Deni Hils, poznati američki istraživač i IT stručnjak, konstruiše sat koji će biti visok 18 metara i pokazivaće svaku sekundu, minut, sat, dan, vek i milenijum barem sledećih 10.000 godina. Sat će raditi skoro savršeno precizno koristeći toplinu pustinjskog sunca kako bi se automatski podešavao.

Klatno sata crpeće energiju Zemlje – od razlika u temperaturi i vazdušnog pritiska tokom noći. Sat je u potpunosti mehanički ali metalni delovi će se trošiti kroz planirani višehiljadugodišnji period rada, pa sat ne može da bude sastavljen od tradicionalnih mehanizama. Konstruisan je tako da će, iako se delovi istroše, nastaviti tačno da broji. Čak i silikonski mikročipovi, bez pokretnih delova, prestali bi da rade mnogo pre nego što bi došlo do greške u ovom računaru.
Ipak, sat će zahtevati povremeno navijanje, što znači da će, ako ga ljudi zanemare, utihnuti. Ali će nastaviti da zvoni na prelascima u svaku novu godinu.
Prototip 1 Hils je sa saradnicima pravio tri godine. Sat je bio gotov taman na vreme da prvi put zazvoni, dva puta, tiho, 31. decembra 1999. godine. On se sada nalazi u Londonskom muzeju nauke i pokazuje sate, godine, vekove, mesečeve mene i Zodijak. Prototip 2 pokazuje orbite šest planeta vidljivih golim okom. On je javnosti predstavljen 2005. godine. Unutar svih prototipova nalazi se digitalni računar koji je sposoban da izbroji do 28 bita tačnosti. Taj je računar u potpunosti mehanička sprava, koju je osmislio i patentirao Hils.





izvor: Blic

A na sledećem linku imate gomilu slika kada je reč o ovom satu.

Pozdrav