R91
Zavisi od uzroka takvog kvara.
Odgovor ti može dati jedino časovničar koji će sat otvoriti.
Printable View
R91
Zavisi od uzroka takvog kvara.
Odgovor ti može dati jedino časovničar koji će sat otvoriti.
magljenje je znak vlage u satu a to može dalje svašta uzrokovati tak da bez otvaranja se nebude niša znalo
Dobar dan.
O čemu se zapravo radi. Kupio sam nov Seiko 5 Automatic SNX993K iz SENSE radnje sat mi je stigao i fenomenalan je.
Ali sta se zapravo dogadja. Moj sat je glup on misli da je podne ponoc a ponoc podne. Umesto da u ponoc okrene dan i datum, on okrece dan i datum na podne...Neznam o cemu se radi ...
I mesa dane ima:
Mon
Lun
Tue
Mar
Wed
Mie
Thu
Jue
Fri
Vie
Sat
Sab
Sun
Dom
Umesto da ima sedam dana u nedelji moj sat ima 14 dana u nedelji i menja ih i mesa ih nekontrolisano nit znam koj dan nit znam koj datum ali zato uvek znam u sekundu koliko je sati... :lol::lol:
A to me jako nervira i pode me u oči...pa ako neko ima neki savet sta da uradim neka mi javi.
Nisam bas za to da ga otvaram rasturam itd. jer je sat nov nikad otvoren... ali ako bas mora onda jbg... :/
Samo da napomenem da sam imao pre godinu dana isti taj model sata koji sam nazalost izgubio ali on je imao samo 7 dana u nedelji i nije nikada imao problema tog tipa. A ovaj sad isti model ima duplo vise dana i na podne menja datum a u ponoc zamislja da je podne... :lol::lol::lol:
Hm tvoj Sat ima duplu Dan sajbu kao i kod puno drugih modela , namesti lepo vreme da prebaci Dan u ponoc i od onda posmatraj ako opet prebaci u podne znaci da je Problem u mjenjajucem tocku ispod cifera i za to ne Treba da se raskopava Celli Sat nego samo kazaljke i cifer da se izvadi a posto je Sat pdo garancijom vrati im da ga srede , izvinjavam se ako nisam jasan Ali neke stvari bas neznam lepo da Kazem na nasem jeziku
Tvoj sat je sasvim u redu.
Kao prvo ima 14dana na dva jezika, videces da u gore navedenom rasporedu 1,3,5,7..13 dan pise na engleskom, a 2,4,6...14 pise na Nemackom. Ukoliko ga jednom namestis na ENG, on ce prikazivati sve na Engleskom, znaci preskakace ove na Nemackom u 12h, treba mu nekoliko minuta da sa npr. mon prebaci na tue, pri cemu ce preskociti ponedeljak na Nemackom. Pametan satic.
E sad ide druga stvar u vezi trenutka kada moras podesiti sat. Posto ja nisam umeo kao i ti da resim ovaj problem(a nije problem), pomogli su mi clanovi foruma. Evo kako ces u ovom trenutku dok ja pisem namestiti datum, sad je 5 sati popodne, nedelja 17ti.
Namestices na satu subota na engleskom(sat) i 16ti datum, to namestas klasicno, kao i do sada .
Sad ces MANUELNO podesiti 17datum i dan nedelja na sledeci nacin: okreces kljucom kazaljke unapred, okretaces dok ti dan i datum ne premesti na SUN 17ti. Prebacice ti u 12 sati. Onda ces nastaviti da okreces kazaljeke JOS 12 SATI, STO BI U PREVODU ZNACILO DA SI STIGAO DANAS DO PODNE, NASTAVICES DA OKRECES KAZALJEK DO TACNOG VREMENA, UKOLIKO OVO BUDES RADIO VECERAS U 20:00H OKRETACES KAZALJKE DO 8H NA SATU, TJ PODESICES TACNO VREME. Vratices krunicu u leziste. Podesio si datum.
Nakon ovoga, Veceras u 12h ce ti prebaciti na MON 18, i pri tom ce mu trebati nekoliko minuta da preskoci dom na Nemackom.
Da rezimiram, jedino ces na ovaj manuelni nacin podesiti da ti sat prebacuje datum u 12h u noci. Ukoliko odmah namestis na krunici datum i dan, prebacivace ti u podne. Nadam se da sam bio jasan kako ovo radis i zasto tako mora, ako ne skontas pusti mi broj u inbox da te zovnem i objasnim. pozz
Samo da se ispravim, drugi prikaz je na Spanskom ne na Nemackom.
Tvoj sat nema 14 dana u nedelji, vec naravno da ima 7, ali ima dvojezicni prikaz, na engleskom i spanskom.
Dan i datum ti menja u podne, zato sto si ga ti tako podesio. Okreci vreme rucno, a ne preko brze promene, podesi ga ponovo i sve ce biti u redu.
Meni je to najlakse ovako, namjestis na datum od juce i onda okreces kazaljke kad datum pocne da se mijenja to je ponoc, nakon toga kada mala kazaljka dodje jos jednom do 12 to je podne i onda namjesti vrijeme, tako da ti najjednostavnije objasnim. Meni je na Seiku takodje dvojezicni prikaz ali tek oko 4 ujutro prebaci dan na engleski do tada mi je na japanskom
Na J.Springs-u prebaci izmedju dvanaest i jedan.
Hvala svima na odgovorima.
Ja sam tek danas stigao da udjem na forum... :/
Hvala vam jer ste mi zaista pomogli moj sat više nije glup postao je pametan zna samo Engleske dane da menja i naučio je kad je podne a kad ponoć ... :D :D :D
Uradio sam ono što mi je rekao Bezbi, i pomoglo mi je da ''naštelujem sat'' odnosno namestim dan i noc... :)
Hvala svima od srca koji su se našli da daju savet pri rešavanju mog malog i smešnog problemčića! :)
Za par dana kad se budem dokopao digitalnog fotoaparata i malo lobodnog vremena postavljam slike u odgovarajucu temu... (ne mogu da se setim sada napamet imena teme, ali ću je pronaći)... :)
Srdačan pozdrav!!
Poz svima! Evo, da se i ja prikljucim temi.
Imam dzepni sat Omega iz 1930ih godina. Sat je bio pradedin i bilo bi mi drago ako bih mogao da ga popravim.
Treba da se stave nove kazaljke, da se malo ocisti cifer, i stavi novo staklo, posto ovo koje je na njemu, nalepljeno je kao nogama. Cak, ne znam ni ko ga je ovako zalepio. Uglavnom, to verujem da i nije veliki problem, vec mislim da je veci problem mehanizam. Sat stoji 40 i kusur godina i treba mu sigurno servis. Opruga mu je sva izuvijana..tako da mislim da svakako treba i ti neki delovi mehanizma da se kupe/nabave. Ne znam kolika je sve to komplikacija i da li je uopste moguce popraviti ga.
Uz sve ovo, kacim i fotke, pa zelim da cujem misljenja pre nego sto ga odnesem u sevis. Interesuje me koliko bi kostala popravka ovakvog sata i sta mi je ciniti?
Prilog 80912Prilog 80913Prilog 80914
Evo jednog novog pitanja od mene (a to su ustvari dva pitanja) 😊
Primetio sam da na mom Orientu GMT bezel malo "žvaće" u gornjoj desnoj strani, dakle na potezu između 12 i 3. Ima jako malo lufta, ali bih voleo to da sredim, pa me zanima da li je to moguće?
Drugo pitanje, opet vezano za bezel, tiče se toga da bih želeo da promenim bezel inlay, malo me živcira ovaj fabrički i hteo bih da stavim neki sa samo 24h skalom. Pošto svakako neću naći neki pravljen baš za ovaj model, da li je dovoljno da precizno izmerim unutrašnji i spoljašnji prečnik pa da tražim po tim dimenzijama? Imate li savet gde da gledam?
Unapred se zahvaljujem.
pozdrav za sve clanove
od nedavno sam clan foruma i vidim da je drustvo veoma ozbiljno u ovom hobiju. jako mi je drago sto je to tako.
jedno bih pitanje postavio.
imam sat cortebert sa mehanizmom unitas 6326. clanovi foruma su mi pomogli da identifikujem mehanizam i ja zahvaljujem. sat je izgleda izuzetno precizan. dok je na ruci u toku dana dobije nekoliko sekundi koje tokom noci dok je na polici izgubi. tako da uvek mogu da tvrdim da je tacan. vreme povremeno kontrolisem preko "atomic clock" i na tom baziram svoja zapazanja. citao sam ovde o servisiranjima satova i preporuke kod koga to uraditi. upitao bih da li to treba uopste da uradim sada. sta mislite.na poklopcu iznutra postoje potpisi casovnicara koji su nesto radili. sat deluje da ima originalne delove.
Sve zavisi kad je zadnji put radjen servis.
Ako nisi siguran, odnesi sat kod nekog dobrog casovnicara da ga pogleda i da ti eventualno kaze da li mi je potreban servis i
Interesuje me koja je razlika u dimenziji narukvica za Seiko skx007 i Seiko skx779 Black monster. Unapred se zahvavaljujem na odgovoru.
Razlika je u širini kod SKX007 je 22mm a SKX779 20mm...
Rekao bih da je Monsterova narukvica na prihvatu 20mm, a za 007 je 22mm.
Zahvaljujem se na occgovoru, prozdrav, Miki.
imam i ja jedno pitanje ...
pre neki dan sam video da mi je sat marke Festina stao, kupio sam ga 2010 god. pretpostavljam da je baterija u pitanju.
interesuje me sada, jel moze tako da stoji ta prazna baterija u njemu jedno mesec-dva dok ne zamenim bateriju kod casovnicara??? jel nece ta baterija oksidirati ili sta vec?? nemam iskustva s tim a i nigde nisam mogao konkretno da procitam o tome..
Zamoio bih sve clanove koji imaju neko iskustvo ili znaju sta i kako da mi odgovore.
Hvala svima !
Neće oksidirati.
vreme je da ga nosim u servis. muče me dve stvari: najbitnija je da otprilike kasni 3 minuta u dva dana. kada hoću da ga podesim, izvučem krunicu i ona krene da se odvrće. to je druga stvar. da li da ga nosim kod običnog satara (u subotici) ili u novom sadu i beogradu ima neko ozbiljniji, da ne rizikujem. hvala
mehanizam UNITAS 6326
podesavao sam ga preko wildspectra android aplikacije i dobio odlican rezultat. Proveren u preksi , sat vec dvadesetak dana nisam "riktao" samo navijam i nosim. no sada ne bih mogao da se setim koju polugicu sam pomerao. Nadam se da sam postupio tacno kako video klip pokazuje. Upitao bih cemu sluzi polugica 1, cemu sluzi polugica 2, sta se dobije kada polugicu 2 pomerimo u pravac A a sta u pravac B i sta se dobije kada polugicu 1 pomerimo u pravac C a sta u pravac D.Prilog 81472Prilog 81473
da li rezultat pomeranja obe polugice registruje aplikacija wildspectra
upitao bih jos da li je ista stvar i na mehanizmu FHF 76
Prilog 81471
UNITAS 6326 (6325) je cest mehanizam u cortebert , aretta , omikron mehanizmima iako vidjam da ih aretta i omikron potpisuju svojim imenima.
FHF 76 je cest u satovima darwil iako na mehanizmu pise da je darwil 7041 (ipak je FHF)
pozdrav druze! sigurno si pomerao polugicu broj 1 jer ona sluzi za podesavanje brzine oscilacija balanse....
pomeranjem poluge 1 u smjeru c skraćuješ špiralu i on ubrzava
pomjeranjem u produžuješ špiralu i sat kasni
pomjeranjem poluge 2 ljevo ili desno porktavaš pravilni položaj kamena roloplatoa naspram ankera tj. beat eror.
hvala vam na brzim odgovorima. sta je to tacno beat error. kako se manifestuje ako to nije dobro namesteno?
da li sat moze u nekom trenutku da pokazuje da ima dobar broj otkucaja a da ga beat error unazadi u tacnosti?
da li beat error moze da se vidi na aplikaciji android wildspectra?
oprostite na stotinu pitanja no zarazio sam se ovim hobijem iako sam totalni pocetnik.
beat eror u principu ne utječe na tošnost sata nego na pravilnost rada kak je grafički prikazano na wildspectra nenam je r sa njime nisam radio ali na klasičnom vibrografu dobiješ 2 paralelne crte
u žargunu se kaže da sat šepa
uzrokuje nepravilne poluamplitude
lakše zastane
mjeri se u ms a može se izračunavati iz greške kuta amplitude
ako znaš engleski ovde ti je ljepo objašnjeno kak to izgleda na timegraferu
How to use a timegrapher - YouTube
bdw na google play puštena je 1.0 ver programa za regulaciju pod nazivom TICKOPRINT
https://play.google.com/store/apps/d...ckoprint&hl=hr
Beat eror Kao StO je rekao watch ne utice na tacnost Ovdje se radi Asimetricnim Okretajima nemirnice okretaje nemirnice mozemo opisati iz pomoc okretajnog ugla . AKo sät stoji mirno definira se pozicija nemirnice u nultom polozaju Beat eror znaci da se nemirnica neponasa isto u svakom polozaju i Nije simetricna i nemirnica se ne okrece isto u oba smera dozvoljeni Beat eror je 0,7 ms
Neznam bolje da objasnim
Evo ovako. Imam taj stari Seiko 5, ili bolje da kažem, kopiju. Bio sam dosadan unuk i baka je morala da mi ga kupi. Bilo mi je zanimljivo što je lik rekao da je AUTOMATIK! Ti ga nosiš on se sam navija:O :O :O
Elem, razbio sam mu bio staklo jednom prilikom, i časovničar je zamenio to staklo, ali je ubrzo posle toga prestao da radi. Ne sećam se da li je bio tačan, ali se sećam da sam bio zadovoljan njime. Stoji mi u fioci već godinama, i setio sam se da ga pogledam. Otvorio sam zadnji poklopac bez ključa, mora da ga je bio slabo stegao ili se olabio od drndanja po fioci i ushvatio sam da je sat prenavijen. Uspeo sam nekako da ga "odvijem" i sad se veoma lako navija. Nema onu zaštitu od preteranog navijanja. Međutim i dalje ne radi. Ona jako tanka opruga je cela.
Da pitam ovde šta bi mogao biti onda uzrok tome da ne radi? Da li se u slučaju kad se prenavije dešava da nešto i pukne? Ne mogu ovako vizuelno da ustanovim.
Da li je mehanizam sa slike bar neki kvalitetniji pa da ga nosim časovničaru, ili je neki skrnavan pa da mi nije žao da započnem ovu avanturu sam? (moram da pitam) Mogu li ja to sam da popravim uopšte?
Za alat, ću pronaći, ako neko hoće da mi napiše šta mi je potrebno, nega napiše ime-termin alata, i naći ću sam šta je i gde da nabavim.
Krunicu ću sam naći kako da odvijem, sigurno ima na YT:) Samo me interesuje dakle, da li mogu sam da otklonim kvar, ukoliko neko može da mi iz iskustva kaže šta bi moglo biti.
Prilažem slike cifera i stakla koje je očajno zamenjeno (ali sam ja kao klinac bio presrećan što mi sat uopšte radi), i sliku mehanizma, čisto da mi kažete kakav je to mehanizam (dobar loš...).
Na prvoj slici se vidi da je na 1 otpao taj delić sa cifera. To mora da je posledica udara još iz starih dana, ili ga je časovničar bio zalepio pa se sad nekako odlepilo. Čime bi to moglo da se zalepi?
Prilog 81580Prilog 81582Prilog 81583
Baš smo pre neki dan komentarisali Seiko 5 kopije , i ja reče da su retke :lol:. Dobro stvarno mislim da su kod nas retke ali eto nađe se . Mehanizam mi liči na neke ruske ali sigurno nije ruski ( oni nisu pravili kopije Seika 5 ) nego neka kineska kopija. Tako da ne radi se o nekom vrednom mehanizmu pa stoga i isplativost njegovog servisa je diskutabilna. Šta bi mogao biti kvar , stvarno ne znam. Mnogo je faktora posebno kada je kopija u pitanju. U slučaju da si prenavio oprugu može da doće do pucanja glavne pogonske opruge. "Ona jako tanka opruga.." = balansna opruga. Sve u svemu , pored toga što na forumu nije dozvoljeno raspravljati o kopijama , mislim da sat treba da sačuvaš kao uspomenu a pazariš jednu novu ili polovnu petardu ( Seiko 5 ) pa da vidiš šta je makina :) .
Ko je spominjao kopije! Ovo je kao u onom filmu: Original falsifikata.
Isplativost bi se u tom slučaju da je loš mehanizam ogledala u tome da ja kroz njega naučim delove mehanizama, a i kako da upotrebim po neki alat. Recimo da je ovo UČILO u svrhu sticanja novih znanja. Da ne zaboravimo ja sam ipak uskoro mašinski inženjer ovo je sve u rok službe :)
A da je seiko 5 pouzadan sat to sam već više puta čuo. :)
Posedujem Certinu typex02,imam problem sa sekundarom. Zastane na par sekundi pa se odblokira, i dodje na mesto gde treba, znaci bez kasnjenja, samo ubrza unapred. U cemu je problem?
Rekao bih da je u pitanju end of life indicator, odnosno prikazuje ti da je baterija pri kraju.
Odnesi sat do časovničara neka on pogleda bateriju i eventualno je zameni.
Pozz!
iz porodicnog nasledja imam cortebert spirofix sa ugradjenim mehanizmom cal 677
tockic br 1 ima luft skoro jedan milimetar levo desno poprecno na sopstvenu osovinu u lezistu 2
leziste 2 ima rubin.
dva pitanja:
-moze li se upotrebiti deo od nekog drugog mehanizma (npr ovaj tockic br 1) i da li je moguce zamenom celog dela br3 resiti neispravnost.
kada odvijem deo 3 sat je i dalje navijen a dejstvujuci na jednu klacaliku koja "dozira" dobijem rad sekundare pomocu cackalice.
skinuvsi i taj deo kazaljke su se vrtile veoma brzo i opisale nekoliko krugova kao da je sat radio 45 sati.Prilog 81949
Jel mozes jos jednom da skines "deo 3" i slikas osovine koje idu u "deo 2" :D. Ja mislim da imas slomljenu osovinu tamo kde ide u rubin, pa zato ne radi
p.s. bolje da skines kazaljke ako navijes sat bez "palletfork-a". Moze da se kazaljke zapetljaju i slome ako ostane gore.
Mala pomoc kako da vratikim kazaljke na 0 ????
Koju kombinaciju dugmica da stisnem
Prilog 81970
Za sekundaru izvuci krunicu na prvi polozaj i pritiskaj donji druker dok ne dodje na nulu.
Za ove desetinke na podbrojcaniku isto, samo pritiskaj gornji druker.
ako uspem tokom dana da uzajmim foto aparat , da ne slikam telefonom, postavljam slike radi defektacije.
imao bih jos jedno pitanje.
u prilici sam da nabavim omikron iz 1981ve. "new old stock" vlasnik tvrdi da nikada nije nosen na ruci niti je bio kod casovnicara. ne zna cak ni za sve ove godine koliko je puta navijen. kaze, da sada pred prodaju sat radi veoma tacno i uredno prebacuje datum a navijen izdrzi 40ak sati rada. ne zeli da otvori poklopac mehanizma jer nije nikada otvaran a proboravio je u originalnoj kutiji sve ove godine. ukoliko je to zaista tako da li bi bilo neophodno odneti ga na servis ili odmah ubaciti u uporebu.
Ukoliko je zaista tako, treba ga odneti na servs, bez obzira na to sto on lepo radi.