Prikaz rezultata 1 do 5 od ukupno 5
Like Tree17Likes
  • 14 Post By popovac 76
  • 1 Post By skydrummer
  • 1 Post By Zagor
  • 1 Post By srdjanr

tema: Borba titana iliti jedno od najvećih suparništva među japanskim satovima

  1. #1
    Stariji član Avatar korisnika popovac 76
    Član od
    18.12.2008.
    Lokacija
    Paraćin
    Poruke
    581
    Lajkovi
    2740
    Reputacioni uticaj
    79

    Određen forumom Borba titana iliti jedno od najvećih suparništva među japanskim satovima

    Već neko vreme (7meseci) kako sam došao u posed moje tihe želje



    (CITIZEN PROMASTER DIVER AUTOMATIC) kanim se da napišem i objavim na forumu ovaj tekst tj obračun legendi i dva najveća konkurenta u svetu satova već 31 godinu, iz mog ugla..

    Proverom tekstova kako bih dosao do nekih generalizovanih podataka video sam da je kolega MMario uz pomoć kologe Larose radio ovaj uporedni prikaz ali to me nije omelo, naprotiv. Onaj istraživački deo uradili su oni, tako da se ja neću ponavljati samo ću ga ovde citirati kao uvod u moj tekst. Naravno ovom prilikom im se puno zahvaljujem na lepom opisu ova dva sata....

    Citat MMario kaže: Pregled poruke
    Ponukan raznim dvobojima ova dva sata koja sam citao na stranim forumima uvijek sam mislio da i ja napisem svoje misljenja o ta dva sata.....
    Pa tako sam sasvim slucajno i zapoceo prvo beleziti pojedinacne stavke a kasnije i uoblicio ceo tekst. Na pocetku odmah moram naglasiti da cu pokusati biti sto neutralniji u opisivanju.
    E pa krenimo.....

    .....prvo cisto par tehnickih detalja ova dva sata,


    Seiko SKX007..............vs.....................Citizen Navy0040

    Celik 316L..............materijal....................Cel ik 316L
    42mm.....................kuciste.................. ....42mm
    46,50mm................lug to lug....................48mm
    13.25mm...................visina.................. ....12mm
    22mm.................izmedju lugova................20mm
    Hardlex....................staklo................. ......Mineralno
    Seiko 7S26, aut......mehanizam..................Citizen 8203,aut.
    LumiBrite................luminacija............... ....C3
    200m.........................WR................... .....200m

    Iz gore navedenog moze se videti slicnost u obliku kucista. Oba sata dolaze iz zemlje izlazeceg sunca. Oba sata su u potpunosti izradjeni u njihovim fabrikama. Oba su vec dugo u proizvodnji, tacnije Skx je prvi put predstavljen 1996., a Citizen je svog Navy-a pokazao samo godinu dana kasnije.
    Toliko slicni a opet toliko razliciti. U ovom opisu drzati cu se samo njihovih razlicitosti pod pretpostavkom da su vam obadva primerka poznata.
    Na prvi pogled Seiko deluje veci, siri, robusniji....ali brojke kaze drugacije.
    Tom vizuelnom efektu Seiko moze zahvaliti tomu sto mu se bezel nastavlja na kuciste u okomitom obliku. Tj., pogled iz pravca lugova jasno potvrdjuje ne mjenjanje geometrije sata na koje se nastavlja bezel. Dok je to kod Citizen umanjeno i u precniku bezela i u blagoj obloj gradji prema “unutra“ .
    Oba su pokriveni mineralnim staklom na koje se rubno nastavlja bezel sa aluminijumskim insertom. Oba bezela su krupno nazubljena. Nazubljenost bezela kod Seika je po celom obimu a kod Citizena nazubljenost je sa ravnim prekidima. Seiko sa 120 a Citizen sa 60 klikova. Puno je lepsi i bolje se rukuje sa Citizenovim bezelom.
    Lugovi kod Citizena su kraci i deblji. Seikovi su mrvicu elegantniji i sa 2mm sirim razmakom za prihvat iglica.
    Brojcanici ili ciferi su oba crne boje, mada je Seikova crna nesto „meksa“. Ovde bi se zadrzao malo vise, jer realno tu najvise i gledamo. Prvo pogledajmo staklo. Seikovov Hardlex mi se cini puno jasniji, cisci. I pridonosi citljivosti prilicno.
    Sami brojcanici su pomalo slicni ali.....dobro pogledajte fotku! Seikov brojcanik je mat dok je Citizenov cifer lakiran. Oblik im je slican. Obadva na rubu brojcanika imaku ukoso uzdignut rubnik na kojem se nalaze minutni markeri. Satni markeri su prilicno krupni kod oba sata. Ispod satnog markera 12 nalazi se natpis proizvodjaca te automatik. Oba imaju umesto satnog markera 3 prozor sa danom i datumom.
    S donje strane imaju upisane WR vrednosti.
    Kazaljke krupne i kod jednog i kod drugog. Slicne centralne sekundare. Seikove kazaljke umerenijenog oblika. Seikova sekundara puno lepsa.
    Luminacija Seikova je prilicno bolja. Ocekivano!
    Ali po meni je brojcanik od Citizena bolji, tehnicki doradjeniji. Svi satni markeri imaju obrub, deluju krupnije, jasnije, bogatije, ozbiljnije. I kazaljke su mi za mrvicu interesentnije Citizenove. Seikov cifer deluje „tanko“, jeftino....Takodjer je Citizen puno bolje uradio prozor za datum/dan. Manje je uocljiv tj., crne je podloge i takodjer ima okvir koji se lepo uklapa u filozofiju satnih markera.
    Seiko ima krunicu na polozaju 4, a Citizen sa leve strane kucista na polozaju markera 8. Obje si nazubljene, krupne. Seikova podatnija za rukovanje. Oba kucista imaju bocne zastite za krunice. Kod Seika je to naglasenije, krupnije.
    Seiko ugradjuje u SKX-a 7S26, solidan i izdrzljiv mehanizam, a Citizen ima cal.8203, koji ima i mogucnost rucnog navijanja. Oba mehanizma su solidna, izdrzljiva.
    Oba imaju celicne poklopce, Seikov ukrasen sa poznatim Seikovim tzunamijem a Citizen sa svojim Promaster znakom.
    Oba dolaze u osnovnom paketu sa gumenim kaisevima. Citizenov malo bolji.
    Sta napisati u zakljucku....Obadva sata su klasicni ronioci. Razlikuje se u detaljima. Odluka o kupnji bi zavisila iskljucivo o tome koji je kome vise svidja. Cenovno su izuzetni, vrlo povoljni. Za male novce dobijete siguran i dobar sat koji god da obaberete. I Seiko i Citizen lepo leze na ruci, vrlo su nosivi. Odgovaraju im i razni kaisevi..od koze, natoa...
    Za mene je Seiko u prednosti sto se tice citljivisti,luminacije, ostalo ipak ide na stranu Citizena. Medjutim, ovo je subjektivno i zbilja ovisi o kriterijima kupaca, odnosno sta je kome presudno kod sata....da li zeli vise „smirenog klasicnog“ Seika ili malo „mastovitijeg i interesantnijeg“ Citizena. Citizen takodjer malo ima i tog vintage stila, zelenkasta luminacija a i sam oblik kucista. I jos samo ovo na kraju.....oba sata su prisutna vec 20 godina. Izradjuju se i danas i prodaju sirom sveta. To dovoljno govori o kvalitetu oba sata jer prava je retkost, u vremenu velike konkurencije, kada se novi modeli plasiraju skoro svake godine, zadrzati jedan model tako dugo.

    Zahvaljujem kolegi Larosi koji mi je svesrdno pomagao pri pisanju ovog duela.

    fotke ...


    Prilog 119750



    Prilog 119754
    Prilog 119755
    Prilog 119756
    Prilog 119757
    Prilog 119758
    Prilog 119759

    Prilog 119761



    Larosa & MMario


    Kada sam došao na ovaj forum pre desetak godina o satovima sam znao jedino da hoću da kupim autmatik sat … čitanjem i aktivnim učešćem na forumu sam odlučio da kupim svoju prvu akviziciju SEIKO 007 kao najbolji mogući odnos uloženog i dobijenog.

    Na digresiju jednog od učesnika foruma zahtevao sam president narukvicu i dobio stvarno best bay… nosio sam ovaj sat skoro svaki dan 7-8 godina .Spatranska jednostavnost i neverovatna praktičnost sa jedne, a fantastična imaginacija kreatora sa druge strane dovele su do toga da vec 32 godine traje tražnja za ovim modelom. Širina lugova zajedno sa bočnom zaštitom za krunicu kao i oblik bazela čini ovaj sat vizuelno mnogo veći nego što lenjir pokazuje, a u odnosu na konkurenta deluje minimalno 2-3 milimetra veći.


    Ovde se neslažem sa kolegom da je bazel kod građanina lepši jer on 00sedmici daje bogatiji nekako “dijamantskiji” izgled …sa 120 klikova je precizniji bolje klizi (doduše dok prašina i masnoća ne učine svoje). Seikov hardlex je mnogo izdržljiviji od mineralnog stakla na građaninu.. sedam godina je moj 007 trpeo svakojaku torturu sa moje strane i ima dosta malih tragova ali ništa preterano.. meni se čak i sviđa takav..


    Sa građaninom sam napavio jednu grešku i "dubok" trag je ostao. Cifer na 007 je do bola jednostavan crne mat boje sa belim oznakama za sat i vrlo čitljivim i uočljivim datumarom ... e tu je građanin u prednosti odličan cifer dobre završne obrade lakiran i presijava se na svetlosti (u više boja je dostupan ) i kao što je kolega lepo primetio “Svi satni markeri imaju obrub, deluju krupnije, jasnije, bogatije, ozbiljnije



    Dan/datum je manje uočljiv na crnoj podlozi, ali je i uokviren slično kao i satni markeri i to daje građaninu određenu elegantnost . Luminacija kod 007 je bolja, ali mi u dnevnim uslovima zelena boja luminacije daje nekako lepši izgled. Ovde je na mestu i Vladina opaska da se pogotovo u noćnim uslovima čini da je na 12 sati oznaka u obliku srca :p



    Krunice su kod oba sata ušrafljujuće, dobro nazubljene i lake za upotrebu zaštićene sa obe strane na kućištu … ovde na slici je i kornjača (prvi sat) trebalo mi je za poređenje jer kornjačina krunica nema dodatnu zaštitu samo je uvučena u kućište…. (mnogo elegantnije i praktičnije)


    Kao levoruk moram da pohvalim i to da je krunica kod garađanina postavljena na 8 sati što daje lepu mogućnost da se sat nosi na desnoj ruci, a ako se nosi na levoj krunica nežulja prilikom rada što nekad zna da bude problem.

    Za president narukvicu na mom 007 neću trošiti reči previše sam je svuda hvalio i ovde ću samo pohvaliti Citizenovo rešenje za produženje narukvice… brzo i efikasno



    Što se mehanizma tiče i 7S26 i Citizen 8203 su pouzdani i jeftini mehanizmi, stim što Citizen ima mogućnost ručnog navijanja. Sa druge strane nekako mi mnogo lepše nežnije prebacuje dane i datume Seikov mehanizam. Što se preciznosti tiče meni nešto ona nikad nije igrala neku ulogu (najtačniji je sat koji ne radi, jer dva puta dnevno pokazuje tačno vreme) ali ako je nekom bitno građanin ima manja odstupanja gledano na nedelju dana ne skidanja sata od ruke .

    Svaka borba treba da ima pobednika pa tako i ova moja pisanija na kraju treba da se završi ..možda će neko reći da sam pristrasan, jer je već 8 SEIKO-a u mojoj klekciji i 007 je moj sat sa najdužim stažom na ruci , ali ne nisam i izabraću građanina za pobednika pre svega zbog finije obrade samog cifera, a to je priznaćete vizuelno i naznačajnije .... nekako mi je ovaj plavi CITIZEN-ov cifer prirastao za srce.. kada bih isključio srce i realno pogledao hardlex, bazel, moćnije kućište, luminacija 007 bi bio realan izbor .. al nebira pamet nego srce

    Za kraj fotografija sa kornjačom gde se lepo vidi kako je Seiko kornjačom ispravio sve nedostatke 007 i bar po meni napravio jedan od best buy čukaraca (na ruci mi je dok kuckam pa moram da je nahvalim )

    eee, RUS, vladas and 11 others like this.

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Borba titana iliti jedno od najvećih suparništva među japanskim satovima

    Hvala na izdvojenom vremenu i trudu da se prikažu ova dva legendarna sata.
    popovac 76 likes this.

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    6.987
    Lajkovi
    58277
    Reputacioni uticaj
    217

    Određen forumom Re: Borba titana iliti jedno od najvećih suparništva među japanskim satovima

    popovac 76 likes this.

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika srdjanr
    Član od
    19.2.2014.
    Lokacija
    Deutschland- Beograd
    Poruke
    1.976
    Lajkovi
    17737
    Reputacioni uticaj
    163

    Određen forumom Re: Borba titana iliti jedno od najvećih suparništva među japanskim satovima

    Odličan opis!

    Hvala na odvojenom vremenu i uporednom testu.

    Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
    popovac 76 likes this.

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika popovac 76
    Član od
    18.12.2008.
    Lokacija
    Paraćin
    Poruke
    581
    Lajkovi
    2740
    Reputacioni uticaj
    79

    Određen forumom Re: Borba titana iliti jedno od najvećih suparništva među japanskim satovima

    Citat srdjanr kaže: Pregled poruke
    Odličan opis!

    Hvala na odvojenom vremenu i uporednom testu.

    Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
    Citat skydrummer kaže: Pregled poruke
    Hvala na izdvojenom vremenu i trudu da se prikažu ova dva legendarna sata.
    Hvala kolege.. kad bi ste znali sedam meseci nosim građanina i planiram da odvojim koji sat... fotke sam slikao 29.10. dan po dan prođe mesec... piskarao stavljao fotku po fotku... sky hvala na reputaciji..... uskoro ću ovu novokomponovanu godzilu da predstavim nešto mi se na prvu loptu nesviđa

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •