2 Priloženi(h) fajl(ova)
Sat za svoj 40-i rođendan
Približava se moj 40-i rođendan, pa sam došao na ideju da sebi kupim sat. :D
Simbolično, rešio sam da budžet bude do 40.000,00 dinara.
Pre nekih 5-6 dana sam naručio Orient Ray II, sa crnim bezelom, ali on se neće računati kao kupovina za rođendan, nego kao "redovna godišnja kupovina". :rolleyes:
Juče sam malo pretraživao sajtove domaćih prodavaca, i dva favorita su "isplivala".
Citizen promaster marine NY0085-86ee
Prilog 146638
Citizen NJ0100-11E
Prilog 146639
Kod prvog mi je nedostatak to što već očekujem da mi stigne sličan sat, pa razmišljam ima li logike "duplirati"? Mada, možda na kraju, ako se odlučim za ny0085-86ee, prodam Ray.
Od kriterijuma bih istakao sledeće:
1. automatik;
2. prečnik do 42mm
3. za sada mi drugo ne pada na pamet
Ako imate predloge, molio bih vas da ih napišete.
E, da. Rođendan mi je 10.04. tako da imam malo manje od 2 meseca da razmišljam.
Re: Sat za svoj 40-i rođendan
Pozdrav! I sam se razmisljam da sebi nesto uzmem u narednom periodu. Preporucio bih https://bomar.rs/seiko-prospex-srpa77k1 Pod uslovom da se uklapa u tvoj stil...
Nije loš, mada nisam baš nešto za "military" stil. Pre bih "pilot", "diver" ili "elegant". A takođe bih zaobišao Seika, pošto već imam 2 Seika u kolekciji, pa bi hteo nešto drugo, pre svega Citizen, Orient... Malo sam pretraživao i vidim da je Citizen fokusiran na Eco drive mehanizme, i da nema baš puno izbora, što se automatika tiče. Tako da bih možda, u krajnjoj liniji i Eco drive došao u obzir, ako mi se posviđa sat.
Zaboravio sam da napomenem da jedino nov sat dolazi u obzir, nije bitno da li se kupuje kod nas ili iz inostranstva.
Onda bih preporucio nesto ovako https://bomar.rs/zeppelin-flatline-7364-3 Malo je falilo da ja kupim ovaj model pre nekoliko meseci ali sam otisao na stranu kod Seika i ne kajem se. Mozes videti i ostale ponude modela kod njih. Oni imaju taj staromodno pilotski smek neki, ko voli :D Ja sam inace ljubitelj plavih cifera i tih nijansi. Ovaj je predstavljao elegantnu verziju te plave. A unutra je Miyota koja mislim moze da se navija i rucno. Jedina mana, mineralno staklo... Mada, to je ponekad i prednost. I da, samo 5 bara.
Casio Oceanus. Izaći će malo skuplje (u najgorem slučaju 53 do 55 h rsd) sa carinom i porezom (nov cca usd 410), ali sat je fantastičan
https://youtu.be/E4h06DKReOAhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b6c5299f8d.jpg
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Što se tiče Zeppelina, gledao sam ih i sviđa mi se dizajn. Naročito kod ova dva
Prilog 146643
Prilog 146644
Casio mi se, s druge strane, ne sviđa.
Ono što me interesuje je kakav je kvalitet Zeppelin satova? Na forumu sam pročitao da je to brend koji je nastao 2002.godine. To mi je malo "njah". Kupujem sat od kompanije koja je 22 godine mlađa od mene :). Za "okrugli" rođendan bi ipak nešto što ima tradiciju.
Tako sam se bio "zapalio" za Steinhart, pa sam isto pročitao da su relativno skoro osnovani, i da za dizajn koriste uglavnom rešenja drugih kompanija, i da se praktično bave samo "sastavljanjem satova". Da se razumemo, satovi izgledaju fantastično za cenu koliko koštaju, ali eto, zbog tog nedostatka tradicije me nekako malo odbijaju
Romer mi se ne sviđa nešto naročito. A pored toga, su kvarcni. Pre bih se odlučio za Zeppelin. Gledao sam ponudu i kao što rekoh, dva sata iz prvog posta su favoriti, a ako me ubedite da Zeppelin ne zaostaje za Citizenom, Seikom, Orientom... uzeću i njih u obzir.
Sent from my moto e5 using Tapatalk
Citat:
mezzano kaže:
Romer mi se ne sviđa nešto naročito. A pored toga, su kvarcni. Pre bih se odlučio za Zeppelin. Gledao sam ponudu i kao što rekoh, dva sata iz prvog posta su favoriti, a ako me ubedite da Zeppelin ne zaostaje za Citizenom, Seikom, Orientom... uzeću i njih u obzir.
Ovi kod nas Zeppelini sto sam ja gledao kod Bomara rade uglavnom sa Miyotama. Citizen se uveliko oslanja(o) na istu japansku kucu mehanizama. Cim negde stoji Made in Germany trebalo bi reci da je to bolje od Made in China. Mnogi su se proizvodjaci satova vremenom i poboljsali i iskvarili. Roamer, Doxa nekad... i sada..diskusija moze biti kilometarska. Ili kad pogledas Vostok Europe koji uopste nije za bacanje. Imas tu i brendove poput Bulove koja je Citizen odnosno opet miyota :D Bilo kako bilo, ja bih Zeppelin uzeo u razmatranje za sat koji je elegantna prilika, a ne za svaki dan.Takodje, ne plivaj sa njima. Sto se pouzdanosti tice ne verujem da zaostaju za Citizenom, Seikom tog cenovnog ranga. Ako ti se dopada taj retro dizajn koji nosi Zeppelin, nemas gresku da ga uzmes. Opravdace ocekivanja sasvim sigurno. Ali ako ti treba sat koji ce biti robusan i da fizicki trpi sve i svasta, onda bolje podji za nekim ojacanim Promasterima od Citizena. Realno, za 40ti rodjendan, ja bih uzeo Zeppelin za poklon. Ozbiljan sat, elegantan, govori, a cuti.
Ovaj Citizen Citizen NJ0100-11E mnogo lepo izgleda ..samo sto ,licno ,meni se ne svidja ovaj braon kais ..inace prelep sat ,za relativno male pare ...
Citat:
blackwhite kaže:
Ovaj Citizen
Citizen NJ0100-11E mnogo lepo izgleda ..samo sto ,licno ,meni se ne svidja ovaj braon kais ..inace prelep sat ,za relativno male pare ...
Taj baš i gledam...
Videću, za 10ako dana idem u Niš, pa ću ih pogledati uživo u radnji.
40-ti rođendan je nezgodan, bolje dodaj još jednu nulu na budzet [emoji1787]
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Mnogo je kume! :D
Ja bih uzeo u obzir dva tradicionalna brenda, koja bi mogla, da uđu u budžet i istovremeno su imala zapaženu ulogu u istoriji horologije.
Timex sa automatic linijom
https://www.timex.com/browse/men/sho...matic-watches/
Laco sa odličnom pilotskom linijom sa modelima, koje ujedno imaju i safirno staklo
https://www.laco-watches.com/en/watc...-leather-strap
Zanimiljivo bi bilo izabrati neki model, koji se prvi put pojavio u godini tvog rođanja, ali pošto si rođen u godini, koja je predstavljala zgarište mehaničkih satova, ništa pametno mi ne dolazi u sećanje osim nekih high end modela, koje nema smisla ni gledati.
U toj godini je u affordable razredu jedino Raketa predstavila model Goroda odnosno World Time i još uvek se može dobiti još poneki nenošeni primerak (New Old Stock - NOS).
https://www.russian-watches.info/cat...es/world-time/
https://i.imgur.com/YvIcs2r.jpg
Slikovni prikaz onoga što mi je za sada zapalo za oko.
Samuraj je iznad limita, ali sam ga stavio, da ako me oduševi uživo, ga uzmem u razmatranje. Ako neko može da mi kaže nešto više o mehanizmima koji su ugrađeni u ove satove, bio bih zahvalan. Takođe, zanima me zbog čega je razlika u ceni između Samuraja i petica tolika? Razlika u ceni je oko 22.000,00 dinara (kod nas).
Samuraj bez razmišljanja!
Sat se uzima srecem a ne razumom. Kad sam kupio Hydroqonquest bila je ljubav na prvi pogled, i danas posle toliko godina ga nosim makar 300 dana godišnje.
Možeš li da mi obrazložiš zašto? Recimo, čitao sam o mehanizmima u Samuraju i Bottle cap-u, odnosno 5 sport, i kažu da je to isti mehanizam, samo što se razlikuje oko komplikacije za datum.
Moram da ga pogledam uživo, pošto mi deluje dosta "robusno". Ja imam relativno mali zglob (obim oko 17cm).
Naći ćeš o mehanizmu, al sat je prava bomba, kućište, narukvica, izrada, vidjećeš uživo.
Moraš ga probati uživo da vidiš odgovara li ti.
I meni je zgob ti negdje pa nosim Mudmastera od 55mm.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...91b88d8d68.jpg
Razlika u ceni između Samuraja i petice dolazi iz razloga što je prvi profesionalni ronilački sat sa Prospex oznakom, dok je drugi običan, straight model.
O tome sam nešto pisao juče. Samuraj je više puta testiran na razne klimatske uslove u vodi i izvan nje i nosilac je ISO 6425 certikata za ronilačke satove. Svaki pojedini sat iz cele serije je prošao kroz test i njegova oznaka 200 metara znači, da je pogodan ne samo za običan zaron nego za scuba zaron, koji uključuje profesionalnu ronilačku opremu.
Kod Seika 5 100 m water resistant znači, da je pogodan za lakše aktivnosti na vodi ali ne i u vodi, što znači bez ronenja. Testirano je nekoliko pojedinih satova iz cele serije po sistemu slučajnog odabira.
Osim toga završna obrada kod Samuraja je bolja i preciznija nego kod petice.
Mehanizam je kod oba jednakog kvaliteta, jedino što petica sa 4r36 ima komplikaciju dana u nedelji.
Što se ostalih mehanizama tiče - svi su u sličnom razredu. Seiko 4r....; Orient F..... i Miyota 8203 imaju frekvenciju od 3hz (21.600), rezervu snage nešto iznad 40 sati. Miyota 8203 nema mogućnosti hackinga. Orientovi mehanizmi imaju u specifikacijama nešto bolju preiznost (na dnevnoj bazi) od Seika i Miyote: -15/+25s vs +45/-35 s
1 Priloženi(h) fajl(ova)
U koju kategoriju bi ste svrstali ovaj Citizen?
Da li je "field", "pilot" ili nešto treće...?
Prilog 146692
6 Priloženi(h) fajl(ova)
Danas sam bio u Bomar-u u Nišu, i mislim da sam odlučio šta ću.
Uzeću dva sata.
Prvi
Citizen CA4420 - Eco Drive mehanizam
Drugi
Citizen NJ0100 - automatik sa Myota 8210 mehanizmom.
E sad, pošto imam u kolekciji jedan sa crnim ciferom, jedan sa belim i na putu je još jedan sa crnim, hoću da od ova dva jedan bude plavi, a drugi zeleni. Ali ne znam koji da bude plavi, a koji zeleni. Logično bi bilo da NJ0100 bude plavi, jer on dolazi sa metalnom narukvicom, ali nekako mi se ne sviđa kako izgleda sa metalnom narukvicom i verujem da bi je brzo promenio i ne bi je više vraćao (mada, nikad se ne zna).
Prilog 146834 Prilog 146835
Prilog 146838 Prilog 146839
Prilog 146836 Prilog 146837
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Prilog 146859
Meni su ova tri stalno na pameti. A i 40. rođendan mi nije jako daleko :)
Ja sam definitivno odlučio da uzmem ona dva iz prethodnog posta, i to CA4420 u plavoj boji, a NJ0100 u zelenoj. NJ0100 me uživo posebno oduševio. CA4420 je upravo onakav kakav sam očekivao, a NJ je prevazišao očekivanja. Iskoristiću promociju u Bomar-u, pa ću ih pazariti za oko 35.000,00 dinara.
Bomar je imao, a mozda jos ima akciju da kad kupis jedan po punoj ceni, drugi jeftiniji ide u pola cene.
Da, da. Akcija traje do kraja marta. Tako i planiram da ih kupim. Jedan po punoj ceni, a drugi sa 50% popusta. Automatik će me koštati 10.450,00 dinara, a Eco drive 24.990,00 dinara.
Još, ako prodam Orient Ray II, kupujem NY0085. Posle možda prodam taj drugi vaučer.