Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 23
Like Tree6Likes

tema: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

  1. #1
    Moderator Avatar korisnika sima hrabri
    Član od
    16.12.2009.
    Lokacija
    Zemun
    Poruke
    2.556
    Lajkovi
    3874
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    140

    Određen forumom Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Ticino 44mm Big Pilot Military Watch

    Podaci sa sajta:

    WATCH FEATURES

    • 316L stainless steel case (nickel free)
    • All brushed satin finish case
    • Diameter: 44mm, and 13.8mm thick
    • 3 ATM water resistant
    • Slightly domed interior hardened mineral glass (DFC Diamond Firm Coating) virtually scratch proof on top glass, back glass hardened mineral crystal DFC coating
    • Screw in case back with O-ring gasket for water protection
    • Italian leather strap padded 20mm with signed deployment buckle
    • 17-jewel movement highly decorated with blue screws, Geneve stripes, beveled gears, power reserve 42 hours on full wind
    • Movement holder metal anti-magnetic
    • Dial black with Luminova
    • Hands with blue trim has Luminova
    • Comes with instruction booklet, warranty card, and inner and outer box set


    Pakovanje
    Sat je stigao u velikoj kutiji presvučenoj nekom vrstom veštačke kože bordo boje. Kutija je zaobljenih ivica i prilicno elegantno izgleda.






    Nažalost, carinici su odvalili unutrašnji donji deo kutije, što se jasno vidi po načinu na koji je pokidan lepak u unutrašnjosti. Valjda su se istripovali da je unutra neka droga ?! Takođe, belo jastuče za sat je isto tako rasparano sa strane, valjda su i tu gledali, iako je ono otvoreno sa zadnje strane. U kutiji se nalazi još plastificirana kartica sa logom Ticino na čijoj je zadnjoj strani ispisan serijski broj modela i datum kupovine, sto ce reći da je to i garantni list. I gornje i donje staklo na satu bilo je zaštićeno folijom. Za sat je crnim koncem zakačena i mala crna pločica-etiketa, na kojoj zlatnim slovima piše Ticino.







    Utisak kvari izguljena pločica i najlon koji se odlepljuje sa kartice. U kutiji bi trebalo da se nalazi i uputstvo, ali ga ja nisam dobio. Pisao sam Tomu u vezi s tim, a on se izvnio što nije poslao jer, kaže, seli se, pa ne može da nađe uputstva. Obećao je da će poslati čim bude našao. Još jedan minus koji opravdava cenu.


    Kućište sata


    Kućište je promera 44 mm bez krunice, a sa krunicom 48 mm, debljine 13.8 mm. Brušeno je i izrađeno je od kvalitetnog 316L čelika, što znači da nema dodatka nikla. Po onome što se može pročitati na WUS-u, gde ima najviše diskusija o ovim satovima, kućišta navodno stižu od istog proizvođača kod koga se snabdevaju i Steinhart i Debaufre. Ne znam da li je to tačno, ali mogu da kažem da izgleda vrlo lepo i kvalitetno, i da po obliku i završnoj izradi zaista jako podseća na Steinhart (sudeći po fotografijama Steinharta, uživo nisam video njihove satove).





    Krunica je u obliku dijamanta, velika je i odlično leži među prstima prilikom navijanja, okreće se glatko i sa ujednačenim otporom. Na nekom od foruma sam pročitao i da se pod uvećanjem može videti da ivice krunice nisu jednake, što navodi na zaključak da ona nije izrađena od istog čelika kao i kućište, već da je osnova od običnog metala, a da je presvučena nekom legurom (ne razumem se, pa neću ulaziti u detalje). Ja, međutim, ne vidim to na svom satu, i čini mi se da je vrlo lepo obrađena, i da je jednakih ivica i na izgled od istog materijala od kog je i kućište.






    Gornje staklo je mineralno, ali u specifikaciji piše da je to mineralno DFC virtualy scratch proof staklo, a ovo DFC znači Diamond Firm Coating. Googlao sam šta je to, ali nisam našao. Na osnovu imena dalo bi se pretpostaviti da je to nekakav dijamantski film kojim je presvučeno mineralno staklo, ali ne verujem da je to moguće na satu od $110. Probao sam test sa vodom, i voda se grupiše u kapljice, kao na safirnom staklu. Kada se osvetli pod određenim uglom, vidi se neobicna struktura u vidu koncentričnih krugova, kakvu nisam primetio ni na safirnim ni na mineralnim staklima. Ako se neko razume, molim ga da mi objasni! Zbunjen sam prilično, i videćemo koliko će izdržati bez ogrebotina. U svakom slučaju, staklo je blago konveksno i odlično se uklapa uz kućište. U opisu sata na sajtu piše i da je kućište obrađeno kompjuterskom, tj. automatskom glodalicom, kako bi kućište i prsten koji drži staklo bili izrađeni izjedna što daje utisak da je sat manji.


    Donje staklo je obično mineralno staklo, bez tog misterioznog navodnog DFC sloja, i nalazi se na prstenu koji se ušrafljuje u kućište. Na obodu prstena je ispisano ime proizvođača i serijski broj, što opet doprinosi “skupljem” izgledu. Ispod prstena je gumeni obruč, dihtung, koji se, mislim, ranije nije ugrađivao u satove ovog proizvođača. Deklarisana vodootpornost je 3ATM, ali ne želim da je ispitujem. : )




    Nosači kaiševa, tzv. lugs, su kratki i zakrivljeni nadole, zbog čega sat i pored velikog obima lepo leži na ruci (mada je to, naravno, prilično individualna stvar). Moj zglob je obima 18.5 cm i čini mi se da dosta lepo čuči, ali da je milimetar veći, ne bi bilo dobro.





    Cifrarnik je mat crne boje, sa jasnim i arapskim brojevima odlično odmerene veličine i prepoznatljivim trouglom umesto broja 12. Drugih oznaka ili natpisa nema, kao što i treba da bude. Mali podbrojčanik i sekundara su na poziciji 9. Izuzetno pregledno i jednostavno, već kako se i očekuje od b-uhr dizajna. E sad, bilo bi lepše da ima centralnu sekundaru jer bi bio verniji originalu, ali pošto ima satova renomiranijih proizvođača, od mnogo $K više, sa istim ili vrlo sličnim brojčanikom, ne mogu da se žalim previše.

    Kazaljke su uobičajenog b-uhr izgleda, a meni se naročito dopalo to što imaju plave ivice. Koliko sam uspeo da saznam, postoje tri načina „plavljenja“ kazaljki – zagrevanjem, hemijskim tretmanom i bojenjem, a prva dva načina su „prava“ jer predstavljaju neku vrstu kontrolisane korozije, sa ciljem da se ivice zaštite od dalje korozije. Naravno, važna je i bolja vidljivost ovako tretiranih kazaljki. Na Ticinu, kao što se moglo i očekivati, kazaljke su samo obojene, i to ne baš dobro. Kada se gleda iskosa, na maloj kazaljki, sa bočne strane, vidi se jedan neofarban deo. Mislim da može i da se vidi na nekoj od fotki. To me ne nervira previše, jer se vidi samo iskosa, pa se praktično i ne primećuje – ja sam to video tek posle 4-5 dana svakodnevnog nošenja sata, ali ipak ostaje moja najveća (maltene i jedina) zamerka finalnoj obradi sata.




    Luminacija nije za padanje u nesvest, ali je sasvim pristojna. Pa i više od toga. Brojevi i kazaljke su veliki, pa iako osvetljenost oslabi znatno već posle petnaestak minuta, vreme se lako očitava i posle 6 sati boravka u mraku. Po deklaraciji, u pitanju je Luminova premaz švajcarske proizvodnje. (Isti proizvođač u ponudi ima i b-uhr model od 47 mm sa oznakom Professional, sa SuperLuminova premazom, koji mnooogo jače svetli, sudeći po slikama s raznih foruma.) (sorry sto je mutno, nemam stativ)



    Kaiš koji se isporučuje uz sat je crne boje, širine 20mm, proštepan belim koncem i sa nitnama karakterističnim za b-uhr izgled. Lepo je urađen – štepovi su ravni i jednaki, rupice su na podjednakoj udaljenosti. Proizvođač naglašava da je to italijanska koža, što je, mislim, potpuno nebitno, i liči mi na foru za Amere, koji se lože na sve što je iz Evrope, pa im to, valjda, deluje egzotičnije i otmenije. Zakopčava se pomoću onog čuda što ne znam kako se zove na srpskom – deployment buckle, na čemu je takođe izgravirano ime Ticino - još jedan lep detalj. Međutim, ta „italijanska koža“ je prilično kruta i u početku mi je kaiš pomalo smetao na ruci, nitne su nekako sitne i izgledaju kao da su od plastike, a kopča je grubo obrađena, dosta je sitna, i teško se zakopčava. Dok nisam ušao u fazon, imao sam grdne muke sa zakopčavanjem i par modrica od uštinuća. Uglavnom, čini mi se da je kaiš najlošije odrađen deo sata, ali je ipak sasvim ok za tu kintu. Na sreću, to je deo sata koji se najlakše menja.




    Mehanizam
    Najvažniji deo. U pitanju je neki kineski Unitas 6497 klon – a čiji, pojma nemam. Voleo bih da verujem da je u pitanju Seagull 2500 kao što sam našao na WUS-u, ali ne verujem, jer bi se proizvođač sigurno pohvalio time i na sajtu.
    Kao što sam već rekao, vrlo se lako i lepo navija, sa ≈ 23 poluokreta krunice navija se do kraja i ima rezervu snage koja iznosi neki minut preko 42 sata, koliko je i deklarisano. Čuje se i sa pola metra, što mi se vrlo sviđa – volim zvuk motora!
    Mehanizam je ukrašen Côtes de Genève radom, mislim da slike dočaravaju da je to zaista lepo odrađeno. Žao mi je samo što i na onom većem zupčaniku za navijanje nije ugraviran logo, što je bio običaj do skoro! Izgledalo bi još bolje i ozbiljnije.
    Ali, najbolji deo za kraj – posle 23 dana, sat žuri samo 1 minut i 35 sekundi, tj. oko 4 sekunde dnevno, što mislim da je odličan rezultat.




    Opšti utisak
    Po mom mišljenju, i pored nekoliko kozmetičkih falinki, sat je odlična kupovina – odlična završna obrada kućišta, odlična čitljivost, pristojan kaiš, dobra luminescentnost i, pre svega, izuzetna tačnost – za $110 mislim da teško može bolje. Ko želi entry b-uhr za male pare, mislim da je Ticino savršen izbor!

    (Nazalost, ne moze da se stavi vise od 10 slika u poruku, pa cu nastaviti u sledecoj!)
    RUS, anbeast, VLADAN P and 2 others like this.

  2. #2
    Moderator Avatar korisnika sima hrabri
    Član od
    16.12.2009.
    Lokacija
    Zemun
    Poruke
    2.556
    Lajkovi
    3874
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    140

    Određen forumom Re: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Jos slika:

    Ticino
    Citat jole777 kaže:
    Ne pali me marketing, placeni oglasi ni sportasi/glumci. Daj mi kakvu vintage Omegu, in house Seiko ili Sinn-a i meni je to sasvim dosta.

  3. #3
    Član Avatar korisnika Templar
    Član od
    6.4.2010.
    Poruke
    157
    Lajkovi
    53
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Svaka cast za opis,

    a sat je prelep i ako nije tajna koliko te kosta ukupno sa svim dadzbinama ?

  4. #4
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Ocjena za review:
    Sat je prelijep,stvarno!!! Zamjerke koje imaš su potpuno očekivane,a s obzirom na cijenu sata su zanemarljive! Mehanizam je vjerovatno Hangzhou!

  5. #5
    Moderator Avatar korisnika sima hrabri
    Član od
    16.12.2009.
    Lokacija
    Zemun
    Poruke
    2.556
    Lajkovi
    3874
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    140

    Određen forumom Re: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Hvala, drugari!

    @Templar - sat i postarina bili su $120, po dogovoru sa vlasnikom firme, a ovde su mi rebnuli jos 4.500 za carinu i porez (obracunali su po zvanicnoj ceni sa sajta od $154)

    @Dalibor - kakvi su ti Hangzhou mehanizmi? Znam da su uz Seagull najveci proizvodjaci mehanizama u Kini, ali nisam nabasao ni na sta posebno o njima, niti ih hvale, niti kude?
    Citat jole777 kaže:
    Ne pali me marketing, placeni oglasi ni sportasi/glumci. Daj mi kakvu vintage Omegu, in house Seiko ili Sinn-a i meni je to sasvim dosta.

  6. #6
    Stariji član Avatar korisnika jole777
    Član od
    12.1.2009.
    Poruke
    675
    Lajkovi
    366
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Bravo za review,vrhunski je.A sat je stvarno prekrasan,bojim se sto ce biti za par godina ako Kinezi nastave ovako!
    OFF:
    A sto se tice carinika koji su poderali kutiju i jastucic-koji glupani.
    Da li je u pitanju ljubomora ili stvarno traze nedozvoljene supstance ne znam,bit ce prije da je ljudska glupost.I meni su jednu plasticnu kutiju od sata slomili jer je NISU ZNALI otvoriti.

  7. #7
    Banned
    Član od
    7.10.2009.
    Poruke
    213
    Lajkovi
    38
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Sat izgleda odlicno, stvarno neocekivano kvalitetna izrada za taj rang cena. Svaka cast na izboru, i sve cestitke na prezentaciji.

  8. #8
    Moderator Avatar korisnika sima hrabri
    Član od
    16.12.2009.
    Lokacija
    Zemun
    Poruke
    2.556
    Lajkovi
    3874
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    140

    Određen forumom Re: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Citat jole777 kaže: Pregled poruke
    OFF:
    A sto se tice carinika koji su poderali kutiju i jastucic-koji glupani.
    Da li je u pitanju ljubomora ili stvarno traze nedozvoljene supstance ne znam,bit ce prije da je ljudska glupost.I meni su jednu plasticnu kutiju od sata slomili jer je NISU ZNALI otvoriti.
    Hvala, Jole! A za ovo - mislim da ih bas briga, najlakse im je da pocepaju, polome, pokidaju, iscepaju, uniste..., i pored silnih detektora i ostalih cuda, sto da gube vreme...

    Citat patek kaže: Pregled poruke
    Sat izgleda odlicno, stvarno neocekivano kvalitetna izrada za taj rang cena. Svaka cast na izboru, i sve cestitke na prezentaciji.
    Tnx, patek - zaista je premasio ocekivanja!
    Citat jole777 kaže:
    Ne pali me marketing, placeni oglasi ni sportasi/glumci. Daj mi kakvu vintage Omegu, in house Seiko ili Sinn-a i meni je to sasvim dosta.

  9. #9
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Citat sima hrabri kaže: Pregled poruke
    @Dalibor - kakvi su ti Hangzhou mehanizmi? Znam da su uz Seagull najveci proizvodjaci mehanizama u Kini, ali nisam nabasao ni na sta posebno o njima, niti ih hvale, niti kude?
    Koliko znam(negdje sam to pročitao,mada nemam pojma gdje) Hangzhou mehanizmi rade na 18000 A/h -znači kopije ETA 6497/8-1,a Seagull na 21600 A/h -tj. ETA 6497/8-2 ! S obzirom da je to jednostavan mehanizam,bez komplikacija,nemaš se zbog čega brinuti!

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Ticino 44 mm Big Pilot Military Watch

    Simo, svaka čast na opisu, zaista je odlično napisan i veoma je informativan. Sat deluje prelepo i zaista se dobija dosta za tih 100 i kusur dolara.
    Žao mi je što ti je kutija uništena ali eto, sreća u nesreći jeste da carinici nisu pali u iskušenje i sat da otvaraju i da je isti stigao čitav i neoštećen što je najbitnije. Kutija može i da se zameni, lepšom i većom.

    Uzgred, fotke su zaista odlične... jel se možda baviš profesionalno ili amaterski fotografijom?

    Pozdrav
    BedMadaFaker likes this.
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Swiss military satovi
    By Djordje in forum Ronilački satovi
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 27.5.2012., 9:02
  2. G-Shock satovi u US vojsci
    By dragon in forum Casio G-Shock
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 18.11.2011., 20:57
  3. Sat ARCHIMEDE Pilot W
    By tolarbo in forum Nemački Satovi
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 22.7.2010., 2:32
  4. Stowa Airman ili Epos Big Pilot
    By gshevo in forum Koji sat kupiti?
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 8.11.2009., 20:39
  5. certina ds pilot
    By vdobric in forum Koji sat kupiti?
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 23.11.2008., 18:15

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •