Interesuje me ako neko zna, da li periodično ručno nameštanje datuma ( npr. na svakih 2 do 5 dana) može da šteti automatik mehanizmu? Lep vikend svima
Printable View
Interesuje me ako neko zna, da li periodično ručno nameštanje datuma ( npr. na svakih 2 do 5 dana) može da šteti automatik mehanizmu? Lep vikend svima
Nema razloga da šteti.
Naravno, kao što znaš, to ne treba raditi između 21h i 03 h .
Ne,samo moras da uradis sledece da nebi ostetio mehanizam:namestis skazaljke na 6h pa okreces datum(i dan ako ima)na jedan dan pre,recimo hoces (danas 3.) da namestis,ti namestis prethodni datum tj 2.(isto i sa danom)pa okreces skazaljke dok se ne promeni datum na 3. i doteras tacno vreme.
PS ovo uputsvo je pod pretpostavkom da ti je sat stao tj da ne radi.Inace ono sto rece VLADAN P.
Ha,ha, ha moram sam sebe da ispravim.Ova konstatacija pod PS da sat mora da miruje je moja nepromisljenost.Tako je kada covek hoce da radi 5 stvari u isto vreme:banghead:
Hvala na odgovorima. :thumbsup: Pošto nosim nekoliko mehaničkih u rotaciji, rekoh bolje da pitam :D
NIsta nece da mu steti,ali i nemoras bas cesto da to radis zbog minutne cevi koja moze da prokliza.I kad podesavas rucno gledaj da to ne radis brzo jer je onda manje trenje izmedju minutnog zupcanika i minutne cevi...
Hteo bih na svom Seiko SNZF17 (Sea Urchin) da promenim staklo (imam ga). Zanima me koliko je komplikovano to da bih odlučio kom časovničaru to da proverim da uradi. Neka preporuka Čačak, Užice?
Ne znam ni da li nešto treba lepiti. Zato mi treba preporuka za nekog ko to može uraditi pouzdano, bez improvizacija.
Evo da se i ja upisem na ovoj temi sa ne bas lijepim vijestima. Imam Seiko 5 star tri godine. Moram priznati da ispocetka nisam pazio na to u koje vrijeme namjestam datum i to je najcesce bilo "kad ne treba". Jednom je tom prilikom nesto "skljocnulo" (laicki receno), a onda je poceo i kasniti od 2 do 3 min dnevno. Nosio sam ga i kod casovnicara da ga pregleda i po potrebi servisira, ali se kasnije ispostavilo da on i nema iskustva sa automaticima, iako je glasio za "dobrog" casovnicara u malom gradicu. Nakon "servisa" nista se znacajno nije promijenilo. Zadnjih godinu dana navija se iskljucivo nosenjem i u navijacu, da bi nekidan iznenada stao. Na kraju je zavrsio u ovlastenom Seiko servisu, gdje su nakon pregleda ustanovili kvar u iznosu od 65 % vrijednosti sata. Iskreno, skroz neocekivano, ali odlucio sam ga popraviti jer ne mogu zamisliti da samo skuplja prasinu. Da li mehanizmi stvarno toliko uticu na vrijednost sata (pod pretpostavkom da se mora kompletan mjenjati) ? U pitanju je mehanizam 4R36.
Svaki komentar i misljenje su dobrodosli [emoji16]!
Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk
-https://www.cousinsuk.com/search?searchterm=4r36#
-https://www.ebay.com/p/Original-Watc...ck/13010395804
Možda si mogao pokušati kod još nekog dobrog časovničara.
Kako vidim na ovim linkovima, nije bas jeftino. Bilo mi je lakse da malo otvorim dusu nego da proguglam [emoji23][emoji23][emoji23].
U svakom slucaju, hvala Vladane.
I jos jedno pitanje, s obzirom da nisam upucen u te stvari... Ako se mjenja kompletan mehanizam, da li se po pravilu dobija garancija na njega?
Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk
Moraš dobiti neku garanciju. Garancija se daje i kad se uradi običan servis sata, a ne promjena mehanizma, ito kod ovlašćenog.
3 godine da ode čitav mehanizam je previše kratak period. Trebao si insistirati na garanciji iako je prošla. Meni su o trošku garancije slali Longines u Švajcarsku na servis, iako je prošlo 2ipo godine od nabavke, odnosno pola godine posle isteka garancije. Čak je sat kupljen u Zagrebu a u Beogradu su usvojili isteklu garanciju. Respekt za Longines.
Ukoliko kupuješ nov mehanizam, onda se garancija dobija. Ne znam odakle si, ali po zakonima koji važe u Srbiji prodavac mora dati garanciju na robu od dve godine.
Ukoliko ti ne uvaže garanciju jer sat nisi upotrebljavao prema uputstvu, postoji još jedno rešenje, a to je da kupiš polovan mehanizam. Ovi mehanizmi su generalno izdržljivi, tako da imaš i treće rešenje.
Treba mi pomoć oko montiranje crnog prstena oko stakla na Tag Heuer Carrera 16 mislim da se zove ( basel) - vjerovatno griješim.
Dobio sam ga danas i pokušavam ga staviti. Ne vidim ništa logično kako se montira a stari prsten sam izgubio pa ne znam kako je stajao. Ako neko ima iskustva prilikom montiranje bio bih zahvalan.
Potdrav i hvala unaprijed.
Čini mi se da nisam izgubio samo taj crni prsten sa brojevima već sa pored toga treba da bude i jedan prsten koji drži crni prsten!
Postavi neku sliku.
Ako je ceo bezel onda najverovatnije treba samo da se pritisne na sat. Doduše, kako si rekao, trebalo bi da postoji još jedna žica, ispod bezela. Zadužena je da bezel klikne kad ga okreneš.
Ako je samo traka sa brojevima, bezel insert, on treba da se zalepi. Ali mislim da nije to.
Ima na youtube dosta klipova, pretraži sa "install watch bezel"
Ako nisi siguran bolje odnesi kod časovničara da ne iskriviš bezel ili ogrebeš kućište. Treba malo snage da bi legao kako treba.
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
Hvali jedan dio : prsten sto veze bazel i sat. Naručio sam, da sam znao da nije iz jednog dijela mogao sam odmah naručiti obadvoje. Ali dobro je i ovako, zalijepio sam bazel dok ne dodje taj vezni metalni prsten. eeee, hvala na odgovoru. Pozdrav.
Čime se lepi?
Koliko ja znam ne bi trebalo da lepiš.
Ti čekaš ovo ako dobro razumem
https://cdn11.bigcommerce.com/s-iic0...00.750.jpg?c=2
Bezel bi trebalo da stoji na satu i bez ovoga, samo u tom slučaju bi se okretao i u levu i u desnu stranu bez klika.
Drugaciji je bazel, nema te male držače. Potreban je taj mali prsten koji veze sat i bazel. Kliknu jedan u drugog.
Zalijepio sam ga sa super lijepom dok ne stignu prsten i novi bazel. Prodavali su se zajedno.
Na ovo si mislio, ovaj deo sa brojevima na obodu cifera?
https://calibre11-wpengine.netdna-ss...-Ceramic-2.jpg
Ali ako si ga zalepio super lepkom, kako misliš da ga skineš kad dobiješ drugi deo?
Jeste, taj dio. Nisam ga puno zalijepio a super lijepak pusti poslije nekog vremena.
Sad si me nasikirao, nekako ću valjda odlijepiti. Prsten i novi bazel će stići za 15 dana a nosio mi se sat, zato sam improvizovao.
Ako ti stiže i prsten i bezel onda ti je ok. Skinućeš ovaj.
Ja sam više razmišljao kako ćeš skinuti a da ne iskriviš ili ogrebeš taj bezel. Mislio sam da ćeš njega iskoristiti. Mada ako si ga zalepio čisto da izdrži biće to ok :)
Imam par satova ali mi ni jedan nije legao kao Tag. Nisam mogao odoljeti da ga privremeno osposobim.
Potpuno te razumem :)
Izvinjavam se na upadanj, ali ne znam gdje da pitam...lokalni časovničar mi reče da je kalem oštećen nečim,,,kalem namotaj valjda, sat je DPW sa mehanizmom kvarcnim Y652B i veoma je skup na aukcijama, želim probati popraviti...molim za pomoć , hvala...evo i fotografija skoro istog mehanizma, jedina razlika je što moj sat ima 2 dragulja.
Prilog 144214
Laički meni deluje da ako je kalem oštećen jedino da ti neko namota nov, odlemi stari i zalemi novi.
Pa moguće je. Ili ga je neko fizički oštetio prilikom nekog otvaranja ili je lak na žici propao pa se sad namotaji dodiruju.
To je neizvodljivo,zica je jako tanka i to ne radi niko. Kalem je moguce popraviti 50;50 posto. Nekam moze ,a nekad ne,zavisi od toga gde je probio ili je fizicki ostecen...
Nosim 5-icu prilično redovno, ali pošto ima oznake kompasa na bezelu ne sećam se kad sam poslednji put zarotirao bezel. I danas onako lepo raspoložen operem sat do detalja, očistim narukvicu, uslikam ga, i reko' hajde da stavim 'N' na vrhu (kod satne oznake 12) kad ono neće ni da mrdne :blink: Ma ni makac! Ni delić milimitra. Šta se desilo i kako da sredim?
Zaribao druze. Malo kapni ulja i ostavi...
ne ide tu lepak...
Nego šta?
Meni je sajdžija stavio lijepak. Sigurno da ni originalno nije išao nikakav mehanički držač jer ga je majskor prvi put i skinuo jer se bio olabavio a zatim zalijepio. I rekao da dajver nikako nije za vožnju bicikla.
Zbog toga sam morao kupiti GShock :)
Sent from my SM-G930F using Tapatalk