Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 12
Like Tree27Likes

tema: TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika krstin
    Član od
    18.11.2011.
    Poruke
    1.624
    Lajkovi
    8322
    Reputacioni uticaj
    289

    Post TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra

    Teško je setiti se da li je ikada vladalo veće interesovanje za satne mehanizme – njihovo poreklo, ko ih je stvorio i ko ih je proizveo. Možda zvuči čudno, ali desetak godina unazad takvo interesovanje nije postojalo. Pored toga što je mehanizam jedan od brojnih elemenata od kojih se sastoji sat, on omogućava ostvarivanje primarne funkcije sata – merenje vremena.

    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-calibre3602.jpg

    Razlog tome je što sve do 1990-ih godina niko, osim par samostalnih proizvođača kao što je Rolex, nije znao da napravi kompletan mehanizam. Svi su oni kupovali eboš, ili potpune mehanizme napravljene od strane ETA-e. Samim tim nije bilo razloga za promovisanje samih mehanizama od strane proizvođača satova, jer je iste takve mehanizme ugrađivala i konkurencija.

    Situacija se drastično promenila u prethodnih deset godina. Delom zbog Swatch-ove strategije vezane za ETA-u, a delom zbog rasta tržišta vrhunskih i veoma skupih satova. Fenomen „in-house“ mehanizama novijeg je datuma, uz očigledan trend da kupci od mehanizama očekuju više nego ikad.
    Današnji kupac ne želi samo da zna da je Calibre 16 (na primer) u njihovom satu zapravo Valjoux 7750, već želi da zna i o kojoj se klasi mehanizma radi. Mehanizam je opet postao najvažniji deo sata, što je dovelo do određenih promena u ponašanju proizvođača.

    Tako se i pristup mehanizmima u kompaniji Tag Heuer značajno izmenio u prethodnih deset godina. U sledećim redovima sagledaćemo četrdesetogodišnju evoluciju pristupa Tag Heuer-a mehanizmima i pravac koji će se slediti u budućnosti.


    1970e - 1990e


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-caliber11movement.jpg

    Jedan od najčešćih mitova je da pravi tradicionalni proizvođač mora sam da proizvodi svoje mehanizme. Ovo zapravo nikad nije bilo tačno, naprotiv bilo je i zabranjeno zakonom! U tradicionalnoj švajcarskoj časovničarskoj industriji proizvodnja je bila specijalizovana. Imali smo proizvođače brojčanika, kućišta, narukvica, mehanizama… Radilo se o nezavisnim i malim kompanijama, u porodičnom vlasništvu.


    Prerađivanje eboš mehanizama bilo je sasvim normalno čak i za Audemars Piguet, Breguet i Patek Philippe (obezbeđivani od strane Jaeger LeCoultre, Frederic Piguet i Lemania-e). Razlog tome je jednostavan – kompanije su proizvodile ili satove, ili mehanizme. Zapravo švajcarski zakoni su posle velike krize zabranili Ebauches SA da pravi kompletne satove, a članicama Federation d’Horlogerie (FH) zabranili su da prave eboš mehanizme. Članice FH morale su da kupuju eboš mehanizme od Ebauches SA. Ovo je napravilo podelu između proizvođača mehanizama i proizvođača kompletnih satova, gotovo pedeset godina pre nego što su se dva glavna švajcarska kartela udružila u ASUAG. ASUAG je uključivao Ebauches SA kojem su pripadali Longines, Rado, Certina i Mido i SSIH kojem su pripadale Lemania, Omega, Tissot. Na kraju je od ASUAG-a nastala i Swatch grupacija.

    Postavlja se pitanje gde je tu Heuer? 1970-ih Heuer je imao tri izvora mehanizama – sopstvene Chronomatic mehanizme (kalibar 11, 12, 14 i 15), mehanizme sa ručnim navijanjem izrađivane od strane Valjoux i ESA kvarcne mehanizme. Sve do 1982. godine ova politika se nije menjala, kada su Chronomatic mehanizmi povučeni, a na njihovo mesto su stigli Lemania 5100 i LWO Lemania/ Dubois Depraz mehanizmi. Sa ugradnjom LWO mehanizama se nastavilo tokom 80-ih, dok je Lemania 5100 zamenjena ETA mehanizmima – automatskim mehaničkim i kvarcnim. ETA mehanizmi su bili toliko dominantni, da je u trenutku kada je LVMH kupio TAG Heuer 2000. godine, TAG Heuer nije pravio, pa čak ni prerađivao ni jedan sopstveni mehanizam. U ovome nema ničeg čudnog, ETA i dan danas snabdeva većinu časovničarske industrije sa svojim mehanizmima.



    Danas


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-tag_heuer_monaco_v4_-_caseback_view_2.jpg

    Jean-Christophe Babin, kada je preuzeo ulogu u kompaniji, imao je zadatak da obnovi reputaciju TAG Heuer-a kao proizvođača kompletnih satova. Počevši od nule, kompanija je započela sa investiranjem u razvoj mehanizama, što je rezultovalo sledećim mehanizmima:


    • Calibre V (Monaco V4)
    • Calibre HR03 (Microtimer/ Monaco 69)
    • Calibre S (Quartz tractor, mehanički hronograf modul)
    • Calibre 1887 (Carrera i 300SLR)
    • Calibre 360 (samo hronograf modul)


    Pored toga radi se i na razvoju Pendulum mehanizma. Sve ovo je interesantna kombinacija mehanizama i veština, počevši od kvarcnih, pa sve do izuzetno kompleksnih mehanizama kao što je V4, koji je pokretan putem kaiša.

    Ko onda obezbeđuje ostale TAG Heuer mehanizme?



    ETA


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-eta.jpg

    Švajcarski gigant koji je započeo život kao proizvođač eboš mehanizama u sastavu Eterne. Kada su tokom 1930-ih švajcarski zakoni zabranili kompanijama da se bave proizvodnjom i mehanizama i kompletnih satova, Eterna se podelila na dve kompanije – Eterna Watches i ETA. ETA je zatim postala deo ASUAG grupacije, iz koje je dalje nastao današnji Swatch. Swatch je onda prisvojio ETA, ESA, Lemaniu, Valjoux i Unitas i ujedinio ih u jedan brend – ETA. Ovo je razlog zašto je poznati Valjoux 7750 sada znan kao ETA 7750.

    Strategija koju sprovodi ETA možda ima i najveći uticaj na promene do kojih dolazi na tržištu mehanizama – o ovome će više reči biti kasnije.

    U kojim satovima se nalazi: Calibre 1, 2, 5, 6, 7, 11, 12, 16, 17 i 60 (ne proizvodi se više)



    Sellita


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-sel_toplogo.jpg

    Radi se o švajcarskom proizvođaču koji je godinama radio na komplikacijama i dekoraciji mehanizama za različite klijente, uključujući i samu ETA-u. Kako je nekoliko ETA-inih patenata isteklo, Sellita je počela da proizvodi klonove ETA mehanizama, sa manjim izmenama. Radi se o mehanizmima SW-200 (ETA 2824-2), SW-300 (ETA 2892), i SW-500 (Valjoux/ ETA 7750). Iako mnogi preferiraju ETA-u u poređenju sa Sellita-om, stvarnost je da je Sellita i više nego sposobna da proizvede mehanizme identičnog kvaliteta. Radi se o mehanizmima starijim od dvadeset godina, tako da su tajne njihove proizvodnje dobro poznate. Ako mislite da Sellita proizvodi jeftine kopije ETA mehanizama – definitivno niste u pravu.

    U kojim satovima se nalazi: Nekim Calibre 5 modelima, uključujući Aquaracer 500m



    Zenith


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-zenith-logo-913d9d0485-seeklogo.com_.gif
    Zenith se nalazi u sastavu LVMH grupacije. Manje je poznato da su se TAG Heuer i Zenith na neki način udružili u okviru LVMH grupacije. Čelnik TAG Heur-a, Jean-Cristophe Babin odgovoran je za obe kompanije. Zenith je poznat po proizvodnji jednog od najboljih hronograf mehanizama na svetu – radi se o čuvenom El Primero hronografu.

    Iza El Primera krije se sjajna priča. Zenith Radio korporacija, koja je u vlasništvu imala kompaniju Zenith watches, odlučila je 1975. godine da okonča proizvodnju svih mehaničkih mehanizama i pažnju usmeri isključivo na kvarcne mehanizme. Stigla je naredba od čelnika kompanije da se sve mašine i alati korišćeni za proizvodnju El Primera jednostavno bace. Priča kaže da je Charles Vermot (na slici ispod) počeo da sakriva sve neophodne alate za proizvodnju El Primera.


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-5088303406_e74b09578e_o.jpg

    Zahvaljujući njegovoj inicijativi, Zenith je ponovo otpočeo proizvodnju mehanizma El Primero 1984. godine, uključujući i isporuku eboš mehanizama vrhunskim proizvođačima kao što je Rolex.

    U kojim satovima se nalazi: Grand Carrera Calibre 36, Monaco Twenty-Four (Link Calibre 36 više se ne proizvodi)



    Ronda AG

    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-logo1.jpg
    Ronda je švajcarska kompanija osnovana 1946 godine, sa sedištem u Lausenu. Specijalizovani su za kvarcne mehanizme, čija je proizvodnja smeštena u Švajcarskoj i na Tajlandu.

    U kojim satovima se nalazi: Formula 1, Golf Watch, Aquaracer Grand Date



    Dubois Depraz

    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-screen-shot-2010-10-17-7.24.45-pm.jpg

    Radi se o švajcarskom proizvođaču koji se nalazi u porodičnom vlasništvu. Ova kompanija bavi se proizvodnjom delova, kao i samih hronograf mehanizama. Kao dugogodišnji partner TAG Heuer-a, Dubois Depraz napravio je i orignalni Chronomatic mehanizam 1969. godine.

    U kojim satovima se nalazi: Hronograf moduli za veći broj mehanizama, kao što su Calibre 11, 12



    TAG Heuer danas i sutra


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-th_pendulum_1_hd.jpg

    U 2012. godini TAG Heuer nastavlja sa udaljavanjem od ETA-e i ostatka Swatch grupacije. Radi se na razvoju novog vrhunskog “in-house” mehanizma. Mehanizam će biti u potpunosti proizvođen u Chevenezu.


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-calibre-1887-hairspring.jpg

    Novi mehanizam biće pozicioniran iznad Calibre 1887, negde u segmentu satova u kojima se trenutno nalazi Calibre 36. Iako informacije još uvek nisu ozvaničene, veruje se da će novi mehanizam biti zasnovan na Mikro-platformi, Chronograph mehanizmu sa inovativnom “dual-chain” tehnologijom koji pokreće Mikrograph, Mikrotimer, Mikrogider i Mikrotuourbillon.

    Calibre 1887, lansiran 2009. godine pretrpeće određene izmene. Prvenstveno se njegova proizvodnja seli iz Cornola (Cortech) u novu fabriku Chevenez do kraja 2013. godine. Cortech će se od sada baviti isključivo proizvodnjom kućišta za satove. Takođe Calibre 1887 neće više biti rezervisan za model Carrera, već će biti ponuđen i u drugim modelima.


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-img_1339.jpg

    Možda i najveća vest tiče se opruge nemirnice. Nivarox (inače u sastavu Swatch grupacije) objavio je da neće obnoviti ugovor sa TAG Heuer-om u vezi snabdevanja sa oprugom nemirnice za Calibre 1887, što je primoralo TAG Heuer da se okrene na drugu stranu. Rešenje je pronađeno u nabavci opruge nemirnice od kompanije Atokalpa (Švajcarska) i Seiko Instruments Inc (SII), čiji je TC78 mehanizam i osnova za Calibre 1887. Radi se o drastičnom koraku i vrlo je verovatno da će TAG Heuer u periodu od nekoliko godina otpočeti sa sopstvenom proizvodnjom opruga nemirnice.
    Takođe na verziji Calibre 1887 za 2012. godinu unapređen je i rotor.


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-calibre_1887_hd.jpg TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-carrera_1887_movement_seduction_hd_2012_-version-2.jpg

    Promene tokom ove godine najviše su pogodile Calibre 16 (ETA 7750), koji se ugrađuje u modele Carrera, Link i Aquaracer. TAG Heuer počeće da koristi Sellita SW-500 mehanizam kao zamenu.
    Uopšte nije čudno da je jedan od prvih raskinutih ugovora između Swatch grupacije i ostalih proizvođača upravo učinjen sa TAG Heuer-om – velikim konkurentom pojedinih brendova iz Swatch grupacije.



    Šta nam donose promene?

    Šta je to što je navelo TAG Heuer na razvoj sopstvenih mehanizama? Postoje dva odgovora na to pitanje i oba uključuju Swatch grupaciju.

    Prvi odgovor proističe iz preteranog naglašavanja kompanije Swatch da u svom vlasništvu drži gotovo sve tradicionalne proizvođače mehanizama. Swatch brendovi kao što je Omega počeli su da promovišu činjenicu da koriste “in-house” mehanizme. Ova tvrdnja jeste tehnički tačna, ali bi TAG Heuer isto tako mogao da tvrdi da je Calibre 36/ El primero njihov “in-house” mehanizam, kako se Zenith sada nalazi pod kontrolom TAG Heuer-a. Omega zaista poseduje nekoliko sopstvenih mehanizama, ali se većina, pa čak i co-axial mehanizmi, zasnivaju na ETA tehnologiji i delovima. Swatch takođe želi da Breguet plasira kao vrhunskog proizvođača, sa sopstvenim mehanizmima. Istina je da je Swatch jednostavno kupio Nouvelle Lemania i preuzeo zasluge, u vidu tehnologija i sposobnosti, kao sopstvene.

    Tako su, nakon decenija ignorisanja mehanizama u satovima, marketari upravo u njima videli ključ na osnovu kojeg će vršiti diferencijaciju proizvoda i počeli da promovišu vrednosti “in-house” mehanizama. Pitate li se onda zašto sve više satova ima poklopac izrađen od stakla?

    Drugi razlog proističe iz pretnji Swatch grupacije da će obustaviti isporuku mehanizama ostatku industrije. To se prvenstveno odnosi na eboš, a ne na kompletne mehanizme. Jasno se vidi na šta cilja Swatch grupacija. Proizvođači satova to su i uvideli, tako da su počeli da traže druge izvore za snabdevanje.


    Potez Swatch grupacije ipak je logičan. ETA proizvodi punim kapacitetima i nije nerazumno da brendovi u okviru grupacije imaju prednost kada se radi o snabdevanju mehanizmima.

    TAG Heuer zahvaljujući velikoj finansijskoj snazi može da se posveti pravljenju sopstvenih mehanizama. To će rezultovati stvaranjem superiornijih mehanizama u odnosu na one ponuđene od strane ETA-e. Ipak, promene će imati mnogo veći uticaj na manje proizvođače, koji nemaju kapacitet za stvaranje sopstvenih mehanizama.


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-mikrotourbillons100.jpg TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-img_1345.jpg



    “In-house” mehanizam – da li je zaista toliko značajan?

    Kod ljubitelja satova pojavio se trend u omalovažavanju ETA mehanizama. Ipak, čitav program ETA mehanizama nudi dobar odnos vrednosti i novca, kao i odličnu izdržljivost i kvalitet. Naravno da je lepo posedovati nešto različito i nesvakidašnje, ali različito nije uvek i bolje. Svaki dobro podešen ETA mehanizam zadovoljiće COSC standard, što znači da su ovi mehanizmi podjednako dobri, ili čak i napredniji od “in-house” mehanizama napravljenih trideset godina kasnije.

    Mnogi će reći da nikad ne bi kupili sat bez “in-house” mehanizma, što zaista nije izjava na mestu. Čuveni satovi kao što je Rolex Daytona (El Primero i Valjoux 72), zasnivali su se na tuđim mehanizmima.

    Može se reći da su marketari dobili bitku. Današnji potrošač očekuje barem određeni stepen modifikacije mehanizma od strane proizvođača, i mehanizmu posvećuje isto pažnje koliko i bilo kom drugom delu sata.


    TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra-carrera_1887_movement_seduction_hd_2012_.jpg

    Sve ovo znači da se trenutno nalazimo u drugoj zlatnoj eri časovničarske industrije. Dolazi do povećanja cena, i nekad nezamislivih saradnji (TAG Heuer i Seiko). Verovatno je da će Swatch grupacija jednog dana zažaliti zbog prekidanja tradicije stare čitav vek, i prisiljavanja proizvođača da potraže svoju nezavisnost.

    Tekst je obrađen sa sledećih izvora:
    TAG Heuer Movement Strategy- 2012 Update | TAG Heuer Watch Reviews
    TAG Heuer Movements: Yesterday, Today and Tomorrow | TAG Heuer Watch Reviews
    Poslednja ispravka: krstin (22.8.2012. u 17:30)

  2. #2
    Član Avatar korisnika PedjaSD
    Član od
    10.11.2011.
    Lokacija
    Oko sveta
    Poruke
    432
    Lajkovi
    1260
    Reputacioni uticaj
    26

    Određen forumom Re: TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra

    Ovo je jedan od onih tekstova koji nama prosečnim poznavaocima i ljubiteljima satova pre svega, daje pravi uvid u stanje stvari, za i protiv, pros & cons kupovine TH satova. Iako nisam ekspert, postojale su neke stvari koje sam ove godine uočio kod TH-a (the devil is in the details) pre svega u vidu poklopaca i estetike, i nakon malo istraživanja i po WUS-u, i ovde na forumu a i na terenu, utvrdio sam da to jeste tako kao što uostalom i piše u ovom tekstu. Stoga mogu da kažem: Odličan tekst, krstin hvala još jednom!!!

  3. #3
    Član Avatar korisnika igor bg
    Član od
    13.6.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    106
    Lajkovi
    273
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra

    Odlican edukativni tekst, hvala.

  4. #4
    Istaknuti član Avatar korisnika jagos
    Član od
    4.11.2009.
    Poruke
    2.683
    Lajkovi
    5664
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra

    svaka cast

  5. #5
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra

    Po meni ti je ovo najbolji tekst koji si dosad napisao. Bravo

  6. #6
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra

    Pročitao sam ga sa uživanjem. Odličan tekst
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  7. #7
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom

    Svaka čast za tekst!
    Da malo prokomentarišem. TAG Heuer ima prelijepih satova i bez sumnje kvalitetnih ali su im cijene isto tako "kvalitetne"! Sa ubacivanjem svojih mehanizama,cijene garantovano rastu! To znači da su sve dalje od "normalnog" kupca! Kućni mehanizam povlači "kućni" servis sa paprenom cijenom! Ispostavilo se da Sellita ipak pravi nekvalitetnije mehanizme od ETA(brže se troše). Marketinški magovi mogu na sav glas vikati o in house mehanizmu ali je sušta istina da 99% kupaca nema pojma o satovima! Onih 1%(vjerovatno preoptimistično) su zaluđenici kao mi!
    vladas likes this.

  8. #8
    Mlađi član
    Član od
    20.7.2012.
    Lokacija
    Beograd, Serbia
    Poruke
    54
    Lajkovi
    63
    Reputacioni uticaj
    12

    Određen forumom Re: TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra

    Sjajan tekst.
    Za nas manje upućene (saglasan sa Hadži Daliborom - nas 99%) je ovo odličan edukativno-informativni tekst.
    Hvala...

  9. #9
    Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
    Član od
    22.1.2008.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    3.713
    Lajkovi
    4057
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: TAG Heuer mehanizmi - juče, danas i sutra

    Pravo je uživanje pročitati ovako kvalitetan tekst sa pregršt vrednih informacija.
    Krstin svaka čast, zaista odlično uradjen posao!

    Hvala i Dejvidu, vlasniku calibre11 sajta na odobrenju da ovaj tekst prenesemo na naš portal.


    Sa nestrpljenjem očekujem nove edukativne tekstove kojima nastavljamo da obogaćujemo forum, i da svi zajedno učimo.
    krstin and Zagor like this.

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom

    Nebojša,za godinu dana bićeš sposoban da bez problema daješ savjete mlađim članovima foruma! Naravno,ukoliko ostaneš na forumu

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Odgovora: 40
    Poslednja poruka: 9.11.2021., 22:47
  2. Seiko danas (najsvežije novosti, komentari...)
    By backarelli in forum Seiko Prospex, Grand Seiko, King Seiko, Credor
    Odgovora: 350
    Poslednja poruka: 15.3.2020., 23:58
  3. Koji sat nosite danas?
    By Marko 5 in forum Kafić
    Odgovora: 15339
    Poslednja poruka: 12.10.2014., 12:14
  4. Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 18.6.2011., 23:28
  5. Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 11.12.2009., 18:04

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •