Pics by Hary



Aquatimer je ronilačka serija serija satova koja je napravljena kao nasljednik legendarnog IWC Porsche Design 2000 modela još poznatijeg kao

Ocean 2000.

Predstavljena je 1997. godine na Basel sajmu pod nazivnom Aquatimer GST (gold, steel and titanium) a prvi model koji je nosio to ime, i koji je dan danas jako tražen, je Aquatimer 3536.



Ova serija satova je dolazila u dvije verzije, od titana i čelika. Osim tipa kućišta, razlika je bila i u finišu kopče, elementima na brojčaniku (SS verzija ima reljefne indikatore) i obradi same lunete. Ostatak teh. karakteristika je identičan. Radi se o pravom tool diveru koji je vodootporan do 2000m, ima promjer 41mm, debljine svega 14mm i 48mm lug to lug. S obzirom na WR, dimenzije su poprilično male. Titanska verzija u odnosu na SS nema niti jednu poliranu površinu, nego grubi mat finiš. Prema IWC-u, titan je obrađen određenim procesima čime je tvrdoća daleko veća nego kod normalnog titana, tako da bi kućište trebali biti nešto otpornije na udarce. Safirno staklo je debljine 3.7mm.









IWC je ugradio zanimljiv sigurnosni sustav u lunetu koja se danas koristi na dosta high-end divera, nešto kao kočnica koja sprečava nehotično pomicanje lunete prilikom ronjenja. Da bi pomaknuli lunetu potrebno ju je pritisnuti na suprotnim krajevima. Jednostavan sustav ali šljaka (vrlo sličan sustav koristi Sinn U1000)
Od iluminacije je korištena kombinacija tricija i SuperLuminove, iako je vrlo vjerojatno da su friško servisirani satovi u IWC-u dobili brojčanike isključivo sa Luminovom. Mehanizam je Caliber 37524, što bi u prijevodu značilo da se radi o ETA 2892, istom mehanizmu koji je u Seamasterima (non Co-Axial). Znači 28,800 bph, 42h rezerva, Incabloc anti-shock itd..
Remen je dio sata koji kiksa radi prihvata, znači samo ide original metal, original guma ili velcro remen koji se dobije u kompletu. Iako možda i nije toliko velik problem, jer se dosta custom remena može naći za ovaj sat. Malo je čudno što 2000m WR sat nema dive ekstenziju na remenu, ali ajde, bar se dobije velcro za tu namjenu (makar izgleda ko da ne pripada tom satu )

Od kad sam prvi puta vidio ovaj model prije 6-7 godina, ostao mi je urezan u pamćenje i spada mi u najljepše IWC divere, tik uz 3548 i 3719
Usporedba SS-a i Titana:













Jednostavno a prekrasno (Preuzeto s Portala Satova) ali i skupo.