Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 25
Like Tree58Likes

tema: Frederique Constant 303B5B6

 1. #1
  Istaknuti član Avatar korisnika piksi
  Član od
  9.7.2014.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.063
  Lajkovi
  27453
  Reputacioni uticaj
  678

  Određen forumom Frederique Constant 303B5B6

  Mišljenja o Frederique Constant satovima su dosta podeljena, jedan pravac tvrdi da ta firma pokušava da se dodvori tržištu podmećući mu lažan luksuz, jer može da priušti ove satove a ne VC ili PP na primer, drugi su veoma zadovoljni, odnosom uloženo- dobijeno; i kod nas je bilo priče na tu temu, sve u svemu o ovakvim stvarima nikada nije bilo niti će biti koncenzusa.

  Naziv: 1.jpg, pregleda: 758, veličina: 122,1 KB


  Svoje mišljenje o satovima Frederique Constant izneo sam u jednoj od tema na Forumu:

  Frederique Constant satovi


  „Ne bih bežao od FC satova, pod određenim uslovima o kojima ću nešto kasnije. Veoma cenim ono što su sami ostvarili, u relativno kratkom vremenskom periodu stvorili su prepoznatljivu robnu marku, mislim da ni kvalitet nije sporan, a i obrada mi deluje korektno. Imao sam priliku da pogledam u radnjama neke njihove modele i deluju mi kao kvalitetni satovi.

  Naročito cenim to što su sve ostvarili sami, u vremenima kada se npr. Swatch grupa poigrava ugledom jedne institucije kao što je Longines, i kada je gro časovničarske industrije globalizovan i pod kontrolom nekoliko kuća su manufakture koje postoje vekovima. Baš iz tog razloga poštujem ono što je Peter Stas uradio sa FC i Alpinom.

  S druge strane čini mi se da FC satovima baš puno raste cena iz godine u godinu i da nisu više baš toliko pristupačan “luksuz“ kako je to njihov vlasnik svojevremeno izjavio. Takođe mi većina njihovih satova izgleda previše “dressy“ a zaista ništa nemam protiv satova za odelo.

  Shodno svemu iznetom mišljenja sam da bi FC sat došao u obzir za kupovinu ukoliko se sigurno ne namerava prodaja posle određenog vremena, jer nisam siguran da bi dobro održao cenu, i naravno ako se nađe na jako dobrom sniženju jer smatram da su im zvanične cene visoke.“

  Naziv: 20161114_193252.jpg, pregleda: 694, veličina: 108,0 KB


  Nedavno sam na sajtu Jomashop naišao na model iz naslova na sniženju, i u skladu sa prethodno iznetim, privukao mi je pažnju i mobilisao moje logističke napore da ga se domognem.
  Sniženje je bilo dovoljno da se isplati platiti i troškove koji prate nabavku iz inostranstva preko interneta, ali ponovo mi je smetala neizvesnost oko sudbine sata kada ga se domognu srpski državni organi. Naime, kolega sa Foruma nedavno je imao veoma neprijatna iskustva sa carinjenjem sata koji je takođe uvežen iz Amerike, a bio je na velikom popustu, ovo je išlo do krajnosti da je sumnjano u autentičnost sata, spominjala se mogućnost ekspertize (iako u Srbiji ne postoji zastupnik ili distributer), pa sam konačno ovaj poduhvat ipak ostavio po strani.

  Nakon toga su se izdešavale određene stvari usled kojih sam poverovao da jedno duže vreme neću kupovati satove, i baš sam o tome i o carinskim i poreskim zavrzlamama razgovarao sa mlađim bratom dok smo sedeli na kafi, kad mi on reče da je porodični prijatelj u poseti sinu u Njujorku... e tu mi se već upalila lampica. Sat je ubrzo naručen, prijatelj se za nekoliko dana vratio iz „Velike jabuke“, a meni je preostalo da vreme podesim na srednje-evropsko.

  Mehanizam: FC 303 (prerađena Sellita SW-220) , mehanički automatik
  Rezerva snage: min. 38 sati
  Vibracija: 28,800 v.p.h
  Rubina: 26
  Datum: na poziciji 3 sata
  Kućište: čelično, polirano
  Poklopac: čeličan
  Vodootpornost: 50 m
  Staklo: safirno, antirefleksno sa obe strane
  Iluminacija: kazaljke, satni markeri
  Prečnik: 40 mm
  Širina narukvice: 20 mm
  Debljina: 10,2 mm
  Kaiš: kožni
  Preporučena maloprodajna cena: CHF 950

  Obzirom da sam sat uživo prvi put video kad mi je stigao,tj. da je kupljen na neviđeno, prva impresija je bila da sam dobio tačno ono što sam i očekivao, što bi značilo da je utisak povoljan i da sam zadovoljan kupovinom. Ambalaža je adekvatna vrednosti i marki sata. Kutija je maslinaste boje, od skaja ne prevelika (što je dobro za transport), u njoj se nalazi uputstvo za upotrebu i dvogodišnja garancija koju izdaje prodavac sata.

  Naziv: 01.jpg, pregleda: 691, veličina: 112,9 KB


  Takođe, prvo što sam primetio je da sat izgleda dosta mali, razlog tome je što je izuzetno tanak, odnosno visina kućišta jedva prelazi 10 milimetara. Po izgledu i nameni Frederique Constant 303b5b6 je tipičan sat za odelo, i samim tim ovakvi gabariti su sasvim očekivani i prihvatljivi.
  Prečnik sata je 40 milimetara, što bi se moglo smatrati pravom (središnjom) dimenzijom dress sata.

  Naziv: 5.jpg, pregleda: 709, veličina: 154,4 KB


  Kućište sata je čelično, polirano, po mom mišljenju u pravoj meri, tako da sat ne izgleda previše sjajno. Brojčanik je crne boje, sa srebrnim kazaljkama, i kao takav izuzetno je čitljiv. Odličnoj čitljivosti doprinosi i svedenost i jednostavnost brojčanika na kome nema suvišnih detalja.

  Sat je opremljen safirinim anti refleksnim staklom, pomalo zaobljenim. Poklopac je čelični, sa standardnim slovnim sadržajima i logom proizvođača, i lak je za otvaranje u slučaju potrebe.

  Naziv: 11.jpg, pregleda: 692, veličina: 154,8 KB


  Krunica je potpisana, što je uobičajeno za ovu klasu satova. Obzirom da sam nailazio na satove dobrih proizvođača, ne tako jeftinih, koji imaju krunice kojima uopšte nisam zadovoljan, ovog puta pohvale na račun Fredirque Constanta. Na ovom modelu krunica je adekvatne veličine i nazubljenosti, pa samim tim istom se rukuje bez problema. Takođe je i dobro konstruisana, tako da postoji jasna diferencijacija pozicija, pa je i podešavanje vremena i datuma lako i precizno.

  Naziv: 13.jpg, pregleda: 731, veličina: 110,4 KB


  Frederique Constant 303b5b6 na prvi pogled veoma podseća na PP 5227, iz tog razloga ga u šali zovem „ordinary people“ ili low budget Calatrava“, i prvenstveno zbog takvog izgleda, koji odiše jednostavnom elegancijom svedenog dress sata sa crnim brojčanikom (nisam imao sličan do sada u kolekciji), sam i poželeo da ga nabavim. Sličnost sa pomenutim kultnim ali mnogo skupljim satom, je takođe jedna od zamerki ovom satu na koje sam nailazio po forumima, ali činjenica je da je dress sat u suštini jednostavnog izgleda, te da svi ovakvi satovi u konačnici pomalo liče jedan na drugi. U svakom slučaju ovaj model zadovoljava moje vizuelne zahteve, a iako sasvim sveden, jasno je označeno ko ga je proizveo, pa imajući u vidu da nikoga ne želim da dovodim u zabludu da se radi o onom satu, sličnost sa Calatravom ne doživljavam kao manu.

  Pomenute dimenzije doprinose da se sat izuzetno lako nosi na ruci, nisam proveravo težinu, ali sasvim sigurno je veoma lagan, prilikom nošenja skoro da se i ne oseti. Obzirim da je nov samim tim i kaiš još uvek nije potpuno legao, i malo se teže namešta prilikom kopčanja. Na kaiš imam malu zamerku koja se odnosi na izgled, odnosno po mom ukusu je previše gladak i sjajan. Širina kaiša je standardnih 20 milimetara, prava za ovakvu vrstu sata, a kopča je potpisana grafičkim logom proizvođača. Nesavršenom osećaju pri nošenju doprinosi to što ušice prate liniju kućišta, samo su blago povijene, pa sat može lako da se pomera na zglobu ukoliko se nosi labavije zakopčan.

  Naziv: 12.jpg, pregleda: 681, veličina: 193,1 KB


  Naziv: 4.jpg, pregleda: 670, veličina: 94,9 KB


  Frederique Constant 303b5b6 opremljen je FC 303 mehaničkim mehanizmom, koji je napravljen na bazi Sellite SW-200. Posredno bi ovo bila zamerka proizvođaču, jer su stariji modeli iz serije 303 imali mehanizme bazirane na ETI 2824. Deklarisana autonomija rada je 38 sati.

  Iluminacija je , rekao bih korektna, Super Luminova naneta je na kazaljke i satne markere. Intenzitet je srednji, ali obzirom da je reč o dress satu, rekao bih da je zadovoljavajuća.

  Naziv: 10.jpg, pregleda: 690, veličina: 192,3 KB


  Nedostaci:
  Sat klizi na ruci, zbog „ravnih“ lugova.
  Sjajan i previše gladak kaiš.

  Prednosti:
  Estetski dobro urađen, sveden i jednostavan sat za odelo.
  Adekvatne proporcije sata.
  Odlična preglednost i čitljivost brojčanika.

  Naziv: 20161115_120610.jpg, pregleda: 686, veličina: 181,3 KB


  Imajući u vidu iznete činjenice, ostajem pri tvrdnjama iznetim u navodnicima sa početka teksta.
  Ovaj model je tipičan dress sat, za Frederique Constant modele sasvim jednostavnog i nenapadnog dizajna. Dobro se uklapa u svakodnevno poslovno okruženje, lako i lepo se nosi. Ima nedostataka, ali ih ne smatram eliminatornim prilikom eventualne odluke za kupovinu. Preporuka bi bila, ukoliko je interesantan za kupovinu, pažljivo pratiti američke on-line prodavce i redovno održavati kontakte sa tetkom u Čikagu.
  Poslednja ispravka: piksi (16.11.2016. u 18:48)
  sdbiba, vladas, VLADAN P and 19 others like this.

 2. #2
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30877
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom Re: Frederique Constant 303B5B6

  Piksi hvala na trudu i vremenu utrošenom na opisu lepog sata. U zdravlju ga nosio.
  piksi and Petar012 like this.

 3. #3
  Stariji član Avatar korisnika Dukin
  Član od
  28.3.2014.
  Lokacija
  Bijeljina-Beograd
  Poruke
  730
  Lajkovi
  6859
  Reputacioni uticaj
  10

  Određen forumom Re: Frederique Constant 303B5B6

  Piksi, hvala na predstavljanju..jako zanimljiv pristup..
  piksi likes this.

 4. #4
  Stariji član Avatar korisnika srdjanr
  Član od
  19.2.2014.
  Lokacija
  Deutschland- Beograd
  Poruke
  1.587
  Lajkovi
  14272
  Reputacioni uticaj
  157

  Određen forumom Re: Frederique Constant 303B5B6

  Piksi, još jednom čestitke na prelepom satu i na odličnom i objektivnom predstavljanju.

  Tvoj trud i vreme koje izdvojiš za ovakve kvalitetne postove su apsolutno za svaku pohvalu.
  piksi likes this.

 5. #5
  Počasni član Avatar korisnika Zagor
  Član od
  9.2.2012.
  Lokacija
  Markovac
  Poruke
  5.215
  Lajkovi
  41778
  Reputacioni uticaj
  205

  Određen forumom Re: Frederique Constant 303B5B6

  Odlican opis,hvala Piksi....
  piksi likes this.

 6. #6
  Član Avatar korisnika Milossani
  Član od
  21.7.2012.
  Lokacija
  Grocka, Beograd
  Poruke
  279
  Lajkovi
  929
  Reputacioni uticaj
  9

  Određen forumom Frederique Constant 303B5B6

  Cestitke na prinovi i hvala na detaljnom opisu sata. Imam jedno pitanje, da li bi mogao da uporedis ovaj sat i Tissot Visodate? Mislim na kvalitet generalno i ostale karakteristike. I ja trazim neki svedeni dress sat sa tamnijim ciferom koji ce nesmetano da se nosi ispod rukava kosulje.


  Sent from my iPhone using Tapatalk
  piksi likes this.
  Samo jedna rec... Kontinuitet...

 7. #7
  Istaknuti član Avatar korisnika don Alberto
  Član od
  14.12.2012.
  Poruke
  2.663
  Lajkovi
  14046
  Reputacioni uticaj
  26

  Određen forumom Re: Frederique Constant 303B5B6

  Citat Milossani kaže: Pregled poruke
  Cestitke na prinovi i hvala na detaljnom opisu sata. Imam jedno pitanje, da li bi mogao da uporedis ovaj sat i Tissot Visodate? Mislim na kvalitet generalno i ostale karakteristike. I ja trazim neki svedeni dress sat sa tamnijim ciferom koji ce nesmetano da se nosi ispod rukava kosulje.


  Sent from my iPhone using Tapatalk
  free upload image
  ili
  screen shot pc

 8. #8
  Član Avatar korisnika Milossani
  Član od
  21.7.2012.
  Lokacija
  Grocka, Beograd
  Poruke
  279
  Lajkovi
  929
  Reputacioni uticaj
  9

  Određen forumom Re: Frederique Constant 303B5B6

  Mislim na model sa crnim ciferom sa srebrnim detaljima, ne volim zlato ni u kakvom obliku


  Sent from my iPhone using Tapatalk
  krstic987 likes this.
  Samo jedna rec... Kontinuitet...

 9. #9
  Istaknuti član Avatar korisnika piksi
  Član od
  9.7.2014.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.063
  Lajkovi
  27453
  Reputacioni uticaj
  678

  Određen forumom Re: Frederique Constant 303B5B6

  Naravno, sve pohvale za Visodate.
  Vizuelno, vrlo su nalik na onaj skupi.  Naziv: 04_01_zpsxrawi9de.jpg, pregleda: 604, veličina: 49,4 KB

  Naziv: H-FC-303B5B6.png, pregleda: 604, veličina: 100,1 KB


  Naziv: 52dbc44a-e317-4ddf-b197-b9fe53bc8923.jpg, pregleda: 616, veličina: 236,2 KB


  Nekoliko prednosti koje bih dao za Tissot:
  ETA mehanizam, sa većom rezervom snage.
  Jeftiniji je.

  FC je sa druge strane nešto tanji (FC 10 mm Visodate 12).
  Ima WR 50 prema 30 kod Tissota


  Cene za Visodate kod nas i na Jomi, nadam se da daju neki popust kod nas.
  Heritage Visodate
  http://www.jomashop.com/tissot-visod...301605101.html

  Zato sam i naglasio da je dobro održavati dobre odnose sa tekom u Americi.

  U svakom slučaju, za Visodate uvek ide preporuka, sat je za sva vremena.
  Poslednja ispravka: piksi (18.11.2016. u 11:26)
  Milossani likes this.

 10. #10
  Član Avatar korisnika Milossani
  Član od
  21.7.2012.
  Lokacija
  Grocka, Beograd
  Poruke
  279
  Lajkovi
  929
  Reputacioni uticaj
  9

  Određen forumom Re: Frederique Constant 303B5B6

  Imam ja "tetku" u Americi i tamo bih obavio kupovinu. Po tvom postu se nekako namece da ti se vise svidja Visodate, a ipak si kupio FC


  Sent from my iPhone using Tapatalk
  Samo jedna rec... Kontinuitet...

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •