Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 40
Like Tree273Likes

tema: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

  1. #1
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    SINN
    “Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno.”

    Uvod

    Tekst koji sledi nastao je kao rezultat velikog ličnog interesovanja za starovremenske satove, mehaničke satove, vojno-pilotske satove i satove proizvođača Sinn. Za pisanje teksta korišten je velik broj izvora. Tekstovi su prevedeni, u izvesnoj meri izmenjeni, dopunjeni, dodatno prokomentarisani i uklopljeni u apsolutno jedinstvenu celinu. Ovaj tekst ima za cilj da predstavi osnivača kompanije i samu kompaniju, pri čemu je naglasak na starovremenskim satovima ovog proizvođača. Naravno nisu predstavljeni svi satovi, tako nešto je veoma teško učiniti, ali prikazano je dovoljno da se stekne uvid u veličinu i ugled ovog proizvođača.

    U životu možete sresti uporne i ambiciozne ljude. Možete sresti i one koji su spremni da rizikuju kako bi ostvarili svoje snove. Možda ste upoznali i nekoga koga avanturistički duh ne napušta ni u poznim godinama. Moguće je da znate nekoga koga je život nekoliko puta ostavljao bez ičega ili nekoga ko je radni vek počeo u jednoj profesiji a penziju dočekao u drugoj. Nekoga ko je u svojoj profesiji globalno poznat. Moguće je da poznajete takvu osobu ali je veoma mali broj osoba koje obuhvataju sve navedeno. O jednoj takvoj osobi koja obuhvata i više od navedenog, osnivaču kompanije Sinn, posvećen je deo teksta koji sledi.
    Helmut Sinn rođen je 3. septembra 1916. godine u Francuskoj u gradu Mec ( Metz ) u oblasti Loren ( Lorraine ). Posle Prvog svetskog rata 1918. godine porodica je morala napustiti Loren ostavivši kuću, zemljište i svu ostalu imovinu ( U Prvom svetskom ratu u oblasti Loren vođene su žestoke borbe, po završetku rata i poraza Nemačke oblast Loren ponovo je vraćena Francuskoj. ). S obzirom da mu je iz rata otac izašao kao 100% invalid, porodicu je izdržavala majka. Po rečima gospodina Sinn-a, od ranog detinjstva bio je opčinjen letenjem. Sredinom 30-tih Helmut Sinn postaje pilot. On se obučavao za civilnog pilota ali kako je rat počeo postao je vojni pilot. Preme nekim izvorima od starta se obučavao za vojnog pilota. Kao vojni pilot, u početku je leteo izviđačke misije iznad engleskog kanala i Francuske. Nakon potpisivanja mirovnog sporazuma između Francuske i Nemačke, premešten je u Austriju, blizu Beča. Kada je Nemačka napala Balkan, učestvovao je takođe kao pilot u izviđačkim misijama . Nakon što je Nemačka napala Rusiju, Helmut Sinn je povređen usled jednog prinudnog sletanja. Lečen je u bolnici u Parizu. Leteo je na avionima Junkers JU 52/3M, JU-88, HE111, HE86.

    Grupa slika 1
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-helmut-sinn.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-helmut-sinn.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8-sinn_ju_52-03.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9-ju52-3m_kp.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-10-ju88bw.jpg

    U međuvremenu postao je instruktor letenja a između ostalog obučavao je pilote za noćne letove. Stigao je do čina poručnika. Po završetku rata bio je nekoliko meseci u nekoj vrsti američkog logora na ostrvu Fehmarn, na krajnjem severu Nemačke. Kao i posle Prvog svetskog rata , ponovi nije imao ništa. Sa svojih 28 godina imao je uništen brak, narušeno zdravlje usled loše ishrane, zarobljeništva itd. Postavljalo se pitanje - Šta sada? Iako mu je posle rata nuđen čin kapetana samo da se vrati u vojno vazduhoplovstvo, odbio je. Kako sam kaže, bilo mu je dosta rata i autoriteta. Rešio je da se posveti proizvodnji satova. Kompaniju Sinn Specialuhren Frankfurt on Main osnovao je 1961. godine. U početku gospodin Sinn je proizvodio tzv „instrumental watches“ . S obzirom da je u posleratnoj Nemačkoj bila zabranjena proizvodnja aviona, gospodin Sinn je proizvodio tzv „rally watches“ tj satove za reli automobile. Iako pilot ni reli mu nije bio stran. Naime Helmt Sinn je 1953. godine učestvovao i ne samo učestvovao nego i pobedio na reliju Alžir- Kejptaun ( Alger- Capetown ). Dužina relija iznosila je oko 15000 km a gospodin Sinn takmičio se u Folksvagen Bubi. Navodno upravo na tom iscrpljujućem reliju uverio se u nedovoljan kvalitet merača vremena što mu je kasnije bio jedan od motiva da se upusti u proizvodnju satova.

    Grupa slika 2
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-kjljkl.jpg

    Inače pre nego što je osnovao kompaniju Sinn Specialuhren Frankfurt on Main, Helmut Sinn je bio suvlasnik kompanije BASI (Bader und Sinn ) . Kompaniju je prepustio svojoj ženi a da nebi bili konkurencija dogovoreno je da on proizvodi „instrumentalne satove“ . Dakle više je razloga zašto u početku nije proizvodio ručne satove. Kao pilot znao je da se kvalitetan sat mora odlikovati preglednošću, tačnošću, izdržljivošću i da sve to mora biti ponuđeno po razumnoj ceni. Zbog toga je odlučio da iz posla isključi posrednike ( nakupce ). Gospodin Sinn je dizajnirao, sklapao i prodavao svoje satove po povoljnim cenama putem direktne prodaje ( distribucije ). Njegovo geslo je : „Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno.“ ( As perfect as possible and only as expensive as absolutely necessary!“ ) .
    Godine 1994. gospodin Helmut Sinn prodaje kompaniju koja je od tada pod vođstvom Lothar Schmidt-a koji je kao inžinjer radio u kompanijama Porsche Design i IWC i koji je zaslužan za mnoge inovacije ove kompanije.

    Grupa slika 3
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-lothar-schmidt.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-movementassembly.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-production.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-sinn11.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-sinn22.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7-sinn25.jpg

    Međutim Helmut Sinn nije želeo da se penzioniše nego je osnovao kompaniju Jubilar Uhren i od tada pod imenom ( brendom ) Chronosport proizvodi satove. Nakon nekoliko godina uspešne saradnje kupio je Guinand Watch Co. S.A. , kompaniju koja je osnovana 1865. godine u Les Brenets, Jura.

    U svojoj 96. godini gospodin Sinn je vitalan a to, kako sam kaže, duguje tome što je aktivan. Pilotsku dozvolu je predao tek u 87. godini , posle 64. godine aktivnog pilotiranja. I dan danas vozi automobili, doduše izbegava vožnju noću. Takođe aktivan je i kao savetnik u nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom satova. Prema njegovim rečima jedino za čim žali jeste to što ni jedno od troje dece koje ima nije u poslu proizvodnje satova kao i činjenica da nije imao priliku da pilotira mlaznim avionima s obzirom da su bili dostupni samo u okviru vojnog vazduhoplovstva.

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom re: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    U ovom delu teksta biće reči o starijim modelima Sinn-a. Naravno neće biti obuhvaćeni svi satovi. Da naglasim da nisu svi satovi starovremenski, ima modela i iz 90-tih, početka 2000-tih.

    Jedna od najprepoznatljivijih i najcenjenijih serija Sinn-a jeste čuvena serija 14x. Većina modela biće predstavljena u nastavku teksta.
    Proizvodnja serije 142 počinje 1980. godine. Ovi satovi imaju čelična kućišta. Neka kućišta su kombinacija poliranog i brušenog čelika a neka imaju PVD premaz. Noviji modeli imaju kućišta izrađena i od titanijuma. Seriju 142 pokreće Lemania 5100 .

    Grupa slika 4
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-142s.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-sinn_142_st.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpg

    Između starijih satova ove serije i nešto novijih modela postoje vizuelne razlike. Prvo što se može primetiti jesu štitnici tastera hronografa koji postoje kod kasnijih modela. Zatim postoje razlike u gravurama na poklopcima kućišta. Takođe ispod prozora za dan i datum na starijim modelima piše “AUTOMATIC ” a na kasnijim modelima “ AUTOMATIK ”. Dvanaestočasovna skala hronografa na starijim modelima ima više podeoka ( na svakih 30 minuta ) dok je kod kasnijih modela ta skala sa podeocima na svakih sat vremena . Zatim neki modeli imaju narukvicu od presavijenog čeličnog lima a drugi od punog čelika.
    Nekoliko fotografija starijeg sata iz Sinn 142 serije.

    Grupa slika 5
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-sinn-142_05.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-10-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-11-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-12-sinn-142.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-13-sinn-14.jpg
    Napomena : Prikazana su dva sata i na njima je sve isto osim 24-časovne skale. Sve ovo ukazuje da postoji dosta varijacija serije 142.

    Na sledećih nekoliko fotografija mogu se videti neke od navedenih razlika između modela iz Sinn 142 serije.

    Grupa slika 6
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-142lars_6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-142lars_7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-142lars_2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-142lars_3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-142lars_5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-142lars_8.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7-142lars_9.jpg

    Model sa logom GSG9 specijalne jedinice.

    Grupa slika 7
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpg

    Godine 2005. Sinn je proizveo jubilarni model 142 Titanijum D1 u čast 20 godina od svemirskog leta sata Sinn 142 . Proizvedeno je 500 komada ovog sata i to su navodno poslednje Lemanie 5100 koje je Sinn ugradio ( uzeti sa dozom reserve ). Zna se da se Lemania 5100 više ne proizvodi i da ih ugrađuje još samo Sinn i Tutima u satove koji su namenjeni nemačkoj vojsci. Uzevši to u obzir moguće je da su ove Lemanie 5100 poslednje koje su bile namenjene tržištu. Prvih pedeset satova ove jubilarne serije ima COSC hronometar sertifikat.

    Tehničke karakteristike:
    · Dimenzije kućišta: 44 mm ( širina ) ; 15 mm ( visina )
    · Material kućišta : titanijum
    · Mehanizam: Lemania 5100
    · Staklo : safir
    · Vodootpornost: 100 m

    Grupa slika 8
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpg

    Nekoliko fotografija Sinn Gezeiten ( Gz ) modela ili tzv “ Tides ” . U pitanju je model sa karakterističnim i lako prepoznatljivim rotirajućim prstenom koji služi za praćenje plime i oseke. Sat pokreće Lemania 5100, kućište je od čelika.

    Grupa slika 9
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-tidesback.jpg

    Nekoliko modela Sinn 142 Gz Ti, po rečima vlasnika sat je iz ’98. -’99. godine. Može se videti da sat ima ugrađenu Ar tehnologiju.

    Grupa slika 10
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-sinn142tigz.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn142tigz.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-sinn142tig.jpg

  3. #3
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom re: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    Sledeći sat pripada seriji 143. Sat je iz ’80-tih godina.

    Tehnički podaci:
    · Dimenzije kućišta: 38,7 mm ( širina ) ; 43,7 mm dužina
    · Material kućišta: aluminijum
    · Mehanizam: Lemania 5100 ( bez 24-časovne skale hronografa , moguće je da je u ove satove ugrađivana i Lemania 5012 koja je u stvari izvedena iz Lemanie 5100 ali bez 24-časovne skale hronografa , takođe mehanizam 5012 radi na 21600 vns a mehanizam 5100 na 28800 vns )
    · Težina sata: 47 grama

    Grupa slika 11
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8.jpg

    Prikaz sata posle restauracije kućišta.

    Grupa slika 12
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpg

    Prvi model iz serije 14x jeste 140 i pojavio se verovatno u prvoj polovini ’70-tih godina. Sa tim satom je i počela serija 14x. Postoji izvesna konfuzija , među ljubiteljima ovih satova, kada su u pitanju mehanizmi koji su ugrađivani u modele 140. Prvo treba reći da postoji model 140 i 140 GMT i oba su bez 24-časovne skale hronografa. U model 140 u početku je ugrađivan mehanizam Lemania 1341 i to je sat bez prikaza dana u nedelji. Model koji ima prikaz dana u nedelji ima mehanizam Lemania 5012. Isto tako postoji primerci iz serije 140 koji imaju mehanizam 5100 iako sat nema 24.časovnu skalu hronografa ( mislim da se taj model ređe sreće ).

    Sinn 140, Lemania 1341

    Grupa slika 13
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-sinn_140.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-sinn-140.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-sinn_140.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7-sinn_140.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8-sinn_140.jpg


    Sinn 140, na slici se ne vidi koji je mehanizam ( može biti 5012 ili 5100 )

    Grupa slika 14
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-sinn-140-lemania-5012.jpg

    Sinn 140, Lemania 5100, dimenzije kućišta : 43mm ( bez krunice ) x 46 mm, razmak između ušica 22 mm

    Grupa slika 15
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3a.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-10.jpg

    Kada je u pitanju GMT varijanta modela 140, postoji verzija koja ima samo prikaz datuma, bez dana u nedelji, i nju pokreće Lemania 1341.

    Grupa slika 16
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-sinn-140-lem-1341.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn-140-gmt.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-sinn141gmt001.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-sinn141gmt006.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-sinn141gmt007.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-three_quarters_640.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpg

    Zatim, Sinn 140 GMT, Lemania 5012 ( ima dan-datum prikaz ), moguće je da je ugrađivan i mehanizam Lemania 5100 kao i kod modela 140 bez GMT-ja.

    Grupa slika 17
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-sinn-140-001.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn-140-002.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-sinn-140-004.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-sinn-140-006.jpg
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-sinn-140-012.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-sinn-140-013.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7-sinn-140-015.jpg

    Inače na ovim modelima interesantna je GMT kazaljka ( žuta kazaljka ). To u stvari i nije prava GMT kazaljka jer je konstantno jedan sat iza kazaljke za sate. Ona se ne može pomerati napred-nazad nego je uvek jedan sat iza satne kazaljke ( pogledati fotografiju u grupi slika 16 ). Satovi sa takvom kazaljkom bili su namenjeni tržištu Centralne Evrope ( Nemačka , Švajcarska, Austrija, Francuska, Luksemburg… ). To su zemlje koje su jedan sat ispred Greenwich Mean Time tj GMT+1 . Dakle kazaljka za sate pokazuje lokalno vreme ( GMT+1 ) a žuta kazaljka pokazuje GMT vreme. Interesantan dodatak koji zapravo nije komplikacija mehanizma.

    Posle serije 140 pojavila se serija 141 između kojih nema nekih suštinskih razlika. U seriju 141, prema prikupljenim podacima, ugrađivan je mehanizam Lemania 1341 i 5100 . Kao i kod serije 140 i kod serije 141 postoji varijanta sa GMT kazaljkom.

  4. #4
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom re: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    Serija 156 proizvođena je od 1981. godine do 2003. godine. Postoje 3 generacije ovih satova.

    Prva generacija ima dva podbrojčanika, ( nema 24-časovnu skalu) , mehanizam je Lemania 5012, poklopac se pričvršćuje pomoću četri šrafa.

    Grupa slika 18
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8.jpg

    Druga generacija ima tri podbrojčanika ( ima 24-časovnu skalu ), logo je iznad datuma, mehanizam je Lemania 5100, poklopac se pričvršćuje pomoću četri šrafa.
    Tehničke karakteristike:
    · Dimenzije kućišta: 43 mm ( bez krunice ) x 15,5 mm; razmak između ušica 20 mm
    · Mehanizam: Lemania 5100
    · Težina sata ( bez narukvice - kaiša ): 70 gr
    · Vodootpornost: 100m
    · Dvosmerno rotirajući prsten

    Grupa slika 19
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-sinn156military.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn156military.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpg

    Treća generacija ima isti brojčanik kao i druga generacija , jedina razlika je u ušrafljujućem poklopcu.

    Grupa slika 20
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-sinn156bb5yb.jpg

    Prema dostupnim podacima, 1985. godine , nemačka vojska je birala službeni hronograf , Sinn je učestvovao na tom konkursu i na tom modelu na brojčaniku piše “military”. Postoje modeli iz prve i druge generacije sa tim natpisom. Sinn nije pobedio na tom konkursu tako da natpis “military” ne znači da je u pitanju službeni vojni sat. Sinn je posle konkursa, određeno vreme, nastavio da stavlja natpis “military” na brojčanik.
    Sinn je isti sat proizvodio i za Bell & Ross.

    Bell & Ross M1

    Grupa slika 21
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-bellrossm1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpg

    Takođe, Sinn je proizvodio isti sat i za Kobold. Proizvedeno je 20 komada mada se spominje i broj od 100 komada.
    Kobold 323 PILOT

    Grupa slika 22
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpg

    Kada su u pitanju oznake serije 156, postoje određene nedoumice. Međutim sledeće oznake , trebalo bi da su merodavne, bar prema dostupnim podacima.
    · Sinn 155 je oznaka za Bund Heuer 1550 SG koji je “redialed” od strane Sinn-a . Naime Sinn je imao ugovor sa nemačkom vojskom i servisirao je Heuer hronografe. Termin “redialed” mogao bi se odnositi na zamenu brojčanika posle servisa ili , po meni manje verovatno, da je Sinn prefarbavao natpis Heuer i stavljao Sinn logo. Inače u pitanju su hronografi sa podbrojčanicim na poziciji broj 9 i 3 .
    · Sinn 156 je oznaka za modele koje pokreće Lemania 5012 i 5100.
    · Sinn 156 B je oznaka za model sa ušrafljujućim poklopcem.
    Ovo tumačenje , navodno, dolazi iz same fabrike ( objavljeno je na jednom stranom forumu ) a na istom mestu dolazi, navodno, i objašnjenje od gospodina Sinn-a. On je potvrdio prvu i drugu konstataciju a za model sa ušrafljujućim poklopcem nije ništa rekao jer se taj model dok je fabrika bila u njegovom posedu nije ni proizvodio. Takođe kasnije je još dodao da model sa mehanizmom Lemania 5012 ( prva generacija ) nosi oznaku 156/12.

    Na sledećim fotografijama prikazano je rastavljanje modela 156.

    Grupa slika 23
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-156.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-156.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-156.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-156.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-156.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-156.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7-156.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8-156.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-10.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-11.jpg

  5. #5
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom re: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    Sinn 903


    Ovaj model praktično je identičan modelu Breitling Navitimer modelu. Postoji i razlog za to. Godine 1979. kompanija Breitling je bankrotirala. Helmut Sinn je kupio pravo na dizajn brojčanika modela Breitling 806 i 809 Navitimer. Gospodin Sinn je odlučio da u svoj sat ugradi Lemaniu 1873 ( koja se takođe ugrađivala u Omegu Speedmaster Professional samo što je u Omegi mehanizam nosio oznaku 861 ) .
    Sinn 903 ST
    Tehničke karekteristike
    · Dimenzije kućišta: 41 mm x 13 mm; razmak između ušica 22 mm
    · Mehanizam : Lemania 1873 ( ovaj mehanizam postoji u varijanti sa 17 rubina i 18 rubina , 21600 vns, ručni navijač, 50 sati rezerve snage, sastoji se od 221. dela )
    · Staklo: mineralno
    · Dvosmerno rotirajući prsten
    · Težina sata bez kaiša: 68 gr

    Grupa slika 24
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-sinn-903-lem-1873.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn-903-lem-1873.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-sinn-903-lem-1873.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-sinn-903-lem-1873.jpg


    Takođe postoji i model sa dvadesetčetvoročasovnom satnom skalom koji pokreće Lemania 1877. Na jednoj od fotografija može se videti i model na kome je na poziciji broja 12 ispisan broj 24.

    Grupa slika 25
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-sinn-903-lem-1877.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn-903-lem-1877.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpg

    Još jedan pozlaćen model sa mehanizmom Lemania 1877.
    Sinn 903 PL 24

    Grupa slika 26
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9.jpg

    Kada je početkom 2000-tih Swatch grupa donela odluku da se Lemania mehanizmi ne prodaju van okvira Swatch grupe, Sinn je ostao uskraćen te je stoga prešao na Valjoux mehanizme. Danas je serija 903 dostupna sa mehnizmom Valjoux 7750 ali i mehanizmom Lemania 1883 ( „moon phase“ komplikacija ).
    Sinn 903 ST Valjoux 7750

    Grupa slika 27
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-sinn-903-stvaljoux-7750.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1a.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn-903-st-valjoux-7750.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-sinn-903-st-valjoux-7750.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-sinn-903-stvaljoux-7750.jpegKliknite za sliku za veću verziju

Ime:	6 sinn-903-stvaljoux-7750.jpeg
Viđeno:	85
Veličina:	80,6 KB
ID:	48043Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-sinn-903-valjoux-7750.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-sinn-903-st-valjoux-7750.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7-sinn-903-st-valjoux-7750.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-10.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-11.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-12.jpg

    Treba naglasiti da su u Sinn 903 seriju, od početka pa do danas, ugrađivani sledeći mehanizmi: Lemania 1873, 1877, 1872, 1883, Valjoux 7750, 7740 i Excelsior Park 40-60.


    U ovom delu teksta biće predstavljen ronilački sat sa kvarcnim mehanizmom. U pitanju je model Sinn 815. Model je proizvođen od kraja 80-tih do početka 90-tih. Postoji model koji ima prikaz datuma i model bez datuma. Identično kućište koristili su Tutima i Precista. Razlike su u detaljima na brojčaniku i kazaljkama. Inače Precista je izdavana kao službeni sat u britanskoj vojsci.

    Grupa slika 28
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpg

    Detaljniji prikaz modela Sinn 815
    · Dimenzije kućišta : 38,5 mm ( sa krunicom 42,5 mm ) x 11 mm x 44 mm ( Š x V x D ) ; razmak između ušica 20 mm
    · Mehanizam : Eta 955.112, kvarc sa 7 rubina
    · Vodootpornost: 200 m ( mada nigde nije napisano )
    · Jednosmerno rotirajući prsten
    · Ušrafljujuća krunica i poklopac kućišta

    Grupa slika 29
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9.jpg

  6. #6
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom re: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    U ovom delu teksta biće predstavljeni kokpit - pilotski satovi ( NaBo ) koje je proizvodila kompanija Sinn. Ovim satovima gospodin Sinn je ušao u svet časovničarstva tako da su neizostavni deo istorije kompanije.

    NaBo je skraćenica od Navigationsborduhr što u prevodu znači navigacioni kokpit sat. U pitanju su satovi koje je Helmut Sinn počeo proizvoditi 60-tih godina . Ugrađivani su u putničke avione ( Lufthansa Boeing 727, 737, 747 ) , avione nemačkog vojnog vazduhoplovstva, Alpha- Jets, Tornado, helikoptere, određene kineske vazduhoplove itd. Postoji mnogo Sinn NaBo satova. Neki od njih su NaBo 17, NaBo 17 T, NaBo 17-30, NaBo17 F, NaBo 17 FA, NaBo17 ES, NaBo 17 ZM ( bio je standardan sat u svim nemačkim vojnim vazduhoplovima – Bendesluftwaffe ), NaBo 17 ZMT ( ugrađivan je u lovce, helikoptere, transportne avione ), NaBo 17 ZMF. Tu su i mnogi drugi modeli NaBo 16, NaBo 19, NaBo 22 ZM, NaBo 25/8, NaBo 56/8…

    Sledi prikaz nekih od navedenih modela.

    Sinn NaBo ZMF – ugrađivan je u UH-1D, Tornado, BO105, C160. Ima fly-back funkciju, pokreće ga mehanizam Sinn 558 ( Remont 55 ).

    Grupa slika 30
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-nabo17zmf_zb.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-nabo17zmf_stoppminute.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-nabo17zmf_zeigerfaecher.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-nabo17zmf_zeigerfaecher_nah.jpg

    Sinn NaBo 16 – mehanizam Valjoux 551

    Grupa slika 31
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpg

    Sinn NaBo 17 – mehanizam Valjoux 551

    Grupa slika 32
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-nabo1710kk.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-nabo1720cl.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-nabo1739cz.jpg

    Sinn NaBo 17 ES – prema dostupnim podacima ugrađivan je u Lufthansa Boeing 727, 737, 747.

    Grupa slika 33
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpg

    Sinn NaBo 17 ZM

    Grupa slika 34
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpg

    Fotografija na kojoj se vidi Sinn NaBo 17 ZMF u kabini Tornada ( gore - desno ) a tu su i fotografije istog sata prerađenog u stoni sat. Tasteri sa oznakom S i O služe za startovanje, zaustavljanje i restartovanje štoperice. Nalaze se ispod sata da bi pilotu, koji nosi rukavice, bili dostupniji i lakši za rukovanje.

    Grupa slika 35
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-tornado-sinn-nabo-17-zmf.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn-tornado-borduhr-nabo-17.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8.jpg

  7. #7
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom re: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    Od 1994. godine kada je fabrika Sinn promenila vlasnika mnogo je uloženo u razvoj tehnologija. U nastavku teksta biće reči o tim tehnologijama.

    Ar-Dehumidifying Technology

    Suština ove tehnologije jeste u sprečavanju maglenja stakla i još važnije sprečavanju starenja ulja izazvano vlagom koja se nalazi u vazduhu u gasovitom stanju a koja u vidu kondenzata ( koji nastaje usled temperaturnih šokova ) predstavlja opasnost za svaki mehanizam . Ova tehnologija sastoji se iz tri segmenta: isušujuće kapsule ( drying capsule ), EDR dihtunga i zaštitnog gasa ( Ar- Argon ) kojim je ispunjen sat.
    Grupa slika 36
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-ar_02.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-ar_04.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-sidea142.jpg

    Visokokvalitetna sintetička ulja koriste se da bi se osiguralo optimalno podmazivanje ležajeva ( movement bearings ). Međutim vlaga ubrzava starenje ulja. Vlaga koja nastaje usled temperaturnog šoka koji izaziva kondenzaciju tj prelazak vode iz gasovitog stanja u tečno stanje, ne samo da ubrzava starenje ulja , nego dovodi do elektorohemijske korozije , povećava se trenje, habanje, menja se amplituda balanse ( balance - eng) što drastično utiče na tačnost sata tj dnevna odstupanja.
    · Isušujuća kapsula ( drying capsule ) je najvažniji deo ove tehnologije . Kapsula je izrađena od titanijuma , napunjena je bakar sulfatom čiji je zadatak da upija vlagu koja se nalazi unutar sata. Bakar sulfat je u početku svetlo plave boje a što više vlage upije postaje tamniji. Kada se bakar sulfat zasiti vlagom postaje tamno plave boje što jasno ukazuje da je servis neophodan.
    · EDR ( Extreme Diffusion Reducing ) dihtunzi služe da spreče prolazak vlage između kućišta i isušujuće kapsule. Ovi dihtunzi su 75% efikasniji od “nitrile seals” . Takođe otporniji su na hlor i druge hemikalije.
    · Zaštitni gas Argon ( Ar ) koji se nalazi unutar kućišta služi da poboljša efikasnost kapsule.

    Sinn daje 3 godine garancije na ovu tehnologiju.


    Tegiment


    Tegiment tehnologija značajno povećava čvrstoću osnovnog materijala ( npr čelika ). Ova tehnologija prvi put je predstavljena u Bazelu 2003. godine ( International Baselworld Watch and Jewellery Show in Basel ) na modelu 756 Douchronograph. Inače ova tehnologija je zamenila tzv. ledeno kaljenje ( ice hardening ) koje podrazumeva izlaganje ( posebnih legura ) čelika veoma niskim temperaturama . Proces ledenog kaljenja odvija se u vakumu ili tečnim gasovima a obično se izvodi na temperaturama od -80 stepeni Celzijusa. Tegiment tehnologija je u početku korištena samo na kućištima izrađenim od nerđajućeg čelika. Ova tehnologija ne podrazumeva nanošenje površinskog zaštitnog sloja. Umesto toga površina materijala izlaže se specijalnim procesima ( iz razumljivih razloga ne navodi se koji su to procesi ) čime se u osnovnom materijalu stvara dublji zaštitni sloj. Materijali tretirani Tegiment tehnologijom značajno su otporniji na grebanje od istih materijala koji nisu tretirani ovom tehnologijom.
    Grupa slika 37
    Naziv: Symbol_Tegiment.jpg, pregleda: 1508, veličina: 5,0 KB


    Black Hard Coating


    Odnosi se na nanošenje PVD sloja ali samo na površini koja je prethodno tretirana Tegiment tehnologijom koja predstavlja postepen prelaz između osnovnog materijala i PVD sloja. Preduslov primene Tegiment tehnologije rezultira time da se PVD sloj ne guli ( ili se veoma teško guli ) . Sam PVD sloj daje čvrstoću do 2000 Vikersa ( Vickers ). Suština je u tome da ukoliko bi se PVD sloj naneo na čelik koji nije prethodno tretiran – ojačan Tegiment postupkom, onda takav čelik prilikom udarca nebi pružio adekvatnu potporu PVD sloju zato što je razlika u čvrstoći suviše velika a kao posledica javilo bi se pucanje-ljuštenje PVD sloja. S druge strane površina tretirana Tegiment tehnologijom-postupkom pruža adekvatnu potporu što omogućuje PVD sloju da u potpunosti demnostrira svoju čvrstoću štiteći osnovni material od oštećenja.
    Grupa slika 38
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-schwarze_hartstoffbeschichtung_eng_01.jpg


    DIAPAL

    DIAPAL je tehnologija koja, za razliku od Ar- Dehumidifying Technology čiji je cilj sprečavanje starenja ulja i maglenja stakla , ima za cilj upotrebu specijalnih materijala koji mogu zajedno da rade bez podmazivanja i bez izazivanja trenja osiguravajući dugoročnu tačnost. Primena ove tehnologije odnosi se na „Swiss lever escapement“ tj zaprečni sklop.
    Grupa slika 39
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-swiss-lever-escapement.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-diapal_eng_01.jpg

    „Lever escapement“ tj zaprečni sklop je najostljiviji deo mehanizma kada je upitanju tačnost mehanizma, zato je njegovo podmazivanje od suštinske važnosti. Ulje se koristi da bi se smanjilo trenje između rubina ( pallet stone ) i čelika ( escape wheel ). Inžinjeri Sinn-a rešili su ovaj problem eliminisanjem potrebe za podmazivanjem. Na ovoj tehnologiji inžinjeri Sinn-a rade od 1995. godine i u početku koristili su dijamante ( diamond pallets - DIAPAL ) tj rubine su zamenili poliranim dijamantskim površinama kako bi smanjili trenje a samim tim eliminisali potrebu za podmazivanjem. Testiranja su nastavljenja , razne druge kombinacije materijala su testirane da bi patent bio prijavljen 2000. godine.


    HYDRO

    HYDRO tehnologija podrazumeva potapanje mehanizma , brojčanika i kazaljki u posebnu vrstu ulja ( silikonsko ulje ) čiji je indeks prelamanja svetlosti identičan indeksu safirnog stakla. To znači da se svetlost koja se odbija od brojčanik i kazaljke ne prelama u safirnom staklu što omogućuje jasno očitavanje vremena iz svih uglova ( This means that the light reflected by the dial and hands is not refracted as it enters the sapphire crystal glass ). Takođe to specifično ulje istiskuje ili zamenjuje vazduh u samom kućištu. To znači da nema maglenja stakla kod temperaturnih šokova. Ako nema vazduha nema vlage ,ako nema vlage nema ni maglenja.
    Zahvaljujući ovoj tehnologiji sat je otporan i na ekstremni pritisak koji nastaje na velikim dubinama. Ukratko, fluidi su otporni na pritisak, što znači da sat ispunjen silikonskim uljem postaje veoma otporan na spoljni pritisak tj pritisak vode. Dakle, ulje se odupire spoljnom pritisku odnosno pruža potporu kućištu i staklu ne dozvoljavajući njihovo savijanje i pucanje. Ulje zajedno sa kućištem čini jednu celinu veoma otpornu na pritisak. Npr EZM2 model ( koji se više ne proizvodi) vodootporan je do dubine od 5000 m . Čak ni na toj dubini neće pući kućište niti staklo ali će, zato što u sebi sadrži vazduh, pući baterija i kvarcni kristal. Takođe na toj dubini ( 5000 m ) ulje usled uticaja spoljnog pritiska menja viskozitet i postaje suviše gusto sprečavajući normalno okretanje kazaljki. Zahvaljujući HYDRO tehnologiji kućište ne mora biti napravljeno od masivnog parčeta čelika ( kao kod ostalih ronilačkih satova predviđenih za ekstremne dubine ) upravo zbog ulja koje se odupire spoljnom pritisku. Interesantan podatak , koji treba uzeti sa dozom reserve, jeste da proces ubacivanja ulja u kućište traje oko 20 sati kako bi se istisnuo sav vazduh iz kućišta odnosno kako ne bi bilo mehurića u satu. Treba istaći da s obzirom da ova tehnologija podrazumeva primenu ulja, mehanizmi koji su potopljeni u ulju, moraju biti kvarcni zato što balansa ( balance ) ne može da savlada otpor koji pruža ulje. Trenje je suviše veliko. Baterije koje pokreću ove satove su dugoročne litijum baterije.


    Magnetic Field Protection

    Podrazumeva zaštitu mehanizma od uticaja magnetnog polja i ona je rešena od strane inžinjera Sinn-a tako što je mehanizam stavljen u zaštitni kavez koji se nalazi unutar kućišta. Problem koji stvaraju magnetna polja je sledeći. Ukoliko je sat izložen magnetnom polju to dovodi do namagnetisanja balansne opruge ili spirale ( hair spring ) što za krajnji rezultat ima drastičan rast dnevnih odstupanja. Balansna opruga izrađuje se od Nivarox legure ( kombinacija gvožđa, hroma, titanijuma i berilijuma ) i sama legura zadovoljava ISO 746 standard. Ekvivalent tom standardu je nemački DIN 8309. Prema pomenutim standardima sat nakon što se izloži mag. polju ne sme imati veća odstupanja od +,- 30 sekundi . U tom slučaju sat se smatra otpornim na magnetna polja. Magnetno polje prema ovim standardima iznosi 4800 A/m ili 6mT.
    Balansna opruga izrađena od Nivarox legure ispunjava ovaj kriterijum. Međutim inžinjeri Sinn-a želeli su više kako bi ponudili pouzdane radne satove namenjene između ostalog specijalcima ( EZM modeli ) i pilotima. Zbog toga je kompletan mehanizam stavljen u zaštitni kavez što daje otpornost na magnetna polja od 80000A/m ili 100 mT. Dakle postignuta je 16-17 puta veća otpornost na magnetna polja.

    Grupa slika 40
    Naziv: Symbol_Magnetfeldschutz.jpg, pregleda: 1489, veličina: 3,3 KBSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-unruh.jpg

    Treba još reći da Nivarox legura daje otpornost na rast temperature, odnosno ukoliko temperatura raste ,balansna opruga postaje mekanija i izduženija što negativno utiče na dnevna odstupanja. Nivarox legura to sprečava.
    Prema istraživanjima kompanije Sinn, od 1000 satova koji dođu u Sinn-ov servis 60% je bilo izloženo magnetnom polju a od toga polovina ( 30% ) satova ima različite defekte usled izlaganja magnetnim poljima. Ukoliko je brzina balanse 5% veća pre demagnetizovanja u odnosu na brzinu posle demagnetizovanja to odstupanje ( devijacija ) pripisuje se uticaju magnetnog polja. Zbog toga svi satovi koji stignu u Sinn-ov servis se prvo demagnetizuju uz pomoć elektro magneta.


    Captive Safety Bezel

    Suština ove tehnologije ili patenta je vrlo jednostavna. Da bi se sprečilo slučajno okretanje rotirajućeg prstena koji ronioci koriste za merenje dužine zarona, inžinjeri Sinn-a osmislili su rotirajući prsten, za satove iz serije U1000, koji je potrebno prvo pritisnuti na dole da bi se prsten otključao a zatim još uvek pritiskajući prsten izvrši se rotiranje u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Puštanjem rotirajućeg prstena on se automatski zaključava.
    Grupa slika 41
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-unverlierbarer-sicherheitsdrehring_01.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-unverlierbarer-sicherheitsdrehring_02.jpg


    Temperature Resistance Technology

    Za tačnost mehanizma, posmatrano na duži vremeski period, od suštinskog značaja je podmazivanje pokretnih delova. Kvalitet ulja posebno dolazi do izražaja na ekstremnim temperaturama jer se menja viskoznost ulja što utiče na tačnost mehanizma. Spoljna temperatura nema toliko uticaja ukoliko se sat nosi na ruci ispod odeće. Tada je radna temperature sata oko 30 °C. Međutim situacija se drastično menja ukoliko se sat nosi preko odeće ( radni satovi ).
    Pri visokim temperaturama viskoznost ulja se smanjuje dok pri niskim temperaturama viskoznost ulja raste ( lat. viscum – lepak, viskoznost je otpor ulja prema tečenju ). Ukoliko ulje ima suviše nisku viskoznost ( suviše je tečno ) neće se dovljno dugo zadržati na pokretnim delovima koje treba da podmaže. Ukoliko ulje ima suviše visoku viskoznost ( suviše je gusto ) povećaće se trenje, gubi se energija ( train wheel, escapement- zaprečni sklop, balance-balansa ) što utiče na smanjivanje amplitude a konačna posledica je rast odstupanja mehanizma. Ukoliko se koriste uobičajna ( konvencionalna ) ulja, na temperaturama ispod nule odstupanja mehanizma su drastična. Da bi omogućili funkcionisanje mehanizma na ekstremnim temperaturama i zadržali zadovoljavajuću tačnost, kompanija Sinn koristi ulje Sinn Special Oil 66-228 koje omogućuje dobre radne performanse mehanizma na temperaturama između - 45 °C do + 80 °C.

    Takođe treba reći da sa starenjem ulja raste viskoznost ulja ( postaje gušće ) a to kao što je već rečeno povećava trenje ali takvo ulje može i da dovede do zaustavljanja mehanizma na teperaturama tek nešto ispod 0 °C . Sinn Special Oil 66-228 je visoko otporno na starenje pa i po tom osnovu obezbeđuje pouzdan rad na ekstremnim temperaturama.
    Grupa slika 42
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-temperaturresistenztechnologie_eng_03.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-temperaturresistenztechnologie_eng_04.jpg


    Sledeći material nije tehnologija niti patent kompanije Sinn ali ga oni koriste u proizvodnji određenih satova. U pitanju je podmornički čelik. Proizvođač ovog čelika je kompanija ThyssenKrupp . Ovaj čelik koristi se za proizvodnju U- 212A klasu nemačkih podmornica . Sinn ovaj materijal koristi za izradu U1, U2, U 200, U 1000 i UX ronilačkih satova. Neke od prednosti ovog čelika su visoka otpornost na so tj slanu vodu. Hiruški čelik ( 316L ) treba saprati nakon kontakta sa slanom vodom dok je podmornički čelik visokootporan na duži kontakt sa slanom vodom. Takođe ovaj čelik je zbog svoje rastegljivosti visokootporan na pucanje a poseduje i dobra antimagnetna svojstva.

    Kada su u pitanju Sinn tehnologije treba imatu u vidu da će neke od tih tehnologija stvoriti određene problem vlasnicima satova . Problem je servis onih satova koji imaju “Ar- Dehumidifying Technology” , “Temperature Resistance Technology” i “HYDRO Technology” . Satove sa tim tehnologijama ne možete servisirati kod lokalnog časovničara jer on neće imati isušujuću kapsulu, EDR dihtunge , Argon gas, niti Sinn 66-228 specijalno ulje. Čak i zamena baterije kod lokalnog časovničara kada su u pitanju HYDRO satovi je nemoguća misija , Ne zbog baterije nego zbog silikonskog ulja koje se takođe menja. Inače baterija traje oko 7 godina. Satovi se moraju slati u ovlašteni servis ( Nemačka ). Recimo zamena baterije i ulja plus slanje , 2010. godine koštalo je oko 108 evra. Nije jeftino ali to je cena kvalitetnog radnog sata. Zato treba dobro razmisliti šta od sata očekujete i šta vam je zaista potrebno. Ukoliko imate kancelarijski posao izlažete se nepotrebnom trošku sa druge strane ukoliko vaš posao zahteva takve satove onda je cena servisa prava sitnica u poređenju sa onim šta dobijate.

  8. #8
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom re: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    U ovom delu teksta biće predstavljeno svega nekoliko aktuelnih satova u kojima su ugrađene navedene tehnologije.

    Sinn 203 Arktiks
    · Materijal kućišta: nerđajući čelik
    · Dimenzije kućišta: 41mm x 16 mm; razmak između ušica 20 mm
    · Mehanizam: Valjoux 7750, automatik ( 25 rubina , 28800 vns )
    · Vodootpornost: 300 m ( 200 m za model sa providnim poklopcem kućišta )
    · Sinn tehnologije: Ar- Dehumidifying Technology, Temperature Resistance Technology
    · Staklo: safirno, antirefleksni premaz sa obe strane
    · Ušrafljujuća krunica, tasteri i poklopac kućišta
    · Težina sata ( bez narukvice-kaiša ): 90 grama

    Grupa slika 43
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-10.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-11.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-12.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-13.jpg

    Sinn U 1000 EZM6
    · Materijal kućišta: podmornički čelik - peskaren
    · Dimenzije kućišta: 44 mm x 18 mm ; razmak između ušica 22 mm
    · Mehanizam: Sinn SZ02 ( 25 rubina, 28800 vns ), nastao je 2006. godine na bazi Valjoux-a 7750,
    · Vodootpornost: 1000 m
    · Sinn tehnologije: Tegiment, Captive Safety Bezel, Ar- Dehumidifying Technology, Temperature Resistance Technology, D3-System
    · Staklo: safirno, antirefleksni premaz sa obe strane
    · Ušrafljujuća krunica i poklopac kućišta
    · Težina sata ( bez narukvice ) : 135 grama

    Grupa slika 44
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-10.jpg

    Sinn 756 Diapal
    · Materijal kućišta: nerđajući čelik
    · Dimenzije kućišta: 40 mm x 14,2 mm ; razmak između ušica 20 mm
    · Mehanizam: Valjoux 7750 GMT
    · Vodootpornost: 200 m
    · Sinn tehnologije: Diapal, Tegiment, Ar- Dehumidifying Technology, Temperature Resistance Technology, Magnetic Field Protection, D3- System
    · Staklo: safirno, antirefleksni premaz sa obe strane
    · Ušrafljujuća krunica i poklopac kućišta
    · Težina sata ( bez narukvice - kaiša ) : 91 gram

    Grupa slika 45
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-sinn-756-diapal.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn-756-diapl.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8.jpg

    Sinn EZM 10
    · Materijal kućišta: titanijum - peskaren
    · Dimenzije kućišta: 46,5 mm x 15,6 mm ; razmak između ušica 22 mm
    · Mehanizam: SZ01 ( 34 rubina, 28800 vns ), nastao je na bazi Valjoux-a 7750
    · Vodootpornost: 200 m
    · Sinn tehnologije: Diapal, Tegiment, Black Hard Coating ( on Tegiment Technology basis ), Captive Bezel sapphire glass insert, Ar- Dehumidifying Technology, Temperature Resistance Technology, D3- System
    · Staklo: safirno, antirefleksni premaz sa obe strane
    · Ušrafljujuća krunica i poklopac kućišta
    · Težina sata ( bez kaiša ) : 95 grama

    Grupa slika 46
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-ezm10.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-ezm10-03.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-ezm10-04.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4-ezm10-02.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-ezm10-06.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6-ezm10-07.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-7-ezm10-08.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-8-ezm10-lumeshot.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-9-ezm10-09.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-10-ezm106.jpg



    Dodatak
    U ovom delu teksta naći će se satovi, i njihove fotografije, koji se nisu našli u samom tekstu pre svega zbog obimnosti teksta. Satovi svakako zaslužuju da budu prikazani.

    Za početak sledi sat koji ne samo da ima “neobičnu” GMT kazaljku nego ima ukupno osam kazaljki, što nije baš svakodnevni prizor. Sat nije primer preglednosti i čitljivosti ali dve minutne kazaljke ( aviončići ) hronografa zaslužuju pažnju. U pitanju je dosta redak model serije 140. Postoje dva mišljenja ( teorije ) u vezi namene sata. Prema jednom mišljenju bio je to sat pilota helikoptera. Jedna kazaljka hronografa odbrojava 10 min koliko je potrebno za zagrevanje turbine helikoptera a druga kazaljka je “ klasična “ minutna kazaljka hronografa. Prema drugom mišljenju, koje je verovatnije, ovo je regata hronograf ( na šta ukazuje i široka sekundara štoperice - tipična za regata hronografe ). Jedna minutna kazaljka hronografa je ona redovna a ova dodatna odbrojava 10 minuta koliko je potrebno jedrilicama da zauzmu pozicije za trku.

    Grupa slika 47
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-sinn141.jpg

    Na sledećim fotografijama možemo uporediti dizajn modela Breitling Navitimer i Sinn 903. Takođe možemo videti izuzetno redak model Sinn 903 koji pokreće mehanizam Excelsior Park 40-68. Sat je veoma kratko proizvođen a može se prepoznati po plavom brojčaniku i dvobojnoj minutnoj skali hronografa.

    Grupa slika 48
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-sinn-903-excelsior-park-40-68.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-cal-40-60.jpg

    Da je postojala duboka saradnja između kompanije Sinn i Bell & Ross, odnosno da je Sinn za Bell & Ross proizvodio više modela satova a ne samo seriju 156, pokazuju sledeće fotografije.
    Bell & Ross Space 1 ( Sinn 142 ), Lemania 5100

    Grupa slika 49
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-bell_ross_space_1_.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2-bell_ross_space_1_a.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3-bell_ross_space_1_c.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5-spaceone-1...jpg

    Bell & Ross Space 2 ( Sinn 157 ), Lemania 5100

    Grupa slika 50
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1-b-r-space-2-sinn-157.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpg

    Bell & Ross , Sinn 103 Pilot's chronograph, Valjoux 7750

    Grupa slika 51
    Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-1.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-2.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-3.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-4.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-5.jpgSinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."-6.jpg

    Dakle Sinn je za Bell & Ross proizvodio sledeće modele: Sinn 156 = B&R M1; Sinn 142 = B&R Space 1 ; Sinn 157 = B&R Space 2 ; Sinn 103 = B&R ( nije mi poznata B&R oznaka ). Moguće je da ima još nekih modela koje je Sinn proizvodio za B&R.

    Zaključak
    Bio je ovo tekst o proizvođaču satova koji je dokazao da nije potrebno 100 ili više godina da bi se stekao ugled u proizvodnji satova. Tekst o proizvođaču čiji su se satovi od samog početka odlikovali pouzdanošću i robusnošću. Proizvođač koji nije jurio ekskluzivnost nego ulagao u nove tehnologije postižući impresivan kvalitet. Proizvođač čije će te satove naći tamo gde estetika postaje relativna a kvalitet apsolutan. Bio je ovo tekst o kompaniji Sinn.

    Napomena: Sve fotografije u tekstu su preuzete.

    Kraj

  9. #9
    Član Avatar korisnika marko789
    Član od
    18.8.2011.
    Poruke
    127
    Lajkovi
    512
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom re: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    U poslednje vreme su me baš zainteresovali Sinn satovi, ali posle ovog teksta ću morati da kupim jedan (jednog dana). Svaka čast, zaista! Primetio sam tekst posle drugog posta i od tada čekam da ga završiš. Sve si obuhvatio, istoriju, modele, tehnologiju… Nažalost, čak ni mnogi proizvođači satova ne pružaju ovoliku količinu kvalitetnih podataka na jednom mestu. Ovaj pregled Sinn-ovih satova zaslužuje posebno mesto na forumu (mada bi komotno mogao da bude objavljen u bilo kom časopisu ili ma čemu drugom što ima veze sa satovima)!

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom re: Sinn satovi - " Perfektno koliko god je moguće i skupo samo koliko je neophodno."

    Odgovorno tvrdim i garantujem da je Sky najbolji tekstopisac na balkanu. Ovo pricam iskreno i cast mi je i drago mi sto smo drugovi pa makar i virtualni. I svima odma da kazem da svi moji tekstovi su po uzoru na njegove, ali kad ovo vidim shvatim da su to samo male kopije u odnosu na njegove tekstove Ti si blago ovog forumu Bravo druze moj , tri dana cu ovo lagano citati
    edin13, RUS, vladas and 5 others like this.

Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •