-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Certina DS Action Diver Vs Longines HydroConquest Vs stagod slicno
Mene ova dilema trenutno muci tek teorijski, medjutim, mozda bi nekome zaista moglo pomoci da odluci.
Kom satu biste dali prednost i zasto? Rekao bih da su prilicno slicni. Da li Longinesovo ime, eventualna bolja izrada vrede 200-300inak evra razlike? (mislim, znam da nekome vredi a nekome ne, ali...)
Prilog 104109 Prilog 104110
Certinu pokrece ETA 2824, cini mi se, a Longines L595 aka ETA 2000/1 aka ETA 2892. Cudan izbor majusnog ''zenskastog'' mehanizma za relativno veliki sat. Distancer je verovatno ooogroman :D
Po meni, glava kaze: Certina! (al sam do imbecilnosti zaljubljen u Longines (generalno). Zasto? Ne'am pojma :D)
Verujem da u ovom rangu ima dosta ninji, ali ja bih ovde ubacio kao treceg takmicara samo neki swiss ili german
-
Re: Certina DS Action Diver Vs Longines HydroConquest Vs stagod slicno
Meni je Certina izbor, Longines sam imao priliku da vidim uživo i malo me je razočarao kvalitet izrade (ili mi je to subjektivan osećaj) ali mi je ličio izdradom na sat od 300e. Certina ima odličnu izradu, tu nema greške.
-
-
Ne zato sto vec posedujem gore pomenutu certinu,vec mi je certina na oko, a i po zavrsnoj obradi mnogo bolja i lepsa.longines sam probao 2× i nikakav utisak nije ostavio na mene, e sad razliciti su ukusi o tome ne treba raspravljati.
-
Longi mi je izgledao nekako slabašno ono kad sam ga sretao po izlozima. Lep mi je dizajn, ali suviše mi je nekakao elegantan. Certinu videh u Bomaru pre neki dan. Nema šta, lep tool diver. Stvarno dobar utisak ostavlja. Jedino bih joj zamerio mršave kazaljke. Nisu same po sebi loše, ali fali im malo kilaže u odnosu na ostatak izgleda koji sat fura.
-
Ovako na fotkama, Longines deluje za nijansu elegantnije i samim tim ima nešto širi dijapazon upotrebe (James Bond stajl dressy diver. :-)) van toga, lično ne vidim u čemu bi bio bolji... Sve u svemu, izgleda da se radi o vrlo,vrlo sličnim satovima i da, osim slavnog imena i nešto originalnijeg dizajna Longines nema nikakvu prednost.
-
Na Wus-u slicna polemika,
Steinhart or Seiko or Longines or Certina? - Page 2
Ako je protiv pravila da se postavi link,slobodno brisite,ima zaniljivih fotki na kojima su oba sata.
-
Jednom prilikom sam i ja hteo identicnu temu da postavim, s' tim sto sam mislio i suma da ubacim, ali posto je sada rec o swiss, german satovima, ostavicemo suma po strani :P
Potpuno se slazem sa Vlajom, mene je Hydro potpuno razocarao. Da ne znam nista o njemu, tesko da bi me ubedio da kosta i tih 300€. Bezidejno kuciste, ruzan stitnik krunice su prva stvar koja mi je zapala za oko. Izmedju ova dva modela bih izabrao Certinu, a u tom cenovnom rangu bih se bez trunke nedoumice opredelio za ARCHIMEDE SportTaucher. Nekoliko puta sam bio blizu tom modelu, ali dok bih seja organizovao, sat bi vec otisao sa berzi ili foruma.
-
Certinu gledao u Bomaru pre neki dan 43.5mm cini mi se velika, tako da nemam izbora-HydroConquest 41mm.
:)
-
Samo da napomenem da ovaj lonignes sa slike ima isto 2824 etu, kod novi hydroconquest ima 2892, mada nije previse bitno ali ajde da napomenem.
I ja mogu reci da bih se mozda prije odlucio za Certinu jer Longi jedino ima jace ime, konkretno ovaj model Longinesa me nije pretjerano odusevio, dok certinu nisam uzivo vidio pa ne mogu sa sigurnoscu da kazem da je bolja ili losija. Kvalitetom je tu negdje i jos se ustedi koji euro. To je neko moje vidjenje
-
Ovu Certinu sam imao prilike da vidim i probam tako da bi moj izbor bila ona.Stvarno lep sat....
-
Certina all the way. :) Jednostavno je bolja kupovina u poređenu sa Longines-om, za taj novac odličan kvalitet izrade, bolji lume nego kod Longines-a, itd. lično sam video.
-
Svi ste u pravu sto se Certine tice, jedino je Longinova prednost sto za 10-tak godina Longines skoro nece izgubiti na vrednosti, a Certina hoce . . . (Ako ikada u zivotu hoces da ga prodas kasnije) . . . To je moje misljenje . . . Ovako, Certina ima prednost . .
