Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 13
Like Tree56Likes

tema: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

 1. #1
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6256
  Reputacioni uticaj
  249

  Post Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)-rolex%2520bienne%25202.jpg

  U prisustvu važnih ličnosti iz političkih i ekonomskih krugova i odabranih novinara, 16. oktobra je u Bjenu otvorena nova Roleksova fabrika mehanizama, čijim je puštanjem u rad ova kompanija završila proces vertikalne integracije započet pre 10 godina. Ovo brendu daje potpunu kontrolu nad proizvodnjom svih važnih komponenata, od kućišta preko mehanizama do brojčanika i narukvica. Izgradnja nove fabrike u jeku ekonomske krize je deo hrabre, vizionarske i strateške odluke da se vertikalno integriše celokupna proizvodnja na tri lokacije u Ženevi i jednoj u Bjenu (Kanton Bern).

  Raspored proizvodnih operacija na ove četiri lokacije je sledeći:
  • Bjen: Proizvodnja mehanizama
  • Ženeva, Akasijas (Acacias): Roleksova centrala u kojoj se između ostalog nalaze odeljenja za menadžment, istraživanje i razvoj, dizajn, komunikaciju, prodaju i post prodajne aktivnosti. Tu se takođe obavlja završno sklapanje komponenata i finalna kontrola kvaliteta.
  • Ženeva, Plan lez Ut (Plan-les-Ouates): Ovde je smešten razvoj i proizvodnja kućišta i narukvica. Na ovoj lokaciji se takođe nalazi livnica zlata i odeljenje za testiranje kvaliteta materijala.
  • Ženeva, Šeneburg (Chêne-Bourg): U ovoj fabrici se razvijaju i proizvode brojčanici. Pored toga, na ovom mestu se obavlja ugradnja dragog kamenja i juvelirska obrada.

  Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)-rolex-inauguration-bienne_420_200_s_c1_center_center.jpg


  Celokupna proizvodnja mehanizama u jednom kompleksu  Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)-002484-001.772.jpg Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)-002484-002.772.jpg
  Kompjuterski render zgrada IV i VI i novog bloka započetog 2008.
  (preuzeto iz HH magazina)


  Sve do otvaranja novog pogona, "Manufacture des Montres Rolex S.A.", zauzimala je sedam uglavnom odvojenih zgrada u oblasti Šamp de Bužan na obodu Bjena. Kupovinom zemljišta od grada Bjena 2006. omogućeno je koncentrisanje celokupne proizvodnje mehanizama u jedinstveni kompleks. Novom zgradom površine 230.000 m2 povezane su dve postojeće od 170.000 m2, čime je dobijen jedinstveni proizvodni pogon od 400.000 m2 iskoristive površine, koji se proteže na prostoru od 92.000 m2 (prostor koji zauzima otprilike13 fudbalskih igrališta). Ovaj kompleks objedinjuje svu metaluršku obradu, presovanje, termalnu obradu materijala i površina kao i laboratorijska ispitivanja neophodna za proizvodnju mehanizama. Nova zgrada je četvorospratnica sa tri podzemna nivoa u čijem središtu je posve automatizovani sistem skladištenja i dobavljanja komponenata. Zdanje je tako orijentisano da omogućava eventualno buduće proširenje. Ova inovativna industrijska hala je izgrađena sa efikasnošću, ekološkom svešću i radnim komforom na umu. Dizajnirana je tako da unutrašnjost bude prostrana i da uvek bude dovoljno prirodnog svetla. Ovo je postignuto otvorima projektovanim da podsećaju na elemente satnog mehanizma. Zanimljiv podatak je i to da zgrada ove veličine u potpunosti odgovara rigoroznom švajcarskom Minergie® standardu koji reguliše održivu gradnju (sustainable building standard).


  Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)-bienne.jpg
  Otvori za dovodjenje prirodnog svetla


  Automatizovano skladištenje i dobavljanje


  Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)-rolex%2520bienne%25201.jpg
  Radni prostor


  Roleks je pionir u korišćenju automatizovanih skladišnih sistema ovog reda veličine. Pomenuti automatski sistem skladištenja i dobavljanja komponenti je srce pogona u Bjenu. On omogućava racionalizaciju proizvodnje mehanizama, poboljšava kvalitet, ubrzava proces transporta komponenata i doprinosi radnom komforu zaposlenih. Automatizovani sistem pored optimizacije zaliha, budući centralizovan na jednoj lokaciji, pruža i do sada neviđenu zaštitu od mogućih oštećenja komponenata, posebno od svetla i prašine. Brzinom od tri metra u sekundi komponente se transportuju do mesta ugradnje. S obzirom da se delovi ne moraju više skladištiti u radionicama štedi se mnogo mesta što rezultuje ergonomičnijim radnim prostorom. Povrh svega, ovaj sistem oslobađa zaposlene logističkih i transportnih zadataka poput vođenja inventara, prijema i otpreme.


  46.000 skladišnih odeljaka


  Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)-rolex%2520bienne%25203.jpg
  Skladište


  Kako je već rečeno, središte novog sistema je skladište visoke bezbednosti koje se nalazi u podzemnim nivoima zgrade. Ono se sastoji od 14 redova polica koje zajedno imaju 46.000 skladišnih odeljaka. Svaki od ovih odeljaka može primiti delove u različitim pakovanjima. Ukupni kapacitet magacina se meri desetinama miliona komponenata. Svaki red polica opslužuje po jedan robot-viljuškar koji komponente uzima sa rafova i automatski ih postavlja na distributivne konvejere, koji ih dalje odvoze do radnih pozicija. Dostava se, dakle, odvija uz pomoć razgranate mreže horizontalnih konvejera i četiri vertikalne distribucijske kule slične liftovima. Sistem je toliko efikasan da je potrebno tek nekoliko minuta da se paket sa komponentama dostavi na odredište. Na svakom spratu se pored vertikalnog konvejera nalazi otpremna stanica u kojoj korisnici preuzimaju naručene komponente i gde šalju pakete za skladištenje. Ukupno ima 22 stanice, od kojih su dve duple: ona na prijemnom doku i ona u kojoj se primaju, proveravaju i čiste komponente dostavljene od strane snabdevača.

  Ceo proces skladištenja i dostave nadgledaju i kontrolišu kompjuteri. U sistemu postoji nekih 60 programabilnih kontrolera koji upravljaju kretanjem komponenata unutar fabrike.

  Roleks je već dugo u samom vrhu časovničarske industrije, izgradnjom ove ultra moderne fabrike i opštom optimizacijom proizvodnje koju je novi pogon omogućio, postavljene su osnove za dalji napredak i razvoj.

  LINK 1
  LINK 2
  Poslednja ispravka: anbeast (26.10.2012. u 9:22)
  Djordje, RUS, vladas and 16 others like this.
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

 2. #2
  Stariji član Avatar korisnika Zenith
  Član od
  9.1.2012.
  Lokacija
  Smederevo
  Poruke
  1.249
  Lajkovi
  2258
  Reputacioni uticaj
  53

  Određen forumom re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Ovim hrabrim potezom gde je svaki dolar bitan,samo zele da svima dokazu ko su i sta su.
  Dobar text,anbeast!
  Poslednja ispravka: vladas (27.10.2012. u 15:44) Razlog: razdvajanje tema
  anbeast and 83stojan like this.

 3. #3
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6256
  Reputacioni uticaj
  249

  Određen forumom re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Hvala za pohvalu.
  Ne, ne dokazuju oni nista, samo cine korak ka efikasnijoj proizvodnji. Sto znaci da ce proizvoditi jeftinije, a prodavati po istoj ili cak visoj ceni cime ce marza biti jos veca
  vladas, VLADAN P, nwolfe and 1 others like this.
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

 4. #4
  Istaknuti član Avatar korisnika jagos
  Član od
  4.11.2009.
  Poruke
  2.683
  Lajkovi
  5664
  Reputacioni uticaj
  51

  Određen forumom re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Anabest odlican tekst.rolex naravno ozbiljna firma cuva svoje ime i ulaze u sebe.
  Poslednja ispravka: vladas (27.10.2012. u 15:46) Razlog: razdvajanje tema
  RUS, anbeast, 83stojan and 1 others like this.

 5. #5
  RUS
  RUS je offline
  Moderator Avatar korisnika RUS
  Član od
  17.4.2009.
  Lokacija
  PA
  Poruke
  12.495
  Lajkovi
  43547
  Reputacioni uticaj
  575

  Određen forumom Re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Nema sta, tu se vidi ko je ko.
  Stvarno je lepo znati da kad kupis "Swiss made" sat, da je on ceo napravljen u svajcarskoj, u jednoj fabrici.
  jagos and anbeast like this.

 6. #6
  sub
  sub je offline
  Stariji član Avatar korisnika sub
  Član od
  3.1.2009.
  Poruke
  601
  Lajkovi
  143
  Reputacioni uticaj
  18

  Određen forumom Re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Sjajno Rolex je definitivno retko ozbiljan proizvodjac.
  Poslednja ispravka: vladas (27.10.2012. u 15:49) Razlog: razdvajanje tema
  jagos and anbeast like this.

 7. #7
  Član
  Član od
  16.4.2011.
  Poruke
  129
  Lajkovi
  102
  Reputacioni uticaj
  12

  Određen forumom Re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Kada covek sagleda razmere ove fabriketine i razmere marketinga prvo sto neko ne upucen pomisli je da se radi o mehanizmima koji se stancaju kao mijote,daleko od toga ali bi ja vise postovao rolex kada bi to bila neka mala manufuktura gde se stvarno ulozen rad za jedan mehanizam preliva u cenu sata nego da mi se marketing i fenseraj prelivaju u cenu sata.Daleko od toga da to nema kvalitet ali se plasim da ce toliko velika seriska proizvodnja obezvrediti sat jednoga dana.
  Poslednja ispravka: Sky-Balkan (26.10.2012. u 18:11)
  vladas and VLADAN P like this.

 8. #8
  Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
  Član od
  11.11.2008.
  Poruke
  4.526
  Lajkovi
  30295
  Reputacioni uticaj
  81

  Određen forumom Re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Prvo cestitke Anbeast, odlican tekst!
  Poslednja ispravka: vladas (27.10.2012. u 15:50) Razlog: razdvojene poruke
  vladas and anbeast like this.

 9. #9
  Istaknuti član Avatar korisnika Serb
  Član od
  14.2.2012.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.460
  Lajkovi
  3723
  Reputacioni uticaj
  187

  Određen forumom Re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Bravo anbest na tekstu

  Rolex je ozbljna firma , mene ovaj potez uopste ne cudi.
  Poslednja ispravka: vladas (27.10.2012. u 15:51) Razlog: razdvajanje tema
  RUS, vladas, anbeast and 1 others like this.

 10. #10
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30923
  Reputacioni uticaj
  982

  Određen forumom Re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

  Anbeast čestitke za kvalitetan tekst.
  anbeast likes this.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

 1. TAG Heuer gradi novu avangardnu fabriku
  By Shmizla in forum Tag Heuer
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 14.5.2012., 19:54
 2. Poređenje mehanizama Seiko 9S65 vs Rolex 3135
  By milospinkfloyd in forum Satni Mehanizmi
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 8.5.2012., 22:58
 3. Goschler & Cie Bienne, sat medaljon
  By Emil in forum Džepni satovi
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 19.2.2012., 17:41

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •