Patek Philippe

Patek Philippe je osnovan 1839. godine u Ženevi od strane poljskog plemića grofa Antoni Norbert de Prawdzic-a (1811-1877) i njegovog sunarodnika François Czapek-a. Kada je osnivač dobio žvajcarsko državljanstvo, promenio je svoje ime u Patek, kako bi poštovaoci njegovog rada mogli lakše da izgovaraju ime brenda njegovih satova. U početku satovi su nosili ime Patek, Czapek & Co. ali je kasnije, sredinom 1840-tih godina Czapek napustio kompaniju. Nakon razlaza sa jednim partnerom, Patek se udružio sa drugim, francuzom Jean Adrien Philippe (1815-1894). Patek Philippe je ubrzo postao vodeća kompanija u proizvodnji satova.

Patek Philippe je proizvodio satove za neke veoma poznate ličnosti, npr. za amerikance Henry Graves-a i James Ward Pacard-a, satove sa čak 24 komplikacije.
U periodu depresije, koja je takođe zahvatila i kompaniju, većinsko vlasništvo nad njom su kupili braća Charles i Jean Stern. Članovi porodice Stern i dan danas upravljaju Patek Philippe-om. Satove ovog proizvođača su nosili Papa Pius IX, Christian IX, Louise (kralj i kraljica Danske), Victor-Emanuel III (kralj Italije i vojvoda od Savoy-a) i Hussein Kamal (princ Egipta od 1914-1917).

Ubrzo nakon Drugog svetskog rata kompanija je osnovala elektronsku diviziju, a 1950-tih je započela rad sa kvarcnom tehnologijom. Kompanija je čuvena po visoko kvalitetnim satovima sa velikim brojem komplikacija. I oni imaju svoju teoriju koja glasi, da će vam popraviti bilo koji Patek Philippe sat bez obzira koje godine je proizveden i bez obzira da li je potrebno napraviti zupčanik koji kasnije ne bi odgovarao ni jednom drugom satu. Svakako biste morali da platite za ovakvu popravku, ali što je u svakom slučaju manji iznos od onoga koliko biste platili za nov sat.

Patek Philippe ima i svoj muzej čija je adresa: Rue des Vieux-Grenadiers 7, 1205 Ženeva, Švajcarska. Zvanična web adresa muzeja je: http://www.patekmuseum.com/

Patek Philippe nije jedna od kompanija koja se može istaći kao najinovativnija, niti kompanija koja toliko polaže u modu, niti je kompanija koja proizvodi modele satova velikog prečnika. Patek Philippe u svojoj ponudi ima samo nekoliko modela satova koji su prečnika većegi od 38 mm.

Adresa zvaničnog web sajta: http://www.patek.com/