-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Rijetki sovjetski - ruski satovi
Pozdrav svima!
Ovih dana naletio sam na oglas na Ebay u kojem se za 9400 funta ili za oko 10500 Eura prodaje vrlo rijetka Raketa 3031 Prilog 139852 i dobio ideju da pokrenemo temu o rijetkim sovjetskim i ruskim satovima i satnim mehanizmima.
Pa evo za početak spomenuta Raketa 3031. Testna serija od 150 komada ovog sata proizvedena je 1967. godine. Imao je mehanizam sa 33 rubina te funkcije automatskog navijanja, dvostrukog kalendara i mehaničkog alarma.
Prilog 139853 Prilog 139857 Prilog 139858 Prilog 139855
Prodavao se po cijeni od 150 rubalja što ga je činilo skupljim od nekih zlatnih satova, pa je zbog toga prodaja išla loše. Zato je obustavljena daljnja proizvodnja i sve je ostalo na navedenih 150 primjeraka. Neki izvori spominju i dodatnu seriju od 2000 primjeraka, ali radi se o neprovjerenim i malo vjerojatnim podacima.
A danas… J
-
Re: Rijetki sovjetski - ruski satovi
Zanimljiva tema, a zanimljiv je i sat. Ne računajući današnju cenu, koja je očigledno formirana usled malog broja primeraka, zainteresovao me je i ekonomski aspekt. Ukoliko uzmemo da su u to doba rublja i dolar bili gotovo jednaki prema zvaničnom kursu (kaže Wikipedia, premda je nezvanični kurs bio drugačiji), onda je prema drugom izvoru sat koštao nešto više od 1000 dolara u današnjem novcu. Iako mogu da zamislim kako je ljudima iz tog vremena izgledao neki sat ili bilo koji drugi proizvod koji je nama manje-više uobičajena pojava, teško mi je da shvatim koliko je bilo finansijsko opterećenje.
Konkretno, teško mi je da shvatim npr. koliko je finansijsko opterećenje u odnosu na platu stvarala kupovina Darwila kod nas tokom sedamdesetih ili osamdesetih. Naravno, isto važi i za ovaj sat.
-
8 Priloženi(h) fajl(ova)
Više nego interesantna Raketa.
Postojala je verzija sa ušicama koje su bile napravljene iz jednog dela zajedno sa poklopcem. I druga varijanta kućišta sa klasičnim ušicama.
Prilog 139859Prilog 139860Prilog 139861Prilog 139862Prilog 139863
Klasične ušice
Prilog 139864Prilog 139865Prilog 139866
https://yadi.sk/a/DSe1t6aT3W6Rit
-
Dobra ideja za temu. Sviđa mi se
-
Tema je odlična i mislim da sam pominjao ovaj satić negde.
Novac koji je potrebno izdvojiti za odličan primerak je prava sitnica i suma nikada nije manja od 250000 rubalja.
Video sam je uživo samo u muzeju, a kolekcionarima ovde predsavlja neostvareni san kao i večiti izvor sprdnje i podsmeha zbog cena koje dostiže.
U istim krugovima, podatak o dve hiljade proizvedenih takođe svi osporavaju i tvrde da ih je proizvedeno daleko daleko manje.
-
8 Priloženi(h) fajl(ova)
Evo da nastavimo s rijetkima (i skupima). 60-ih godina u modi su bili vrlo tanki slim satovi, a posebnim urarskim umijećem (s pravom) se smatrala izrada što tanjeg satnog mehanizma.
Tokom 1961. g. u SSSR je od proizvođača zatraženo da naprave mehanizam čija će debljina biti manja od 3 milimetra. Tako su na koncu nastali predivni Poljotovi i Raketini mehanizmi 2209 i još ljepši satovi s tim mehanizmima.
„Pobjednik“ je bio Poljot 2200. Radilo se o mehanizmu nevjerojatne debljine od samo 1,85 milimetara
Prilog 139935 Prilog 139936 Prilog 139934
što je omogućavalo izradu predivnog i elegantnog sata...
Prilog 139937 Prilog 139940 Prilog 139938 Prilog 139933 Prilog 139939
Međutim zbog toga ovi satovi nisu imali kazaljku sekundi, ni zaštitu od udarca. To možda ni ne bi bilo tako strašno da se nisu javili problemi sa savijanjem mostova mehanizma itd.
Tokom 1965 proizvedeno je samo par stotina primjeraka od kojih je dosta podijeljeno tadašnjim sovjetskim funkcionerima, ali nikad nije došlo da serijske proizvodnje.
-
-
Citat:
skydrummer kaže:
Bravo :congrats:
Puno hvala Skydrummer!
-
11 Priloženi(h) fajl(ova)
Da nastavimo sa rijetkim „rusima“… Slava tranzistor…
Prilog 140054 Prilog 140055 Prilog 140056 Prilog 140057
Legenda kaže da se tadašnji generalni sekretar KP SSSR Nikita Hruščov vratio iz posjete SAD gdje je nabavio, a neki kažu dobio na poklon od tadašnjeg predsjednika SAD Bulovu Accutron 214.
Dalje legenda kaže da je Hruščov dao u zadatak II moskovskoj tvornici satova, tj. „Slavi“ da proizvede takav sat. Postupkom „obrnutog inženjeringa“ inžinjeri „Slave“ su polovicom 60-ih godina napravili Slavu tranzistor koja je bila jako slična Bulovi Accutron 214.
Prilog 140058
Sat je radio na principu tranzistorski upravljane vibracijske viljuške i bio je revolucionaran za svoje vrijeme.
Prilog 140057 Prilog 140059 Prilog 140060 Prilog 140061
Izgleda da se našao i u slobodnoj prodaji. Prilog 140062
Međutim zbog složenosti mehanizma i skupe izrade, Prilog 140063 Prilog 140064
proizvodio se samo nekoliko godina. Prema dostupnim podacima proizvedeno je oko 1000 komada, dok neki izvori spominju i 2000. Osim malog broja proizvedenih satova, složenost mehanizma je utjecala na vrlo mali broj postojećih ispravnih primjeraka danas.
-
Odlična Slava. Čim si otvorio ovu temu prvo mi je Slava tranzistor pala na pamet ali nikako da stignem nešto napisati (doduše pisao sam o njoj ranije u okviru drugog teksta).
Hvala na predstavljanju.:thumbup:
-
Puno hvala skydrummer!
Zbilja bi mi bilo drago da ti ili netko od drugih članova napiše ponešto na ovu temu...ili dopuni moje objave. Samo naprijed momci! :thumbsup:
-
8 Priloženi(h) fajl(ova)
Mislim da bi bilo u redu da se ovdje nešto kaže i o nježnijoj strani sovjetske - ruske horologije. Za taj dio je očigledno između ostalih bila zadužena tvornica satova Uglich i njihov brend Chaika.
Ova tvornica je po dostupnim podacima od 1964 do 1968 godine proizvodila i najmanji sovjetski - ruski satni mehanizam Chaika 1200 s nevjerojatnim dimenzijama 9 x 13 milimetara.
Prilog 140109 Prilog 140112 Prilog 140111 Prilog 140114
Ovako male dimenzije mehanizma omogućavale su naravno i izradu vrlo malih i elegantnih ženskih satova.
Prilog 140115 Prilog 140116 Prilog 140117 Prilog 140119
Nisam uspio naći podatak o broju proizvedenih primjeraka, ali po raznim forumima vidim da vrlo ozbiljni kolekcionari žale što nemaju ovaj sat u svojim kolekcijama.
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Razmišljajući o rijetkim ruskim satovima sjetio sam se jednog koji je toliko rijedak da sam jedva našao njegove slike. Spada u kategoriju koju kolekcionari nazivaju „duhovi“ tj. satovi o kojima se priča a nitko ih nije imao priliku vidjeti uživo. NII Chasprom space watch je razvijen početkom 60-ih u elitnom sovjetskom horološkom institutu NII (НАУЧНО ИССЛЕДОВАТЕЛЬСКИЙ ИНСТИТУТ) Chasprom. Radi se o elektroničkom ili elektromehaničkom satu koji je razvijen za potrebe sovjetskog svemirskog programa.
Prilog 140186 Prilog 140187
Po dostupnim podacima proizvedeno je samo 29 komada i pouzdano se zna da su po jedan primjerak nosili Pavel Belyaev u misiji Voskhod 2 i Yuri Artyukhin u misiji Salyut 3.
Prilog 140188
Jedan primjerak ovog sata prodan je 1993. g. na aukciji Sotheby's u New Yorku za 5750 dolara.
Prilog 140189
Zanimljivo je da se kasnije pojavilo „reizdanje“ koje naravno nema previše veze sa originalom jer ga pokreće Vostokov 2431 mehanizam.
Prilog 140190
Razmišljam koliko danas vrijedi jedan primjerak ovog sata. :ohmy:
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Razmišljajući o najrjeđim ruskim satovima, na pamet mi pade jedan mehanizam koji na žalost nikad nije ugrađen u neki ruski sat. Radi se o Poljotu 30644 koji je trebao biti prvi ruski automatski kronograf.
Prema dostupnim podacima rad na razvoju automatskog kronografa započeo je u Prvoj moskovskoj tvornici satova još 80-ih godina i tehnička dokumentacija je bila gotova do 1991. g. no politička gibanja u SSSR zaustavila su rad na razvoju ovog mehanizma.
Međutm, kada je Maktime kupio strojeve i tehničku dokumentaciju Poljota za proizvodnju mehanizma 3133, pronađena je i zametnuta tehnička dokumentacija za proizvodnju mehanizma 30644.
Prilog 140418 Prilog 140419
Koliko je poznato, 2008. ili 2009. proizvedeno je 50 primjeraka ovog mehanizma, no daljnje testiranje i razvoj su obustavljeni zbog financijskih teškoća u koje je kasnije upao Maktime.
Mehanizam 30644 je bio potpuno različit od 3133, radio je na frekvenciji od 28 800, imao indikatore datuma i dana u tjednu i po projekcijama je trebao koštati 30-50 % cijene mehanizma ETA 7750.
Tko zna, možda jednom ipak, netko… :hmmmm:
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Citat:
jure17 kaže:
Pozdrav svima!
Ovih dana naletio sam na oglas na Ebay u kojem se za 9400 funta ili za oko 10500 Eura prodaje vrlo rijetka Raketa 3031 Prilog 139852 i dobio ideju da pokrenemo temu o rijetkim sovjetskim i ruskim satovima i satnim mehanizmima.
Pa evo za početak spomenuta Raketa 3031. Testna serija od 150 komada ovog sata proizvedena je 1967. godine. Imao je mehanizam sa 33 rubina te funkcije automatskog navijanja, dvostrukog kalendara i mehaničkog alarma.
Prilog 139853 Prilog 139857 Prilog 139858 Prilog 139855
Prodavao se po cijeni od 150 rubalja što ga je činilo skupljim od nekih zlatnih satova, pa je zbog toga prodaja išla loše. Zato je obustavljena daljnja proizvodnja i sve je ostalo na navedenih 150 primjeraka. Neki izvori spominju i dodatnu seriju od 2000 primjeraka, ali radi se o neprovjerenim i malo vjerojatnim podacima.
A danas… J
Citat:
skydrummer kaže:
Moguće je da je ova Raketa ipak proizvedena u više od navedenih 150 primeraka. Evo je u Raketinom katalogu. Ne verujem da bi je stavljali u katalog da je bila baš toliko nedostupna.
Prilog 140742
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Slažem se skydrummer. Potpuno logičan zaključak.
Prilog 140757
A opet... Čini mi se pretjeran onaj podatak da je napravljeno 2000 primjeraka.
-
6 Priloženi(h) fajl(ova)
Uvijek sam sa simpatijama gledao na 2. moskovsku tvornicu satova i na njihove satove „Slava“. Možda zato što su uvijek bili drugi i rasli u sjeni velikog brata „Poljota“ ( 1. MČZ) na njih se nije toliko obraćala pažnja.
Mnogi zaboravljaju da su skromne „Slave“ dale priličan doprinos sovjetskoj-ruskoj horologiji. Npr. to je jedina ruska tvornica satova koja je proizvodila mehanizme sa dvije pogonske opruge – bubnja., da ne govorim o Slavi tranzistor itd.
Osim toga moje simpatije su stekli zbog svoje inovativnosti i iskrene želje da skromnim sredstvima naprave zanimljive satove. Tako je na osnovi skromnog mehanizma 1600/1601 koji je izvorno služio za ženske satove nastao jedan od po meni najljepših ruskih dress satova Slava slim.
Prilog 141122
Ispričavam se na podužem uvodu, ali eto obuzele me emocije :)
A inovativnost Slavinih konstruktora vidi se i kod vrlo zanimljivog i rijetkog Slava dual time ili Slava railroad sata. Ljudi su jednostavno sparili dva mehanizma 1600/1601 i napravili sat koji paralelno i neovisno pokazuje dvije vremenske zone.
Prilog 141124 Prilog 141125 Prilog 141127 Prilog 141128
Nastao je vrlo zanimljiv i rijedak sat koji postiže zavidne cijene na Ebay-u
Prilog 141129
a o interesu kolekcionara za njega govori i činjenica da se njegovim renoviranjem bave vrlo poznate urarske radionice.
Slava dual time zone watch dial ~ About watches
-
Hvala svima. Puno ti hvala Zagor!
-
6 Priloženi(h) fajl(ova)
Kad smo već spominjali "Slavu" tj. 2. moskovsku tvornicu satova pada mi na pamet i još jedan njihov sat... Slava Sadko.
Dakle osim osim Slava Amphibie, Prilog 142254 2. moskovska tvornica satova proizvodila je još jedan diver.
Radilo se o satu zanimljive ( i nepotpune) "bullhead" konfiguracije pod nazivom "SLAVA SADKO".
Prilog 142255 Prilog 142256 Prilog 142257 Prilog 142258 Prilog 142259
Nisam uspio pronaći podatak o broju proizvedenih satova, ali očigledno ta cifra nije velika. Upravo zbog toga ovaj je sat postao predmet želja mnogih kolekcionara i za njegove primjerke se traže nevjerovatni iznosi.
O ukusima ne treba raspravljati... :), a o zainteresiranosti za ovaj sat govori i činjenica da se horološka javnost oduševila s projektom izrade njegovog reizdanja... https://forums.watchuseek.com/f10/ev...t-4799485.html
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Jedan mali update u odnosu na Slavu Sadko.
Izgleda da se Druga moskovska tvornica satova, tj "Slava" probudila. Na svojim stranicama https://slava.su/en/tv nudi na prodaju reizdanje Slave "televizor", poznate kao i "tenk" Prilog 146801 Doduše po paprenih 810 Eura u prednarudžbi.
A na svojoj Facebook stranici:
https://www.facebook.com/slavawatch/...type=3&theater
najavljuje izlazak reizdanja Slave Sadko Prilog 146802 Prilog 146803 Prilog 146804
Vidim da će Slava Sadko imati i ventil za helij :drool: U oba sata su Slavini mehanizmi 2427, a o cijenama nećemo :crying:
-
18 Priloženi(h) fajl(ova)
Čitajući članke o prvim digitalnim satovima (sovjetskim i drugima) naišao sam na zanimljivu vrstu satova tzv. „jump hours“. Navodno su se proizvođači mehaničkih satova koji nisu raspolagali digitalnom tehnologijom htjeli priključiti proizvodnji satova futurističkog izgleda.
Prema dostupnim podacima jedini ikad proizvedeni sovjetski „jump hour“ je bila „Zarja 2006“ koju je proizvodila Tvornica satova Penza '70-ih godina
Prilog 147080 Prilog 147081 Prilog 147082 Prilog 147083 Prilog 147084 Prilog 147085 Prilog 147086 Prilog 147087 Prilog 147092 Prilog 147093 Prilog 147094
Pokretao ga je Zarjin mehanizam 2006 preko dosta kompliciranog prenosa na diskove.
Prilog 147088 Prilog 147089 Prilog 147090 Prilog 147091
Iz više izvora potvrđen je podatak o proizvedenih 1500 komada, no bez obzira na to ovaj sat spada u kategoriju koji kolekcionari nazivaju „duhovi“ tj satovi o kojima se priča, ali ih nitko nije uživo vidio. Ne postoje u niti jednom katalogu, ali se upute za njegov servis i popravak nalaze u Kharitonchukovoj knjizi iz 1977.
Prilog 147077
Postoje teorije da se zbog problema sa funkcioniranjem velik broj proizvedenih i prodanih satova pokvario ili je iz istih razloga povučen iz prodaje. Ne znam šta je od toga točno, ali iz razgovora sa zagriženim kolekcionarima na „Watchuseek“ doznajem da su svi oni zajedno vidjeli 2 ili 3 ova sata.
Upravo iz navedenih razloga očuvani primjerci dostižu astronomske cijene kao ovaj koji se nudi za 8990 dolara...
Prilog 147078
a ovaj oglas koji još uvijek možete pronaći na Ebay nudi samo kućište s stražnjim poklopcem i „brojčanik“ u lošem stanju za 310 dolara.
Prilog 147079
-
„Guglajući“ po internetu nešto o sovjetskim-ruskim satovima koji su se koristili u svemirskim misijama naišao sam na ovaj više nego zanimljiv i vrlo rijedak sat.Radi se o tzv. Kosmonavigator satu koji je proizveden od strane Vostoka po specijalnoj narudžbi.
Ali… možda da krenemo iz početka. Rusi 11. 2. 1985. gube svaki kontakt sa svemirskom stanicom Salyut-7 i organiziraju spasilačku misiju Soyuz-13 u kojoj 6. 6. 1985. Vladimir Dzhanibekov i Viktor Savinykh dolaze na Salyut-7 i u dramatičnoj misiji stavljaju tu svemirsku stanicu ponovo u funkciju. Usput o tome je snimljen odličan ruski film Salyut-7.
Prilog 148223
Za vrijeme ove misije u kojoj je bilo puno problema s navigacijskim uređajima Vladimir Dzhanibekov je došao na ideju da konstruira sat pomoću kojega bi astronauti mogli u svakom trenutku približno odrediti svoj položaj u odnosu na zemljinu kuglu.
Godinu i pol nakon toga Vostok je proizveo 350 primjeraka sata Kosmonavigator. Korišten je Vostokov 24-satni mehanizam 2423 na navijanje sa 17 rubina, kućište sata je od nehrđajućeg čelika dimenzija 42 x 42 x 12 mm s mineralnim staklom.
Prilog 148225 Prilog 148226 Prilog 148227 Prilog 148229
Princip rada je jednostavan i originalan. Brojčanik za sat ima 24-satnu skalu podijeljenu u 16 sektora jer toliko orbita stanica dnevno napravi oko Zemlje. Na temelju karte iz Centra za upravljanje misijama koja prikazuje mrežu s orbitama označeni su svi kontinenti i oceani različitim bojama. Prvi krug definiran je geografskim koordinatama mjesta lansiranja svemirske letjelice. Sljedeći krugovi ponavljaju prema ovoj šemi.
Prilog 148228
Satovi su dodijeljeni astronautima Roskosmosa koji su ih nosili uz „službene“ Fortis satove a manji dio se našao i u slobodnoj prodaji.
Poznato je da su ih nosili ruski, ali i astronauti iz drugih zemalja na međunarodnim misijama Soyuz-TMA 5 i Soyuz-TMA 8 tokom 2004. i 2006. godine.
Prilog 148230 Prilog 148231 Prilog 148232 Prilog 148233
Za napomenuti je da se na internetskoj prodaji tvornice „Slava“ može naći „reizdanje“ ovoga sata,
Prilog 148234
ali radi se o satu s 12 satnim brojčanikom i kvarcnim mehanizmom koji nema nikakve veze s originalom.
-
-
Pozdrav ljudi.
Dosao sam do jako rjetkog sata.
Proucavajuci o njemu poceo sam da istrazujem nebili nasao nesto o ovome ali tesko.
Zelim to da podjelim sa vama.
Pre nego sto slike podjelim sa vama postavicu jedno pitanje...
Serija satova pod nazivom "Raketa" na nekoj seriji nema natpisa nema niceg osim sifre urezane u metalni poklopac dole???
Koliko zaista ovi satovi vrede?
https://ibb.co/MS51r1h
-
Ovo ti je commissioned sat. To što je rađen u maloj seriji ne znači i da je vrijedan.
Slično kao kod nas Dinamo Omikroni i ostalo.
-
Gde mogu proverit tqcnu vrednost ovog sata?
Znam da ako nista ima zlatnu platinu.
-
10-15e?
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
-
Citat:
eee kaže:
10-15e?
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
Više naginjem prvoj cifri i to ako nađe nekog ko bi ga kupio :rolleyes: mislim ako su već hteli grb Srbije mogli su odraditi verodostojnije naše orlove ovako .....
-
https://ibb.co/wzLDMRs slika 1
https://ibb.co/n0HxTm0 slika 2
Evo jos podataka ako ko sta zna vise o ovome satu i njegovu vrednost neka javi.
Ja znam ja znam da je ogranicdna serija "Raketa" "Raceta" i da su ih posjedovali samo sluzbedici drzave i da su imali neki visi čin.
Kada sam kucao ovo na ruskom odma mi ne izbacilo ogranicenu seriju satova pod nazivom raketa.
Ovi satovi su se proizvodili 60-ih 70-ih godina sto znaci da bi zbog starosti same mogao odma u startu imati vecu cjenu jer je nov.
U satu se nalazi 2 gr zlatne platine. Automat...kucanje jako lepo tacno zvuci.
Ako ko moze da mi ovo provjeri ako se moze ljepo prodat pronalazaca za odkupu ovog sata castim.
-
Pozdrav svima!
Ovih dana postao sam sretni vlasnik Poljot Strele 3017, točnije Poljot exacta 3017. Prilog 152905 Sat ima oštećeno staklo pa moram poraditi na njemu, ali to nije umanjilo moje zadovoljstvo.
Kako to obično bude, kad nabavim neki novi sat onda želim saznati više o njemu, njegovoj povijesti, varijantama itd. U vezi Strele 3017 je u svojim fantastičnim člancima na ovom forumu sve rekao kolega Skydrummer i na tome sam mu jako zahvalan.
A onda je krenula priča sa rijetkim, malo viđenim i nikad viđenim varijantama ovog sata. Tako sam npr. saznao da je varijanta Poljot exacta 3017 20-ak puta rjeđa od drugih. Nije nešto, ali o.k. :)
Na samim početcima proizvodnje ovog sata jednu (vjerovatno eksperimentalnu) verziju je proizveo i NII Chasprom. Njihova verzija ima drugačije kućište i "žuti" mehanizam.
Prilog 152906 Prilog 152907 Prilog 152908 Prilog 152909
Također u ranoj fazi njegove proizvodnje ovaj sat je proizvodila i Druga moskovska tvornica satova (Slava). Do sada su pronađena samo tri primjerka njihove verzije Strele 3017.
Prilog 152912
Osim toga postoji i (vrlo rijetka) pozlaćena verzija Strele 3017.
Prilog 152914
A onda sam naletio na "jednoroga"... Strela 3017 s rattrapante (split seconds) mehanizmom.
Prilog 152915 Prilog 152917 Prilog 152918 Prilog 152919
Ni kolege s foruma "Watchuseek", niti bilo tko drugi koga poznajem, nisu vidjeli ovaj sat uživo. Opet, obzirom da se nalazi u katalogu ne bi trebao biti neki prototip koji nikad nije ušao u proizvodnju.
Molim kolege koji poznaju ruski jezik da pomognu. Jedino što sam ja shvatio je da ova rattrapante verzija ima 21 rubin.
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Citat:
jure17 kaže:
Razmišljajući o rijetkim ruskim satovima sjetio sam se jednog koji je toliko rijedak da sam jedva našao njegove slike. Spada u kategoriju koju kolekcionari nazivaju „duhovi“ tj. satovi o kojima se priča a nitko ih nije imao priliku vidjeti uživo. NII Chasprom space watch je razvijen početkom 60-ih u elitnom sovjetskom horološkom institutu NII (НАУЧНО ИССЛЕДОВАТЕЛЬСКИЙ ИНСТИТУТ) Chasprom. Radi se o elektroničkom ili elektromehaničkom satu koji je razvijen za potrebe sovjetskog svemirskog programa.
Prilog 140186 Prilog 140187
Po dostupnim podacima proizvedeno je samo 29 komada i pouzdano se zna da su po jedan primjerak nosili Pavel Belyaev u misiji Voskhod 2 i Yuri Artyukhin u misiji Salyut 3.
Prilog 140188
Jedan primjerak ovog sata prodan je 1993. g. na aukciji Sotheby's u New Yorku za 5750 dolara.
Prilog 140189
Zanimljivo je da se kasnije pojavilo „reizdanje“ koje naravno nema previše veze sa originalom jer ga pokreće Vostokov 2431 mehanizam.
Prilog 140190
Razmišljam koliko danas vrijedi jedan primjerak ovog sata. :ohmy:
Do sada se uvijek govorilo o 22 ili 29 proizvedenih komada ovog sata. E sad mi kolega poslao sliku jednog sa serijskim brojem 058. Eh ti Rusi! :)
Prilog 154575 Prilog 154576
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Citat:
jure17 kaže:
Pozdrav svima!
Ovih dana postao sam sretni vlasnik Poljot Strele 3017, točnije Poljot exacta 3017.
Prilog 152905 Sat ima oštećeno staklo pa moram poraditi na njemu, ali to nije umanjilo moje zadovoljstvo.
Kako to obično bude, kad nabavim neki novi sat onda želim saznati više o njemu, njegovoj povijesti, varijantama itd. U vezi Strele 3017 je u svojim fantastičnim člancima na ovom forumu sve rekao kolega Skydrummer i na tome sam mu jako zahvalan.
A onda je krenula priča sa rijetkim, malo viđenim i nikad viđenim varijantama ovog sata. Tako sam npr. saznao da je varijanta Poljot exacta 3017 20-ak puta rjeđa od drugih. Nije nešto, ali o.k. :)
Na samim početcima proizvodnje ovog sata jednu (vjerovatno eksperimentalnu) verziju je proizveo i
NII Chasprom. Njihova verzija ima drugačije kućište i "žuti" mehanizam.
Prilog 152906 Prilog 152907 Prilog 152908 Prilog 152909
Također u ranoj fazi njegove proizvodnje ovaj sat je proizvodila i Druga moskovska tvornica satova (Slava). Do sada su pronađena samo tri primjerka njihove verzije Strele 3017.
Prilog 152912
Osim toga postoji i (vrlo rijetka) pozlaćena verzija Strele 3017.
Prilog 152914
A onda sam naletio na "jednoroga"... Strela 3017 s rattrapante (split seconds) mehanizmom.
Prilog 152915 Prilog 152917 Prilog 152918 Prilog 152919
Ni kolege s foruma "Watchuseek", niti bilo tko drugi koga poznajem, nisu vidjeli ovaj sat uživo. Opet, obzirom da se nalazi u katalogu ne bi trebao biti neki prototip koji nikad nije ušao u proizvodnju.
Molim kolege koji poznaju ruski jezik da pomognu. Jedino što sam ja shvatio je da ova rattrapante verzija ima 21 rubin.
Mali update na temu rijetkih i još rjeđih Poljota "Strela" 3017.
Prije nekog vremena razgovarao sam s kolegom iz Slovenije kojeg su zanimali podaci o mojoj ne osobito rijetkoj varijanti Poljota 3017 s oznakom "Exacta".
Spomenuo mi je Poljot 3017 "Titan" za koji zbilja nisam nikada čuo.
Prilog 155469 Prilog 155470 Prilog 155471 Prilog 155472
Ništa spektakularno, ali zanimljivo. Radi se o Poljotima 3017 koje je krajem 60-ih i početkom 70-ih uvozio urar ili firma iz Španjolske i koji su na brojčaniku imali tu oznaku.
Krajem 2012 i početkom 2013. na Ebay-u se pojavio prodavač koji je ponudio 18 komada ovakvih satova, koji su naravno brzo rasprodani. Koliko sam uspio saznati, nisu se pojavljivali prije ili kasnije.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Još jedan mali update na temu Poljota 3017 - Exacta, kao i drugih sovjetskih satova koji su se prodavali pod tim nazivom.
Bilo je nekakvih dilema i među nekim mojim prijateljima padale su oklade oko toga za koje tržište su se sovjetski satovi označavali tim nazivom, za koja s imenom Sekonda.
Umjesto odgovora... Švedski katalog tehničke robe iz 1971-1972 sa satom Poljot Exacta 3017. :)
Prilog 157401