4 Priloženi(h) fajl(ova)
Nova MOLNIA 3603 - ručni sat
Nakon dugih najava Molnia je predstavila svoj novi ručni sat s mehanizmom 3603.
Prilog 140068 Prilog 140069 Prilog 140070 Prilog 140071
Imajući u vidu stil i dizajn dosadašnjih Molnia ručnih satova moram priznati da sam očekivao robusniji model, više u military stilu. Ali... o ukusima ne treba raspravljati.
Ono što me raduje je da je Molnia obnovila proizvodnju mehanizama 3603, naravno ako je taj podatak točan. A onda će biti i satova... :thumbsup:
Re: Nova MOLNIA 3603 - ručni sat
Naravno! :) Moje isprike članovima, trebao sam to odmah postaviti.
3603
Челябинский часовой завод Молния, российские часы
Pozdrav skydrummer i hvala što si mi napomenuo!
Iako mj se čini da su pozajmljivali dizajnerske ideje, moram da kažem da mi je ova bela verzija veoma dopadljiva i da se uopšte ne bih bunio da mi bude na zglobu.
Šta mislite, da li je cena od cca 300e korektna?
Moram priznati da mi ovo deluje kao pozitivno osveženje i po pitanju dizajna i po pitanju mehanizma. Vidim da je sat prečnika 44mm, a šteta je što nisu dali i neku fotku sata na ruci.
Uzgred, evo još jednog simpatičnog modela:
https://www.alltime.ru/watch/molnija...-2.1-m/368895/
Molnija ima dosta ručnih satova koji mi se sviđaju, ali mene osobno su odbijali japanski mehanizmi u njima. Ne mislim da je Miyota loša, ali mi jednostavno nisu simpatični "rusi" koji nemaju ruski mehanizam. Naravno to je stvar osobnog ukusa i stava.
E sad cijena od oko 300 eura? Ne znam, mislim da je malo previsoka... ali obzirom na sve okolnosti nije neočekivana.
Slažem se. Šta god ja mislio o kvalitetu japanskih mehanizama, a imam pozitivno mišljenje, volim da vidim sat čiji je mehanizam bar proizveden u istoj zemlji, a in-house mehanizam je već poslastica za nas kao ljubitelje. Razumem da se tako radi iz finansijskih razloga, ali i praktičnih, jer je svakako lakše servisirati široko zastupljen mehanizam, ali svakako da sat gubi na svojoj autentičnosti. Mnogi obični korisnici na to ne obraćaju pažnju, a ovi satovi se prave prvenstveno za njih.
Voleo bih i da je cena niža mada mogu da kažem i da razumem proizvođača. Verujem da je istraživao tržište i izračunao da se sat može prodati po toj ceni, ali i da je možda pazio da sat ne bude previše jeftin. Ne znam kako se ovo zove u ekonomiji, ali kod nekih proizvoda se pokazalo da im je niska cena zapravo smanjila prodaju. Naime, ako je tržište naviklo da proizvod X košta npr. 100 dolara, a pojavi se neko ko isto to prodaje za 30, mnogi pomisle da je to što košta 30 dolara nekvalitetno.
Ipak, sreća je što mnogi proizvođači mehaničkih satova odolevaju i poštujem njihove uspehe.
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Upravo tako! Za mene i za sve prave ljubitelje ruskih satova je najbolja i najljepša vijest da je Molnija eto odoljela svim teškoćama i iskušenjima i obnovila proizvodnju mehanizma 3603. :beer:
Prilog 140081
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Hm, naravno stvar je osobnog ukusa, ali... rekao bi da je ovo već puuuno bolje. :)
Prilog 140169 Prilog 140170 Prilog 140171 Prilog 140172
Neću opet o cijeni, ali... Челябинский часовой завод Молния, российские часы
Meni sve super sem mesavine cirilicnih i latinicnih natpisa.
Mislim da bi bilo puno bolje bez onog Caliber 3603, zapravno ne mora bez, nego samo da je i on cirilini.
Volim ćirilične natpise na ruskim satovima, jednostavno im po mome mišljenju bolje stoje i izgledaju autentičnije.
Slažem se RUS da je mješavina ćiriličnih i latiničnih natpisa besmislena.
Po mome mišljenju ovo Caliber 3603 je nepotrebno, iako mi je jasno da su htjeli istaknuti (hvale vrijednu) činjenicu da su obnovili proizvodnju svoga in house mehanizma.
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Nakon više najava Molnija pušta u prodaju sat s mehanizmom Molnija 3603 koji ima kazaljku sekunda "na 6 sati", odnosno kako ga oni nazivaju mehanizam Molnija 3603S.
Kao što vidite najprije govorim o mehanizmu, a ne o samom satu jer mi je zbilja mi je drago da se još jedna tvornica ruskih satova budi iz sna, da ne kažem ustaje iz mrtvih i obnavlja, pa onda i unapređuje proizvodnju svojih in house satnih mehanizama.
Što se samog sata Molnija ACHS Pilot https://molnija.shop/en/catalog/achs-pilot/ tiče, očigledno je da se naslanja na Molnijinu tradiciju proizvodnje avionskih kokpit satova. Postoji standardna verzija od nehrđajućeg čelika i mat crna verzija.
Prilog 155511 Prilog 155512 Prilog 155513 Prilog 155514
Moje osobno mišljenje je da je sat ovako vizualno zbilja zanimljiv, pogotovo što se kako sam rekao očigledno naslanja na hvale vrijednu Molnijinu tradiciju proizvodnje avionskih satova. Cijene su 666 dolara za standardnu i 684 dolara za mat crnu verziju uz 15% popusta za prednarudžbe. Po meni previše papreno, ali tko sam ja da sudim.
9 Priloženi(h) fajl(ova)
Ova tema je dobar primjer kako ova moja "bolest" iz kroničnog prelazi u svoje akutne faze.
Naime, ovu temu sam započeo kao informaciju kolegama na forumu o tome da je Molnija obnovila proizvodnju satova sa svojim mehanizmom 3603, a sada evo javljam da sam postao ponosni vlasnik jednog od takvih satova.
Obzirom na situaciju oko dostave i plaćanja sat nisam kupio na Molnijinoj službenoj stranici nego preko stranice https://www.nejpanskehodinky.cz/gree...een-ray-black/ inače vlasništvo Milana Illies, čovjeka koji je urar i ljubitelj starih satova. Kako mi je gospodin Milan „oprostio“ troškove dostave plaćena je samo cijena sata od 287 Eura.
Prilog 155888 Prilog 155889 Prilog 155890 Prilog 155891 Prilog 155892 Prilog 155893 Prilog 155894
Sat dolazi u zbilja lijepoj kutiji presvučenoj u kožu. Kućište sata promjera 44 mm je od čelika koje je lijepo i uredno napravljeno s Molnijinim znakom na krunici za navijanje. Sat je povećih dimenzija, ali su lugovi izvedeni tako da lijepo leži na ruci.
Neću vas zamarati tehničkim karakteristikama mehanizma Molnija 3603 koje su općepoznate, a možete ih vidjeti i na gornjoj stranici. Nakon 15-ak dana nošenja sat je i dalje u odstupanju od +nekoliko sekundi dnevno što me jako veseli.
Izgled sata je neka mješavina stare Molnije vašeg djeda ili oca i specifičnog „sovjetskog“ dizajna koji mi se inače sviđa. Ako pogledate brojčanik i kazaljke vidi se da su inspirirani dizajnom nekih Molnijinih džepnih satova. Posebno je to vidljivo kod varijante ovog sata s rimskim brojevima, ali ja sam se ipak odlučio za ovu s arapskim.
Mane ovog sata? Pa i nema ih baš... ili ih ja ne vidim, osim natpisa caliber 3603 na brojčaniku koji je suvišan, ali o.k. nek im bude. :)
Prilog 155895 Prilog 155896 Prilog 155890
Čestitam. Lep sat :)
Sent from my SM-A528B using Tapatalk