Novi model brenda Arnold & Son je zvanicno najtanji tourbilion sat na svijetu. Ovaj model ce kao i mnogi drugi biti predstavljen na ovogodisnjem sajmu satova i nakita u Bazelu. Novi model kompanije Arnold & Son nosi naziv Ultra Thin Tourbillon Escapement (skraceno UTTE). Debljina mehanizma je ovog modela je rekordno mala i iznosi svega 2.97mm. Debljina prethodnog rekordera je iznosila 3.5mm, to je bio mehanizam modela Piaget. Dalji napredak u odnosu na starog rekordera je rezerva snage koja na novom UTTE-u iznosi ogromnih 80 sati skoro duplo vise od Piaget-ovih 44 sata.
Arnold & Son Makes World’s Thinnest Tourbillon Watch-screen-shot-2013-04-22-22.58.41.png
Postoje naravno i slicnosti izmedju ova dva modela, naime oba mehanizma imaju flying tourbillon, dakle nema mostova iznad koji drze rotirajuci kavez. Kavez UTTE modela je sam po sebi napravljen sfernog oblika i stoga je lisen bilo kakvih ravnih djelova, i kao poslednji korak da se obezbijedi sto bolji pogled na tourbilion on je izdignut iz ravni mehanizma, kroz sam brojcanik i doveden na istu visinu kao i satna i minutna kazaljka.
Arnold & Son Makes World’s Thinnest Tourbillon Watch-piaget-emperador-comparison.jpg
A&S8200 kalibar ce se ugradjivati u dva modela, svaki od njih ce biti rucno izradjen u limitiranoj seriji od 50 komada od 18-to karatnog crvenog zlata, jedna verzija sa srebrnasto-bijelim Cotes de Geneve ciferom, dok ce druga verzija biti, koja ce takodje biti izradjna u limitiranoj seriji od 50 komada, palladium verzija biti sa svijetlo sivim Cotes de Geneve ciferom. Kucista oba modela su precnika 42mm i debljine od samo 8.34mm, staklo je naravno safirno kao i poklopac mehanizma.
Arnold & Son Makes World’s Thinnest Tourbillon Watch-aands-piaget-comparison-cropped.jpg
U danasnjem svijetu casovnicarstva, kada se vodi simultana trka za najvecim, nakomplikovanijim, najbrzim satovima, to zaista moze biti dobra ideja da se napravi nesto ultra precizno, nesto ultra tanko.

Izvor
arnoldandson.com