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Imao sam obadva modela HC i novi je u velikoj prednosti za mene. Poboljsane su stvari koje su u starom modelu bile malo losije rijesene po mom misljenju. Samo mi nije jasno zasto mislite da Longi ne vrijedi tih para?
-
Po mom skromnom mišljenju imao sam HC,sada imam conquest longines je u kategoriji sa najboljim omjerom uloženo dobiveno.Satovi na koje nemam primjedbi i za koje cu uvijek rado izdvojiti novac.Potpuno se slažem sa sectorom.Pozz
-
bandido potpisujem svaku tvoju napisanu riječ. I u odnosu na Certinu što vrijeme više prolazi Longinesu će cijena ići gore .....
-
Uporediti ovu certinu sa Longinesivim bestcelerom je jeres, ili kao npr FK Crvenu Stijenu iz Tološa (predgrađe Podgorice) sa FK Crvena Zvijezda.
-
Baron nismo htjeli baš toliko podcjenit Certinu....:thumbsup:
-
Certina DS Action Diver Vs Longines HydroConquest Vs stagod slicno
Pomisliće neko da iz mene pričaju argumenti a ne emocije; djedove serdare mi podcjenjujte al HC ne smijete :D
-
Podjednako cijenim oba brenda, manji werk nije baš neki veliki problem, vizualno, Longines odiše većom profinjenošću i jedino zbog toga, tipujem na njega.
-
Pa sad ako treba razmišljati o preprodaji, stvari stoje drugačije...ali to je pitanje brenda, nemam ništa imao protiv da ih oba posedujem, uključujući i Seiko sumo. :)
-
Longines u ovom slucaju,iskrene u svakom slucaju HQ
-
Gotovo sam siguran da HQ za 10 god nece vredetivise od suma. Ako vec tako gledamo... Cenu ce odrediti trziste. Seiko samurai je danas daleko skuplji nego sto je bio nov, bullet je nemoguce naci, spork se prodaje u roku od 2h, a to su sve relativno mladi modeli seika... Cisto sumnjam da ce sumu poceti da pada cena onog trenutka kada ga ponestane sa polica... U svakom slucaju, ko hoce da zaradi nesto novca, lepo kupi Casio a ostatak para oroci... Drugo pitanje je da li sat kupujemo da uzivamo u njegovom nosenju ili da ga ostavljamo unucima i racunamo njegovu vrednost kroz godine...
HQ je dobar sat, ko zeli klasican diver, proverenog kvaliteta, poznatog proizvidjaca. Sat ce se uklopiti uz mnoge kombinacije, sluzice dugo i to je to...
Na mene sat nije ostavio nikakav utisak. Osecaj kucista u ruci nikakav, mrsava narukvica, ruzan stitnik koji vec spomenuh. Nadam se da je svima jasno da je sve ovde navedo krajnje subjektivan dozivljaj sata, a objektivno gledano, mislim da bilo ko treba da proba satpre kupovine. Koliko vidim, misljenja su prilicno podeljena o tom modelu.
-
Zašto si siguran da neće vrijedeti više od suma za 10god?
Recimo vintage longines koji posjedujem, na internetu u mint stanju se nudi za 1800€. Ne kažem da je to realno ali...
Ja sam u HC zaljubljen vec pola godine koliko ga nosim, a istaknuti član foruma može potvrditi kako sam reagovao kad je htio da ga otkupi.
-
Pa ni ja nesto ne vjerujem da ce HC odrzati neku cijenu, dosta su cesti, cijena cak onih u mint stanju zna biti dosta manja od novog sata, pojedini vintage modeli Longines-a drze cijenu kada je Longines bio mnogo jaci nego sto je danas. Certina takodje nije neki sat koji ce odrzati cijenu, ako je to vec bitno nekom.
A za Sumo ako bude situacija kao sa modelima koje je 23 pomenuo (sto ne mozemo znati) cijena ce da ide gore kada prestane sa proizvodnjom.
-
Postoji problem sa tim japanskim satovima, jako malo ih ima u mint stanju da su stari dve ili tri decenije, što sa švajcarcima nije slučaj. Kada uzmemo u obzir i krhku konstrukciju Suma, biće cena visoka ali samo za one koji su kupljeni recimo sad i držani u kutiji i redovno čišćeni. Izgrebanih stakala, nagriženih korona i narukvica, teško da će biti visokih cena.
-
Vlajo druze, ako bi moglo molim te jedno malo pojasnjenje, sta znaci krhka konstrukcija Suma?
Meni se licno sat ne dopada previse, zapravo dobar mi je, ali mi se ne svidja bas kako mi stoji na ruci(cisto subjektivno), ali sve to nema previse veze, posto mislim da je sat zaista dobro uradjen, narocito kad se u obzir uzme njegova cena.
Sto se tice njegovog drzanja cene, mislim da nece proci kao Spork i Samuraj. Suma vec sada ima previse na trzistu, dosta vise nego sto je ovih ostalih ikada bilo, mada, zivi bili svi mi, pa videli to za jedno 20 godina.:)
-
Jako jednostovano, potrošna korona, manjak safirnog stakla, nisam siguran ni kako stoji sa rezervnim delovima i servisom za 6r15 a i o tome treba razmišljati kada se gleda na višedecenijske staze ;) Eto to sam mislio, mislim da sam bio jasan.
-
Ja sam mislio da je ovde u pitanju Certina &Longines..a koliko vidim u naslovu jeste. A ne moze ni jedna tema da se ne ubaci i japanac ;). P.s. ne znam samo zbog cega ce da skace cena sumu? Isto tako bi trebalo i monsteru, po tome da skace cena...cisto sumnjam
-
Pa....Certina DS, kao i HC takodje imaju aluminijumski umetak na bezelu, tako da su tu jednaki. Safirno staklo jeste bolje svakako, ali opet, Sumo nije u istom cenovnom rangu kao i ova druga dva sata.
Sto se tice 6R mehanizma, nije to toliki bauk kakvim se smatra. U principu bolje uradjeni i unapredjeni 7S mehanizam. Jeste, delovi nisu izmenjivi, ali konstrukcijski gledano nista previse specijalno. Sto se tice dostupnosti delova, mislim da nece biti vecih problema, posto se taj mehanizam moze naci u sve vecem broju satova, kako malo starijih modela, tako i novih modela.
Ali, kao sto vec rekoh, ovo su sve neka nasa nagadjanja, vreme je jedini pravi pokazatelj.
Edit: Sto kaze Zmaj, jos ni jedna tema gde se uporedjuju dva svajcarska sata nije prosla da se tu nije ubacio i neki japanac.;)
-
Pa piše ...šta god slično...mislim da je i pomenut Sumo, meni jako privlačan sat, ali mislim da se japanci za sada kupuju uglavnom iz ljubavi, kvalitet je neosporan ali od low i mid rang modela mala vajda od preprodaje.
-
Priznajem nisam citao celu temu samo naslov. Nisam imao Certinu ali sam je probao. Nisam bio toliko odusevljen koliko sam bio dok sam je gledao na netu
-
Seiko 4R, 6R, 8R su low end mehanizmi i svima je zajedničko da su nastali od 7S.
Dostupni su sada ,a vjerovatno i u buduće kao SII brendovane mašine.
On topic,
Longi ili Certina: Longi i to novi model,ako pare nisu problem.
-
Ja sam gledao ovu Certinu u Bomaru u Nišu, i meni lično za te pare nije ostavila neki poseban utisak, ništa nešto posebno. Longines nisam imao prilike da gledam onako detaljnije.
Mislim da je bilo koji Steinhart takođe sa ETA-om 2824/2 koji košta 350-400 € bolja investicija (cena-kvalitet) od ove Certine, e sad ime i brend... ali pogledajte koronu, zarotirajte je, pogledajte krunicu pa sami procenite...
-
Ljudi budimo realni,longines hc automatic kosta 940e dok je certina 570e znaci razlika je velika u ceni, naravno da ce sat od570 imati mane, ali opet nije ni toliko los mislim ulozeno dobijeno i dalje mislim da je certini jedina mana corona.Misic m krunica je odlicna na ovoj certini koju i sam posedujem.Nagrdiste mi sat samo tako:)
-
Ne znam gde si to gledao, ali Longines HC manje vise svuda kosta oko 800e. Cak i kod nas moze da se nadje za te pare.
-
Nemoj se sikirat- imaš dooobar sat i uživaj u njemu.
Kada se već korona spominje: ja sam imao Stowa Seatime cosc sa cijenom cca 900€. Dvije mane: klimava korona i teška krunica. Korone oni prodaju posebno u raznim bojama i nije ih problem zamijeniti u kućnoj radinosti.
Nema šanse da spadne ili da je otkineš- skoro sam s njom otkinuo komad stola i nije se ništa desilo.
Krunica se s vremenom razradila.
Tako da, ne brini ,nemaš razlog.
-
Rus, pa ovde u fr je cena za hc 740e za kvarc, a za automatic 940 i na internetu,a i u radnjama.Hadzi dalibor ne brinem, meni se sat mnogo svidja i uzivam u njemu, kao sto sam vec rekao hc mi se ni malo ne svidja korona posebno onda prenatrpan brojcanik za jedan diver,los lume...
-
Lepo sto je barem nesto jeftinije kod nes nego u FR.;)
-
Pa jeste, ovde je isplativo kupovati kad je njihov solde (sale),dva puta godisnje u januaru i julu i traje 4 nedelje, tu se bukvalno utrkuju prodavci ko ce vise da spusti cene, odnosi se na garderobu, tehniku,a i sto je naj zanimljivije na satove, nakit i ostalo...