Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 26
Like Tree81Likes

tema: SEIKO Prospex SRPA77J1

  1. #1
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.287
    Lajkovi
    29467
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom SEIKO Prospex SRPA77J1

    O SEIKO satovima lomila su se mnoga koplja na forumu. Bilo je o njima puno polemika, žučnih rasprava, neki članovi su se zbog Seika ljutili a po neko je i kažnjen... Sat o kome će biti reči je moj drugi SEIKO u kolekciji pa bih iskoristio priliku da u najkraćem izrazim svoje mišljenje o ovim japanskim satovima. SNZG13K je prvi sat koji sam kupio pod direktim uticajem članova foruma i smatram ga verovatno jednom od najboljih kupovina ikada. Naravno da mi ne pada na pamet da tvrdim da je to najbolji sat, imam ih i boljih, ali kad uporedim iznos koji je za njega plaćen sa kvalitetom i karakteristikama koje su za novčanu protivvrednost dobijene, mislim da zavređuje svaki dinar koji je u njega uložen, možda čak i više. Nekim od satova koje sam platio znatno više (a većinu sam) sam pronalazio mane koje su moje zadovoljstvo kupovinom znatno umanjile, a SEIKO-u nisam pronašao ništa za šta bih ustvrdio da me je razočaralo. Čak i moje skromno poznavanje marke i performansi sata pre kupovine bile su dovoljne da se za isti opredelim a nakon kupovine dobio sam sve što sam očekivao, čak i preko toga. Izuzetno povoljno iskustvo proisteklo iz ove kupovine sigurno je doprinelo i da nedavno nabavim svoj drugi SEIKO, SRPA77J1.

    Naziv: 12.jpg, pregleda: 1179, veličina: 211,8 KB


    Kako bih bio iskren do kraja moram da naglasim da su oba sata kupljena kod sivih prodavaca, sa znatno nižom cenom od preporučene maloprodajne, da je SNZG13 radio i radi besprekorno i nakon garantnog roka (nije bilo potrebe za korišćenjem garancije), te da su moji SEIKO satovi ipak cenovno ispod najskupljih modela ovog najpoznatijeg japanskog proizvođača. Iz dosadašnjeg iskustva, prilikom odluke o kupovini skupljih modela satova do sada sam ipak prednost davao švajcarskim proizvođačima, ali po mom mišljenju u cenovnom rangu od nepunih sto do par stotina evra (po najpovoljnijim uslovima za kupovinu) SEIKO je odličan izbor.

    SRPA77J mi je privukao pažnju prvenstveno zbog zelene boje brojčanika, obzirom da takav sat do sada nisam imao u kolekciji. Sledeća karakteristika koje me je opredelila ka kupovini je mehanizam 4R35 koji ima mogućnost ručnog navijanja i zaustavljanja sekundare, a kakav moj prethodni SEIKO nema. Ovo su dva osnovna razloga zbog kojih sam se odlučio za kupovinu na neviđeno, obzirom da sam sat pre kupovine mogao da vidim samo na slikama na internetu.

    Pojedinim kolegama se dopalo da pročitaju o logistici i načinu kupovine i transporta nekih prethodno kupljenih satova, stoga ponovo zloupotrebljavam slobodno vreme i strpljenje ostalih koji ovo čitaju...
    SRPA77J sam, po diskontovanim cenama pronašao na, uglavno azijskim sajtovima ali i dalje se nisam usudio da ga, zbog nepredvidljivih carinskih procedura naručim direktno na kućnu adresu. Pre nego što sam odlučio da ga kupim planirao sam odlazak sa porodicom kod ženine rođake u London (koja mi je svojevremeno naručila i donela Alpinu u Beograd). Kako je ne bih suviše deranžirao mailovima i linkovima sa kojih bi mi poručila sat, sačekao sam da stignemo kod nje i da mi ga tada naruči. Ovakva uslužna kupovina zaista zahteva minimalnu količinu vremena (ukoliko postoji dobra volja), a da bih što manje maltretirao naručioca, izabrao sam da sat poručimo sa engleskog sajta (iako je cena bila veća), kako ne bi bilo dodatnih administrativnih komplikacija i da bi sat stigao na adresu u intervalu od deset dana koliko sam proveo u Londonu.

    Naziv: 01.jpg, pregleda: 1076, veličina: 257,8 KB


    London sam ovaj put video iz neke druge perspektive, netipične za uobičajene turističke prilike obzirom da je ovo putovanje bilo prva porodična city tura koju je iskusila i moja petogodišnja ćerka. Obišao sam naravno brojne prodavnice igračaka po više puta, sa posebnim akcentom na Disney i Hamleys robne kuće, proveo dan u Londonskom zoološkom vrtu nakon čega sam počeo da još više cenim naš beogradski koji mu dostojno parira a cena ulaznice je skoro devet puta niža, posetio gustu šumu na Hampsteadu (skoro u centru grada!!!), pijacu u Camdenu koja nalikuje na Sodomu i Gomoru i uživao u argentinskim stekovima i brojnim drugim đakonijama koje se mogu probati po londonskim restoranima. Glavne turističke atrakcije, obavezne za slikanje, obišli smo na brzinu, ćerki to naravno nije bilo ni približno interesantno kao igračke i haljine, ali će, siguran sam kada poraste voleti da ih vidi i priseti se svog ranog detinjstva.

    Naziv: 02.jpg, pregleda: 1018, veličina: 244,8 KB


    Naziv: 03.jpg, pregleda: 1060, veličina: 463,9 KB


    Uspeo sam da obiđem i neke od prodavnica satova, obzirom da u Londonu ničega ne nedostaje, posebno mi je bilo interesantno da pogledam po prvi put Bremont satove u živo. Video sam i novu Seiko prodavnicu u Knightsbrdge-u u kojoj se prodaju modeli od najjeftinijih sportskih do najskupljih Seiko satova. Iznenadio sam se i cenama Rolex satova koje su u proseku bile niže od evrpskih za 10-15%, što je naravno rezultat Brexita i slabljenja britanske funte. London je meka za šoping za koji bi moja preporuka bila: za ležernu garderobu Gap u Oxford ulici, dobre košulje, po povoljnim cenama nudi T.M. Lewin, čijih prodavnica ima širom grada, odela Suit Suply smatram kao i Seiko satove odličnom kupovinom za pristojnu količinu novca, a Barker cipele za posao su mi već dugo omiljena engleska marka.

    Naziv: 04.jpg, pregleda: 1032, veličina: 416,9 KB


    Za ozbiljnu kupovinu je svakako za preporuku Bicester (Bister) Village, autlet na nepun sat vožnje vozom udaljen od Londona, u kome se mogu pronaći najpoznatije svetske marke po sniženim cenama. Kupovina u ovom autletu je posebno povoljna u periodu božićnih i letnjih rasprodaja, a u njemu ima i nekoliko prodavnica satova (primetio sam da se prodaju Longines, Tag Heuer, Hamilton, Tissot, Certina...), u kojima su cene po mojoj proceni i do 50% niže od maloprodajnih.

    Vreme za povratak kući je brzo došlo, ali ne i sat koji sam naručio čim sam stigao. Kada smo se vratili počeo sam da proveravam firmu od koje sam naručio sat i već se uplašio da mogu da postanem žrtva prevare. Naime, Citywatches.uk ima sedište u Mančesteru, ali kako se ispostavilo, sve operacije se obavljaju iz Singapura odakle je i moj sat poslat. Praćenje sata (pomoću tracking broja), nije bilo moguće sve dok nije stigao u Englesku (prvi trag Mančester), a od tog trenutka do isporuke na adresu proteklo je manje od 24 sata. Na kraju je sve ispalo u redu, sat je posle 14 dana isporučen, ali u tom trenutku sam već bio 2,000 kilometara južnije, u svojoj svakodnevici, i ostalo mi je da čekam još oko mesec dana da mi konačno stigne:

    Naziv: 1.jpg, pregleda: 1072, veličina: 257,9 KB


    SEIKO Prospex SRPA77J1

    Kalibar: Seiko 4R35, mehanički automatik
    Ručno navijanje i zaustavljanje kazaljke za sekunde
    Rezerva snage: 41 sat
    Vibracija: 21 600 v.p.s
    Rubina: 23
    Kućište: nerđajući čelik, prečnik 42 mm
    Kalendar: otvor na poziciji 4:30 sata
    Vodootpornost: 100 m
    Kompas: pokretan u oba smera
    Staklo: Seiko Hardlex crystal
    Kaiš: braon koža
    Širina lugova: 21 mm
    Debljina kućišta: 13 mm

    Sat je upakovan u belu kutiju od tankog kartona na mekom jastučiću sa etiketom Seiko Prospex, koja je okačena na kožni kaiš sata. U pakovanju se nalazi uputstvo za upotrebu, uputstvo za korišćenje kompasa koji ovaj model ima i garancija overena od strane prodavca (a koji nije sajt sa koga je sat naručen). Dobro je poznata politika Seika da se uštedi gde je to moguđe, a zarad niže cene na skromnoj ambalaži i pratećoj dokumentaciji ne bih previše zamerio.

    Naziv: 2.jpg, pregleda: 1039, veličina: 183,9 KB


    Prvi utisak o satu ostavlja maslinasto zelena boja brojčanika i oznaka za sever na kompasu inicijalno postavljena na pozciju 12 sati. Obzirom da mi je estetski momenat pri kupovini sata izuzetno važan, kao i da su mi jako bitne simetrija i pozicije krunice i pušera, jako mi neobično izgleda krunica na poziciji 3 u kombinaciji sa dugmetom za pomeranje kompasa na 4 sata. Vizuelni doživljaj sata je u svakom slučaju u potpunosti subjektivna kategorija, pa se na ovakav izgled još uvek navikavam.

    Naziv: 3.jpg, pregleda: 1138, veličina: 255,6 KB


    Naziv: 4.jpg, pregleda: 1000, veličina: 268,7 KB


    Kućište je čelično, prečnika 42 i visine 13 milimetara, dobro je obrađeno a na njemu se nalazi blago i gusto nazubljeni bezel koji se ne okreće. Lugovi su blago povijeni, što doprinosi dobrom nošenju sata na ruci, ne prelaze prosečno širok zglob pa mislim da je i sama veličina sata adekvatna najvećem broju potencijalnih korisnika. Utisak mi je da bi sat još bolje stajao na ruci da mu je debljina za 0,5-1,0 milimetar manja. Na maslinastom brojčaniku koji zbog oznaka strana sveta i stepeni kružnice može izgledati natrpan mačolike kazaljke su jasno uočljive u svim uslovima vidljivosti. Kazaljke su oivičene zlatnim tonom (satna i minutna) a sekundara je pretežno zlatnog tona (krajevi sve tri kazaljke su crni), sa nanetom iluminacijom na tački na kraju. Iluminacija je naneta na satne markere i arapske cifre na pozicijama 3,6,9,12. Kao što je uobičajeno kod Seiko satova čitljivost sata u noćnim uslovima je dobra upravo zahvaljujući dobroj iluminaciji. Funkcija datuma nalazi se na poziciji 4:30 i, što mi izgleda lepše, crne je boje u skladu sa unutrašnjim bezelom sata. Promena datuma počinje oko 23:20 i traje do ponoći. Krunica sata nije ušrafljujuća, adekvatne je veličine ovakvoj vrsti sata i dobro je nazubljena tako da se njome lako i efikasno rukuje. Ručno navijanje sata ide glatko kao i podešavanje datuma. Krunica sata nije potpisana. Sat nije težak što dodatno doprinosi dobrom osećaju na ruci.

    Naziv: 5.jpg, pregleda: 1055, veličina: 273,2 KB


    Naziv: 6.jpg, pregleda: 1005, veličina: 101,0 KB


    Naziv: 7.jpg, pregleda: 1030, veličina: 222,1 KB


    Logo Seika je u skladu sa kazaljkama zlatnog tona, nalepljen na uobičajenoj poziciji neposredno ispod 12 sati. Oznake Prospex serije i automatik odštampane su centralno ispod središta sata. Pri dnu brojčanika u rasponu od 6:30 do 7:30 nalazi se oznaka japanskog porekla sata.

    Staklo je Seikov Hardlex crystal, blago je ispupčeno iznad kućišta sata, a pokopac sata je providan i kroz njega se vidi mehanizam 4R35. Obzirom na providnost, na samom mehanizmu sata kao i na poklopcu ispisano je dovoljno podataka da bi se mogla napisati skoro cela specifikacija modela. Mehanizam 4R35 je automatski, samonavijajući, sa mogućnošću ručnog navijanja i zaustavljanja kazaljke za sekunde. Ima 23 rubina i radi na 21,600 vibracija po satu. Rezerva snage je 41 sat. Propisana tolerancija je +45 / -35 sekundi po danu. Deklarisana vodootprnost je 100 metara.

    Naziv: 8.jpg, pregleda: 1079, veličina: 424,2 KB


    Naziv: 9.jpg, pregleda: 1054, veličina: 201,2 KB


    Osećaj prilikom nošenja sata je dobar, čemu doprinosi malo veća debljina i razmaknutost krunice od zgloba ruke, tako da nema osećaja neprijatnog žuljanja. Širina između ušica sata je 21 milimetar, što mi se čini dobro odmerenim, ali mislim da je za ovu „neparnu“ širinu kaiša/narukvice teže pronaći adekvatnu zamensku ukoliko se naručuje van ovlašćene mreže. Ovo može biti bitna stavka prilikom eksploatacije obzirom da kaiš na kome dolazi SRPA77 ne bih mogao da doživim kao prednost kod ovog modela. Naime po specifikaciji kaiš je izrađen od teleće kože, činjenica je da se lepo i prijatno nosi, ali zamerio bih mu da izgleda plastično i da dosta klizi preko zgloba, pa se sat, ukoliko se ne nosi jako pritegnut lako pomera na ruci. Na unutrašnjem delu kaiša je Seikova oznaka, materijal od koga je izrađen, model i širina. Opšiven je belim koncem i dobro se uklapa uz kućište sata. Šnala je potpisana, brušena i dobro je obrađena. Imajući u vidu navedeno mislim da ću uskoro potražiti adekvatnu zamenu za originalni kaiš.

    Naziv: 10.jpg, pregleda: 1023, veličina: 291,1 KB


    Naziv: 11.jpg, pregleda: 1018, veličina: 242,5 KB


    Prednosti i mane sata ne bih pojedinačno nabrajao obzirom da sam o dobrim stranama Seiko satova već nešto rekao na početku teksta, a sve izneto odnosi se i na SRPA77, a najveći nedostatak koji sam uočio suštinski se ne odnosi na sat per se, već na kaiš na kome je došao. Utisak koji sam za kratko vreme nošenja stekao je da i ovaj sat zavređuje da bude preporučen ljubiteljima satova isto kao i prethodni Seiko koji imam u kolekciji.

    Ukoliko se nekome ne dopadne maslinasto zelena boja brojčanika, postoje identični modeli iz Seiko Prospex kolekcije u drugim bojama, a crni se može naći i na metalnoj narukvici kao i sa PVD premazom.

    Poslednje pridošli SEIKO Prospex SRPA77J postao je protagonista još jedne zanimljive priče, jer izgleda da nije suđeno da previše često jednostavno uđem u prodavnicu satova, izaberem neki model, probam i na licu mesta kupim, već češće primenjujem onu narodnu: „preko preče naokolo bliže“, što uvek doprinosi scenariju i njegovom zapletu, ali na kraju, sigurno je da je i stepen zadovoljstva, kada priča dođe do završetka, odnosno kada sat stigne u Beograd mnogo veći nego da je brzo i jednostavno nabavljen. Obzirom da još jedan, pre više od dva meseca kupljen sat i dalje iščekujem, izvesno je da će i u budućnosti imati da se kaže još po nešto.

    Naziv: 14.jpg, pregleda: 1010, veličina: 204,2 KB
    Poslednja ispravka: piksi (28.11.2017. u 21:54)
    popovac 76, bolton, eee and 29 others like this.

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: SEIKO Prospex SRPA77J1

    Piksi hvala na predstavljanju Seika, u zdravlju ga nosio. Hvala i za stalni doprinos forumu.
    Poslednja ispravka: skydrummer (28.11.2017. u 22:33)
    piksi likes this.

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika srdjanr
    Član od
    19.2.2014.
    Lokacija
    Deutschland- Beograd
    Poruke
    1.976
    Lajkovi
    17739
    Reputacioni uticaj
    163

    Određen forumom Re: SEIKO Prospex SRPA77J1

    Odličan i detaljan opis kolega, naravno kao i uvek do sada.

    Sat je po mom mišljenju jedan od najatraktivnijih Seiko Prospex modela.

    Čestitke još jednom na prinovi i veliko hvala na tekstovima koji ovaj forum čine interesantnim, zanimljivim i nadasve poučnim za nas ljubitelje horologije.
    piksi likes this.

  4. #4
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.328
    Lajkovi
    13230
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: SEIKO Prospex SRPA77J1

    Ne znam da li su bolji opis ili sat, ali svakako da je bilo uživanje i čitati tekst i gledati fotografije.
    piksi likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika bt321
    Član od
    5.2.2011.
    Lokacija
    SKOPJE-MK
    Poruke
    1.834
    Lajkovi
    16238
    Reputacioni uticaj
    25

    Određen forumom Re: SEIKO Prospex SRPA77J1

    Piksi sekoja cest,so sreka da go nosis
    piksi likes this.

  6. #6
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18026
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: SEIKO Prospex SRPA77J1

    Hvala čika Piksi.
    Zadovoljstvo je bilo pročitati tekst.

    Još kada si prvi put postavio sliku tog sata zasmetao mi je kaiš koji se površinskom teksturom svakako (a možda ni bojom) ne uklapa u stil sata (koji mi se ,btw,dopada)
    piksi likes this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  7. #7
    Počasni član Avatar korisnika sdbiba
    Član od
    16.7.2009.
    Lokacija
    Smederevska Palanka
    Poruke
    5.397
    Lajkovi
    63882
    Reputacioni uticaj
    270

    Određen forumom Re: SEIKO Prospex SRPA77J1

    Sve pohvale za opis sata i sat piksi!
    Preduhitrio si me

    Sent from my SM-G900F using Tapatalk
    piksi likes this.

  8. #8
    Stariji član Avatar korisnika Misic M.
    Član od
    23.12.2011.
    Lokacija
    Niš
    Poruke
    1.015
    Lajkovi
    5049
    Reputacioni uticaj
    150

    Određen forumom Re: SEIKO Prospex SRPA77J1

    Jedan lep, kvalitetan i konkretan opis, sa geografskim detaljima.
    Čestitam i neka te mašina dobro služi.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    piksi likes this.
    Mišić M.

  9. #9
    Član Avatar korisnika bolton
    Član od
    21.1.2009.
    Lokacija
    Kragujevac
    Poruke
    113
    Lajkovi
    538
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: SEIKO Prospex SRPA77J1

    Čestitam, Piksi! Neka te u zdravlju služi, odličan opis 👏

    Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

  10. #10
    Stariji član Avatar korisnika popovac 76
    Član od
    18.12.2008.
    Lokacija
    Paraćin
    Poruke
    581
    Lajkovi
    2740
    Reputacioni uticaj
    79

    Određen forumom Re: SEIKO Prospex SRPA77J1

    uh bravo kolega kao i uvek zanimljivo i informativno, pravo je zadovoljstvo čitati tvoje tekstove ...... odličan sat.... čim sam ga video prva misao mi je bila da bi mu jedan tamni sivomaslinasti nato lego "ko šamar budali"
    piksi likes this.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •