4 Priloženi(h) fajl(ova)
Antoine Martin Slow Runner - Najsporiji sat
Iz nezavisne švajcarske manufakture satova Antoine Martin stiže najsporiji mehanički sat. Osnivač kompanije i glavni časovničar, Martin Braun, stoji iza ovog specijalnog sata. 30 godina iskustva u horologiji doprinelo je stvaranju mehanizma sa najvećom i najsporijom balansom.
U satu prečnika 42 mm nalazi se balansa sa prečnikom od čak 24 mm! Ovo nesvakidašnje delo časovničarstva ljubitelji uživo mogu videti od 25. aprila na Baselworld-u.
Mehanizam radi na frekvenciji od 7,200 otkucaja po času (1hz). Tako se sekundna kazaljka pomera nesvakidašnje za jedan mehanički sat. Umesto prividnog klizenja, kazaljka se u toku jedne sekunde pomeri samo dva puta.
U satu se nalazi kalibar AM36.001, sa prečnikom od 36mm i visinom od 8,6 mm. Mehanizam se sastoji od 199 delova, a u njemu se nalazi 23 rubina. Pojedini elementi zaprečnog sklopa izrađeni su od silicijuma. Rezerva snage iznosi čak 96 časova, a na brojčaniku se nalazi i njen indikator.
IZVOR: Antoine Martin
Re: Antoine Martin Slow Runner - Najsporiji sat
Ovo treba videti uzivo:)
Zanimljivo.
Stvarno zanimljivo.:yes4:
A jesam se pitao koji mehanizam radi na najmanjoj frekvenciji.
Veoma,veoma zanimljivo i bar za mene originalno :congrats:
Nisam imao prilike pročitati o ovoj "brzini" koju jedan mehanizam može imati,bravo Krstin :thank_you2:
Bravo Krstin. Sviđa mi se mehanizam. Obično se inžinjeri trude da povećaju broj Hz ali eto neko je krenuo i u suprotnom smeru. Interesantno. Baš bih voleo da vidim uživo kako radi .
Samo me zanima zasto ova brzina, koja je svrha:confused:
Nešto novo i neuobičajeno!
Svaka čast!
Svrha? Nema svrhe al je cool!
Citat:
Serb kaže:
Samo me zanima zasto ova brzina, koja je svrha:confused:
Ekskluziva, a možda i servis?
Ti ga kupiš a sin kad nasledi, jednog dana, nosi na servis. Ili unuk.
Štednja na servisiranju... :)
Ma unuk ce da nasledi i onaj koji radi na 21 iljadu:D
pitanje za clanove, gde mogu procitati vise o prednostima i manama mehanizama koji rade na niskim i visokim frekvencijama kao i o tome kako rade...
Za sada nazalost nemamo konkretan tekst na tu temu, ali eto odlicne ideje da ga napisemo.
Stay tuned...
Pozz!
pisalo se na forumu i o tome ali samo u tragovima i to u vise tema, znam da se oni koji rade na niskim frekvencijama sporije habaju, da Zenith i Seiko prave mehanizme na visokim frekvencijama i da zato kazaljka ''lepse'' klizi..krstin moje pohvale za tekst i predstavljanje :)
Seiko nije bas skroz karkteristican za visok broj otkucaja, vecinja njegovih mehanizma srednje klase rade na 21.600 vns. Ukratko mehanizmi sa visokim frekvencijama lakse postizu preciznost, kazaljka klizi pri radu , ali opet brze se haba. Ovi sporiji su radne masine :) Takodje kod mehanizama nize frekvencije da bi se postigla veca preciznost (sto manje odstupanje) potrebno je da su komponeti mehanizma uradjeni bolje (preciznije) i sa vise kontrole kvaliteta ( ne znam da li sam se dobro izrazio)... Sta ja znam vise volim veci broj otkucaja zbog rada sekundare, mada se ne bunim ni za Seiko 6r15:)
Odličan tekst o Hi beat vs Low beat ovde.
da, nije Seiko tipican primer sata koji radi na visokim frekvencija, mislio sam samo na onaj hi beat model koji radi na 36.000 v.p.h
Kako je dobro gledati ga "od pozadi"... Šta kažete?
Izgleda odlicno od pozadi;)
Nije los video, ali nije to jos ono pravo. Cekamo pravi "live" snimak, ako vec ne mozemo da ga vidimo uzivo:(
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Antoine Martin Slowrunner sa 24 mm, 1 Hz balansom
Poštovanje svima!
Naleteo sam na jedan nadasve neobičan sat sa zanimljivom inovacijom.
Prilog 68885
Trend u proteklih nekoliko godina je da se balans sve više smanjuje a povećava broj njegovih oscilacija. Ima dosta primera za to, a među njima bih izdvojio Zenith ElPrimero sa 10 poluoscilacija u sekundi i dva potpuno fascinantna mehanizma od Tag Heuer proizvođača: Mikrogrider i Mikrotimer sa 2000 i 1000 poluoscilacija u sekundi.
Sat koji je ovde predstavljen je plod razvoja u potpuno drugom smeru. Naime, ovaj sat koristi balans od 24mm koji osciluje na 1Hz, iliti dve poluoscilacije u sekundi.
Prilog 68884
Ne treba previše trošiti reči, pogledajte i sami!
Antoine Martin Slow Runner - YouTube - YouTube