Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
Like Tree24Likes
  • 23 Post By gogmajster
  • 1 Post By skydrummer

tema: Omega Speedmaster Mark 40 (3820.53.26)

  1. #1
    Stariji član Avatar korisnika gogmajster
    Član od
    4.3.2013.
    Poruke
    1.075
    Lajkovi
    9773
    Reputacioni uticaj
    100

    Određen forumom Omega Speedmaster Mark 40 (3820.53.26)

    Sivi dan i neradni petak, a vidim da ste me dogurali do starijeg člana ( https://www.youtube.com/watch?v=V-CHxN_EdKw), pa da se odužim i održim status, malo ću se detaljnije osvrnuti na jedan od svojih bivših satova.

    Radilse o Omegi Speedmaster Mark 40, ref.3820.53.26, tzv. Schumacheru. No, za razliku od mnogih LE koji su slijedili, a bili su vezivani uz Schumachera, koliko sam shvatio ovaj je primarno bio vezan uz činjenicu da ga je Schumi reklamirao, kao na ovom plakatu.
    Omega Speedmaster Mark 40 (3820.53.26)-ad1.jpg

    Budući da se sat pojavio u kasnim 90-ima, i dudeći po izboru boja, vjerujem da je to Benetton era Schumachera. Postoje i druge varijante Mark 40, od kojih je krasna totalno crna.
    Omega Speedmaster Mark 40 (3820.53.26)-fullsizerender_1_zps4pxyfzvd.jpg

    Moj primjerak je bio iz cca '95, '96 i došao je do mene u jako dobrom stanju, sa samo malom udubinom na bezelu.
    Sat je velicine 39mm bez krunice, s nekim smijesnim L2L od 45-46mm (Omegini klasični fluted lugovi koji me oduševljavaju) i pokazao se jako kompaktnim na mojoj tankoj ruci, što me isprva odusevilo, no onda je proradio onaj crv koji nam je svima poznat. Nepotrebno i nezasluženo, jer je sat bio primjer malo više klase u odnosu na moje prethodne. Ja sam ga dobio na originalnoj Omeginoj čeličnoj narukvicvi, koja je odlična, s odličnom kopčom koja se neprimjetno zakopčava i vrlo elegantno izgleda te je udobna. No imao sam ga i na drugim kaišima, jer nisam ljubitelj čelika.


    Omega Speedmaster Mark 40 (3820.53.26)-img_20160412_143915.jpg

    dakle, 39mm, od kojih je na tachymeter bezel koji se odlično uklapao u dizajn otpadalo vrlo malo. Ostatak je zauzeo brojčanik koji najbolje opisuje pridjev VESEO, što zbog nekoliko zastupljenih boja, što zbog busy rasporeda brojčanih markera. Netko ga je opisao na engleskom kao ' love child' Skittles bonbona i broja Pi . Vidimo dva reda brojeva, jedan za satne markere i to puno brojcanik, a drugi, vanjski, za datum, na koji pokazuje zasebna kazaljka sa žutim vrhom. Druga, crvena kazaljka je za kronograf, s odgovarajućim dialom na 6 sati.


    Upravo je namještanje datuma, koliko god bilo 'crisp' i odavalo kvalitetu pri namještanju, meni ponekad bilo frustrirajuće, zbog čudne logike prebacivanja. Naime, čak i uz AM/PM indikator na subdialu na 9, često se znalo dogoditi da sat prebaci tu kazaljku jedan dan unaprijed, što je značilo da se poremetio i dan, a time i mjesec, jer sat od komplikacija uz KRONOGRAF ima i TRIPLE DATE, koji su odlično uklopli umjesto 12. Znači, ta komplikacija se stvarno pokazala KOMPLIKACIJOM u praktičnom smislu,budući da se u slučaju da prekardašite samo i jedan datum žutom kazaljkom, istu moralo vrtiti po cijele krugove da bi se došlo do sljedećeh mjeseca, i tako do besvijesti. Odlična komplikacija, efektna i oku ugodna, ali nepraktična ako se sat ne planira nositi konstantno ili jako često.
    Spomenuo sam i zanimljivi razigrani brojčanik sata. Mene je dobio upravo tim, mnoštvom boja i dizajnom rasporeda brojeva koji bi ga mogli svrstati u neki svakodnevni, mod(er)ni sat. No, u svakodnevnoj uporabi, i ako ste od onih kojima je stalo do tocnog namjestanja vremena i pracenja kako sat drzi vijeme, osobito utoliko sto je ovo marka kod koje bi to trebalo biti bitno, ovaj bi vas sat mogao frustrirati. Iako Omegin automatic mehanizam Cal 1151 koji je u biti baziran na Valjouxu 7751 (dakle nije in-house) ima hacking, cinjenica da je Omega odlučila minutne markere svesti na vrlo male i guste recke gdje se u biti moralo pogađati raspodjelu minuta između 2 glavna markera učinila je ovaj sat nepogodnim za namještanje točnog točnog vremena. Drugim riječima, mora se biti matematičar da se podijeli taj razmak na podminute, kako bi se namjestilo točno vrijeme. 'Najsigurniji' način bi bio koncentrirati se na 'pune minute' na 1, 2, 3... etc pa onda računati otprilike, ali ni tu često nisam nalazio logike u raspodjeli. Summa summarum, sat je za ljude neopterečene točnim vremenom... npr. ljubitelje Paneraia i sličnih satova .

    Bez obzira na to, sat je isao prilično točno, bar sudeći po sekundari na 9 sati, s odstupanjima od 20-ak sekundi (povijest servisiranja nisam znao, tako da se nisam ni zamarao time, niti puno očekivao, iako se radilo o (non-chronometre) Omegi).
    U globalu, uz sve navedeno, radilo se o satu koji mi je bio dobar uvod u nešto višu kategoriju satova, jer se po zavrsnoj obradi vidjelo da je tome tako. Osobito su me odusevile kazaljke koje su davale dojam preciznosti i robusnosti, narocito pri upravljanju njima preko krunice. Dial, takav kakav je, bio je izvedem odlicno.



    Na kraju me, čisto psihološki, počelo gristi što nije bar malo veći, jer je svim karakteristikama i dizajnom izgledalo da bi bio još impresivniji sat da ga naprave u recimo 42mm, jer bi onda sve karakteristike dizajna još više došle do izražaja i bio bi savršeni moderni sportski sat koji bi nosio i znalac, a i kupac, npr. netko mlad (ili tko se osjeća mladim). Stvarno su ga napucali komplikacijama i to se moralo odraziti i na dizajn.
    Bottom line: Omega, napravi reissue ovoga sata, pretty please!!!
    U mom slučaju, pao je 'za više ciljeve', za drugi gral, Omegu Bondicu, i isplatilo se. Ali o tom potom, i u drugim postovima.
    Poslednja ispravka: gogmajster (21.10.2016. u 9:49)
    RUS, sdbiba, vladas and 20 others like this.

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Omega Speedmaster Mark 40 (3820.53.26)

    Hvala na predstavljanju ove zanimljive Omege. Ima neki starovremenski šmek koji je meni interesantan.
    gogmajster likes this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •