Pitanje vezano za "navijače" za automatske satove
Pozdrav svima!
Nameravam da u skorijoj budućnosti napravim home-made varijantu winder-a za automatske satove, pa imam jedno konkretno pitanje. U specifikacijama pojedinih winder-a koji se mogu naći na netu piše da je moguće menjati smer rotacije, ili da ga uređaj sam menja s vremena na vreme. Šta to znači? Da li je za sat loše ukoliko se navija rotiranjem uvek u istom smeru? Ili se jednostavno tako kvalitetnije navije (sa većim power reserve-om)? Ili je to glupost?
Hvala na pomoći!
P.S. Ukoliko sam postavio temu u pogrešnoj sekciji sajta, molim moderatore da je premeste. Hvala i njima... :)
Re: Pitanje vezano za "navijače" za automatske satove
Postoje odredjeni mehanizmi koji imaju mogucnost navijanja samo u jednu stranu, jedan od njih je i cuveni hronograf ETA 7750 Valjoux. Mada postoje i neki stariji Zenitovi mehanizmi koji takodje ima opciju navijanja samo u jednom smeru. Tako da te kutije prave i iz tog razloga. Za vecu drugih mehanizama uopste nije problem da se vrti samo u jednom pravcu.
Hvala tolarbo! U međuvremenu sam čačkao po netu i našao ovu stranu Winder Direction . Ovi dobri ljudi su napravili spisak pojedinih proizvođača i njihovih automatic modela sa informacijom o tome kako se navijaju, kako bismo lakše kupili njihove proizvode. :)
Najkompletnija lista tog tipa je verovatno Orbitina, a u njoj ces naci informaciju za verovatno svaki mehanizam na planeti >> http://orbita.com/database-search/?letter=a
Pozdrav.
Ovo je i mene interesovalo, bas je dobro sto ste pokrenulu ovu temu. Oba linka su odlicna, mene jos interesuje koji su ovi mehanizmi sa Uni sistemom navijanja?! (sa Orbit-DatabaseAa je oznaka Uni)
@patek - Verovatno si prevideo - pri vrhu strane pise: "Uni = Unidirectional (Direction not provided)". Dakle nije precizirano u kom smeru se navija ali je definitivno samo u jednom smeru.
da li neko poseduje informacije gde se kod nas mogu nabaviti navijaci za satove!? i koja je cena okvirno
Drustvo imam pitanje. Napravio sam navijac pa me zanima sta mislite o brzini okretanja istog, da li da ubacujem neki potenciometar da smanjim napon. Trenutno isporucuje 1200obr/h i radi sasvim fino. HVALA!
P.S.Okrenuo sam satove da bi se video teg i njegovo kretanje.
http://www.youtube.com/watch?v=vkxt3...ature=youtu.be
Veoma lijepo svaka cast, meni se cini da dosta navijaca radi 300 do 1200 obr/dan a ne na sat tako da mi se ovo cini dosta brzo. Mozda ima i takvih tako da se ogradjujem ja sam uglavnom gledao ove Wolf Design
Dobro uradjeno :congrats:,brzo je to smanji br.obrtaja.
Dobro si to napravio,
svaka cast na izvedbi:congrats:
Svaka cast, lepo izgleda:congrats: Ali kao sto kazu prethodni komentari, smanji brzinu i to dosta. Trenutno kao da testiras G silu koju satovi mogu da izdrze, nije ni to lose, spremni su za svemirsku misiju:D
Dobar posao :thumbup:
Što kažeš,potenciometar i ,eventualno,tajmer i gotova stvar.
Hvala na brzim odgovorima. Smanjicu ali necu puno, recimo duplo manje ce biti dovoljno za moje potrebe posto ne bih da mi bude ukljucen u struju po ceo dan, tako da ce 1h rada dnevno biti dovoljno za punjenje od 600 okretaja sata.. Nisam siguran da to sa tajmerom umem uraditi, VLADANE jel imas neki link da bih viteo taj proizvod koji bi mi odgovarao, ispravljac na struju koji pokrece motor je 16v dc 800mA(Znaci nesto kao akomulator). Nisam siguran ni koji mi potenciometar treba...
Bilo kako bilo, uopste nije jednostavno napraviti ovu spravicu. Iako sam mislio da cu je napraviti za 2 sata ostadoh dva dana. Problem je bio u malim vibracijama koje se javljaju od samog motora dok "bruji", pa sam morao metalnu osovinu preseci po pola i izmedju dva dela umetnuti mekanu gumenu osovinu (nasao u podrumu) koja bi upijala te vibracije i stvarno radi posao.