toliko da utiče na cenu (ako utiče) kožnog kaiša za sat pa da se tim faktorom pravda razlika u ceni u odnosu na recimo kaiš za pantalone a da se sve ostalo zanemari. Odnosno da ručno šivenje pretekne i činjenicu da u takvom kaišu ima bar tri puta manje kože,farbe, konca, lepka i sl. u odnosu na kaiš za pantalone.
U ostalom ko kupcu garantuje da je kaiš ručno šiven. Meni to recimo nije bitno niti presudno. Mašinski šiven kaiš nije manje kvalitetan niti je manje ručni rad od ručno šivenog. Uostalom sve pomenute zanatlije imaju i šivaće mašine, niti to kriju, niti beže od toga a ko se kako izborio na tržištu i koja mu je ciljna grupa, to je druga stvar. Ključ svega je ono što je Vladan P rekao, koštaju toliko jer mogu, što je otprilike ono što sam naveo u pretposlednjoj poruci u zaključku.Dakle, može im se.
Naveo sam primer drugara kome je majstor za male pare napravio kožni kaiš za sat. Čovek je pogledao, procenio, ukalkulisao materijal, rad, vreme i naplatio bez da objašnjava šta tu sve treba i koliko će mu vremena trebati da šije ovako ili onako.
Ovo su moja razmišljnja na tu temu.
Hvala vam na lepim recima.Vasa iskrena kritika,u ovom slucaju pozitivna,je znak da nesto radim kako valja.
U mom kraju se kaze ` Merak nema cenu` . Svaka diskusija i uporedjivanje odnosa materijala i velicine i nemam pojma cega je suvisna. Ko voli rucno radjene predmete,neka odvoji pare.
Prilog 119548
Pita gospođa na pijaci seljanku pošto sir. Kad joj ova odgovori kolika je cena, uptita je zašto je toliko skupo.
„Nije skup sir, nego si se ti ćero loše udala“ , odgovori jos seljanka.
Teško ćemo se složiti ovde oko opravdanosti (visokih) cena ručno rađenih kaiševa, ali iz prethodnog vica sledi naša tužna realnost da smo kao društvo siromašni i da nam je sve skupo . Ne bih imao ništa protiv da su ovakve stvari koje se mogu smatrati luksuznim budu i skuplje, ali da su nama i primanja adekvatna. Problem je to što se kod nas luksuzom smatraju većina stvari koje su u okruženju svakodnevne, dostupne većini stanovništva.
S druge strane većina ljubitelja ima za svaki sat više kaiševa, narukvica, metal, koža guma, nato razne varijante. Već ta činjenica govori da su kupovali stvari koje im nisu neophodne. Uostalom, šta će bilo kome više od jednog sata. Bez svega toga se može. Zato su i cene takve kakve su, kupuje ko voli i može da plati. Uostalom nama je sat i ljubav i šminka i nakit. Prodavci to znaju. I ženama je šminka skupa , ali ne mogu bez nje.
Moj slučaj, TAG, dress sat, nov, nekoliko meseci... narukvica čelik zlato. Svidi mi se kako mu stoji braon kroko. A u stvari ne treba mi, narukvica je večna. Cena 395$ kaiš i 375$ kopča.
TAG Heuer Carrera 29mm Straps & Bracelets - Guaranteed 100% Authentic with FREE Shipping at AuthenticWatches.com
Većinu satova sam platio manje od ovog iznosa. Hvala Zmaju i Rusu koji su mi pomogli da nađem polovnu original kopču na netu za 30 evra, a kaiš, kožni sa kroko motivom isto toliko ali sam ga čekao mesecima. Sve u svemu nepotreban trošak, a opet za deseti deo originalne cene. Koliki bih bio ludak da kupim po punoj ceni, a ljudi to prodaju, što znači da neko kupuje.
Prilog 120087 Prilog 120088 Prilog 120089 Prilog 120090 Prilog 120091 Prilog 120092Naslo se nesto malo koze pa zanimacija:D
Zagore zanimljiv ti taj trozubac :D
Taze radovi i imam jos u planu,neki imaju vlasnike neki ne Prilog 120506 Prilog 120507Prilog 120508Prilog 120509
Bravo...
Nije po mom ukusu "preveliko" rastojanje između rupica štepa, i preveliko rastojanje između ruba kaiša i štepa, ali o ukusima ne vredi raspravljati...
Nesto je stiglo
Prilog 121324
Da vidimo sta je to
Prilog 121325
Prilog 121326
Prilog 121327
A treba da izgleda ovako.....
Prilog 121328
Kiš je :thumbup:
Imaš li kopču?
cekamo da stigne
Odlican kais! Bas sam ovih dana obilazio radnje i trazio racing strap-ove.Nazalost izbor je nikakav, ovakav nigde nisam nasao. Tako da preostaje samo hand made. Kako si zadovoljan Donkey kvalitetom, koliko si cekao da se izradi?
Dobar je Donkey stvarno. Meni je uradio pet ili sest kaiseva, nema greske.
Sve zavisi koliko si ti zahtevan i koliko je kais komplikovan, ali uglavnom se sve zavrsi za otprilike nedelju dana.
pretekao me je kolega rus u odgovoru sto se tice kvaliteta a kais sam cekao 4-5 dana
Evo da postavim i ovde par slika Ecozille na kaišu koji je kolega Pripjat napravio po mojoj želji. Kopča je takođe "handmade". Stara, pomalo ofucana koža, malo nekih "nesavršenosti" tu i tamo...to su bili zahtevi koje je Pripjat po mom mišljenju majstorski ispunio.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...4b675a1f58.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...701f3097c0.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...0830085e8f.jpg
Dragi prijatelji, ljubitelji satova, i ja sam se ukljucio u vas forum. Stojim na raspolaganju za vase zahteve i pitanja.
PozdravPrilog 122470Prilog 122471
^..dobrodosao,....a i vreme je vec bilo ;)
Ivane dobro nam dosao
Ivane, dobro dosao. Moramo se dogovarati za jedan dobar braon kais, ako Bog da. :)
Dragi prijatelji,
Ja sam nov na forumu i izvonjava se ako ova poruka nije na pravom mestu. Nemojte mi zameriti ni ako nisam stigao da nađem odgovor u odgovarajućoj temi.
Želeo bih samo da vas pitam gde mogu naći kozni kaiš za sat Casio Edifice EF-503L-1AV, u Beogradu ili okolini Smedereva/Kragujevca.
Hvala Vam unapred na odgovoru i veliki pozdrav!