-
Fortis satovi - misljenje?
Kakvo je generalno mišljenje o FORTIS satovima? U Bpm-u mogu da se nabave i za hiljadu, hiljadupetsto eur - da li bi to predstavljalo dobru investiciju i dobar izbor, obzirom da se radi o automatskim mehanizmima koje koriste ruski kosmonauti, a koji su ipak jeftiniji od LONGINES, OMEGA, BAUME&MERCIER, BREITLING i ostalih koje prodaje Identico (da ne spominjemo ZENITH, IWC... koje prodaje Maestro).
-
re: Fortis satovi - misljenje?
Npr. zanima me vaše mišljenje o sledećim modelima:
1. http://www.bpmwatches.co.yu/product.php?cid=54&pid=331
Model: 635.22.11L
Cena: 122.015,00 din
kožna narukvica, čelično kućište, safirno antirefleksno staklo, automatik ETA7750, SWISS MADE, datum, dan u nedelji, vodootornost 100m, garancija 1god
2. http://www.bpmwatches.co.yu/product.php?cid=54&pid=319
Model: 597.22.11L
Cena: 96.670,00 din
kožna narukvica, čelično kućište, safirno antirefleksno staklo, automatik ETA7750, SWISS MADE, datum, dan u nedelji, štoperica, vodootornost 100m, garancija 1god
3. http://www.bpmwatches.co.yu/product.php?cid=54&pid=328
Model: 635.10.12L
Cena: 139.180,00 din
kožna narukvica, čelično kućište, safirno antirefleksno staklo, automatik ETA7750, SWISS MADE, datum, dan u nedelji, štoperica, vodootornost 100m, garancija 1god
4. http://www.bpmwatches.co.yu/product.php?cid=54&pid=342
Model: 647.10.41S
Cena: 73.190,00 din
kaučuk narukvica i kućište, safirno antirefleksno staklo, automatik ETA2836-2, SWISS MADE, datum, dan u nedelji, rotirajuća korona, vodootornost 100m, garancija 1god
-
Fortis satovi su kvalitetni satovi, i predstavljaju dobru kupovinu! E sad, to što ih koriste ruski kosmonauti... šta reći, osim da je marketing čudo. U suštini, fortis ugrađuje ETA mehanizme u svoje satove, koje koriste i mnogi drugi proizvođači satova. Tako da, ako ideš tom logikom, onda bi i satove mnogih drugih proizvođača, koji takođe koriste ETA mehanizme, mogli da koriste ruski kosmonauti! A jeftiniji su od jednog Longines-a, Zenith-a, IWC-a, Omege jer mnogi od tih proizvođača koriste svoje in-house mehanizme a pritom imaju prestižnija imena u svetu časovničarstva i luksuza od jednog Fortis-a! Ime se svakako plaća, i to dobro!
U svakom slučaju, fortis jeste dobra kupovina! Od satova oko kojih se dvoumiš, ja bih izabrao zlatnu sredinu, broj 2!
Ali, da mi je samo znati, što ste se vezali za ovaj model sa crvenom narukvicom?! :D
pozdrav
-
-
Citat:
dragon kaže:
E sad, to što ih koriste ruski kosmonauti... šta reći, osim da je marketing čudo. U suštini, fortis ugrađuje ETA mehanizme u svoje satove, koje koriste i mnogi drugi proizvođači satova. Tako da, ako ideš tom logikom, onda bi i satove mnogih drugih proizvođača, koji takođe koriste ETA mehanizme, mogli da koriste ruski kosmonauti!
Pa dobro Dragon, nemoj baš tako, ipak Fortis ima svoj patentirani F2001 mehanizam koji je ruku na srce baziran na Valjoux 7750 mehanizmu, ali ih ta činjenica ipak malo izdvaja u odnosu na druge proizvođače/asemblere satova.
Inače F2001 je proizveden 1997 godine za 75-godišnjicu postojanja kompanije i od tada se ugrađuje uglavnom u limitirane serije njihovih satova. Konkretno mehanizam predstavlja modifikaciju Valjoux 7750 mehanizma kojem je dodat alarmni modul zajedno sa još jednom centralnom oprugom koja služi za njegovo napajanje. Mehanizam je dizajnirao čuveni Paul Gerber: http://www.gerber-uhren.ch/
Pozdrav,
V.S.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Dragi svi,
kao ponosni vlasnik jednog Fortisa (B-42 Cosmo)
http://www.svetsatova.com/forum/f85/moj-fortis-sat-682.html,
moram da pohvalim ovaj brend. Sat je sjajan, ima šmek, dupli anti refleks na staklu daje prelepu boju prelamanja svetla, mehanizam veoma pouzdan (~ 10 sec/weekly), leži lepo na ruci ali u svakom slušaju individualno mišljenje.
Što se tiče BPM, bez reklame, cene su pristupačne. Moj savet ako nađete nekog njihovog preprodavca (retail) probajte sa discountom
Za više informacija o Fortisu, pošto je zvanični sajt vrlo "mršav", evo linka dole
http://forums.watchuseek.com/forumdisplay.php?f=251
pozdrav
PS umalo da zaboravim, za sve zaluđenike 7750-ticom vidi mail dole
http://www.eta.ch/swisslab/7750/7750.html
-
Citat:
Amikica kaže:
Što se tiče BPM, bez reklame, cene su pristupačne. Moj savet ako nađete nekog njihovog preprodavca (retail) probajte sa discountom
Zaboravih da te pitam i u prošloj temi, koliko si platio sat, i koliki si popust dobio na list cenu?
Svaka čast za link, zaista je koristan tako da ću ga prebaciti u sledeću temu:
http://www.svetsatova.com/forum/f108/eta-technical-documents-633.html
Pozdrav,
V.S.
-
Citat:
Vladan Stevanovic - Admin kaže:
Pa dobro Dragon, nemoj baš tako, ipak Fortis ima svoj patentirani F2001 mehanizam koji je ruku na srce baziran na Valjoux 7750 mehanizmu
U pravu si... moja greška! :(
Al zato si ti tu, da nas s vremena na vreme ispraviš! :p
-
Koje klse ETA mehanizam se ugradjuju u Fortis satove,u nekoj temi bilo je spomenuto kako postojii nekoliko klasa Eta mehanizama istog kalibra?
-
Ugradjuju se Top grade mehanizmi. Verujem da bi vecina dobila COSC. U svakom slucaju topla preporuka za Fortis satove.
Od navedenih satova, Marinemaster je verovatno najpopularniji entry level Fortis. Neces pogresiti ako uzmes bilo koji B-42 jer oni pretstavljaju ono po cemu je Fortis Fortis...
-
Znam da su neke serije dobijale i cosc sertifikate, sto znaci da je srednja klasa 7750 (ako podjemo od ovog sto pise na wiki.. It is available in three executions or grades: Elaborated, Top and Chronometer.).
-
Top grade i élaboré se ugrađuju u Fortis satove. Mislim da su hronografi élaboré klase, dok su ostali mehanizmi iz top klase.
EDIT: Ogradiću se za Fortis satove koji su u nižoj cenovnoj kategoriji, zaista mislim da ti mehanizmi ne pripadaju top klasi već da su ili iz élaboré ili standard klase ETA mehanizama.
Pozdrav
-
U prvu si dragone stavljaju élaboré bar po ovom sto sam video na drugim forumima. Kolke su razlike izmedku te klase i Top klase. sta tacno to znaci u praksi da li su manje tacni ili manje izdrzljivi....
-
Verujem da će ti priložena slika sa pregledom klasa mehanizama pomoći i pružiti odgovore na postavljena pitanja.
Prilog 1615
Na papiru, top bi trebalo da ima manja dozvoljena odstupanja od élaboré, u praksi ako je mehanizam dobro regulisan i proveren i élaboré i top će postizati vrednosti podjednako dobre kao i chronometer klasa mehanizama, tako da nema nekog pravila. Trajnost i izdržljivost, mislim da ne bi trebalo toliko da te brine jer će te i jedna i druga klasa, uz redovan servis i adekvatno rukovanje satom najverovatnije nadživeti. ;)
Pozdrav
-
Sve u svemu i dalje su Fortis odlicni satovi iako nemaju top masinu.
-
Pozdrav svima! Kupio sam prosle godine Fortis B42 day/date u BPM-u i veoma sam zadovoljan sa satom. Medjutim, pre nekih tri meseca Fortis je poceo da zuri i to svakim danom sve vise i vise, dok nije dogurao do nekih minut dnevno. Naravno da sam se od pocetka tog zurenja sata konsultovao sa majstorima iz BPM-a, od kojih sam dobijao utesne savete topa:" ma ok je to, donesite ga da vidimo" . Donesoh ga ubrzo vidno ozlojedjen. Poneo ja i fiskalni i garanciju i kutiju... Naostrio se, sto bi rekli! Za dva minuta i jedanaest sekundi "popravke" ( sa sve otvaranjem i zatvaranjem ) covek-majstor me potapsa po ramenu i rece da je sve ok, usmerivsi me sa osmehom prema vratima! Dovidjenja rekoh! U svetu urarstva ne bese joj takva brza popravka! Navih ga po nokiji, jos na ulici u BG-u i vratih se u Apatin. Do Apatina, za tih tri sata, je pozurio jos minut. Toliko o servisu... Odneo ga kod majstora u NS koji popravlja i mnogo bolje satove i redovno za to placa porez, ostavio ga na tri dana, i sada Fortis ide tacno! 82.000 dinara nije dovoljno da te neko u ovoj drzavi uzme u razmatranje......
-
Uhhh, što mi to uradi!:sad:
Očekujem svoju kupovinu Fortisa ali si me sada prepao! :D
Kako je došlo do kvara, šta su ti rekli?
Pozdrav druže, to mi sada nikako nije trebalo, ahh kao da se mom to desilo!
-
Rekoh, veoma sam i dalje zadovoljan sa satom, ne bih ga menjao. Fortis brzo probudi emocije svojim vlasnicima. Uvek postoji mogucnost kvara i kog Rolexa i Ferarija. Ja sam samo izneo svoj slucaj. Kupi Fortis, odlican odnos cena kvalitet. Krase ga jednostavnost i vrhunska izrada. Inace, kvar je bio minimalan, a popravka rutinska.
-
Pozdrav apatinac76 i dobrodošao na forum. :)
Jel ti časovničar na kraju rekao u čemu je bio problem sa satom? Šta je tačno servisirano?
Možda ti se sat u nekom momentu našao pored jačeg izvora magnetnog polja pa se balansna opruga namagnetisala?
U svakom slučaju, bitno je da je sat uspešno servisiran i da si ti i dalje zadovoljan njime. :)
@Igor
Da budem iskren, stičem utisak da bi tebi više odgovarali satovi sa kvarcnim mehanizmima. Nekako mi deluješ previše strašljivo kada su mehanički mehanizmi u pitanju a zaista nema potrebe za tim. Što reče apatinac76, kvar može da se desi i kod daleko skupljeg sata al to ne znači da taj sat nije kvalitetan i dobar sat, kao i njegov mehanizam.
Pozdrav
-
Inace ono sto sam primetio i na stranim forumima nigde nisu preterano zadovoljni serviserima fortisa,njihovim korisnickim servisom, ko ce ga znati.
-
Hvala, bolje vas sve nasao! Kvar je prouzrokovao, kako sam ja razumeo, nekakav "osigurac" koji neda opruzi da se "prenavije". Majstor je to brzo resio, a ostalih tri dana je testirao i proveravao sat na nekakvom dijagnostickom diditalnom aparatu. Distributeri u Srbiji se hvale servisom, podrskom, kvalitetom itd., bilo da kupujete John Deere ili Fortis. Kada posteno kupite onda ste sami. Prijatan glas na telefonu servisera i "bice sve u redu,ma ne brinite!" je cesto sve. Ja se najavio, zabasao iz Apatina po cici zimi, pratio i zapisivao svaki dan progresiju "zurenja" Fortisa (poneo i to), a serviser me se resio u rekordnom vremenu. Mogao sam da kupim sat kod nekog drugog recimo. Ispada da je isto da kupite kradenu Omegu ili fortis sa fiskalnim. Ne gine vam briga ako nesto krene po zlu sa satom. Da li gresim?
-
@apatinac76
Ne grešiš, upravo je tako, kako te sreća posluži tako je! Znam za Fortis satove, ne odustajem ja tako lako od njihove kupovine, videćemo šta će biti do kraja meseca!
Pozdrav...
-
Sta mislite o novim modelima koji su se pojavili u prodaji (modeli su sa strane 5 donji desni ugao) http://www2.fortis-watches.com/sf2010/en/
-
Ne sviđaju mi se, pogotovo ne korone koje su nekako previše nazubljene... da ima malo veće zubce i možda malo oštrije mogao bi da sat koristiš kao oružje ili kao neki cirkular. Mada, nije isključeno da ne može i ovako da se upotrebi u te namene. :lol:
Mislim da je stari Fortis Marinemaster daleko lepši i sa umerenijim dizajnom. Spaceleader mi se takođe ne dopada, nekako deluje debeljuškasto dok mi je Mars 500 :adore:!
-
Uuuu-sa koronama su dobro promašili za Marinemaster! Pošteno izlaze van okvira kućišta! Vjerujem da nije nikakav problem negdje/nešto zakačiti sa njima i usput ih potpuno otkinuti od sata-nimalo praktično! Ostali modeli-ništa specijalno!
-
Meni cak i ne izgledaju lose ali ,islim da su upravo kao sto ste i navodili neprakticni doduse poledjina sata imi izgleda sjajno.
-
Nažalost, poledjina sata je ono što se u većini slučajeva ne vidi dok se sat nosi na ruci tako da je u ovom slučaju manje bitan detalj. No, što se izgleda iste tiče, mogu samo da se složim sa tobom i da kažem da zaista izgleda odlično i da je prava šteta što su sat učinili donekle odbojnim sa koronom.
E sad, pošto je tema u suštini opšta diskusija o Fortis satovima, ne znam dal ste videli na naslovnoj strani Fortis sajta informaciju o pojavi re*like B-47 calculator sata?
http://i842.photobucket.com/albums/z...LCULATOR_1.jpg
http://i842.photobucket.com/albums/z...LCULATOR_2.jpg
http://i842.photobucket.com/albums/z...LCULATOR_3.jpg
Re*lika nije savršena, daleko od toga, ali može da prođe pogotovo za neistrenirano oko, ukoliko se ne obraća previše pažnje na detalje prilikom kupovine ili ako neko nije upoznat sa izgledom originalnog Fortis B-47 calculator modela.
Recimo, kako se navodi na samom sajtu Fortisa, mehanizam kod re*like je kvarcni, krune su manje u odnosu na originalan model, temperaturna skala koja se nalazi na poleđini re*like je manja bez C i F simbola.
Prilog 1784
-
Kada god sam gledao calculator B-47 zavrtelo mi se u glavi, meni je tako nejasan sat da nikada neznam koliko je sati na njemu!
Stvarno daleko od toga da je savršenstvo plagijata! Samo jedan mali primer koji nije već naveden, na ciferu sata kod orginala su jasno vidljivi brojevi koji su crvene boje, dok kod plagijata postoji neka druga boja.
-
mudra kupovina koja ce ti pomoci da jedno vreme ne kupujes sat