Prikaz rezultata 1 do 8 od ukupno 8
Like Tree36Likes
 • 23 Post By anbeast
 • 2 Post By tolarbo
 • 1 Post By Shmizla
 • 1 Post By VLADAN P
 • 3 Post By Veloz
 • 4 Post By fotopetar
 • 2 Post By skydrummer

tema: "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima

 1. #1
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6258
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima

  Naziv: Satni-marker-III-umesto-IV-Clockmaker-four-marker-1.jpg, pregleda: 2395, veličina: 73,7 KB


  Većina Vas je sigurno primetila da se na nekim satovima sa markerima označenim rimskim ciframa, broj "4" ispisuje kao: "IIII", umesto uobičajenog: "IV". Teorija o tome zašto je to tako ima pregršt. Većina njih je veoma zanimljiva, a neke se sa određenih stanovišta čine i prilično logičnim.
  Kvaka je u tome da se gotovo sve one zasnivaju na pukim domišljanjima. Ozbiljnim, faktima potkrepljenim, istraživanjem ove teme se, na žalost, još niko nije bavio. Jedno takvo istraživanje, vršeno po svim principima istorijske nauke, bi verovatno dalo kakvih rezultata, medjutim ovaj autor i ovaj napis nemaju takvih pretenzija.
  Pokušaćemo samo da u moru mogućih odgovora izaberemo onaj koji se nama čini najlogičnijim i da ga koliko je to moguće argumentujemo.

  Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	rolex-datejust-watch-marker-IIII.jpg
Viđeno:	1880
Veličina:	54,8 KB
ID:	82103

  Elem, najčešće pominjani razlozi za "IIII", umesto "IV" na ciferblatima su sledeći: Simetrija, ekonomičnost proizvodnje markera, izbegavanje da se na tako proizaično mesto poput brojčanika postavi simbol boga svih bogova – Jupitera (čije je ime "IV" označavalo), želja graditelja satova da supstraktivnim metodom predstavljanja broja "4" ne zbune nepismene, itd, itd... Svako od ovih objašnjenja ima svoje mane i teško može “preživeti” logičku i istorijsku proveru.

  Simetrija
  bi svakako mogla biti razlog zašto bi neko umesto "IV" stavio "IIII", ali deluje neverovatno da je u tranzitivnom periodu, u trenu kada je na scenu stupala nova tehnologija (mehanički satovi), a stara (sunčani satovi) još nije potpuno odbačena, estetski motiv bio najvažniji.
  Ekonomičnost
  proizvodnje nije zadovoljavajući odgovor jer je ionako većina satova sa livenim markerima imala markere izlivene iz jednog dela, a ne sastavljene od elemenata: "I", "V" i "X". Da je razlog samo u ekonomičnosti, na satovima sa farbanim markerima bismo nailazili samo na "IV", međutim to nije slučaj. Marker "IIII" se masovno upotrebljavao na satovima sa farbanim ciframa. Na kraju, možemo dodati da jedno "V" štedi tri "I", te je pitanje šta je tu ekonomičnije.
  Izbegavanje pominjanja "Jupitera" je moglo imati uticaja dok je taj bog bio glavni, odnosno, u rimsko doba. U hrišćanskoj Evropi, negde u XII, XIII veku, mislimo da je to prilično neverovatan razlog. (Na stranu to da li su majstori uopšte znali šta je "IV"od „IVPPITER“ predstavljalo u rimsko doba).
  Zbunjivanje nepismenih
  takođe moramo odbaciti jer je neverovatno da bi se oni mogli zbuniti markerom "IV", ali ne i markerom "IX". Da je ovo objašnjenje ispravno, sigurno bi i broj devet bio prikazan kao: "VIIII". Većina pomenutih razloga je možda imala prevagu u pojedinim slučajevima kada je "4" reprezentovano oznakom "IIII", umesto "IV", ali nijedan od njih nije univerzalan i ne ukazuje na nešto što bi moglo biti prelomni momenat i označiti početak nove prakse.

  Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	510px-Wells_cathedral_north_clock_(cropped).jpg
Viđeno:	1822
Veličina:	59,8 KB
ID:	82095 Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	IIII.jpg
Viđeno:	1883
Veličina:	91,0 KB
ID:	82096

  Ono što ovom autoru deluje kao najlogičnije, najuniverzalnije i najprimenjljivije jeste da se: "4" ispisivalo kao: "IIII", prosto po automatizmu, iz navike, odnosno, jer je bilo uobičajeno u to doba. To jeste najjednostavnije (možda i najdosadnije) moguće objašnjenje, ali takva su, bar prema Viljemu Okamskom i njegovoj oštrici - najtačnija. Pokušaću da potkrepim tvrdnju: Ukoliko kao osnovnu premisu uzmemo da se u klasično doba na spomenicima (u kasnije doba i u rukopisima), broj "4" predominantno označavao kao "IIII"; prihvatimo li tezu da su sunčani časovnici direktni prethodnici mehaničkih časovnika; ako tome dodamo da se na ogromnom broju sunčanih časovnika "4" predstavlja kao "IIII" – možemo zaključiti da su prvi majstori, graditelji satova samo preuzeli uobičajeno organizovani i obeleženi ciferblat sunčanog sata i pridodali mu mehanizam. Dakle, istorijski i evolutivno posmatrano, nameće se zaključak da je predstavljanje broja "4" na brojčanicima satova kao: "IIII", prethodilo oznaci: "IV". Kasnijim tehnološkim razvojem, povećanjem broja majstora-časovničara, naručilaca satova, razvojem mode, estetskih kanona ili načina proizvodnje ovaj se uobičajeni način predstavljanja broja četiri mogao zameniti supstraktivnom oznakom: "IV" ili su se oba načina mogla koristiti prema želji.


  Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	Chartres1[1].jpg
Viđeno:	2030
Veličina:	61,1 KB
ID:	82097

  Zanimljiva stvar koju sam doznao istražujući ovu temu i koju bih želeo da podelim sa Vama, jeste to da su u jednom periodu (kraj XVII – početak XVIII veka) postojali satovi koji su vreme oglašavali takozvanim “Rimskim otkucavanjem”. Pojedinci čak tvrde da je taj tip satova „odgovoran“ za početak masovnije upotrebe: "IV", umesto do tada uobičajenijeg: "IIII". Šta je po sredi? Časovničar Joseph Knibb je, negde krajem XVII veka, izrađivao satove koji su vreme objavljivali izbijanjem zvona. Ničeg neobičnog tu ne bi bilo da ovi satovi vreme nisu objavljivali na “rimski način”. Knibovi satovi su bili opremljeni većim i manjim zvonom. Većim zvonom su označavali "5", a manjim: "1". Tako je, na primer, četiri sata zvučalo kao jedan visoki ton (manje zvono), praćen dubljim tonom (veće zvono). Analogno, jedanaest sati je reprezentovano sa dva duboka tona praćena jednim visokim. Primetićemo da je na ovaj način primenjen substraktivni metod rimskog brojanja i stoga je na ovim satovima "4" prikazano kao: "IV", umesto "IIII". Osnovni razlog za ovo bio je mehaničke prirode, odnosno očuvanje energije potrebne za otkucavanje. Ovim principom je, recimo, "VII" označeno sa samo 3 udarca zvona umesto sedam, a za "XII" je potrebno samo četiri udarca umesto dvanaest.

  Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	knibb.jpg
Viđeno:	1744
Veličina:	47,6 KB
ID:	82098
  Knibbov stoni sat iz 1674. god

  Ovo bi ukratko bilo obrazloženje o takozvanoj "Časovničarskoj četvorci - IIII" i jedan od mogućih odgovora na pitanje kada i zašto je počela da se upotrebaljava na brojčanicima satova umesto, danas uobičajenijeg, substraktivnog simbola: "IV".
  Na kraju, moram se još jednom ograditi i istaći da zaista nisam lično istraživao i proveravao određene tvrdnje koje sam postavio kao osnovne premise (Pre svega mislim na tvrdnju da je u rimsko doba "IIII" bilo u širokoj upotrebi, i na tvrdnju da 90% sunčanih satova ima "4" prikazano kao: "IIII").


  IZVORI:

  1. FAQ: Roman IIII vs. IV on Clock Dials
  2. Roman numerals - Wikipedia, the free encyclopedia
  3. � Roman_Numerals
  4. An antique clock by JOSEPH KNIBB, London c1674
  5. Striking clock - Wikipedia, the free encyclopedia
  tolarbo, RUS, vladas and 20 others like this.
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

 2. #2
  Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
  Član od
  11.11.2008.
  Poruke
  4.528
  Lajkovi
  30323
  Reputacioni uticaj
  83

  Određen forumom Re: "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima

  Vrlo zanimljive informacije, sve cestitke za tekst.
  anbeast and fotopetar like this.

 3. #3
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11832
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima

  Konačno smo razotkrili ovu misteriju.

 4. #4
  Moderator Avatar korisnika VLADAN P
  Član od
  18.10.2010.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  8.627
  Lajkovi
  18027
  Reputacioni uticaj
  281

  Određen forumom Re: "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima

  Ovo je anbeast-ov osmi post od Maja.

  Dokaz da nije sve u kvantitetu

  anbeast likes this.
  ZAJEDNO SMO SKUPA!

 5. #5
  Mlađi član Avatar korisnika Veloz
  Član od
  18.2.2013.
  Lokacija
  Pancsova
  Poruke
  61
  Lajkovi
  411
  Reputacioni uticaj
  12

  Određen forumom Re: "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima

  Lep i koristan tekst. Hvala.

  Meni isto deluje kao najlogičnije rešenje, pogotovo što sam upoznat kroz primarni hobi
  da su rimljani "podjednako" koristili obe oznake što dokazuju primeri sa njihovog novca.

  ovde je reč o I veku pne,
  na poleđini ispod orla je brojevna oznaka legije Marka Antonija.

  "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima-iiii.jpg"Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima-iv.jpg

  Pored ove varijacije u pisanju broja 4, prateći rimsko carstvo kroz vekove ima i varijacija u
  pisanju broja 8,9,14 - VIII/IIX, VIIII/IX, XIIII/XIV ...
  Verovatno je glavni razlog koja se oznaka odomaćila u narodu, a kasnije i prenela na ostale.

  ...sad vidim da su kod Grka korišćene te oznake greek numerals ,
  a s obzirom da je Rim dosta kopirao od Grka kao i mešanja naroda,
  pa možda cela ta konfuzija ide čak odatle (od Kulina bana )
  Shmizla, anbeast and fotopetar like this.

 6. #6
  Stariji član Avatar korisnika fotopetar
  Član od
  5.2.2012.
  Lokacija
  Brač-Bjelovar(Hrvatska)
  Poruke
  1.097
  Lajkovi
  3284
  Blogovi
  6
  Reputacioni uticaj
  302

  Određen forumom Re: "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima

  Super tekst,al i ja imam svoju varijantu a ta je da su se rimski brojevi u početku pisali slijedom I,II,III,IIII,V da bi s vremenom došlo do usavršavanja rimskih brojeva radi uštede prostora u pisanju te se tad primjenilo brojeve s oduzimanjem vrijednosti kao što su IV,IX i ostali.Sve ove gore teorije vezane su samo uz urarstvo i korištenje rimskih brojeva na brojčanicima,dok ova moja teorija više drži vodu jer su se rimski brojevi koristili i koriste se i u pisanju,te na sto drugih mjesta osim brojčanika satova.
  Tako da bi moja teorija bila da je s vremenom došlo do usavršavanja pisanja brojeva radi vidljive uštede prostora prilikom pisanja brojeva oduzimajuć vrijednost od većeg broja,to toliko nije vidljivo kod malih brojeva već je upečatljivije kod velikih brojeva poput 999 itd.
  Shmizla, anbeast, bt321 and 1 others like this.

 7. #7
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.048
  Lajkovi
  30920
  Reputacioni uticaj
  983

  Određen forumom Re: "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima

  Čestitke Anbeast ! Hvala na izdvojenom vremenu.
  anbeast and fotopetar like this.

 8. #8
  Stariji član Avatar korisnika Misic M.
  Član od
  23.12.2011.
  Lokacija
  Niš
  Poruke
  1.015
  Lajkovi
  5049
  Reputacioni uticaj
  150

  Određen forumom Re: "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima

  "Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima-greenwich_clock.sized.jpg"Časovničarska četvorka" - IIII umesto IV na brojčanicima-greenwich_rolex_clock_1__800x600___tmb.jpg
  Mišić M.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •