Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 11 do 17 od ukupno 17
Like Tree25Likes

tema: Fenomen Vintage Seiko hronograf satova

  1. #11
    Član Avatar korisnika Pimpi
    Član od
    5.9.2017.
    Poruke
    133
    Lajkovi
    1127
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Fenomen Vintage Seiko hronograf satova

    Citat sector77 kaže: Pregled poruke
    A tvoj je ko nofffff....

    Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk
    Puuuuno truda, ljubavi i dinara je ulozeno u njega


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  2. #12
    Novi član
    Član od
    1.9.2017.
    Poruke
    4
    Lajkovi
    3
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Fenomen Vintage Seiko hronograf satova

    Citat sdbiba kaže: Pregled poruke

    Sta se to desilo na trzistu te je cena Seiko hronograf cal.6139 satova ovako
    naglo skocila?
    Potraznja?

    Da li je to glavni razlog?

    Interesuje me misljenje kolega.
    1. Seiko Chrono satovi (6139 i 6138) imaju istorijsku podlogu jer uz El Primero imaju prvi automatski chrono mehanizam.
    2. Odlican celik upotrebljavan za kucista, obrada istog izuzetna, kombinacije poliranih i satiniranih povrsina.
    3. Modeli sa tachy lunetama su po mom misljenju stepen jaci, jer su one dobrog kvaliteta stampe, izuzetnih boja i ne vidim znacajnu razliku kada poredim lunetu sa znatno skupljim satovima (npr. onom na Speedmasteru iz iste ere).
    4.Mehanizmi imaju svojih boljki i daleko su od savrsenog, ali kada su u dobrom stanju moze se ocekivati dobra preciznost.

    Isti trend porasta cene se vidi i za diver modele. Ako neko misli da je nova kornjaca bolja od stare u gadnoj je zabludi, a s obzirom da je nova cca 300-400e, sto ne bi vintage, koje ima puuuno manje na trzistu i bolje je kvalitete bila oko cca 800e. Kao odgovor na pitanje, da li je potraznja? Naravno da jeste, pravo pitanje je koliko je i koji su razlozi za povecanu potraznju?

    Ovo su neka moja razmisljanja.
    sdbiba and Zagor like this.

  3. #13
    Počasni član Avatar korisnika sdbiba
    Član od
    16.7.2009.
    Lokacija
    Smederevska Palanka
    Poruke
    5.396
    Lajkovi
    63857
    Reputacioni uticaj
    270

    Određen forumom Re: Fenomen Vintage Seiko hronograf satova

    Citat povverslave kaže: Pregled poruke
    Iz ugla nekog ko je tek pre par meseci zagrizao u ovu sferu i jos uvek ulazi u svet satova -> kompletan Seiko automatic lineup do 500$ se svuda online preporucuje kao najbolja kupovina, pocevsi od Seiko 5-ice do 100$, SKX-a do 200, pa Sarb033, Sarb017, i Sarb065 do 400$.

    Sto se samih satova sa tim mehanizmima tice, dizajn je i za danasnje pojmove izuzetno moderan, cak se mnoge kompanije trude da kopiraju taj dizajn i ubace mecha-quartz mehanizam za ukupnu cenu ~400-500$. Ja mislim da lepsi Panda sat od 6139-ke nemoguce naci a da nije 2000$+

    Ja sam inace u potrazi za par modela (a narocito Pande ), i pls napisi gde ima da se nadju za 250-500 pa da pazarim odmah! Odakle ste inace vi nabavljali 6139?

    P.S. Ostavicu iskusnijim kolegama da ispisu detaljnije o samom kvalitetu mehanizma, ja samo komentarisem zasto mislim da je potraznja, a samim tim i cena velika, a ne sumnjam da je i sam mehanizam cista klasa



    Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
    Navedene danasnje cene su sa sajta kupujemprodajem, gde sam i ja kupio Seiko Chronograph Pulsations 6139 pre 7 godina po ceni od 50EUR u odlicnom radnom i vizuelnom stanju. Medjutim, danas se isti sat cak i u krs stanju ne moze naci ispod 250EUR, upravo to je meni bilo fascinantno.
    Izgleda da se sve svodi na potraznju ili sta vec... Pri razmatranju cena sam se fokusirao na Srbiju.

    Sent from my SM-G955F using Tapatalk
    Zorg and Petar012 like this.

  4. #14
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.910
    Lajkovi
    13194
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Fenomen Vintage Seiko hronograf satova

    Puno toga sam napisao u osvrtima na te modele u mojoj kolekciji.
    Činjenica je, da imaju neoporečivu istorijsku validnost, jer je 6139 prvi serijsko proizvođen automatik mehanizam (dva meseca pre Chronomatica odnosno Calibra 11, napravljenog od Buren & Hamiltona, Dubois Depraza, Breitlinga i Heura) i 5 meseci pre El Primera.
    Prednost pred kalibrom 11 je bila u činjenici. da se radi o integrisanom mehanizmu. Chronomatic je bio modularno zasnovan.
    Prednost El Primera je bila preciznost zbog 36.000 polusocilacija/h. El Primero je zasnovan tradicionalno (horizontalno) i takođe je integrisan, dok je Seiko 6139 bio prvi automatski hronograf, koji je vertikalno postavljen.
    Jedna od prednosti El Primera je bila takođe, što je bio tako zasnovan, da je već u samom poečtku omogućio dodatnu komplikaciju,kao što je Moonphase.
    Seikov hendikep je bio relativno nepoznavanje brenda u ostalim delovima sveta i svakako, što nikakvu energiju nije uložio u reklamu, jer je sve koncentrisao na prezentaciju prvog kvarca Astron 3500, koji je bio predstavljen krajem decembra iste godine.

    Istina je, da su Seiko 6139 i 6138 strmo porasli u zadnjih nekoliko godina. U radnjama na zapadu (ne govorim o E-bay), koji se bave prodajom vintage modela i gde je moguće kupiti servisiran sat, sa jednogodišnjom garancijom. Nema mint modela ispod 500 €. Panda i Jumbo bez problema dostižu i do 1.500 €.
    Sa druge strane istina je, da su 6139 i 6138 u rangu kvalitetnog razreda u koji spadaju, još uvek daleko najefitniji vintage modeli. Ovde bih dodao još Citizen hronograf 8110.
    Samo treba pogledati cene mint stanja švajcarskih hronografa sa Venus, Valjoux, Lemaniom 5100. Ti satovi su u proseku 3 puta skuplji.
    Gledano iz današnje perspektive, čak i relativno nepoznati brendovi dostižu puno više cene od Seiko hronografa. Atlantic, Nivada, Candino, Yema, Tissot, Doxa, da ne govorim o Favre Leuba, Universal Geneve....
    Kod njih na visoke cene najviše utiče činjenica, da ih je vrlo malo, dok je Seiko modela još uvek u priličnom broju. Ali neosporivo je vintage tržište drastično raste a i sa njma cene Seika.
    sdbiba and Zagor like this.

  5. #15
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.910
    Lajkovi
    13194
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Fenomen Vintage Seiko hronograf satova

    Ne bilo loše malo pažljivije pročitati za sobom.
    Panda i Jumbo bez problema dostižu i do 1.500 €. Mislio sam na Panda i Bullhead. Jumbo je ipak jefitniji. Mint stanje je oko 800 €.

    Gledano iz današnje perspektive, čak i relativno nepoznati brendovi dostižu puno više cene od Seiko hronografa. Atlantic, Nivada, Candino, Yema, Tissot, Doxa, da ne govorim o Favre Leuba, Universal Geneve....Ni sam ne znam, kako sam pod relativno nepoznate iz današnje perspektive svrstao Tissot.
    sdbiba likes this.

  6. #16
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Fenomen Vintage Seiko hronograf satova

    Ukratko
    Forumi, blogovi, YT, društvene mreže i sl. stvorili su na globalnom nivou ogroman broj zaljubljenika koji su čitajući lako dostupne tekstove kojih nije bilo pre 10-15 godina, razvili ljubav prema satovima pa između ostalog i prema Seiku. Ne tako davno dok ste informacije mukotrpno sakupljali čitajući kataloge i specijalizovane časopise trebale su vam godine da saznate ono što danas možete saznati za par dana (to važi za sve ne samo za satove). Saznanje koliko su ti satovi kvalitetni, raznoliki, pristupačni a još imaju i istorijsku komponentu uz olakšanu trgovinu preko tih istih foruma, ebaya i sl, doveli su do toga da im cena poraste. Seiko hronografi 6139, 6138 proizvođeni su u ogromnom broju desetak godina a još uvek se mogu naći odlično i vrlo dobro očuvani primerci što ih takođe čini što bi stranci rekli "collectible". Dakle, internet zajednica stvorila je veliku potražnju, ponuda je ipak ograničena i cena raste. Domaći prodavci su videli rast cena na ebay-u, forumima pa su i oni digli cene. Neki od njih verovatno isto prodaju satove po stranim forumima i berzama.
    To koliko je velik uticaj raznih portala govori i činjenica koliko su popularne Amfibije pa i Komandirski. Pre 10 godina malo ko je čuo za Vostok a kamoli za Amfibije a danas je obrnuto. Gotovo svaki ljubitelj satova bez obzira da li Amfibije voli ili ne, da li ih ima u kolekciji ili ne, čuo je za njih. Razvila se mini industrija posvećena modifikovanju, ima nekoliko velikih internet preprodavaca (Meranom, Zenitar), došlo je i do određenog rasta cena i to ne samo zbog uticaja inflacije (sećam se da je pre recimo 5-6 godina bilo moguće kupiti lepo očuvanu Amfibiju za 2000 dinara) itd. Sve bi to bio nemoguće bez uticaja foruma, blogova...
    sdbiba and BucaJr. like this.

  7. #17
    Novi član
    Član od
    11.12.2020.
    Poruke
    3
    Lajkovi
    19
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Fenomen Vintage Seiko hronograf satova

    Ako moze pomoc, treba mi sredjivanje Seiko chronograph automatic sata 6139-7080. Sat je pripadao mom dedi, za koga sam mnogo vezan. Mislim da je kupljen 1975. Stajao je u fioci zadnjih 10 godina i neverovatno je da jos uvek radi bez vecih problema. Hteo bih da ga poliram, ocistim, podmladim. Gde je to najbolje uraditi u Beogradu. Unapred hvala.

    Послато са M2003J15SC помоћу Тапатока

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •