Prikaz rezultata 1 do 9 od ukupno 9
Like Tree35Likes
  • 18 Post By anbeast
  • 3 Post By VLADAN P
  • 3 Post By HADzI DALIBOR
  • 3 Post By arch_m
  • 2 Post By anbeast
  • 2 Post By MMario
  • 1 Post By skydrummer
  • 1 Post By WatchHunter
  • 2 Post By chuck

tema: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

    Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi-5.jpeg, pregleda: 1288, veličina: 143,9 KB


    Da bi obeležio 175 godišnjicu od svog nastanka, Zevs horološkog Olimpa – Patek Philippe je kreirao limitiranu seriju od sedam komemorativnih satova. Jedan od njih se izdvaja među ostalim izvrsnim primercima - Patek Philippe Grandmaster Chime 5175 (ref. 5175R-001). Ovo je ekstremno komplikovani sat sa rotirajućim kućištem, dva brojčanika i 20 komplikacija. Ovo remek-delo horologije iznova otkriva muziku vremena svojim „Grande Sonnerie“, „Petite Sonnerie“, minit ripiterom, te dve do sada neizvedene komplikacije – alarmom sa melodijom identičnom minut ripiteru i akustičnom indikacijom datuma. Ovaj jedinstveni „muzički“ repertoar je obogaćen večnim kalendarom, brojnim drugim komplikacijama i smešten u veličanstveno, ručno gravirano, rotirajuće kućište. Sat – skulpturu, pokreće čudesni Caliber 300 GS AL 36-750 QIS FUS IRM, koji kucka na neobičnoj frekvenciji od 3,5Hz (25,200bph). Punih osam godina je trajao razvoj ove mehaničke simfonije koja uključuje 6 patentiranih inovacija i sastoji se iz čitavih 1366 elemenata. Biće proizvedeno samo 7 primeraka, od kojih će prvi biti izložen u Patekovom muzeju dok će ostalih 6 biti u prodaji. Svakako se može očekivati da ovih 6 primeraka neće videti ručni zglob vlasnika. Verovatno će odmah završiti u sefovima da bi se za nekih dvadesetak godina pojavili na aukcijama po desetostruko do dvadesetostruko većoj ceni.

    Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi-movement.jpeg, pregleda: 2058, veličina: 137,2 KB


    Grand Master Chime je do sada najkomplikovaniji ručni sat čuvene porodične manufakture i svakako jedan od najsloženijih na svetu. Ova složenost ne proizilazi samo iz broja komplikacija već i od nivoa njihove horološke kompleksnosti. Dve od celih 20 komplikacija koje krase ovaj čudesni mehanizam će ući u anale horologije jer su izvedene po prvi put, reč je o akustičnom alarmu i akustičnom „ripiteru“ datuma. Ultra sofisticiranim mehanizmom, kvalitetom zvuka, rafiniranim baroknim izgledom, ovaj sat je otelovljenje svekolikog nasleđa i ekspertize čuvene manufakture koje se sa generacije na generaciju prenosi od 1839. godine.


    Muzika vremena



    Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi-2.jpg, pregleda: 746, veličina: 168,4 KB



    Kako se već dalo zaključiti Grandmaster Chime je centriran na „muzičke“ komplikacije. Čak pet od ukupno dvadeset komplikacija se tiče proizvodnje zvuka. Krunski dragulj ove skupine je „Grande Sonnerie“ koji pomoću tri gonga automatski otkucava sate i petnaestominutne intervale. Zvučne komplikacije su među najcenjenijim jer je izuzetno teško u malom prostoru kućišta dobiti odgovarajuću rezonantnu kutiju da bi gongovi imali kristalni zvuk. Takođe, potrebno je veoma mudro iskoristiti prostor da bi se zvučni mehanizam uopšte spakovao u ručni sat, a i potrošnja energije je značajna te glavna opruga(e) mora biti velikog kapaciteta. Patek je sve prepreko uspešno prevazišao. Pri navršenju svakog sata gongovi otkucavaju sate, a zatim četvrtine sati. Putem male poluge na kućištu, sat se može prebaciti u „Petite Sonnerie“ režim kada otkucava samo sate ili u „Silence“ režim, kada gongovi ne otkucavaju. Dvostrukom glavnom oprugom, postignuta je autonomija „Sonnerie“ mehanizma od 30 sati. (Autonomija ostatka mehanizma je 72 sata).


    Dve svetske premijere


    Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi-4.jpeg, pregleda: 642, veličina: 186,5 KB




    Kako je nagovešteno u prvom pasusu, Grandmaster Chime je obdaren dvema akustičnim funkcijama do danas ne viđenih u horološkom svetu – prva je „udarajući“ alarm koji se može programirati na intervale od petnaest minuta – druga je akustična indikacija večnog kalendara. Indikacija datuma se vrši tako što sat označava svaku desetinu sekvencom visoki-niski ton, a potom za svaki dan ide po jedan visoki zvuk. Na primer: 23. decembar bi bio indikovan sa dve skevence visoki-niski ton (20) i tri visoka tona (3); odnosno: ding-dong, ding-dong, ding-ding-ding, prema Patekovom objašnjenju. Ovde je zapravo čudesno i neobično to što ovaj sat jedini na svetu poseduje tri zasebna „udaračka“ mehanizma – Grande Sonnerie, Petite Sonnerie i „minute repeater“. Oni tajming dobijaju od mehanizma koji meri sate i minute; alarm tajming dobija od „minute repeatera“, zvučna indikacija datuma informaciju dobija od večnog kalendara koji se nalazi na drugoj strani mehanizma. Snaga se za sva tri podmehanizma dobija od istih opruga serijski vezanih. Patek je ovde morao da razvije svojevrsni „diferencijal“, sposoban da usmeri energiju onom mehanizmu kome je u datom trenutku potrebna. Zaista, čudo mikro mehanike...


    Mehanički Janus

    Grandmaster Chime poseduje još jednu karakteristiku koja ga čini u nečemu prvim. Ovo je prvi Patekov sat sa dva brojčanika. „Veliki majstor“ umesto zadnjeg poklopca ima potpuno funkcionalni brojčanik, tako da se sat, putem jednog finog mehanizma u lugovima, može rotirati po longitudinalnoj osi. Najvažnije informacije – sati, minuti i datum mogu se očitati na oba brojčanika. „Glavni“ brojčanik je fokusiran na „akustične“ funkcije, alarm, moon-phase, indikator rezerve snage i prikaz druge vremenske zone; a drugi na večni kalendar sa tri podbrojčanika posvećena prikazu datuma, meseca i dana, te četvorocifreni „digitalni“ indikator godine i dvadesetčetvoročasovni prikaz vremena.

    Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi 11.jpeg, pregleda: 701, veličina: 43,7 KB


    Ovako komplikovan i delikatan mehanizam se lako da oštetiti neadekvatnim aktiviranjem mnogobrojnih funkcija. U cilju sprečavanja neželjenih događaja Patek Philippe je osmislio svojevrsne „izolatore“ koji u određenim situacijama prekidaju tok energije između individualnih podsklopova ovog mehaničkog mikrokosmosa, štiteći mehanizam od oštećenja.

    Sav ovaj fantastično zamršeni splet minijaturnih delova spakovan je u zlatno (18K roze zlato) okruglo kućište dijametra 47mm i debljine 16,1mm, sastavljeno od 214 elemenata. Kućište je maestralno ukrašeno ručno graviranim lovorovim lišćem – istorijskim simbolom trijumfa, vladara i pobednika. Grandmaster Chime je manifest moći i trijumfa Patek Philippe-a koji samodopadljivo kleše horološku skulpturu obeležavajući njome 175 godina svoje vladavine. Ništa manje velelepna nije ni kutija u kojoj će sat biti isporučen. Izrađena od makasarske ebonovine i još 17 plemenitih vrsta drveta, svojim minucioznim intarzijama i zlatnim umecima nepogrešivo evocira pozlaćene dvorane Versaja i ostalih baroknih palata. U kutiji se, pored sata i dokumentacije, nalazi komemorativna plaketa koja prikazuje ključne miljokaze iz istorije Patek Philippe-a i portrete predsednika kompanije od 1932. do danas. Cena Grandmaster Chime je određena na 2.5 miliona švajcarskih franaka.
    Na kraju, kako kritički oceniti delo horoloških bogova, a ne proći poput Prometeja? Autor će pokušati da izbegne eventualni Ira Deorum, te će tekst ostati apologetski, svečan i prigodan jubileju

    Naziv: Patek-Philippe-175th-anniversary-Grandmaster-Chime-watches-satovi 12.jpg, pregleda: 727, veličina: 93,3 KB




    PS. Ipak ću rizikovati, mišljenja sam da je, bez obzira na prigodu, zanatsku veličanstvenost i na činjenicu da, realno, nije namenjen nošenju, sat suviše baroknog i blago kičastog izgleda prilagođenog nekom istočnjačkom magnatu... Dixi et salvave animam meam


    IZVOR
    IZVOR
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  2. #2
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.629
    Lajkovi
    18042
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

    Zevs Svetsatovskog proznog stvaralaštva još jednom je svoj beskrajni talenat poput bisera prosuo pred nas...
    Stani za čas...
    ''Prosipati bisere pred...''
    Čekaj bre malo...
    Kome ti to?
    A?






    Hvala anbeast
    Vladimir NS, anbeast and nokru like this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  3. #3
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

    Tekst odgovara modelu sata kojeg opisuje! Jel bre,ti ono govoriš srpski!? 😝
    Sat stvarno nije pravljen za nošenje na ruci i u pravu si da će biti zaključani po sefovima gdje će,jelte,čekati bolja vremena...trenutno,pokazali su šta znaju,prodaće ih očas posla i amin.
    Kako god,svaka čast.
    anbeast, DrAgod and nokru like this.

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika arch_m
    Član od
    6.9.2014.
    Lokacija
    Sarajevo BOSNA
    Poruke
    738
    Lajkovi
    1985
    Reputacioni uticaj
    123

    Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

    Anbeast, svaka cast jos jednom! Odlican tekst!



    Citajuci o ovom mehanizmu, o svoj sili komplikacija, cudesnom umijecu - mom divljenju zaista nema kraja.

    Ali estetika... rado cu stati pred streljacki vod - ali ovo ne mogu da progutam.

    Shvatam ja odavno da je ovo samo ne obicni sat, shvatam ja da velicanstvenom gravurom i ukrasima pricaju price o uspjehu i moci, da materijali poput zlata traze svoj reljef, ali, dzaba, jednostavno ne mogu da se zamislim zaglavljen negdje izmedju ove pomahnitale kasne gotike i baroka - koje, inace, izvan horologije, izuzetno cijenim - a na sta me podsjeca skoro pa svaki Patek...
    Poslednja ispravka: arch_m (23.12.2014. u 18:17)
    HADzI DALIBOR, anbeast and nokru like this.
    Он сказал: "Поехали!"

  5. #5
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

    Hvala, gospodo, hvala!

    VladaneP:

    Hadzi: Valjda
    HADzI DALIBOR and nokru like this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  6. #6
    Istaknuti član Avatar korisnika MMario
    Član od
    19.3.2014.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.608
    Lajkovi
    30885
    Reputacioni uticaj
    334

    Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

    Ha, sat k'o sat.....
    Ali tebe anbeast volim citati....unosis mi radost i veselje svojim tekstovima, zato uz duzno postovanje moj veliki
    Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	respect.PNG
Viđeno:	1645
Veličina:	89,8 KB
ID:	103631
    anbeast and nokru like this.
    ....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....

  7. #7
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

    Čestitke Anbeast na ovom i ostalim tekstovima. Vešto napisano. Hvala za izdvojeno vreme.
    Sat je remek delo i kao takav suviše skup za nošenje i rekao bih suviše komplikovan za upotrebu.
    Još jednom, hvala.
    anbeast likes this.

  8. #8
    Član Avatar korisnika WatchHunter
    Član od
    30.10.2013.
    Lokacija
    selo
    Poruke
    151
    Lajkovi
    847
    Reputacioni uticaj
    77

    Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

    Odlican tekst, sve pohvale Anbeast, posebno mi se dopadaju latinski citati, ovakav casovnik zasluzuje ovako visok nivo naracije.
    Mada me najvise odusevilo: "Zevs horoloskog Olimpa..."
    Obicno ne komentarisem ovako edukativne tekstove, ali Patek je...pa, moram
    Na slici sat zaista izgleda malo kic, ali 47mm nije malo te bi ga trebalo videti uzivo pa prosuditi, jer na slici izgleda prilicno malo i nagurano detaljima. Jest, malo komplikovano al.....navikla bih se.
    I poslednje, da imam 2.5 miliona franaka da dam za sat, MA NEMA TE SILE DA GA DRZIM U SEFU NOSILA BIH GA 100 %. , jer pretpostavljam da onaj ko da te pare za sat da ih je izvukao iz malog dzepa, a fala bogu na sakou ima i velikih. Ali to je razlika izmedju mene i onih koji drze 2.5 milion u malom dzepu
    anbeast likes this.

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika chuck
    Član od
    14.11.2011.
    Lokacija
    Sombor
    Poruke
    923
    Lajkovi
    7663
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 5175 - Zvuk istorije

    Kad se pogleda ovaj video lakše se shvati zašto high-end satovi vrhunskih proizvođača toliko koštaju.

    don Alberto and Haifisch23 like this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •