Apple kopirao dizajn satova švajcarske železnice
Epl kopirao dizajn satova švajcarske železnice
Švajcarska železnica optužila je američku informatičku kompaniju Epl da je kopirala dizajn satova sa železničkih stanica u toj zemlji za svoj operativni sistem "iOS 6"
Švajcarski satovi za koje železnica te zemlje tvrdi da su Eplu poslužili za novi operativni sistem
Satovi na stanicama u Švajcarskoj i na "Epl" uređajima "iPhone" i "iPad" imaju okrugli ciferblat sa crnim kazaljkama koje označavaju sate i minute i crvenom sekundarom.
Portparol švajcarske železnice Reto Korman rekao je za AP u Nemačkoj da je ta kompanija "ponosna" zato što je američki informatički gigant odlučio da kopira njihov dizajn od pre 68 godina.
Korman je, međutim, dodao da Epl nije prethodno tražio dozvolu da to učini i da će Švajcarska železnica tražiti od američke kompanije novčanu nadoknadu.
Predstavnici kompanije Epl u Nemačkoj nisu komentarisali ove tvrdnje.
Izvor: Blic
Re: Apple kopirao dizajn satova švajcarske železnice
Da , ovo je prepoznatljiv dizajn Mondaine swiss satova (pored ovih sa stanice) .
Mondaine
http://www.mondaine.com/mondaine-wat...splay_family/3
Mislim da i na Androidu (ne znam tačno koja verzija) ima sat koji izgleda kao onaj kockasti Bell & Ross, tako da Apple nije jedini. :D
-nije reč o naknadno instaliranim app, već o fabričkom softveru i predstavljanju istog javnosti.
Mislim da od te tužbe nema ništa, sem još jedne propagande za Apple...
Mislim da je i kod Androida to fabrički.
Teško... Android (Google) poseduje samo nekoliko Google Accessories ,FREE SHIPPING,Google Cell Phone Accessories,Google Mobile Accessories,Google Wireless Accessories,Google Cellular Accessories svojih modela (Nexus...etc...) gde na ni jednom od njih, "pozajmljen" sat nije prisutan . ;)
Sve ostalo su "user" modifikacije softvera...
Znam, ali to nije bas "user" posto sam prilicno siguran da dolazi sa telefonom (HTC Sensation). Ja sam se pogresno izrazio, ne pravi taj sat Android vec verovatno HTC, sto je ipak dosta slicno sa ovim slucajem sa Apple-om.
Ahhaaa , sad znam na šta si mislio. Taj sat je widget sense 3 UI (imaju ga i drugi modeli, pored Sensation) , a ne Google-ov ... znači ima razlike u postavci . Sense je UI , a ne OS . Da je Android stavio takav sat kao default-ni u svom OS-u , to bi bilo nešto drugo . Sem toga, sve drugo se razlikuje, sem kućišta od B&R ...
Ma da, svi bi sada da tuze Epl. Bolje neka Svajcarci budu srecni, dok Epl ne pocne da pravi satove :)
Meni se cini da dizajn satova nije bas nesto zasticivan. Npr. koliko samo ima satova koji lice ili su isti Submariner.
I meni se čini da je tako. A svi ti koji liče na neki sat, upravo govore da je najlepši i najboji upravo taj na koga liče!
Citat:
tiha kaže:
Meni se cini da dizajn satova nije bas nesto zasticivan. Npr. koliko samo ima satova koji lice ili su isti Submariner.
...na ovo sam i mislio, kada sam rekao da od tužbe nema ništa...
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Apple i Swiss Federal Railways postigli dogovor oko iOS 6 Clock aplikacije
Nedavno je u javnosti odjeknula priča o novoj Clock aplikaciji koju je Apple ugradio u svoj operativni sistem, iOS 6. Da se podsetimo, Apple je bio "prozvan" da je kopirao dizajn sata od Švajcarskih nacionalnih železnica (SBB – Schweizerische Bundesbahnen), a izgleda da je zaista i bilo tako, iako je Apple to negirao svakom prilikom. Ipak, kada to ne bi bio slučaj, ne bi ni postojao razlog da Apple ulazi u bilo kakve pregovore sa SBB–om.
Zvaničnici SBB–a su izjavili da je sa Apple–om potpisan ugovor o licenciranju. I dalje se ne može reći sa sigurošću koliko novca taj ugovor donosi SBB–u, ali kako se moglo zaključiti iz ponašanja i reakcija koje su dolazile iz Švajcarske, oni nisu naročito zainteresovani za finansijsku dobit, već im je važnije priznanje i zasluge za dizajn.
Izgleda da na kraju ove priče svi odlaze zadovoljni.
Izvor: LINK
Autor: Miloš Petrović, foto: ibnlive.in.com, iphone-developers.com
Ako su već kopirali nečiji dizajn mogli su kopirati neki lepši sat koji nema sekundaru kao dečija lizalica :lol:. Insa ima lepše satove od ovih.Eee da su oni samo znali za Insu.
Interesantna tema, uopšteno govoreći. Mislim da bi npr Invicta bankrotirala plaćajući drugima neke penale ili licence zbog preuzetog dizajna. Rolex bi udvostručio bogatstvo zahvaljujući preuzetom dizajnu Submarinera itd. Tako da mi nije baš jasno kakve su obaveze Apple-a prema Švajcarskim železnicama, ali dobro.
Ko prati sta pise Nicholas Hacko, danas je mogao saznati epilog ove price i ono sto nas je sve zanimalo - cenu. :)
Ukratko, Apple je za 20 miliona $ kupio pravo da 10 godina koristi dizajn ovog sata.
Khm, ne znam zasto sam se upravo setio ove recenice iz teksta koji je Shmizla prenela: "...kako se moglo zaključiti iz ponašanja i reakcija koje su dolazile iz Švajcarske, oni nisu naročito zainteresovani za finansijsku dobit, već im je važnije priznanje i zasluge za dizajn."
Citat:
*** The most expensive CLOCK in the world : $20.2 million dollars!Can you believe that someone would actually pay $20.2 mil for a clock?
But this is just the beginning of the report.
The new clock owner has actually bought just the right to use it.
And the clock he bought does not even physically exist - it is a mere design,
an image on a screen.
Here is the news, as reported by Australian papers:
"Tech giant Apple has paid $20.2 million compensation to
Swiss national rail operator SBB for using its famous clock without permission.
Apple agreed to the sum so it could continue using SBB's Swiss-design station clock face (dial)
on its iPads and iPhones.
An SBB spokeswoman said:
'We are rather proud that a brand as important as Apple is
using our design' "
I bet you are.
It is not easy nowadays to find such cash-loaded suckers as Apple,
dumb enough to rip off the world's most famous clock dial design.
What Australian papers failed to mention is a small detail:
the 20 mill is just a limited 10 year license 'to use' the design.
And here is the original Swiss design by Ing. Hilfiker:
Hans Hilfiker (1901 – 1993) was a Swiss engineer and designer. In 1944, working for the Swiss Federal Railways, he designed the Swiss railway clock, which became a national icon.The SBB clock was not Hilfiker's only contribution to modern living. He developed the concept of the fitted kitchen and was responsible for the standard Swiss dimensions for kitchen components (55/60/90 cm).,
[Source: Wikipedia]