6 Priloženi(h) fajl(ova)
AeroWatch Neuchatel dzepni sat-pomoc pri identifikaciji
Pozdrav svim forumasima!
Pre nekoliko godina je moj otac dobio ovaj sat,i od tada je on zaboravljen stajao u vitrini. Sve do pre nekoliko dana kada sam ga "otkrila". Lepo sam ga ocistila soda bikarbonom,te sam i posumnjala da je od srebra. Proguglala sam malo o toj marki satova i nasla mnogo slicnih,iako ne istih primeraka,te ako sam u pravu da je od srebra izgleda da se radi o dosta vrednom satu. E sad,trebala bi mi pomoc u prikupljanju informacija,koje je godiste priblizno,kakav bi mogao biti mehanizam (znam da sam ga trebala otvoriti,ali sama se ne usudjujem,a u mom mestu nema sajdzije),i kolika je vrednost sata (ne mislim ga prodavati). Prilozene slike nisu bas najbolje,pa cu napisati sve sto se mozda ne vidi: Brojcanik je sa rimskim brojevima,a iza njih su mali arapski brojevi od 13 do 24 crvene boje;gore pise AeroWatch Neuchatel,a pri dnu Swiss Made. Sve me zanima,sta god znate molim vas da podelite sa mnom! Unapred hvala! :):adore:
Re: AeroWatch Neuchatel dzepni sat-pomoc pri identifikaciji
POZDRAV . . .
Imao sam slican sat, iste firme u slicnom (HUNTER kucistu, to znaci lovački sat jer je krunica na broju 3 a ne na broju 12 kao kod ostalih džepnih satova). Sto se tice godista tu je oko 1960-70. Sto se tice da li je srebrn, ne znam, ali da bi bio mora sa unutrasnje strane prvog poklopca da ima žig 0,800 ili slican broj sa nulom ispred i oznaka za srebro je u malom nalik dijamantu otisku treba da ima slicica ptice tetreba (ljudima lici na ćurku), da bi kuciste bilo srebrno. Nisam našao modele koji su prevljeni od srebra, obično unutra pise BASE METAL, što znaci da je od mesinga. Mehanizam koji je pakovan u te modele je UNITAS 6497 model. Nije mnogo skup sat oko +-5000din zavisi od stanja . . . To je sto ja znam otprilike, ako vas još nešto zanima slobodno PITAJTE . . .
Lijep sat ali kao što kolega kaže nije prevrijedan možda od 50-100€ prema stanju u kakvom jest.S nutarnje strane poklopca moraš pogledat postoji li kakav pečat il sitni broj bez toga znači da nije srebro jer se srebro i zlato na kućištima uvijek označava znakovljem-puncama.Što se tiče kvalitete sata zanima me je li cifer sata emajlirani ili metalni i bilo bi dobro poslikat mehanizam sata (uzmeš jedan tanki nožić i polako potražiš na stražnjem poklopcu udubljenje napravljeno da se lakše otvori sat i otvoriš ga.Nemoj previše silom da se što ne desi al uz malo truda da se njega otvorit bez problema)
Bez slike mehanizma nema ni realne procijene tad su to sve samo nagađanja.
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Imam i ja jedan...Isto Aero Neuchatel
Uspio sam vidit broj 6498,lijevo od broja je simbol u obliku nekog grba,a desno od broja UZ...
to je taj Unitas valjda.
Prilog 62323Prilog 62324Prilog 62325Prilog 62326
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Ispričavam se,slučajno stavih slike s starog moba...ove su puno bolje
Prilog 62331Prilog 62332Prilog 62333Prilog 62334Prilog 62335
Mehanizam je sigurno Unitas 6498, a za ostale informacije ces morati da sacekas dok se nego drugi javi.:)