Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
Like Tree8Likes
  • 6 Post By krstin
  • 2 Post By HADzI DALIBOR

tema: Važnost kontrole kvaliteta - kako to radi IWC Shaffhausen

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika krstin
    Član od
    18.11.2011.
    Poruke
    1.624
    Lajkovi
    8322
    Reputacioni uticaj
    289

    Post Važnost kontrole kvaliteta - kako to radi IWC Shaffhausen

    Važnost kontrole kvaliteta - kako to radi IWC Shaffhausen-bregel-563_2.jpg

    Doktor molekularne fizike, Thomas Bregel (na slici) ima veoma važnu ulogu u kompaniji IWC Shaffhausen.Ova kompanija ima oko 700 zaposlenih, ali malo je poznato da gotovo 50 njih - 7% uopšte ne radi na proizvodnji, ili distribuciji satova. Oni su zaduženi isključivo za kontrolu kvaliteta! Njih predvodi gore pomenuti Dr Thomas Bregel, sa jednim jedinim ciljem - svaki sat mora biti savršen. Zanimljivo je da Thomas Bregel do sada nije imao nikakve veze sa časovničarskom industrijom. Bavio istraživanjima vezanim za teške metale i različite materijale, da bi se potom prebacio na automobilsku industriju, sve do 2009. godine kada se pridružio kompaniji IWC.

    Važnost kontrole kvaliteta - kako to radi IWC Shaffhausen-4.jpg

    Ovo uopšte nije jednostavan zadatak. Svake godine se pojavljuju novi modeli satova, a pored toga dolazi i do brojnih promena na postojećim modelima. Na hiljade komponenti se ugrađuju u različite modele satova, što zahteva veliki broj procedura kontrole kvaliteta. U IWC-u kontrola kvaliteta se odvija na dva nivoa. Spoljašnja kontrola podrazumeva dobavljače, a unutrašnja se odnosi na same procese u okviru IWC-a. Veoma je važno da dobavljači obezbede savršene komponente. Kako bi se to ostvarilo u praksi, IWC je razvio precizne kriterijume koji se moraju ispuniti. Praćenje smernica omogućava izbegavanje problema, kao i kašnjenja. Standardi postavljeni od strane IWC-a, dobro su prihvaćeni i od strane dobavljača. IWC čak i snabdeva svoje dobavljače sa potrebnom opremom za kontrolu kvaliteta. Interno, postoje slični kriterijumi koji se moraju poštovati. U IWC fabrici u Neuhasenu, gde se proizvode kućišta za satove i delovi mehanizma, postoji čitav tim zaposlenih koji se bavi kontrolom kvaliteta. Njihova inspekcija je ipak poslednji korak u procesu. IWC od svoj zaposlenih zahteva da sami kontrolišu kvalitet delova u svakom stadijumu proizvodnje. Radnici su prvo obučeni po pitanju kontrole kvaliteta, a zatim u svom radnom rasporedu imaju tačno određeno vreme za kontrolu.

    Važnost kontrole kvaliteta - kako to radi IWC Shaffhausen-3.jpg

    Ovakav pristup, korišćen u velikim industrijama (automobilska), sada je prenesen i na IWC Shaffhausen. Može se reći da je IWC lider u časovničarskoj industriji po pitanju implementiranja i sprovođenja kontrole kvaliteta. Iako sprovođenje ovakvog vida kontrole kvaliteta iziskuje troškove, pokazalo se da se to na kraju isplati. Tim kontrole kvaliteta štedi i vreme i novac, što je dobro za sve. Dobro je za dobavljače, sam IWC, kao i za potrošače koji će uvek dobiti proizvod vrhunskog kvaliteta.


    LINK
    Poslednja ispravka: krstin (22.8.2012. u 14:04)
    vladas, VLADAN P, DrAgod and 3 others like this.

  2. #2
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom

    Respekt za IWC! Od njih ništa manje nisam ni očekivao! Recimo da bih Aquatimer 2000 vrlo rado nosio na ruci bez obzira što je unutra 2892! U stvari,baš zato što je ETA - jeftinije i lakše održavanje,a i čitao sam da su im precizniji i pouzdaniji od njihovih kućnih mašina! Naravno,ako je prestiž u pitanju, in-house IWC je mnogo bolji izbor,a i bolje drži cijenu kod prodaje.
    vladas and krstin like this.

Slične teme

  1. Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 29.3.2012., 7:30
  2. O kom satu se radi?
    By Nikola Lijeskić in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 12
    Poslednja poruka: 4.6.2011., 11:50
  3. Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 12.4.2010., 21:03
  4. Kako se to radi u Nomos Glashütte
    By dragon in forum Nemački Satovi
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 1.4.2010., 20:06

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •