Najave kulturnih dešavanja
Ideja je da se proprate kulturna dešavanja i u Beogradu i Srbiji, ali i u drugim mestima u kojim žive članovi foruma.
************************************************** *****************************
"POBUNE I STRASTI" - VIKEND NOVOG FRANCUSKOG FILMA � Dom Omladine Beograda
"POBUNE I STRASTI" - VIKEND NOVOG FRANCUSKOG FILMA
23 - 25. septembra 2011.
DOB//Velika sala
Organizacija: Dom omladine Beograda u saradnji sa TV 5 Monde i Francuskim institutom u Beogradu.
Revija francuskih filmova novije produkcije koji za temu imaju pobune i strasti, od političkih pa do onih najintimnijih.
Cena ulaznice: 200 dinara po projekciji.
http://i270.photobucket.com/albums/j...novic/film.jpg
Ovo mi se čini zanimljivim, pregledala sam trejlere filmova na YouTube-u
Nazivi su :
L’Arbre et la forêt
Rapt
Un poison violent
La Folle histoire d’amour de Simon Eskenazy
Hadewijch
Des filles en noir
...i mislim da su svi vredni gledanja.
Vidimo se (ah da, ja sam ona sa satom ;))
Re: Najave kulturnih dešavanja
a muzic za onim Casiom :)))
Lepa ideja, sve pohvale za inicijativu.
ps A vidim da se i moj drugu Milancetu svidja ;)
^^
Milan je iz Beograda, a sigurno voli i dobre filmove, a za tebe ne znam da li si u prilici da dođeš, mislim da će biti interesantno ;). Ideja ja da muž sa satom :D i ja gledamo bar po jedan film dnevno, sva tri dana.
Citat:
tolarbo kaže:
Lepa ideja, sve pohvale za inicijativu.
Hvala, ali nemojte da samo ja pišem na temi, prijavljujte događaje iz kulture, nekada prođu mimo nas jer nisu dovoljno reklamirani, ovo sam videla sasvim slučajno.
Ja dolazim samo ako dolazi i MilanZmaj sa svojom kolekcijom satova ;) Malo se salim, ali ako bude vremena rado bi odgledao neki dobar francuski film. Veoma mi se dopadaju njihova filmska ostvarenja. Na zalost produkcija je slabija od američke, ali zato u umetnickom smislu su daleko ispred!
Clarissa, svaka cast na ideji, svakako da ce ova tema da doprinose jos lepsoj slici ovog foruma...:congrats:
Kao što sam i napisala, događaji manjeg obima, ali nikako i manjeg značaja :nono:kao npr. ovaj ostanu neprimećeni, jednostavno se ne reklamiraju. Pre nekoliko meseci u DOB-u, prikazan je ciklus francuskih klasika "400 udaraca", "Žil i Džim", "Hirošima, ljubavi moja", "Lift za gubilište"... bilo je 8 filmova, u 4 dana. Stigla sam taman na pola, jer sam videla reklamu prolazeći pored Doma omladine. Dobro, većinu sam odgledala u Kinoteci :dirol:, ali ovo su filmovi koji se uvek mogu odgledati. Ne samo da mogu nego i trebaju, da ne kažm moraju :angry: :D.
To mi je, uz ovaj ciklus, za koji sam opet, slučajno čula, ali bar na vreme, dalo i ideju da otvorim temu.
Uskro bi trebala da počne da radi i Kinoteka, 3 sale u Uzun Mirkovoj :adore:.
Tema se ne odnosi na filmove, nego na zanimljive kulturne događaje, nedovoljno medijski propraćene.
Zato, pišite i vi, kad spazite nešto zanimljivo, čak i ako ste iz grada gde nema drugih forumaša, lepo je znati šta se dešava u regionu, a u vezi je sa kulturom.
Lep vikend u DOB-u, gledala sam tri filma: "Drvo i šuma", "Snažan otrov", "Devojke u crnom", zbog tehničkih detalja ostao je jedan fim za večeras. Ne videh nikog sa dobrim satom :D, šteta, tek kad u kontinuitetu odgledate nekoliko filmova npr. francuske konematografije :drool:, vidite šta nam Holivud servira :sheep:, uz neki častan izuzetak. A koliko je francuska kinematografija moćna, produktivna i naravno dobra, vidi se i po tome, da su samo od filmova snimljenih u 2009. i 2010. uspeli da naprave ciklus od čak 6 filmova koji su tematski povezani, ciklus se zove "Pobune i strasti".
I još nešto-nisam zaboravila sat, ali ni jednom, nisam pogledala u njega u bioskopu, niti sam primetila da neko vadi mobilni i gleda vreme, do kraja filma :bored: na displeju, a to mi se redovno dešaval(lo), kada sam gledala pompezno najavljivane američke blokbastere.
Izašao program Muzeja jugoslovenske kinoteke za oktobar, filmove - ili sam gledala ili nisam ništa čula o njima. Sudeći po tematskim celinama, kinematografijama, režiserima, biće zanimljivo ;).
New Page 3
Ponovo (će) radi(ti) bioskop !
Upravo sam čula ovu vest na TV- u, posebno raduje to što će se u renoviranoj „Fontani” prikazivati odabrani filmovi evropske kinematografije:thumbup:.
http://i270.photobucket.com/albums/j..._bioskop_f.jpg
Studio B :: Vesti :: „Fontana" uskoro u novom sjaju
Vesti :: Beograd
„Fontana" uskoro u novom sjaju
18. Oktobar. 2011 | (13:36 -> 13:39), Izvor : Studio B
Tržni centar „Fontana", sa istoimenim bioskopom, jedan od simbola Novog Beograda, uskoro će vratiti stari sjaj.
Posle više od decenije propadanja, radovi na obnovi nekada veoma popularnog bioskopa privode se kraju. Rekonstrukciju ruinirane sale finansirala je opština Novi Beograd, koja planira da od „Fontane" napravi centar evropskog i dečjeg filma.
Tehnička opremljenost bioskopa omogućiće da se u „Fontani" gledaju ne samo filmovi već i direktni prenosi koncerata i sportski događaji. Objekat je, po idejnom nacrtu arhitekte Uroša Martinovića, jedan od najstarijih u Novom Beogradu, izgrađen 1967. godine i proglašen za spomenik kulture.
Tokom obnove kompletno je saniran. Fasada je obnovljena, ugrađena nova klimatizacija i hidroizolacija, ugrađena savremena protivpožarna oprema. Radovi su koštali oko 140 miliona dinara.
B92 - Kultura - Vesti - Otvoren 27. BG d�ez festival
Muzika | petak 28.10.2011
Otvoren 27. BG džez festival
Izvor: Tanjug
Odličan koncert koji je u četvrtak uveče u velikoj dvorani Centra Sava održao Pet Metini trio (Pat Metheny) označio je početak 27. beogradskog džez festivala, koji se nastavlja u Domu omladine do 30. oktobra.
Festival autorskog filma
Evo sajta koji daje program celog festivala. Pošla sam da gledam film „Sram” i izvisila za karte... :banghead:
(@ Sima Hrabri
ovde ni zemunske veze ne pomažu);)
...ali sam odgledala „Lovca na trolove” .
Vidimo se !
B92 - Kultura - Vesti - Japanski Novi talas u KCB-u
Japanski Novi talas u KCB-u
Izvor: Tanjug
Revija filmova "novog talasa" u japanskoj kinematografiji održaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda od 8. do 11. decembra.
http://i270.photobucket.com/albums/j...6535845000.jpg
Manifestaciju organizuje Ambasada Japana u Srbiji u saradnji sa KCB a tema ovogodišnje revije je: pioniri japanskog savremenog filma, ostvarenja nastala u periodu "novog talasa" u Japanu.
U najavi Ambasade Japana navodi se da je poznato da se pedesetih godina prošlog veka u Francuskoj javio "novi talas" francuskog filma, ali i da je u Japanu došlo do slične promene deceniju kasnije.
Tokom sedamdesetih i osamdesetih, japanski reditelji razvijali su se u istom pravcu.
U tom periodu, reditelj Šohei Imamura je osvojio Zlatnu palmu u Kanu za film "Balada o Narajami" (1983). Ovaj film svečano će otvoriti reviju "novog talasa" u japanskoj kinematografiji u DKC 8. decembra.
Narednog dana publika će moći da pogleda film "Ljubav u Akitsuu" reditelja Kidu Jošida i "Surovi policajac", Takešija Kitana.
U subotu, 10. decembra, na reviji će biti prikazani filmovi "Čovek koji je izazivao oluju" reditelja Umecugu Inouea i "Tačka ključanja", Takešija Kitana.
Revija se zatvara u nedelju, 11.decembra projekcijama dva filma "Crvena maramica", reditelja Tošia Masude i "Getting Any ?"Takešija Kitana.
Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan.
Izašao program Kinoteke za decembar.
New Page 3
B92 - Kultura - Vesti - Tajne vin�anske kuhinje u SANU
Izložba "Ishrana u neolitskoj Vinči, izvori i rekonstrukcija" autora Nenada Tasića i Dragane Filipović, biće otvorena 14. decembra u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti.
http://i270.photobucket.com/albums/j...32609_orig.jpg
Čini mi se da bi ovo moglo biti zanimljivo, imam drugaricu, koja je arheolog-kustos:thumbsup:, milina je ići s njom na izložbe, objasni mi svaki detalj:adore:.
Ne znam da li smem ovo ovde da postavim ali kultura reklama mozda kazu i plagijat ali to je to...
our Serbiahttp://www.youtube.com/watch?v=02Ehl...CE91CFE18FA095
ovo sam poslao kao pozivnicu jednom poznatom svetskom piscu koji je u jednoj knjizi svojoj pomenuo Nikolu Teslu kao genija i na tome sam mu se zahvalio i poslao ovo da dojde i uziva malo i u lepoti i u ovome....nadam se da ce mu se svideti...a i sam sam pocastvovan sto mi je i odgovorio....
Zmaje da mogu da ti dam tri lajka za ovo dao bih. Nisam video ovu reklamu do sada. Oduševljen sam reklamom, video, zvuk sama tematika,muzika..., savršeno. Živimo u jako lepoj zemlji, koliko znamo o njoj ( a znamo jako malo,govorim generalno) to je poražavajuće. Koliko se trudimo da je turistički predstavimo, takođe poražavajuće. Svaka turistička agencija ima na desetine aranžmana za bilo koju stranu zemlju ( da ih sada ne nabrajam) a nijedna nema takav aranžman da bi naš čovek mogao videti 25% od prikazanog na ovom videu. Jedini način da čovek vidi sve prikazano jeste da sedne u Ladu Nivu, mapu u ruke i juriš. Pozivamo strance da dođu da vide ( što ja pozdravljam ) a ni sami nismo to videli. Katastrofalan odnos prema zemlji imamo. U videu su prikazani uglavnom ruralni delovi ( jer hrana ne raste na bulevaru ;) ) ali odnos prema selu je takav da gori ne može biti. Još koju godinu u pola prikazanog neće postojati. Hvala još jednom.
Ako sam malo skrenuo sa teme a sva je prilika da jesam (valjda mogu i ja jednom) , izvinjavam se.
Baš mi je drago da na ovoj temi piše i neko sem mene, pa makar to bilo vezano i za turizam (a on podrazumeva i upoznavanje sa kulturom jedne zemlje :D). Znam za reklamu od ranije, izazvala je kontraverze, navodno je plagijat makedonske reklame, po meni nije.
Ako vas zanima više, možete ih uporediti, a i pročitati komentare :
Putovanja - Reklama za Srbiju plagijat? - B92 Putovanja
Ovo je Clarissina tema ali mislim da sam mogao i ovo da stavim...znas otici cemo u off a necemo to da radimo...dovoljno mi je bilo sto obilazim celu srbiju splavarim spavam pod satorima...i srecan sam kad god odem u neko mesto,grad upoznam ljude...Steta je velika sto se ne okrenemo malo sebi i uzivamo. Mislm da imamo mnogo sto sta da ponudimo pored beograda...pa pogledaj samo bilborde sa krajolicima kao da je neka druga zemlja...a nemas pojma u kakvoj lepoj zemlji zivis ....izvinjavam se
^^
Nije moja tema, nego samo ja pišem na njoj :laugh:, nadam se da će se i drugi aktivirati.
A što se oftopikovanja tiče, ovo je kafić, možemo malo (valjda ? :rolleyes:), nema potrebe za izvinjavanjem :D.
I nastavi da pišeš Clarissa da se malo kulturno vozdignemo! Kada sam napisao onu poruku napisao sam ono što mislim i stojim iza toga. Nisam hteo sada da ulazim u dublje analize da nebi poruka bila dugačka kao "Istorija ronilačkih satova" samo bez slika :D. Inače ja sam svestan koliko je lepa ova zemlja, dakle poruka je trebalo da predstavi moje mišljenje o generalnim trendovima i nemaru bez da iko bude prozvan, a opet sve to ima veze sa kulturom, tradicijom...
http://i270.photobucket.com/albums/j...anovic/VVC.jpg
Viva Vox Choir | Facebook
Citat:
Dragi & Drage,
Večeras oko 19h biste se mogli iznenaditi ukoliko se nađete u TC-u Ušće! ;)
Pratite nas, biće tu još mnogo iznenađenja ove i sledeće godine od vaših Voxića! :)
:confused::confused::confused: