Re: Vostok Amfibija Komandirskie sat
Jeste 2415
Obratiću pažnju, do sad je bilo da odvrnem na položaj 1 za navijanje, izvučem krunicu da podesim vreme i kada podesim, samo zavrnem nazad do kraja krunicu, ne mogu da je gurnem pa onda zavrćem, kao što sam je izvukao. Ali nisam je navijao svaki dan, danas je prvi put.
Citat:
arch_m kaže:
P.S. Kod automatik satova, kada pocnes s nosenjem, dobro je sat naviti, onako, posteno - 30-40 punih namotaja, a onda ostaviti pokretima ruke da nastave raditi posao. Pokretanje ruke i treskanje, na samom pocetku, nije dovoljno da se mehanizam stavi u pun pogon.
Ok, Hvala na savetima :)
Verujem da ti se svukao teg sa rotora. Imao sam par slučajeva u poslednje vreme. Nisu dobro punktovali to.
Ako je to slučaj, šta se još dešava osim tresenja kao posledica istog? Ili si mislio na to što stane?
Ne navija lepo automatski, može da zvecka al ne mora. Normalno radi kad naviješ ručno.
Malo je tesko, ovako, na daljinu, razumjeti sta mislis pod tim "trese". Svaki automatik ima rotor koji se konstantno pomijera, izazivajuci odredjen otpor i proizvodeci karakteristican (ujedno i prelijep :D) zvuk, poput nekog tihog laganog skripanja, grebanja, i to ne treba da te zbunjuje.
E sad, pored ovoga sto ti je Uros napisao, sto zaista moze biti slucaj, ja se i dalje nadam da se radi o najjednostavnijim problemima, koje sam ti gore naveo.
Mehanizam 2415, kao i serija 2416 kojoj pripada (samo bez datuma), ima nekoiko caka koje na koje se covjek navikne... npr., i pored toga sto nema klasicnu "hack" funkciju, prilikom pomijeranja unazad, doduse prilicno neprecizno, da se zaustaviti sekundara... a zaustavi se, ponekad, i radi onoga o cemu sam ti pricao.
Jos malo ti posmatraj kako sat radi, pa nam javi. Nadam se da nije nista radi cega ce morati "na kanal"... mada se sve to, uglavnom, da brzo srediti - ko zna.
Jel postoji neki dobar sajdžija u Novom Sadu da pogleda sat? Stao je i ne mogu da ga pokrenem.
Simovic, bul. Cara Lazara, kod Merkatora. Imas ga u rubrici servisi.
Ok, sekundara neće ni da mrdne, a kada namestim vreme na npr 7 i 15, pa vratim na 7, manja kazaljka odstupa od sedmice, vidi se onako golim okom.