Haute Horlogerie - Visoko (Fino) časovničarstvo

Većina novajlija u svetu časovničarstva je verovatno čula za desetak proizvođača i to po pravilu za one nižeg cenovnog ranga, one koji su veoma marketinški prisutni ili za one čija se imena pojavljuju na tablama starih časovničara. Seiko, Casio, Festina, Fossil, Rolex, Tag Heuer, Omega, Longines, Doxa, su imena verovatno poznata široj populaciji. Neka od ovih imena koketiraju sa samim vrhom, međutim, tamo negde, visoko, obavijeni izmaglicom, na svojevrsnom časovničarskom Olimpu, bivstvuju kuće (Maison), ateljei i radionice koje kreiraju remek dela časovničarstva, vrlo često na samoj granici umetnosti. Neupućen kakav jesam, često sam se pitao koje karakteristike mora imati jedan proizvođač ili proizvod da bi se sa ponosom mogao svrstati u časovničarski panteon? Verujem da sam odgovor pronašao na sajtu fondacije Haute Horlogerie. Verovatno su mnogi od vas upoznati sa sajtom i fondacijom ali sam smatrao da bi bilo dobro da se i na Svetu satova nađu principi i ideje vodilje na kojima se temelji "visoko časovničarstvo" [1].
Kulturni savet fondacije je u svom "Manifestu" postavio te principe, te ideje vodilje koje pomažu da se neki proizvođač ili proizvod podvedu pod pojam: "visoko časovničarstvo" (''fino časovničarstvo").
Prema "Manifestu", izraz "fino časovničarstvo" obuhvata vekovno trajanje, bogatu i specifičnu kulturu, profesionalnu etiku, veštinu, i goreću strast zanatlija. Rečju, visoko časovničarstvo je kultura znanja i veštine, duge tradicije ali pogleda čvrsto uprtog u budućnost. Njegove vrednosti su istraživanje, inovacija, razvoj i obučavanje novih generacija.
Ove nematerijalne vrednosti bivaju otelotvorene u proizvodu koji dostiže najviše standarde znanja, izrade i autentičnosti. Proizvodu koji je izrađen od strane prepoznatljivih brendova ili je delo priznatih individualaca; koji je uzvišen talentom zanatlija i isporučen kroz lanac izuzetnosti, od same ideje preko proizvodnje do prodaje krajnjem korisniku. Od koncepta do distribucije, preko razvoja i proizvodnje luksuzni sat je u centru procesa u kome je kvalitet najvažniji u svakom stadijumu. Da bi opravdao etiketu "fini sat" , bio on unikat, deo ograničene serije ili deo kolekcije, sat mora ispuniti određene kriterijume:

  • Mehanizam mora pokazati izvanrednan nivo tehničkog znanja. Mora biti dizajniran, razvijen i proizveden po najvišim standardima kvaliteta, autentičnosti i pouzdanosti .
  • Sat mora pokazati ekspertsku upotrebu plemenitih, retkih, vrednih ili inovativnih materijala.
  • Svaka komponenta mora biti savršeno finiširana i izuzetna pažnja mora biti posvećena i najmanjem detalju.
  • Mora biti velike estetske vrednosti i njegov spoljašnji izgled (kućište,ciferblat, kaiš) moraju demonstrirati kreativnost, originalnost, autentičnost i individualnost.

"Fini sat" može, bez razlike, biti rad istorijske kuće (historic Maison) , manufakture, savremenog ateljea ili majstora časovničara, marke koja investira u "luksuzno časovničarstvo" ili proizvodjača mehanizama.
Krugu "Finog časovničarstva" pripadaju svi oni koji dele iste vrednosti:

  • Istorijske kuće i manufakture čiji su proizvodni pogoni potpuno integrisani i u potpunom njihovom vlasništvu.
  • Ateljei i Majstori časovničari koji sami proizvode svoje mehanizme i kreacije.
  • Marke koje investiraju u "fino časovničarsvo" i izumevaju satove koji su delom proizvedeni "in-house" a delom od strane drugih kuća i manufaktura ili od strane priznatih snabdevača mehanizama, sa srednjeročnim ciljem da potpuno objedine proizvodnju.
  • Proizvodjači mehanizama koji proizvode mehanizme i komplikacije za druge.

Da bi pripadao elitnom krugu "visokog časovničarstva" proizvođač mora prihvatati sledeće vrednosti:

  • Da čuva, razvija i aktivno prenosi jedinstvenu kulturu i stručnost finog časovničarstva
  • Da demonstrira posvećenost istraživanju, razvoju i integraciji ovog jedinstvenog znanja (veštine). Da utvrđuje svoju prepoznatljivost, da stremi jedinstvenosti i da dostigne dugovečnost
  • Da zaslužuje priznanja i poštovanje poznavalaca i poklonika finog časovničarstva
  • Da distribuira svoje proizvode kroz posebno izabranu, kvalifikovanu i međunarodnu mrežu (brendirane prodavnice, koncesije, autorizovane multi-brend radnje)
  • Da pruža kvalitetnu uslugu pre, za vreme i posle prodaje, što će učvrstiti poverenje kupaca.
  • Da se aktivno bori protiv krivotvorenja i servilnih kopija (pretpostavljam da se ovim misli na ono sto rade Parnis, Marina Militare i slično. Na "hommage" koji ne uzima samo osnovnu temu od originala nego je gotovo egzaktna kopija)
  • Da bude etički i društveno odgovoran.


Mislim da je cela prethodna priča veoma lepo sažeta u dve latinske reči koje je Fransoa-Pol Žurne (Francois-Paul Journe) uzeo za svoj moto i koje su ispisane na svakoj njegovoj kreaciji: INVENIT ET FECIT (Što bi značilo da su njegova dela izmišljena, konstruisana i proizvedena u potpunosti i isključivo u njegovoj radionici u Ženevi.)














[1] Paralela sa visokom modom. Koriste se i izrazi "fino časovničarstvo" te ću ja koristiti oba izraza kao sinonime. Ako neko ima bolji termin rad sam da ga prihvatim.