Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 17
Like Tree13Likes

tema: Reputacioni sistem - Detaljno uputstvo za korišćenje

  1. #1
    Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
    Član od
    22.1.2008.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    3.713
    Lajkovi
    4057
    Reputacioni uticaj
    250

    Exclamation Reputacioni sistem - Detaljno uputstvo za korišćenje

    Dobrodošli u detaljno uputstvo za korišćenje Reputacionog sistema portala Svet Satova. U poslednje vreme se dosta pominjao ovaj sistem i veliki broj članova i dalje ne razume kako ovaj sistem funkconiše, i to je jedan od razloga što ovaj sistem nikada nije u potpunosti zaživeo. Ovo uputstvo ima za cilj da vam objasni šta predstavlja Reputacioni sistem, kako ga koristiti, i kako da svi imamo koristi od njega.

    Napomena:
    Reputacioni sistem je dostupan samo registrovanim članovima.

    Uvod

    Reputacioni sistem, kao što i sam naziv kaže služi da vodi evidentiju o reputaciji članova foruma. Pri tome je jako bitno razlikovati dva osnovna pojma:

    • Reputacioni poeni
    • Reputacioni uticaj
    Broj reputacionih poena koje imate je pokazatelj toga koliko ste cenjeni na forumu i koliko ste spremni da pomognete drugima na forumu. Reputacioni poeni nisu izraženi brojnom vrednošću, već nizom kvadratića zelene (tamno i svetlo zelene), crvene i sive boje.Reputacioni uticaj simbolizuje koliki je vaš uticaj na reputaciju drugih članova. Reputacioni uticaj je ispisan ispod broja vaših poruka.

    Reputacioni poeni

    Svaki član ima određen broj reputacionih poena. Nakon registracije na forum član ne poseduje reputacioni uticaj, i startuje sa samo jednim reputacionim poenom. Kada neki član doprinese vašoj reputaciji, dobićete onoliko reputacionih poena koliko iznosi reputacioni uticaj člana koji vas je nagradio. U slučaju da ste dobili negativne poene, oduzeće vam se samo polovina poena od ukupnog reputacionog uticaja člana koji vam je oduzeo reputaciju.U vašem Korisničkom kontrolnon panelu možete da vidite koliko ste poena dobili, od kojih korisnika i za koje vaše poruke. Pogledajte sledeću sliku:

    Reputacioni sistem - Detaljno uputstvo za korišćenje-reputacioni-poeni-u-korisnickom-panelu.jpg

    PRIMER:
    Pretpostavimo da ja imam reputacioni uticaj od 6 poena, a vi reputaciju od ukupno 10 poena. Vi postavite poruku sa kvalitetnim informacijama u nekom od foruma:

    • Ukoliko je moje mišljenje da je vaša poruka odlična i korisna, i ja odlučim da pozitivno utičem na vašu reputaciju desiće se sledeće:
      • Na vaše poene će se dodati moj reputacioni uticaj od 6 poena i imaćete ukupno 16 reputacionih poena.
    • U suprotnoj situaciji ukoliko je moje mišljenje da je vaša poruka netačna ili nekorektna u bilo kom smislu, ja ću negativno uticati na vašu reputaciju i oduzeti vam 3 poena (pola moje reputacione snage), tako da ćete završiti sa ukupno 7 reputacionih poena.
    Napomena: Reputacija članova je isključivo prikazana reputacionim kvadratićima zelene, crvene i sive boje. Ovi kvadratići se pojavljuju ispod korisničkog imena. Ukoliko imate negativne reputacione poene kvadratići će biti crvene boje. Ukoliko imate pozitivne poene biće prikazani zeleni kvadratići u zavisnosti od broja poena. Ukoliko mišem predjete preko kvadratića prikazaće se vaša opisna reputacija prema sledećoj tabeli:

    Reputacioni sistem - Detaljno uputstvo za korišćenje-nivoi-reputacije.jpg

    Reputacioni uticaj

    • Reputacioni uticaj je prikazan ispod broja vaših poruka i on pokazuje isključivo u kojoj meri možete uticati na reputaciju drugih članova.

    • U slučaju oduzimanja reputacionih poena morate ostaviti komentar zbog čega to činite dok u slučaju pozitivnih poena ostavljanje komentara je opciono.
    • Reputacioni uticaj nije aktiviran sve dok korisnik ne dostigne minimalno 30 napisanih poruka na forumu. Tek nakon toga on može svojim reputacionim uticajem da utiče na reputaciju drugih članova.

    • Reputacioni uticaj je zasnovan i na tri sledeća parametra nezavisno od poena koje ste dobili od drugih članova:
      1. Koliko dugo ste član foruma. Svaki član dobija 1 poen na svakih 365 dana članstva na forumu
      2. Koliko imate napisanih poruka. Svaki član dobija 1 poen za svakih 200 napisanih poruka
      3. Koliko imate reputacionih poena. Svaki član dobija 1 poen za svakih 20 reputacionih poena

    • Postoje četiri vrste kvadratića koji opisuju vašu reputaciju.
      • Crveni kvadratići - Pokazuju da korisnik ima negativnu reputaciju.
      • Sivi kvadratići - Pokazuju da korisnik i dalje nema izgrađenu reputaciju i ima 0 reputacionih poena
      • Tamno zeleni kvadratići - Pokazuju da korisnik ima pozitivnu reputaciju koja je veća od 1 poena. Na svakih 100 poena se dobija po jedan tamno zeleni kvadratić sve do 499 poena.
      • Svetlo zeleni kvadratić - Pokazuju da korisnik ima pozitivnu reputaciju koja je veća od 500 poena. Na svakih dodatnih 200 poena se dobija po jedan svetlo zeleni kvadratić sve do 1500 poena nakon čega je prikazan maksimalni broj kvadratića koji iznosi 11.
    Kako koristiti Reputacioni sistem
    • Vaša reputacija pokazuje koliko ste doprineli kvalitetu diskusija na forumu u vidu sadržajnih i kvalitetnih poruka, i koliko ste spremni da pomognete drugim članovima.
    • Svako dodavanje pozitivnih poena pokazuje da vrednujete određenu poruku ali ne obavezno i samog člana koji je to napisao. Ovo napominjem iz razloga što želim da se vrednuje samo sadržaj poruka, a ne ličnost nekog člana koja može biti izvanredna, ali to ne znači da je i njegov doprinos forumu izvanredan.
    • Način davanja ili oduzimanja reputacije se vrši klikom na zvezdicu u dnu poruke koju želite da ocenite.


    Reputacioni sistem - Detaljno uputstvo za korišćenje-davanje-i-oduzimanje-reputacije.jpg

    Davanje reputacije


    U normalnim okolnostima vi biste trebali da date reputacione poene u znak zahvalnostii za određenu poruku na forumu. Ova poruka može imati kvalitetne i vredne informacije, ili pomagati novim članovima kojima pomoć najviše znači. Ukoliko ova poruka ne zadovoljava ove krterijume ali vam se svejedno dopada, možete koristiti sistem lajkovanja na forumu.U svakom slučaju ovaj sistem se ne sme zloupotrebiti, pa vas molim da ne dodajete reputaciju nekom članu samo iz razloga što vam je drag ili ste prijatelji, već isključivo ako je njegova poruka kvalitetna i od pomoći drugim članovima. Trebalo bi da se cene kvalitetni i detaljni odgovori a ne nekakve kratke poruke sa sadržinom opšte poznatom svima. (na primer: Pitanje: Da li Patek Philippe pravi kvalitetne mehanizme i ako da, zbog čega mislite da je to tako? Odgovor: Da naravno, a to je zbog toga što imaju dobre stručnjake. ) Ovakva vrsta odgovora, iako se može definisati kao tačna ne zaslužuje nikakav uticaj na reputaciju (bilo pozitivan ili negativan). Primer kvalitetne i sadržajne poruke za nekog može da predstavlja upravo ovo uputstvo.

    Oduzimanje reputacije

    Kada oduzmete reputaciju nekome, to može biti uglavnom iz razloga što je neko bio nemaran u pisanju svoje poruke (iznošenje netačnih ili obmanjujućih informacija), bahat ili čak zloban prema drugim članovima. Kada oduzimate reputaciju to ne radite zbog toga što vam se neko ne dopada, već samo na osnovu onoga što je ta osoba napisala.

    Stare poruke

    Kada prilikom pretraživanja foruma naiđete na neku poruku stariju od 6 meseci u kojoj su iznete neke netačne informacije, budite uviđajni i napišite u toj poruci tačnu informaciju sa obrazloženjem, umesto da automatski oduzmete reputaciju tom članu, jer postoji realna mogućnost da je taj član od tada dosta napredovao u svom znanju i da se takva poruka može okarakterisati kao početnička greška.U slučaju kvalitetne stare poruke, možete slobodno dodati reputaciju tom korisniku, bez potrebe da napišete neki komentar u toj temi.

    Zloupotreba

    • Nemojte da zloupotrebljavate Reputacioni sistem. Postoji mogućnost nadzora i uvida u svako davanje i oduzimanje reputacije i svaka zloupotreba biće kažnjena na sledeći način:
      • Data ili oduzeta reputacija koja je okarakterisana kao zloupotreba biće poništena
      • Učesnik u ovoj zloupotrebi koji je dao/oduzeo reputaciju nekom članu biće kažnjen sa 25 negativnih poena (-25 poena).
      • U slučaju da isti korisnik ponovi prekršaj broj negativnih poena će se računati na sledeći način (broj prekršaja * (-25)). U tom slučaju će za drugi prekršaj dobiti -50 poena, za treći prekršaj -75 poena itd.

    Opšte napomene

    • Vaš reputacioni uticaj će dobiti vrednost 1 kada dostignete minimum 30 poruka
    • Možete dati/oduzeti reputacione poene od nekog člana, ali nakon toga morate dati/oduzeti poene određenom broju članova kako biste mogli ponovo da utičete na reputaciju onog prvog člana u nizu. Ovaj broj će ostati nepoznat kako bi se sprečile zloupotrebe.
    • U toku dana možete uticati na reputaciju drugih članova maksimalno 3 puta
    • Ne možete sebi davati ili oduzimati poene
    • Nemojte tražiti od drugih da vam daju reputacione poene, jer se ovo smatra zloupotrebom.

    • Ukoliko smatrate da vam je namerno naneta šteta u reputaciji od nekog člana prijavite ovu aktivnost Administratoru! Administratori imaju uvid u sve date ili oduzete reputacije kao i komentare i mogu na osnovu toga da donesu ispravnu odluku.

  2. #2
    Istaknuti član Avatar korisnika 23jewels
    Član od
    9.10.2010.
    Poruke
    2.174
    Lajkovi
    7987
    Reputacioni uticaj
    230

    Određen forumom Re: "Davanje reputacija" ili kako sam postala uticajna

    Mislim da je ovo besmisleno, i ja bih ovo ukinuo. Nikada nisam obracao paznju koliki je nekom reputacioni renome na forumu, kada se obratim za pomoc, niti sam primetio da neko zlonamerno savetuje drugog clana pogresno. Sada ce vise clanova da se bavi ovime, ko mi je dao/oduzeo, da ce biti revansizma, posebno kod tog oduzimanja...

    Kao i lajkovi, nece doprineti podizanju kvaliteta diskusije...

  3. #3
    Banned
    Član od
    5.8.2008.
    Poruke
    1.294
    Lajkovi
    2006
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: "Davanje reputacija" ili kako sam postala uticajna

    ^
    Bas tako.
    Amen!

  4. #4
    Član Avatar korisnika Clarissa
    Član od
    19.7.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    461
    Lajkovi
    711
    Reputacioni uticaj
    21

    Određen forumom Re: "Davanje reputacija" ili kako sam postala uticajna

    Mislim da je reputacioni uticaj značajan za nove članove koji dođu na forum, naročito ako odmah traže neki bitan savet, npr. dvoume se između nekoliko satova, neodlučni su i sl. To je bio i moj slučaj, imala sam sreću da su mi se na toj temi obratili Vladan P, d1d, Sima Hrabri, eee (javili su se ovim redosledom, a posle eee-ovog posta kupila sam sat). Obratila su mi se dva moderatora i dva forumaša sa visokim reputacionim uticajem. Da su mi se obratili "početnici", sačekala bih da mi se javi neko iskusniji.
    Da su mi rekli da ne kupim taj sat, iz bilo kog razloga, ne bih ga kupila.

    U ovome vidim korist reputacionog uticaja.

    Naravno podrazumeva se da se poeni dodeljuju onima koji pišu dobre postove i doprinose kvalitetu forumskih diskusija, a ne da proradi kompetitivni antagonizam, revanšizam ili s druge strane simpatije, da forumski prijatelji ili oni koji se druže i van foruma daju jedni drugima poene.

    Uostalom, postoji sistem zaštite, ne možete 2 puta oceniti istog korisnika, pre nego što ocenite određeni broj drugih.

    "Lajkovi" mogu biti mač sa dve oštrice, oni kao što Jewels kaže ne pridonose kvalitetu diskusije, ali imaju svoju ulogu, pojedini postovi imaju i po 10 – 15, pa i više "lajkova". Npr. slike satova iz pojedinih kolekcija. Umesto da ispod posta imamo 15 puta napisano "super", "divno", "bravo" i sl. jednostavno stavimo "lajk", a ako hoćemo dalje da diskutujemo niko nam ne brani. Ako ništa poštedeće nas skrolovanja i produžiti život točkiću miša. "Lajkovanje" je i zgodan način da se prekinu diskusije koje idu u off topic, a ja ih koristim i kao način da se zahvalim nekome, a da ne pišem novi post.
    Poslednja ispravka: Vladan Stevanovic (4.1.2012. u 10:38)
    anbeast, djosa, DrAgod and 1 others like this.
    "Vazduh trepti, kao da nebo gori. Da, sprema se oluja..."

  5. #5
    Istaknuti član Avatar korisnika 23jewels
    Član od
    9.10.2010.
    Poruke
    2.174
    Lajkovi
    7987
    Reputacioni uticaj
    230

    Određen forumom Re: "Davanje reputacija" ili kako sam postala uticajna

    Dva moderatora i dva clana sa po 1000+ postova i stazom duzim od god i vise...hm... pa ne znam da li su reputacioni poeni bili presudni za Vasu odluku ili ovo navedeno
    Ok, salim se, mozda su nekom od koristi, pocetnicima prvenstveno, slozicu se. Ali posle par dana provedenih ovde, svima je jasno ko je ko na forumu.
    Poslednja ispravka: 23jewels (3.1.2012. u 19:26)

  6. #6
    Banned
    Član od
    5.8.2008.
    Poruke
    1.294
    Lajkovi
    2006
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: "Davanje reputacija" ili kako sam postala uticajna

    I vise nego jasno.

  7. #7
    Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
    Član od
    22.1.2008.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    3.713
    Lajkovi
    4057
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: "Davanje reputacija" ili kako sam postala uticajna

    @23jewels, @Djordje

    Vas dvojica polazite od pogresne pretpostavke, a to je da svi drugi clanovi pa i oni novi, imaju slicno znanje kao i vi i slicno razmisljanje. To naravno ne moze biti tacno.

    Napomenucu dve bitne cinjenice koji ocigledno ne znate ili zaboravljate:

    1. Postoje novi clanovi koji nemaju nikakvog znanja niti iskustva u svetu satova i koji traze odgovor na svoje pitanje, i pri tome ne znaju ciji odgovor da uzmu kao najrelevantniji. Ovo se odnosi na situaciju koju je Clarissa detaljno opisala.

    2. Veliki broj ljudi ima potrebu da bude cenjen i postovan, odnosno da njihov rad bude cenjen i priznat od strane drugih. Verovatno vam je poznata cinjenica da najveci broj ljudi u velikim kompanijama ne odlazi sa radnog mesta zbog toga sto je nezadovoljno svojom platom, vec najcesce zbog toga sto njihov rad niko nije cenio. Oni nisu trazili bonuse, vec samo malo postovanja i da im na primer njihov direktor pridje i cestita na odlicnom poslu koji su obavili.

    Slicna je situacija i na forumu. Ljudi zele da dobiju nekakvu vrstu priznanja za svoj doprinos forumu, i sa obzirom da je ovakav rad dobrovoljan, naravno da niko od njih ne ocekuje da im se za to plati, ali bivaju razocarani jer niko nije smatrao za shodno da ostavi barem neki komentar u temi za koju su oni mozda utrosili veliki deo svog slobodnog vremena.
    Ja prvi zelim da tim ljudima kazem hvala i voleo bih da reci paznje dobiju i od strane drugih clanova. To je sve sto ovi skromni ljudi traze.

    Na kraju rekao bih da ovaj forum sa svim svojim sadrzajem ostaje novim generacijama koje ce nauciti nesto novo od ljudi koji su ovde pisali ne stedeci sebe i svoje dragoceno vreme, i mislim da nema vece satisfakcije od one da ostavite neki trag iza sebe i da kazete i ja sam bio tu i ja sam ostavio svoj pozitivan uticaj na ovo drustvo.

    Takodje ima i onoh koji imaju malo znanje, a jako visoko misljenje o sebi, i tim ljudima moramo staviti do znanja da njihov negativan stav u komunikaciji nije cenjen na ovom forumu i da u vidu te reputacije pokazemo mladjim clanovima da komentare ovih clanova uzimaju sa odredjenom rezervom.

    Nadam se da cete prihvatiti ovaj sistem kao efikasan alat za odredjivanje reputacije clanova, a ne kao nesto sto je nametnuto i apriori lose.

    Hvala.

  8. #8
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: "Davanje reputacija" ili kako sam postala uticajna

    Kako mogu da vidim ko mi je dao pozitivnu reputaciju? Moj screenshot nije isti kao ovaj iz uvodnog posta.
    Reputacioni sistem - Detaljno uputstvo za korišćenje-reputacija.jpg

    Kao što se vidi na slici, sa desne strane postoje podaci samo o vremenu, ali ne i o članu koji me je ocenio.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  9. #9
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Reputacioni sistem - Detaljno uputstvo za korišćenje

    Ne možeš da vidiš.
    Jedini način je da onaj ko da reputaciju se potpiše u propratnom komentaru.
    Nažalost,to se retko dešava.Valjda ljudi misle da će se njihovo ime automatski pojaviti.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika 23jewels
    Član od
    9.10.2010.
    Poruke
    2.174
    Lajkovi
    7987
    Reputacioni uticaj
    230

    Određen forumom Re: Reputacioni sistem - Detaljno uputstvo za korišćenje

    E, da, ovo sada i mene zanima, mada iskreno nisam do sada obracao paznju na svoj kontrolni panel...(da me ubijete, dok pisem ovo, ne znam koliko imam onih brojeva). Takodje se nisam nigde potpisao kod ocenjivanja, mozda je i bolje tako, jer ne ocekujem nikakav ravansizam na ime ocenjivanja.
    VLADAN P and backarelli like this.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Pravilnik za korišćenje berze polovnih satova
    By Vladan Stevanovic in forum Info
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 4.9.2011., 15:42
  2. Uslovi korišćenja
    By Vladan Stevanovic in forum Info
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 4.9.2011., 15:35
  3. Sector 450 - potrebno uputstvo za upotrebu
    By Sector in forum Pristupačni satovi
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 19.5.2010., 22:07
  4. Cerruti comandante/uputstvo za upotrebu
    By Dragan in forum Swiss-Made mid-range satovi
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 12.7.2008., 10:20

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •